אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
agmon

ניוזלטר שוק ההון - נובמבר 2014

לקוחות יקרים,

הסוגיה של הצעת ניירות ערך ללא תשקיף על ידי חברות פרטיות מטרידה לאחרונה את רשות ניירות ערך. בחודשים האחרונים התפרסמו מספר החלטות והצעות חוק אשר מקשות על גיוס משקיעים תחת הפטורים מחובת תשקיף, הקבועים בחוק ניירות ערך.

לאור ההתפתחויות, מומלץ מאד לפנות לייעוץ בכל מקרה של הצעה של ניירות ערך, גם למספר קטן של ניצעים.

עמדת רשות - הצעה פרטית למשקיעים מתוחכמים
רשות ניירות ערך מפרסמת את עמדתה בסוגיית הפרסום אותו מותר לתאגידים פרטיים לבצע, ללא תשקיף, לצורך הצעת ניירות הערך שלהם למשקיעים מתוחכמים. על פי חוק ניירות ערך, הצעה לציבור של ניירות ערך טעונה פרסום תשקיף. אחד החריגים לכך הינו הצעה למשקיעים מתוחכמים אשר להם ניתן להציע ללא תשקיף. אחד מסוגי המשקיעים המתוחכמים הינו "לקוח כשיר". רשות ניירות ערך קובעת מהן הפעולות שעל התאגיד לבצע על מנת לוודא כי לקוח הוא אכן "לקוח כשיר". עמדת הרשות מעגנת קובעת גם כי הצעה המופנית למשקיעים מתוחכמים בלבד, איננה מוגבלת במספר הניצעים אליהם פונה, אם היא מופנית למשקיעים מתוחכמים בלבד.

תיקון חוק המסדיר את הפרסום המותר במסגרת הצעה לציבור ללא תשקיף וכן מרחיב את הגדרת "לקוח כשיר"

בהמשך לעמדת רשות ניירות ערך "הצעה פרטית למשקיעים מתוחכמים", (ראה לעיל) פרסמה הרשות הצעה לתיקון סעיפי החוק המתירים הצעה לציבור של ניירות ערך ללא פרסום תשקיף. ההצעה לתיקון החוק מסדירה את הפרסום המותר, היקפו ופירוט של קהל המשקיעים הפוטנציאלי שניתן להפנות אליו את הפרסום. תיקון נוסף המוצע על ידי הרשות במסגרת זו הינו תיקון הגדרת "לקוח כשיר" בחוק ניירות ערך ובחוק הייעוץ. מוצע להחליף את המבחנים להגדרת "לקוח כשיר" הקבוע היום בחוק (מבחנים הבודקים היקף נכסים פיננסיים, מומחיות ומספר עסקאות שביצע הלקוח), במבחנים של נכסים נזילים והכנסה. מוצע לקבוע כי "לקוח כשיר", הינו מי שעומד באחד משלושת המבחנים הבאים:
  1. מבחן נכסים נזילים- 8 מיליון ₪.
  2. מבחן הכנסות- הכנסת היחיד עומדת על 1.5 מיליון ₪ בכל אחת מהשנתיים האחרונות.
  3. מבחן משולב- שילוב של מבחן הנכסים הנזילים ומבחן ההכנסות: 5 מיליון ₪ נכסים נזילים בתוספת הכנסה שנתית בסך 750 אלפי ₪ בכל אחת מהשנתיים האחרונות.
 

עמדת רשות - הצעה לציבור וחובת פרסום תשקיף

חברה פרטית התאגדה בקפריסין על פי הדין המקומי. בין עיסוקיה המרכזיים של אותה חברה, מסחר באמצעות תוכנה בניירות ערך בבורסות בארה"ב. במהלך השנתיים האחרונות נתקלה החברה בקשיים משמעותיים בניהול פעילותה, בפרט בסירוב של ברוקרים בארה"ב לפתוח חשבון ניירות ערך לחברה לצורך הפעלת התוכנה. החברה רצתה להעביר את כלל נכסיה ופעילותיה לחברה ייעודית המאוגדת בישראל, כאשר מטרת המהלך הינו יצירת חברה זהה לחלוטין לזו בקיימת בקפריסין, למעט מדינת ההתאגדות. מספר בעלי ניירות ערך בחברה עומד על 72, אשר למעלה מ- 60 אינם משקיעים מתוחכמים. לעמדת החברה מהלך זה אינו טעון פרסום תשקיף בהתאם להוראות 15 לחוק. סגל הרשות לא קיבל את עמדת החברה ולמרות זאת, בשל הנסיבות המיוחדות, לא חייב אותה בפרסום תשקיף.

ועדת המדע והטכנולוגיה אישרה את הפעלת מערכת ההצבעות האינטרנטית של רשות ניירות ערך

בהמשך ל"מפת הדרכים: יעדים ותוכניות לשנים הקרובות" שפרסמה רשות ניירות ערך בספטמבר 2012, אישרה ועדת המדע והטכנולוגיה תקנות בנוגע להפעלתה של מערכת הצבעות אלקטרוניות באסיפות בעלי מניות של חברות. המערכת מאפשרת למשקיעים להצביע באסיפות שבהן הם זכאים להצביע, באמצעות האינטרנט. התקנות יכנסו לתוקף בחלוף ששה חודשים ממועד פרסומן, ובמועד זה תחל מערכת ההצבעות לפעול ביחס למניות ולכתבי אופציה. עם השלמת חקיקה, אשר תובא בקרוב לאישור הכנסת, תפעל המערכת גם ביחס לאגרות חוב וליחידות השתתפות.

פסיקה בנושא הגשת תביעה נגזרת בשרשרת חברות

באוגוסט 2014 ניתן על ידי בית המשפט העליון פסק דין בשאלה האם בעל מניות בחברה יכול להגיש תביעה נגזרת כנגד פעולה הנעשה בחברה נכדה בבעלותו ("תביעה נגזרת מרובה") והאם באפשרותו של אותו בעל מניות לבקש גילוי מסמכים מכל אחת מהחברות בשרשרת האחזקה, טרם הגשת התביעה הנגזרת. בית המשפט המחוזי בתל אביב, כבוד השופטת ד' קרת- מאיר, ענה בחיוב לשאלות אלו. ערעור על פסד הדין שהוגש לבית המשפט העליון נדחה. בפסד הדין נקבע כי ניתן להגיש תביעה נגזרת מרובה בישראל כאשר קיימת שליטה בשרשרת האחזקה. מבחן השליטה הינו מבחן מהותי - היכולת לכוון את פעולתו של התאגיד. חבר השופטים משאיר בצריך עיון את השאלה האם ניתן להגיש תביעה נגזרת כאשר אין שליטה בשרשרת האחזקות.
באשר לשאלת גילוי המסמכים, בית המשפט העליון קובע שכאשר בעל מניות בחברה אֵם רשאי (בנסיבות שמצדיקות זאת) להגיש תביעה נגזרת מרובה, אין היגיון בחסימת נגישותו למסמכים הנדרשים לשם ביסוס התשתית הראייתית - תהא זהות המחזיק בהם אשר תהא. ההצדקה לאפשר גילוי מסמכים מהחברות השונות בשרשרת ההחזקה מתחזקת כאשר החברות "משתפות" בינן לבין עצמן נושאי משרה וחולקות תחומי פעילות.

תקנות ניירות ערך ליישום המלצות הועדה לקידום השקעות בחברות ציבוריות הפועלות בתחום המחקר והפיתוח

בהמשך ל"מפת הדרכים: יעדים ותוכניות לשנים הקרובות" שפרסמה רשות ניירות ערך בספטמבר 2012, פורסמה הצעת תיקון חוק המקלה על הנפקה ראשונה לציבור בישראל של חברות היי טק גדולות יחסית ומעודדת הקמת קרנות היי- טק נסחרות. בנוסף, תקנות אלו קובעות מנגנון של מימון מימון המונים (Crowdfunding) לחברות היי -טק צעירות היינו, גיוס סכומים קטנים ממספר גדול של משקיעים מהציבור וזאת באמצעות פורטל מימוני.

עמדת רשות - תרמית בניירות ערך

רשות ניירות ערך פרסמה את עמדתה לעניין היבטים שונים הנוגעים לפעילות במסחר בניירות ערך אשר קיומם עשוי להצביע על חשד לפגיעה בתקינות והגינות המסחר בשווקים. פרסום זה נועד לסייע לגורמים השונים הפועלים בשוק ההון ובכלל זה לגורמי הציות והאכיפה הפנימית, יועצים משפטיים, מתווכים וסוחרים, לאתר או להימנע מביצוע פעילות אסורה במסחר.

להלן מספר דוגמאות לעסקאות בהן רואה הרשות תרמית (לרשימה המלאה, ראה קישור לעמדת הסגל המשפטית):
  1. עסקאות עצמאיות-מכירה וקניה של אותו נייר הערך בעת ובעונה אחת בידי אותו אדם, או מי מטעמו המשפיעה על שער נייר הערך בבורסה.
  2. עסקאות מתואמות- מכירה וקניה של אותו נייר ערך, בידי שני אנשים או יותר, תוך תיאום מראש ובכך השפעה על שער הנעילה.
  3. ביצוע עסקאות כמצג שווא- ביצוע עסקאות במסחר תוך השפעה על שער נייר הערך, בין אם מתואם ובין אם לאו, במטרה ליצור מצג שווא בדבר קיום מסחר בניירות הערך או שינויים בשערו.
הסקירה לעיל הינה כללית ואין בה כדי להוות חוות דעת משפטית – אנו עומדים לרשותכם בכל שאלה או הבהרה נדרשת ונשמח לייעץ ולסייע לכם בסוגיות פרטניות בעניין.
ליצירת קשר:
איריס ציבולסקי-חביליו, יועצת, ניירות ערך ושוק ההון
טלפון: 03-6071401
מייל: irisc@agmon-law.co.il
מחלקת ניירות ערך ושוק ההון במשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות' הינה בין הפעילות והמגוונות ביותר בישראל. המחלקה מזוהה כמובילה בתחומה ומדורגת בעקביות בקבוצת האיכות הראשונה על ידי מדריכים משפטיים בארץ ובחו"ל.

לחץ כאן לקרוא עוד על המחלקה