אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
22 באוקטובר 2015 | על משברים וגלים
final_banner...
על משברים וגלים
 
מול פרימת האזרחות: לקראת ועדת אור 2?

גורמים רשמיים מאשרים: זה לא "גל" אלימות, אלא תופעה משברית עמוקה, בין אם תכונה "אינתיפאדה" ובין אם תזכה בשם אחר. למשבר שני פנים, פן פנימי ופן חיצוני: החיצוני נוגע לשטחים, הפנימי נוגע לפלסטינים אזרחי ישראל וליחסים בינם לבין המדינה והאזרחים היהודים, למרקם העדין שבין בני אדם שאין, ולא צריך להיות ביניהם, קו הפרדה. 

לנוכח ההכרה שאין מדובר ב"גל", ראוי שהממשלה תבחן מחדש את מדיניותה אל מול האזרחים הערבים, מקומם בחברה וזיקתם למדינה. רצוי שהדבר היה נעשה לפני כן, אך עדיף מאוחר ממאוחר הרבה יותר.

באוקטובר 2000 הובילו אירועים בירושלים ובשטחים לפעולות מחאה שבמהלכן נהרגו 13 אזרחים ערבים בירי משטרה. ועדת חקירה ממלכתית (ועדת אור) המליצה בעקבות האירועים על הבנייה מחדש של המדיניות ברוח שוויון אזרחי. אך רבות מההמלצות נגנזו.
gil-and-rim....

מענקי חירום לפרויקטים המקדמים חיים משותפים

הקרן החדשה לישראל מזמינה ארגונים, עמותות ואף יחידים, להציע פרויקטים אשר בכוחם לפעול למען הרגעת הרוחות, ולמען דיאלוג בדרכי שלום בין יהודים לבין ערבים.
כעת מסתמנת פרימה של האזרחות הישראלית. אזרחים יהודים מוטרדים מ"הפרות סדר" ביישובים הערבים ורטוריקה חריפה בקרב חלק מבכירי המנהיגות הערבית. דאגה מיוחדת מעוררים אזרחים בודדים, שבצעו פעולות טרור. 

בקרב האזרחים הערבים, בצד הביקורת המופנית נגד האפליה הממסדית מתעצמת המחאה נגד המדיניות בשטחים. לאלה מצטרפים הדרה גוברת בציבוריות, פיטורי עובדים ערבים, שלא לדבר על קריאות גזעניות ופעולות אלימות. 
 
האזרחות הישראלית של ערביי ישראל אינה מובנת מאליה: עימות ממושך בשטחים עלול להביא לקריסתה. הגבול בין מאבק אזרחי דמוקרטי לטרור עלול להיטשטש ולהיעלם. כך גם הגבול בין ענישה של אזרחים מוחים לצעדי דיכוי של מרי.
 
הצעות שונות, שיובאו לשולחן ועדת שרים לענייני חקיקה  ביום ראשון הקרוב, מציגות נתיבי פעולה שונים, לא כולם חיוביים, אבל זאת התחלה של שיח. 

הסוגיות שהציגה ועדת אור עודן על הפרק. יתכן שדרושה ועדת אור שנייה, שתתווה דרך לעתיד משותף טוב יותר. צעדים רבים המיועדים לצמצום פערים ולשיפור מעמדו האזרחי של הציבור הערבי – ידועים ויש לאמצם ללא דיחוי. כל התמהמהות - מסוכנת. 
title_minist...
להלן הצעות החוק נבחרות שיעלו לדיון בוועדת שרים לענייני חקיקה ביום א' ה-25/10.

הוועדה מחליטה אם לתמוך או להתנגד להצעות ולמעשה קובעת את עמדת הקואליציה וגורל ההצעה. 

לחצו כאן לסדר היום המלא של ועדת השרים לענייני חקיקה
דמוקרטיה וזכויות אזרח

חוק הלאום

חבר הכנסת אבי דיכטר (ליכוד) ואחרים יגישו הצעת חוק יסוד: ישראל מדינת הלאום של העם היהודי, המבקשת להגדיר מחדש את ישראל כמדינת לאום ואת האזרחות הישראלית. הצעת החוק נבלמה בעבר, לאחר שספגה ביקורת קשה מאת משפטנים ומהציבור. בדיוני הממשלה עלתה התלבטות ביחס לסיכונים הכרוכים בצעד חוקתי מרחיק לכת. גרסאות מתונות של ההצעה נדחו אף הן. כעת זוכה הצעת דיכטר לעדנה בשל תמיכת שרת המשפטים, שקידמה אותה כחברת כנסת. הממשלה תצטרך להחליט, אם שעת משבר היא המועד לשינוי חוקתי מקיף. 

להצעת החוק המלאה לחצו כאן

לחוות הדעת של המכון הישראלי לדמוקרטיה לחצו כאן  |  לעמדת האגודה לזכויות האזרח לחצו כאן


חינוך לחיים משותפים

דיאלוג רב-תרבותי

חבר הכנסת ד"ר יוסף ג'אברין (הרשימה המשותפת) ואחרים מציעים תיקון להצעת חוק זכויות התלמיד לפיו כל מוסד אקדמי לקיים קורס לדיאלוג רב תרבותי, אשר יאפשר מפגש והיכרות בין הקבוצות. לדעת המציעים, אין באקדמיה ביטוי מספיק לתרבות הערבית, ואין בה הזדמנות להיכרות המסלקת סטראוטיפים ובוחנת מחדש מושגים בהיסטוריה המשותפת של הקבוצות.

להצעת החוק המלאה לחצו כאן


חובת לימוד עברית וערבית

חבר הכנסת אורן חזן (ליכוד) ואחרים מציעים תיקון להצעת חוק חינוך ממלכתי, לפיו יש לחייב רשמית את בני שתי הקבוצות הלאומיות ללמוד את שפת זולתה. אך בפועל הערבים לומדים עברית זה שנים רבות. חזן טוען כי היכרות עם השפה היא גשר לשיפור הדיאלוג בין התרבויות.  

להצעת החוק המלאה לחצו כאן
page_banner_soc
mid_banner_t...
mid_banner_d...
mid_banner_mail
mid_banner_o...
mid_banner_m...
המטה למאבק בגזענות       |       שותפת שארקה       |       תג מאיר