אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
5 ביולי 2015 | מחאת הסרדינים - או הגנה על כרישים פריבילגיים
final_banner...

מחאת הסרדינים - או הגנה על כרישים פריבילגיים

או: הצפיפות בכיתות וסדרי העדיפויות בתקציב החינוך 

קשה שלא להזדהות עם מחאת הסרדינים. נתוני הצפיפות ברורים ומרגיזים. בכיתה בבית ספר יסודי ממוצע בישראל 28 תלמידים, בעוד במוסד מקביל במדינות OECD לומדים רק 21. בחטיבת הביניים הישראלית 28 תלמידים בכיתה, ואילו בחטיבה מקבילה ב-OECD רק 24.
 
ואצלנו? כיתות צפופות ורועשות אינן מאפשרות קשב וריכוז. הצפיפות מזרזת התפרצויות תסכול וגילויי אלימות, ופוגעת קשות בהישגים הלימודיים. היא מונעת מהתלמידים יחס אישי מצד מלמדיהם, והתאמה נדרשת של קצב ההוראה ליכולות האישיות

מובילי המחאה מדגישים כי כבר בשנת 2008 הוחלט בממשלה על צמצום הכיתות עד למקסימום 32 תלמידים, ואולם מהבטחה חגיגית זו נשאר מעט מאד. (אגב, המחקר מלמד כי בשנים האחרונות חל צמצום בסך 5% בצפיפות ביסודיים, ו- 11% בחטיבות הביניים). ועדת שמחון, שהוקמה בעקבות המחאה, המליצה אף היא בינואר 2015 על צמצום הכיתות, אבל מסקנותיה מוסתרות מהציבור.
Ethiopian_pr...
ובכל זאת, אף שנתוניהם מבוססים וטיעוניהם חזקים, וחרף האהדה הציבורית הגורפת, יש מי שמטילים ספק במחאה, ואף בכוונות המוחים. למה?
 
ראשית, המחאה בערים מבוססות, נועדה בראשיתה לשמר את ה"זכות" של עיריות מבוססות לפצל כיתות מתקציבן, וכך לקיים תקן פריבילגי לאוכלוסיות מבוססות בניגוד לחוק ולפסיקת בג"צ
 
שנית, כיתות צפופות מצויות בחינוך העברי הממלכתי בערי המרכז - ערים עתירות משאבים שמתאפיינות באוכלוסיית תלמידים עם נתוני פתיחה גבוהים. נטען כי ההשקעה העצומה בתשתיות הנדרשת לצורך צמצום הצפיפות בערים אלו, תבוא על חשבון השקעה ממוקדת בשיפור איכות החינוך ביישובים עניים בפריפריה ובקהילות מוחלשות. מומחים סבורים כי יש למקד את המשאבים בתקצוב דיפרנציאלי, ולהעניק העדפה לאוכלוסיות מוחלשות. 
טענה שלישית היא שנטען כי השקעה בתשתיות אינה יכולה להתמצות בפיצול הכיתות: בפריפריה, יש לשדרג את מצב המבנים, ובפרט כך בחינוך הבדואי בנגב, שמוסדותיו במצב מחפיר במיוחד

ורביעית, מומחים טוענים כי הצעדים המוצעים לצמצום הצפיפות אינם מעשיים. מעבר לתקציב העצום התקציב המוערך בכ-9 מיליארד שקלים, אין בנמצא 15,000 מורים שילמדו בכיתות שתיפתחנה. כניסה של אלפי מורים בלתי מוסמכים ובלתי מוכשרים לסגל ההוראה תפגע ברמתו. רבים גורסים, כי עדיף להשקיע בהכשרת מורים במקום בשדרוג מבנים
 
שאלות אלו עולות בימים אלה על שולחנם של השרים כחלון ובנט, הדנים בתקציב החינוך החדש. יש לקוות שידונו גם בהצעה לתקצב את מהלך פיצול הכיתות, תוך העדפה ברורה לאוכלוסיות מוחלשות.  
 
ועדת החינוך של הכנסת החליטה להיאבק למען צמצום הצפיפות בכיתות. החלטה נבונה או כניעה לפופוליזם? ספק אם דרישות המוחים יאומצו. ואם כן – נמתין ונראה אם יועילו או שמא יצא שכרן בהפסד. 
title_minist...
להלן הצעות החוק נבחרות שיעלו לדיון בוועדת שרים לענייני חקיקה ביום א' ה-05/07.

הוועדה מחליטה אם לתמוך או להתנגד להצעות ולמעשה קובעת את עמדת הקואליציה וגורל ההצעה. 

לחצו כאן לסדר היום המלא של ועדת השרים לענייני חקיקה.
 
----------------------------------------
 
ילדים וחינוך
 
הרשימה המשותפת הניחה הצעת חוק שמטרתה להכיר באופן פורמלי במעמד החינוך הערבי בישראל, כפי שמכיר החוק במערכות החינוך של הזרם הממלכתי (חילוני) והזרם הממלכתי-דתי. מטרת החוק לספק מענה חינוכי לאזרחי ישראל הערבים על ידי הגדרה רשמית של מטרותיה, יעדיה, היבטים ארגוניים והיבטים פדגוגיים ייחודיים של האוכלוסייה הערבית במערכת החינוך הציבורית.
ועדת העבודה והרווחה מבקשת להחיל דין רציפות על הצעת חוק להסדרת מערך האומנה בישראל. ההסדרה כוללת את עיגון זכויות הילד, הוריו ומשפחת האומנה מחד ואת מערך הרישוי, הפיקוח ושאר ההיבטים הרגולטוריים מאידך.  
----------------------------------------
 
דיור
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) מטעם ועדת הכלכלה, מבקשת להחיל דין רציפות על חוק זכויות הדייר בדיור ציבורי - סיוע בשכר דירה. הצעת החוק מבקשת לעגן את נוהל משרד הבינוי הקובע כי אדם המחזיק בתעודת זכאות לדיור ציבורי זכאי לסיוע בשכ"ד במשך תקופת ההמתנה. כמו כן מוצע כי בקביעת סכומי הסיוע יילקחו בחשבון שיקולים של מחירי השכירות בשוק החופשי, אזורי הזכאות ומאפייני האוכלוסיות המיועדות. העלות התקציבית המוערכת, לפי משרד האוצר, בין 33-50 מיליון ש"ח.

לקריאת הצעת החוק המלאה

 
הועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי מבקשת להחיל דין רציפות על הצעת חוק הדיור הציבורי המבקשת לשמר את רצף משך הזמן המינימאלי המזכה באפשרות רכישת הדירה, גם במקרים בהם חלה הפסקה ברצף נוכח שהיה במקלט לנשים מוכות, כפי שקובע נוהל הקיים במשרד הבינוי. 

לקריאת הצעת החוק המלאה

----------------------------------------
 
מניעת אלימות
ח"כ מיכל רוזין (מרצ) ואחרות מציעות להכיר בנסיבות מסוימות כלגיטימיות לעיכוב הגשת תלונה ובכך לגרום להשעיית מרוץ ההתיישנות. נסיבות אלו כוללות מקרים של התנהגות פסולה מצד הנתבע הגורמת לעיכוב, הטעייה מכוונת, יחסי מרות או תלות וכיוב'.

לקריאה בהצעת החוק המלאה

----------------------------------------
 
ניצולי שואה
 
ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד) ואחרים מציעים להכיר בעובדי כפיה במחנות עבודה במהלך מלחמת העולם השנייה, שעלו לישראל לאחר ה- 1/10/1953, כזכאים לקצבאות ותגמולים מוגדלים על פי חוק נכי רדיפות הנאצים. החוק הקיים מגביל את ההטבה לניצולים שעלו עד לתאריך הנ"ל ומכאן ההצעה להרחיבו גם עבור מי שהגיעו לישראל לאחר מכן. 

לקריאה בהצעת החוק המלאה
----------------------------------------
 
פלורליזם וחופש דת
 
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) ואחרים וח"כ עליזה לביא (יש עתיד) ואחרים מבקשים להסדיר מסלול נישואין (ובמקביל גירושין) נוסף על הקיים במסגרת אזרחית במסגרת שתי הצעות חוק המוגשות לועדה. שתי ההצעות קובעות כי לכל אדם תינתן הבחירה והזכות להינשא במסלול הנישואין הדתיים או במסלול האזרחי.

לקריאה בהצעת החוק 501

לקריאה בהצעת חוק 257
 
ח"כ יואב בן-צור (ש"ס) ואחרים מציעים לתקן את חוק איסור הונאה בכשרות ולקבוע כי בעלי בתי מזון או יצרני מזון יוכלו להציג את המזון שלהם ככשר, רק בתנאי שניתנה להם תעודת כשרות של הרבנות הראשית לישראל או רב שהוסמך לכך, וכל זאת בהתאם לנוהלי הכשרות שקבעה מועצת הרבנות הראשית לישראל. מטרת הצעת החוק היא למנוע מצבים, כפי שקורה היום, בהם בתי מזון או יצרני מזון מציגים עצמם ככשרים, ללא תעודה רשמית של הרבנות הראשית. הצעה זו זוכה להתנגדות מצד מספר בעלי עסקיםשלדידם, דרישה כזאת רק מחזקת את המונופול האורתודוכסי, המושל ברבנות הראשית, ואינו מאפשר פתיחה של שוק המזון לנוהלי כשרות שאינם על פי צו הזרם האורתודוכסי.  
 

----------------------------------------
 
שקיפות
 
ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) מבקש לכונן תהליך רשמי של חשיפת ניגודי עניינים ואינטרסים כלכליים ואישיים של חברי כנסת ושרים. מטרת ההצעה הינה להקשות על מקבלי ההחלטות להטות שיקול דעתם בגין אינטרסים אלו, וכן בחשיפת המידע כאמור על מנת לאפשר לציבור לדעת ולפקח על פעילות נבחריו ומשרתיו. 

​לקריאה בהצעת החוק המלאה

----------------------------------------
 
גזענות
 
ח"כ שרון גל (ישראל ביתנו) ואחרים מציעים לתקן את חוק יסוד: הכנסת, במטרה להגדיל את היכולת למנוע השתתפות מועמד או מועמדת בבחירות לכנסת. במסגרת ההצעה מבקשים היוזמים לקבוע שלא יוכל להתמודד לכנסת אדם שלא רק במעשיו, אלא גם בהתבטאויותיו, יש משום שלילת קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות, ותמיכה במאבק מזוין נגד ישראל, וכן מי שהשתתף בפעילות המהווה עבירה, נגד מבצע צבאי של צה"ל, הביע תמיכה פומבית בפעילות טרור או בפעילות בלתי חוקית נגד מדינת ישראל או מי מאזרחיה, בשל היותו אזרח ישראלי.
 
ההצעה בעייתית מאד כיוון שהיא מגבילה באופן לא סביר את חופש הביטוי של נבחרי ציבור פוטנציאליים מחד, ומאידך מגבילה את חופש הבחירה של הבוחרים במועמדים הראויים לטעמם. הצעה זו, אשר דה פקטו לא צפויה לייצר שינוי מהותי, עלולה להעמיד בסכנה דווקא גורמים מימין. לקריאת חוות הדעת של המכון הישראלי לדמוקרטיה להצעת החוק.

 
לקריאה בהצעת החוק המלאה 
 
----------------------------------------

זכויות אנשים עם מוגבלויות
 
כחלק מהמאמץ להקל על אנשים עם מוגבלויות פיזיות, קוגניטיביות או נפשיות, מציעים ח"כ אחמד טיבי וח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת) הנפקת כרטיס קדימות שיעניק לאותו פרט קדימות בתורים בשירות הציבורי.

​לקריאה בהצעת החוק המלאה
 

 
ח"כ משה גפני וח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) מבקשים להעלות את הסכום המקנה פטור מתשלומי מס על רווחי הון עבור כספים שנצברו עקב יגיעה אישית ועקב פיצויים לעיוורים או לנכים. 

לקריאה בהצעת החוק המלאה
title_knesset_1
ממליצים לעקוב אחר הלו"ז המפורסם באתר הכנסת
 







----------------------------------------

ועדת הכלכלה
 
הוועדה תדון, לבקשתם של ח"כ ג'מאל זחאלקה וח"כ מיכל בירן, בסירובה של חברת "אלבר" להשכיר רכבים לבני מיעוטים. בהמשך השבוע תקיים הוועדה דיון משותף עם ועדת חוק חוקה ומשפט בנוגע למדיניות הרשויות בכל הנוגע להסדרת מעמדן של חוות הבודדים בצפון הנגב בהמשך לפנייתם של חברי הכנסת סמוטריץ', אילטוב ואלאלוף, וכן תקיים דיון ביישום חוק רשות מקרקעי ישראל.  


----------------------------------------
ועדת הפנים והגנת הסביבה
 
הוועדה תקיים דיון בנושא הקמת אתר הטמנת פסולת בניין בסמוך לבתי התושבים בגבעה הצרפתית, שכונת עוסוויאה ורמת אשכול לקריאה נוספת: מכתב התנגדות לתכנית המתאר, פשקוויל מטעם התושבים ודו"ח ועד פעולה מטעם התושבים.


----------------------------------------
 
ועדת חוק, חוקה ומשפט
 
הוועדה תבקש לעקוב אחר יישום חוק זכויות נפגעי עבירה, וכן תקבל דיווח מהחברה לאיתור והשבת נכסי ניצולי שואה בנוגע לצמצום הסיוע לניצולי שואה נזקקים, לקריאת הצעת החוק. בהמשך השבוע תדון הוועדה בשינוי אגרות שכר והוצאות בתקנות ההוצאה לפועל, ויחד עם ועדת הכלכלה תקיים דיון משותף בנוגע להסדרת מעמד חוות הבודדים בצפון הנגב, שצוין לעיל.

----------------------------------------
 
ועדת כספים
 
הוועדה תדון במתן הנחה בתעריף המים לנכים. 


----------------------------------------
 
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
 
ארגוני המגזר השלישי יציגו בפני הוועדה תכניות בתחומי החינוך והתעסוקה במסגרת פרויקטים לשילוב יוצאי אתיופיה, תוך הדגשת הצורך בהגברת שיתוף הפעולה עם משרדי הממשלה בעניין. כמו כן, הוועדה תקבל סקירה אודות מיזם שיתוף הציבור "דרך חדשה" העוסק בגיבוש מדיניות שילוב של קהילת יוצאי אתיופיה. 


----------------------------------------
 
ועדת התרבות, החינוך והספורט
 
הוועדה תציין מאה שנים לרצח העם הארמני. כמו כן, תדון הוועדה בקיומן של תחרויות הספורט בשבת, בהמשך לפנייתו של ח"כ רוזבוזורוב בעניין
 
----------------------------------------
 
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
 
הוועדה תעסוק במחסור החריף בתקנים במחלקות האונקולוגיות בבתי החולים, בהמשך למכתביהם של אילן גילאון ומיקי רוזנטל בעניין. כמו כן, תדון הוועדה באפליה כנגד אימהות צעירות במקומות העבודה ותקבל סקירה בנוגע לפעילות נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה בשנת 2014. לקריאת הדו"ח השנתי. בהמשך השבוע תדון הוועדה בשתי הצעות חוק שמטרתן לקדם ייצוג הולם לעובדים בעלי מוגבלויות בגופים ציבוריים. לקריאה הצעת חוק ראשונה בנושא והצעת חוק שנייה.

----------------------------------------

 
הוועדה לענייני ביקורת המדינה
 
הוועדה תדון באי-מיצוי זכויות חברתיות בביטוח הלאומי, וכן תקבל תמונת מצב בנוגע לסיוע לזכאי הדיור הציבורי, בהמשך לדו"ח מבקר המדינה בנושא. כמו כן, תדון הוועדה בפעולות בהן המדינה נוקטת על מנת להגן על זכויותיהם של עובדים בשכר נמוך, בהמשך לדוח מבקר המדינה בנושא גם כן.


----------------------------------------
 
הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי
 
הוועדה תקיים דיון בהשתתפות השרה לשוויון אזרחי, ח"כ גילה גמליאל, שיעסוק בבחינה מגדרית של תקציב המדינה.
 
----------------------------------------

 
הוועדה לפניות הציבור
 
הוועדה תדון בפניות הציבור בנוגע לתחבורה ציבורית בצפון הארץ.
page_banner_soc
mid_banner_t...
mid_banner_d...
mid_banner_mail
mid_banner_o...
mid_banner_m...