_________0
 שלום רב,
 
אנו מבקשים לאחל לך וליתר קהילת המכון לאסטרטגיה ציונית שנה טובה ומתוקה!

בהזדמנות זו אנו מתכבדים להציג את סיכום פעילות המכון לשנת תשע"ה, שהייתה שנה פוריה ומאתגרת, בה התחדשנו במנכ"לית שאפתנית ונמרצת, מירי שלם, שהביאה עמה ניסיון עשיר בניהול ובעשייה. השנה זכינו גם להוקרה מיוחדת בדמות זכייתו של ישראל הראל, היו"ר המייסד של המכון, בפרס מוסקוביץ' לציונות.

כמו כן נבקש להודות לכל אחד ואחת מכם על התמיכה בפעילותנו עד היום ובהמשך הדרך.

כתיבה וחתימה טובה!
____________...
החוברת המלאה שפורסמה לרגל שנת השמיטה.

בית המדרש לציונות


השנה נערך המחזור הרביעי בתכנית 'השילוח', ולצידה המשיכה לפעול קבוצת הבוגרים, 'המעורר', אשר על בסיס תכניה הופקה סדרת 'הזמן', חוברות הגות ציונית סביב לוח השנה העברי. 

כל תכניות בית המדרש לציונות מתקיימות בחסות מרכז מורשת מנחם בגין ומכון מורשת דוד בן-גוריון.
____________...
החוברת המלאה שיצאה לאור לקראת תשעה באב.

זכויות אדם כחולבן

________0
במהלך השנה האחרונה קיימה תנועת זכויות אדם כחולבן פעילויות רבות ומגוונות לקידום שלושה תחומים: מעברים, טוהר הנשק ורפואה מוסרית.
 
בפרויקט המעברים התקיימו קרוב ל-80 ביקורים של המתנדבים שלנו. מדובר על מתנדבים שהשכימו קום ועשו מאמצים כבירים על מנת להיות נוכחים במעברים מרוחקים בשעות בוקר מוקדמות ועמוסות, תוך שיתוף פעולה הדוק עם כוחות הביטחון הנמצאים במעברים.

במסגרת התכניות החינוכיות של 'טוהר הנשק' קיימנו כ-35 סדנאות לבני נוער ברחבי הארץ. במהלך השנה פיתחנו סדנת העשרה חדשה, 'בגלל הרוח', אשר קודמה ויצאה אל הפועל בעקבות דרישות שעלו ממורים, אנשי חינוך ותלמידים, שהרגישו שסדנא חד-פעמית יוצרת אצלם תיאבון לעוד. אחד התומכים ההבולטים רכזיים בתכנית הוא פרופ' אסא כשר אשר מסייע לנו באמצעות הידע הרב שצבר בנושא.
_____
פרויקט 'רפואה מוסרית' התמקד בסיוע פרטני לאנשים אשר הגיעו אלינו דרך הפעילות במעברים, חברי התנועה ועוד. הקשר הישיר לרשויות הרלוונטיות והיחסים החיוביים, מאפשרים לנו לסייע במקרים לא מעטים בהם אנשים "נפלו בין הכסאות", הלכו לאיבוד בביורוקרטיה או פשוט היו זקוקים להבהרות.

עבודת השטח של התנועה לוותה כל העת בעבודה מאומצת לשיפור תדמיתה של מדינת ישראל, בעיקר באמצעות מפגשים של המתנדבים ואנשי הצוות עם קבוצות מהארץ ומשלחות מהעולם.

שביל הזהב - להסדרת יחסי עם, דת ומדינה

____________...

מחדל המקוואות


מחקר שערך המכון חשף את מחדלי מערך המקוואות בישראל: מפערי מחירים ועד בזבזנות. המחקר עורר גלים בתקשורת ויצר דיון ציבורי שהביא להישגים רבים. זו הזדמנות נהדרת להודות לחוקרים שלנו על העבודה הקשה והמושקעת: מיכל אחרק-ויין, דביר שוורץ ואריאל פינקלשטיין.
 
  • לכתבה ב-ynet
  • לכתבה באתר סרוגים
  • לכתבה באתר כיפה על הורדת התעריפים בעקבות פרסום המחקר
____________2

קבורת חללי צה"ל שאינם יהודים

נייר עמדה בנושא קבורת חללי צה"ל שאינם יהודים מנתח את הסוגייה הרגישה של קבורת חללי צה"ל שאינם יהודים על פי ההלכה, אך מזדהים באופן מובהק עם הלאום היהודי.  נייר העמדה, שנכתב על ידי אליעד אברוך ולילך בן-צבי, בחן לעומק סוגיה זו והציע דרכי פתרון והתמודדות שיהיו מקובלים על כלל הציבור הישראלי.
_______1

מינוי רבני ערים


אי הארכת כהונתו של הרב ריסקין כנגד רצון קהילתו מהווה עדות נוספת לשיטה הקלוקלת למינוי רבני ערים בישראל.

מה האלטרנטיבה? אריאל פינקלשטיין, מנהל צוות שביל הזהב, פרסם מאמר נרחב בכתב העת של רבני צהר.
 
_______3

סיכום פעילות דת ומדינה
בכנסת ה-19


עם סיום כהונת הכנסת ה-19, פרסמנו סקירה הבוחנת את פעילות הכנסת בענייני דת ומדינה וכוללת בעיקר הצעות חוק, אשר ברובן המוחלט לא צלחו את שלבי החקיקה. כמו כן, בדקנו מה קרה לרפורמות אותן הבטיחו שר הדתות דאז נפתלי בנט וסגנו הרב אלי בן-דהן.
 
  • לכתבתו של זאב קם בעיתון מקור ראשון
  • לכתבתה של יעל פרידסון באתר nrg
  • לכתבתו של נתנאל לייפר באתר כיפה

גאואסטרטגיה

_____

לסיים את פעילות אונר"א


נייר עמדה מאת ניר עמרן מציע לראות במצב שנוצר בעקבות 'צוק איתן' הזדמנות לחידושה של היוזמה לסיום פעילותה של אונר"א בעזה וביו"ש, דבר  שעשוי להיות שלב בדרך לסיום המנדט של הסוכנות ביתר הארצות שבהן היא פועלת.
 
  • לכתבה בעיתון ישראל היום
  • לכתבה בעיתון מקור ראשון
  • לכתבה באתר The Jewish Press
  • לראיון עם עדי ארבל בערוץ הראשון
  • למאמר של ניר עמרן באתר מידה
  • למאמר של יואל גולובנסקי ב-JPost
  • למאמר של עדי ארבל בעיתון בשבע
_____2

הזנה בכפייה: הרע במיעוטו


במסגרת חקיקת החוק המאפשר הזנה בכפייה של אסירים שובתי רעב פרסמנו חוות דעת, אשר נכתבה על ידי יעל בקלור-קאהן ועדי ארבל, שהציעה עמדה מושכלת אודות הצורך המוסרי שבחוק החדש.
 
  • לכתבה ב-Jerusalem Post
  • למאמר של ד"ר יועז הנדל ב-Ynetnews
  • למאמר של ישראל הראל בעיתון הארץ
  • למאמר של הרב יואל בן-נון במקור ראשון
  • למאמר של עדי ארבל באתר וואלה
_________

נסיגות חד-צדדיות כאסטרטגיה: 
 תכנית ההתנתקות כמקרה בוחן

לרגל עשר שנים ליישום תכנית ההתנתקות פרסמנו נייר עמדה מאת עדי ארבל וענבל ליבר, שמנתח את המשמעויות האסטרטגיות של נסיגות חד-צדדיות במבחן התוצאה תוך שימוש בתכנית ההתנתקות כמקרה בוחן.
 
במסגרת נייר העמדה מופו 12 מניעים מוצהרים לביצוע תכנית נסיגה חד-צדדית ונבחנה מידת הצלחת תכנית ההתנתקות בהשגת מטרותיה המוצהרות.
 

המזרח התיכון החדש

_________0
לאור השינויים הדרמטיים במזרח התיכון בשנים האחרונות, פרסמנו סקירה נרחבת מאת יעקב פייטלסון על העימותים הבין-עדתיים ובין-דתיים, אשר מביאים לקריסת הסדר הישן.

במסגרת הסקירה, מציג פייטלסון מספר אפשרויות חלוקה שהועלו בעבר ואת מידת הרלוונטיות שלהן להיום.

זרים שאינם אזרחים בישראל

_______3
תופעת ההסתננות בגבולה הדרומי של המדינה קיבלה הד ציבורי נרחב לגבי אופן ההתייחסות הנדרש מהמדינה בנוגע לסוגיה זו. למרות זאת נראה כי השיח הציבורי בתחום הינו חסר ומושפע לא פעם ממניפולציות ומנתונים חלקיים.

לפיכך ראינו לנכון לפרסם סקירה מפורטת מאת אריאל פינקלשטיין אשר מרכזת באופן תמציתי ומסודר את הנתונים המרכזיים.
sep