View this email in your browser
חברות וחברים יקרים,
לציון יום האישה הבינלאומי החל היום, החלטנו לחלוק עמכם מספר עדכונים בתחומים בהם אנו עדים להפרות מגדריות שיטתיות. אין זה חדש כי נשים חשופות יותר מגברים להעסקה פוגענית בשוק העבודה בישראל, ויחד עם זאת עלינו לציין זאת כל פעם מחדש עד שנזכה לראות את השינוי המיוחל גם באפליה המגדרית הפושה במקומות העבודה ומתכונות ההעסקה הקיימות. 
שלכם, 
צוות קו לעובד 
___________1

השוק הורוד

מצבן של נשים בשוק העבודה בישראל

לקראת יום האישה הבינלאומי, ביקשנו למפות בקצרה את הפניות מעובדות ישראליות שהצטברו בחודשיים האחרונים, מתחילת שנת 2016. ביקשנו לבדוק אילו בעיות משתקפות בפניותיהן, ומה הן מעידות על מצבן של נשים בשוק העבודה הנוכחי. הסקירה הנוכחית תתמקד בהתאם בהפרות השיטתיות בהן התמקדו הפניות, ובענפים "נשיים" המועדים יותר לפורענות.
להמשך קריאה
____________...
עובדות "שקופות" במשק בית
נייר עמדה לציון יום האישה, 8 למרץ, 2016

עמותת קו לעובד מעניקה סיוע לעובדות משק בית באמצעות קבלת קהל וסדנאות במרכזים קהילתיים שונים ברחבי הארץ. במהלך שנת 2015 כ -1500 עובדות ועובדי משק בית פנו למשרדי קו לעובד לקבלת ייעוץ וסיוע, כ- 15% מהעובדים חזרו להמשך טיפול, מתוכם 83% נשים.

עסקה במשק בית הינה שיטת העסקה ישירה על בסיס שעות, המטילה על המעסיק את מלוא החובות החלות על כלל המעסיקים בישראל, ובחלק מהמקרים גם חובות נוספות החלות על מעסיקי מהגרי ומהגרות עבודה.

 להמשך קריאה
visa_image
מי יגלה למעסיקים שגם על מבקשות מקלט חל חוק עבודת נשים?

פיטורין בהריון הינה הפרה שאנו נתקלים בה לעיתים נדירות כשמדובר בעובדת ישראלית, אך לצערנו המצב שונה מאוד בקרב מבקשות המקלט. ע"פ מספר התלונות במשרדנו, עולה הרושם כי הקונצנזוס סביב ההגנה על זכויות נשים בהריון, וחשיבות החוק לעובדת נשים מתבטל כאשר מדובר בעובדות מוחלשות – חסרות מעמד למחצה ולא ישראליות.
כ-20% ממס' מבקשות המקלט שפונות לקו לעובד מגיעות לאחר שפוטרו במהלך הריונן. מדובר באחוז מטריד, שמגלה התנהלות שיטתית של מעסיקים רבים, רובם המכריע דרך חברות קבלן. התנהלות זו מתאפיינת בהסתכלות על נשים מבקשות מקלט כעל כוח עבודה, והתייחסות לנשים בהריון כ"עובדות פגומות".


להמשך קריאה
____________...
יום המטפלת הבינלאומי

טור מאת: עידית ליבוביץ', רכזת תחום סיעוד

הבן שלי הולך למעון יום של ויצ"ו. במעון שלו חוגגים מידי שנה את "יום המטפלת". זה יום שבו ההורים והילדים מודים לצוות המטפלות המסור שדואג ליקרים לנו מכל במשך כל השנה; המטפלות שדואגות, משחקות, שרות, מאכילות, מחליפות, מרדימות, מרגיעות, מכילות, מחבקות ומנשקות. אלו שבזכותן אנחנו כאמהות יכולות לצאת לעבודה בראש שקט ולב שלם ולדעת שהילדים שלנו זוכים לטיפול הטוב ביותר. ב"יום המטפלת" אנחנו מנסים להביע כלפי המטפלות את ההערכה שלנו כלפיהן וכלפי העבודה החשובה שהן עושות, מפנקים אותן בארוחות מושקעות, פינוקים אישיים ומתנות, ומחליפים איתן תפקידים כדי שיתפנו ליהנות.

להמשך קריאה
idustrial_ar...
תיקון שיטת חישוב דמי לידה לעובדות שעתיות

הצעת החוק "דמי לידה לעצמאיות", שעברה בוועדת העבודה והרווחה, פה אחד, תתקן את אופן חישוב דמי הלידה לעצמאיות ותיצור חישוב שוויוני והוגן יותר – רק לעצמאיות.
"אז איך זה שהעובדות השעתיות נשכחו, ובאותה הזדמנות, כשהעבירו את הצעת החוק לא תיקנו את ממוצע החישוב גם להן?" התשובה נמצאת כנראה בעלות החוק (10 מליון שקלים בשנה). הכללת העובדות השעתיות בהצעת החוק היתה מייקרת את עלותו ומורידה את הסיכוי לאישורו בועדת השרים לחקיקה.

להמשך קריאה 
____________...
הזכות לקצבת שארים של אלמנות עובדים פלסטינים

ב-2 למרץ הגישה קו-לעובד תביעות נגד הרשות לאוכלוסין והגירה בשם שתי אלמנות לעובדים פלסטינים, אשר דרישתן לקבלת קצבת שארים המגיעה להן לפי חוק נתקלת בסירוב המעלה חשד לרמייה ואפליה. בעליהן של האלמנות הועסקו בישראל טרם פטירתם כעובדי בניין במשך למעלה מ-20 שנה, ומשכרם הופרשו כספי הפנסיה על פי צו ההרחבה בענף. תלושי השכר שבידי האלמנות מוכיחים זאת באופן חד משמעי, ואין מחלוקת על העובדות. למרות מצב עניינים ברור זה, בבואן של האלמנות לממש את זכאותן לקצבת שארים, עושה מדור התשלומים של הרשות לאוכלוסין והגירה כל שביכולתו כדי לחמוק ממתן הקצבה.

להמשך קריאה
____________...
מחשבות לציון יום האישה 
מאת: טל גרוס, מתנדבת שנת שירות בתחום פליטים, קו לעובד

"הגבלת פיטורים (תיקון מס' 9) תש"ן-1990 (תיקון מס' 39) תשס"ז-2007 (תיקון מס' 52) תשע"ד-2014:
9[1]. (א)  לא יפטר מעסיק עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון; הוראות סעיף קטן זה יחולו הן על עובדת קבועה והן על עובדת ארעית או זמנית ובלבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה ששה חדשים לפחות."

"בימי שלישי אולם קבלת הקהל מלא עד אפס מקום. אני מפלסת דרכי בין עשרות האנשים שהגיעו לבקש עזרה, עצה או הסבר. באופן קבוע בדרכי לתוך המשרד אני מבחינה בנשים שמחכות עם ילדיהן. הסיפור כבר ידוע. כשהמעסיק שמע שהן בהריון, הן פוטרו מעבודתן. קשה להמנע מהמסקנה שבעבור מעסיקים אלו "חוק עבודת נשים" לא חל על העובדות – מדוע? אולי כי מדובר במבקשות מקלט שאין מי שילחם על זכויותיהן? אולי גם כי רובן המוחלט עובדות קבלן שבלאו הכי זכויותיהן מדוללות? לרוב נשלח מטעמנו מכתב, אם אפשר נדבר גם ישירות עם המעסיק בטלפון; אבל התסריט ידוע: המעסיק יגיד שכלל לא ידע דבר והעובדת "תוחזר לעבודה", רב הסיכויים במתכונת מפרכת ומייגעת שלא מתאימה למצבה. כך לדוגמא, רבים מן המעסיקים מתחילים לנייד את העובדת בין מקומות עבודה שונים במטרה להתיש אותה, או למשל מציעים לה עבודה במקומות מרוחקים, במשמרות בשעות מאוחרות ועוד. זו השיטה הרווחה בין המעסיקים לקדם את הפתרון לו ייחלו, קרי "עזיבה עצמאית" של העובדת את מקום עבודתה, ללא פיצויים, וללא שאר הזכויות המגיעות לכל עובדת על פי חוק עבודת נשים."
_____-______
מחשבות לציון יום האישה 
מאת: קמי להבי, מתנדבת שנת שירות בתחום חקלאות, קו לעובד


"לקבלת הקהל בתחום החקלאות בקו לעובד מגיעות גם נשים. לפעמים אותן נשים רק מלוות את חבריהם למשרד, ובמקרים אחרים יש להן שאלות וחישובים משלהן. ביום רביעי אחד שזכור לי במיוחד ישבתי מול עובדת נפאלית, כשמסביבי עומדים ויושבים עובדים רבים אחרים. לכאורה חישוב פשוט; עובדת שעברה מעסיק ב-2012 ובאה לעשות חישוב עבור שני המעסיקים לפני שהיא עוזבת את הארץ. העובדת ענתה לשאלותינו ולאט לאט התבהר סיפורה הקשה של העובדת מול המעסיק. כך למשל סיפרה העובדה כי המעסיק הציע לה לשכב איתו וכשסירבה החליט להעביד אותה במשך שעות ארוכות ולתת לה עבודה קשה במיוחד. העובדת לא הצליחה לעמוד בעומס העבודה והמעסיק פיטר אותה. היא לא רצתה להתלונן או לספר לנו פרטים נוספים על המקרה, והפחד שהופנם בה ניכר. זו דוגמא לתופעות הקשות עימן נאלצות להתמודד רבות מן הנשים העובדות בתחום החקלאות. הן עוברות הטרדות ותקיפות מיניות על ידי עובדים המועסקים איתן במשק וגם על ידי מעסיקים הנמצאים בעמדת כוח ברורה עליהן. תנאי העסקה של נשים אלו מקשים עליהן להתלונן ולדווח על התעללויות אלו. הן נמצאות לרוב במשק מבודד, רחוק מתחנות המשטרה וממעגלי התמיכה שלהן, אינן שולטות בשפה ובאות מתרבות שונה, ועוד. עד שלא תהיה הבנה של נסיבות חייהן ועבודתן בתחום החקלאות בישראל, לא תתאפשר אכיפה אפקטיבית ואף מעסיק פוגעני לא יישא בתוצאות מעשיו. יש רגעים כאלו בקבלת הקהל שקשה במיוחד לנשום. "
כל תרומה תאפשר ל"קו לעובד" לסייע לעובדים לקבל את זכויותיהם בעבודה ואת הכספים שנגזלו מהם ע"י מעסיקיהם. גם תרומה קבועה של 10 ש"ח בחודש. לתרומה באמצעות הוראת קבע בבנק או בכרטיס אשראי לחץ כאן הפקדת תרומה בחשבון העמותה: בנק הפועלים סניף 527 חשבון 431095 ע"ש קו לעובד משלוח המחאה בדואר למשרדי העמותה: קו לעובד ת.ד. 2319 ת"א 61022 תרומות פטורות ממס מחו"ל, באמצעות הקרן החדשה לישראל: לפרטים: ariane@kavlaoved.org.il
נצרת
מרכז הבשורה, אזור המעין
טלפון: 04-6082228
פקס:153-4-6082228
חיפה
הרצל 18 קומה ב
טלפון: 04-8643350
פקס: 04-8644238
תל אביב
נחלת בנימין 75 קומה ד
טלפון: 03-6883766
פקס: 03-6883537