אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
agmon

עדכוני חקיקה תחרות והגבלים עסקיים


קביעת רשות ההגבלים כי בזק ניצלה מעמדה לרעה 

 

רשות ההגבלים העסקיים פרסמה בתאריך 16 לאוקטובר קביעה לפיה בזק ניצלה מעמד לרעה בדרך של קביעת מחירים בניגוד להוראות סעיף 29א לחוק ההגבלים העסקיים.

על פי הקביעה נהגה בזק בפרקטיקה של הצרת מרווחים, ונקבע כי הפער השלילי שבין המחיר לצרכן שקבעה בזק לבין המחיר שגבתה בזק עבור התשתית על גביה סופקו שירותי טלפוניה על ידי מתחרותיה הוא ניצול כוחה לרעה מתוך מטרה לדחוק מתחרים מהשוק (במסגרת מבצע ללקוחותיה גבתה בזק בגין שירותי אינטרנט וטלפוניה מחיר של 20+N בעוד שהמחיר שגבתה עבור שירות תשתית אינטרנט ללקוחות שאינם לקוחות טלפוניה בבזק היה 25+N כלומר מחיר הטלפוניה שלילי ועומד על 5 ₪).

החלטה זו מעלה מספר סוגיות. אנו נתמקד בשני עניינים שכדאי לשים לב אליהם:



1. עילת הניצול לרעה על פי חוק ההגבלים

סעיף 29א לחוק.
הממונה מדגיש את הדימיון בין סעיף 29א לסעיף המתייחס למונופולין באמנת ליסבון האירופית ומפנה להצעת החוק אשר ממליצה לאמץ את שיטות הפיקוח על הגבלים הנהוגות במדינות אחרות – ובמיוחד באירופה. בעניין זה, ניצול כוח מונופוליסטי בדרך של "הצרת מרווחים" מוכר כעילה בדין האירופי ואינו מוכר כעילה עצמאית בדיני ההגבלים העסקיים האמריקאיים – אלא כאשר הפרקטיקה משמשת לעקיפת החובה לספק תשומה חיונית, או כאשר המחיר טורפני.

סעיף 29א(ב)(1) – הממונה קבע גם כי קביעת מחיר שירות האינטרנט והטלפוניה של בזק כמחיר נמוך ממחיר תשתית האינטרנט בלבד מהווה תמחור בלתי הוגן של שירות במונופולין, לפי החזקה שבסעיף 29א(ב)(1) לחוק ההגבלים. גם כאן מפנה הממונה לדין האירופי שמחיר בהצרת מרווחים כניצול מעמד לרעה בדרך של גביית מחיר בלתי הוגן לפי הסעיף האירופי המקביל.

2. קיומו של אישור רגולטורי למבצע אינו מהווה הכשר. טרם פרסום הקביעה ערכה רשות ההגבלים שימוע לבזק. בין היתר, טענה בזק כי המבצע נשוא הקביעה אושר על ידי משרד התקשורת לאחר דין ודברים בין הצדדים. בזק טענה כי בשל אישור הרגולטור הענפי המופקד על תחום התקשורת הקביעה מנוגדת לעקרון ההגינות ופוגעת באינטרס ההסתמכות של בזק על החלטת הגורם המנהלי המוסמך. הממונה דחה את הטענה וקבע כי אין באישור משום הכשר לפרקטיקה המהווה ניצול לרעה של מעמד מונופוליסטי בניגוד לחוק ההגבלים. הממונה קבע, שאישור משרד התקשורת אינו מעורר התנגשות בין מערכות הדינים השונות – דיני התקשורת ודיני ההגבלים העסקיים – והוא אינו מקים השתק כלפי הממונה על הגבלים עסקיים ואישור משרד התקשורת לא מקנה חסינות מפני הפרה אפשרית של חוק ההגבלים העסקיים – שכן תחולת דיני התקשורת אינה שוללת תחולה מקבילה של דיני ההגבלים העסקיים. בעניין זה מצטט הממונהאת בית הדין בערר (ה"ע) 7/95 בענין בזק לפיו: "המבחן לשלילת תחולתו של דין אחד על נושא המוסדר גם על פי דין אחר הוא, לדעתנו, מבחן ההתנגשות בין הדינים, ולא מבחן החלופיות שביניהם. ... אין בדיני הבזק, למרות שאלה עוסקים גם בנושא התחרות, כדי לשמש חלופה מלאה לדיני ההגבלים העסקיים בתחום התחרות." גם בהקשר זה מפנה הממונה לפסיקה אירופית לפיה נדחתה טענה שתעריפים שאושרו על ידי רגולטור התקשורת הגרמני אינם יכולים לשמש כבסיס לקביעה כי היה בפעולותיה משום הצרת מרווחים אסורה.

קישור לקריאת הקביעה, לחץ כאן
 
 
הסקירה לעיל הינה כללית ואין בה כדי להוות חוות דעת משפטית – אנו עומדים לרשותכם בכל שאלה או הבהרה נדרשת ונשמח לייעץ ולסייע לכם בסוגיות פרטניות בעניין.
ליצירת קשר:
מתן מרידור, שותף, מחלקת תחרות והגבלים עסקיים
טלפון: 03-6078606
מייל: Mattan@agmon-law.co.il
משרדנו מייעץ לעיתים קרובות בעסקאות מיזוגים מהגדולות במדינה, לרבות בסקטור המדיה, האנרגיה, התקשורת וקמעונאות המזון. המוניטין שלנו והתמקדותנו בסקטורים המרכזיים בישראל מבטיחים כי נמשיך להיות הכתובת לצורך התמודדות עם נושאי ההגבלים העסקיים עבור לקוחותינו.

לחץ כאן לקרוא עוד על המחלקה