אם אינכם רואים מייל זה לחצו כאן
REClogosmall
 

עלון מידע | המרכז להתייעלות במשאבים

גיליון 8 | אוגוסט 2021
MFCA (תמחיר זרימת חומרים)
ותמחור פחמן
logos2
  
המרכז להתייעלות במשאבים 
הוקם ביוזמה ובמימון של:
logos2

מופעל ע"י מכון יעיל, חברת בת של ההסתדרות הציונית העולמית 
זרקור | MFCA, התייעלות במשאבים ותמחור פחמן
3d

בגיליון אוגוסט של הניוזלטר, המרכז להתייעלות במשאבים נותן לכם הצצה ראשונה לכלי ניהולי המשלב היבטים חשבונאיים וניהול חומרים כדי להתייעל ולחסוך חומרים וכספים רבים. ניתוח MFCA (תמחיר זרימת חומרים | Material Flow Cost Accounting) הוא שלב חשוב וראשוני בתהליך התייעלות, לזיהוי האתגרים הגדולים העומדים בפני מפעל בהיבטים של בזבוז חומרים, משאבים ועלויות, בכל אחד משלבי הייצור.

לקראת השקת תרגום לעברית של מדריך מקצועי לביצוע וסדנה להכשרת יועצים בנושא, תמצאו בגיליון זה מקרה בוחן של תהליך MFCA אשר בוצע לאחרונה באחד המפעלים שפנה לייעוץ מסובסד של המרכז להתייעלות במשאבים.

בנוסף, אתם מוזמנים לעיין בניתוח קצר לקראת החלת מס פחמן וההתמודדות לקראתו ובעקבותיו, שתידרש מהתעשייה הישראלית. אנו ממליצים למפעלים לנתח את המדרך הסביבתי והפחמני שלהם, ונשמח לסייע בהיערכות למיסוי הפחמן המתהווה ולייעץ (בתהליך מסובסד) בתהליכי התייעלות אנרגטית והפחתת פליטות.

בהמשך לסרטונים שפרסמנו בגיליון הקודם המתארים תהליכי התייעלות במפעלים, אנו מציגים את מסמך מקרה הבוחן של ההתייעלות בחברת פולירם (תוכלו גם לעיין במקרי הבוחן שפרסמנו בעבר באתר שלנו בקישור זה). 


וכתמיד, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ולהירשם למסלול הייעוץ שלנו להתייעלות במשאבים.

המשך קיץ בריא ויעיל,
המרכז להתייעלות במשאבים
3d
MFCA| איתור עלויות נסתרות של פחת חומרי גלם באמצעות תמחיר זרימת חומרים
3d
MFCA (תמחיר זרימת חומרים | Material Flow Cost Accounting) הוא כלי ניהולי המאפשר למפעלים להשתפר ולהתייעל כלכלית וסביבתית. באמצעות שילוב של מאזנים: כספי וחומרי, המפעל יכול לזהות את הנקודות בתהליכי הייצור בהן נגרמים לו ההפסדים המשמעותיים ביותר - בד"כ הפסדים שכלל לא היה מודע להם, הן מבחינה כלכלית (הוצאות כספיות בש"ח) והן מבחינה סביבתית (פחת חומרי גלם, עלויות טיפול סביבתיות: פינוי פסולות, שפכים, צריכת חשמל ודלקים).

המדד המרכזי שנוצר במתודולוגיית ניתוח MFCA, הוא ה-NPOs (תפוקות שאינן מוצרים | Non Product Outputs), כלומר, בהנחה שכל התשומות שנכנסו למפעל (ונרכשו) יוצאות ממנו כתפוקות, זוהי התגלמות העלויות שהמפעל השקיע במהלך הייצור, אשר לא נמצאות בסופו של דבר במוצר שיוצא למכירה.

מתודולוגיית MFCA ומדד ה-NPOs מאפשרים למקד את הייעוץ ותהליך ההתייעלות בבעיות שהתגלו, ובמקרים שנדרשות השקעות נוספות, לקבל הערכות מושכלות יותר באשר לזמני ההחזר על השקעות אלה.

מדד ה-NPOs מהווה KPI (מדד ביצוע מרכזי | Key Performance Indicator), ומאפשר למפעלים לחזור על תהליך ניתוח MFCA מדי שנה, בשאיפה להתייעלות וצמצום ה-NPOs.

המרכז להתייעלות במשאבים מבצע מאזני MFCA במספר מפעלים שהחלו בתהליך הייעוץ המסובסד.


ראו להלן תוצרים של מקרה בוחן של מפעל מזון שפנה לעזרתנו, וביצע ניתוח MFCA במסגרת תהליך הייעוץ המסובסד.
MFCA_GUIDELI...
MFCA
פרסום מדריך מקצועי בעברית +
סדנה להכשרת יועצים מקצועיים
בספטמבר ישיק המרכז להתייעלות במשאבים את המדריך המקצועי בעברית לביצוע MFCA במסגרת מתודולוגיית TEST של UNIDO. 
המדריך תורגם מאנגלית כדי להנגיש את הכלי החשוב הזה לתעשייה הישראלית.
אחרי החגים נקיים סדנה להכשרת יועצים מקצועיים על כלי הניתוח של MFCA.
יועצים המעוניינים להשתתף בסדנה, מוזמנים למלא פרטים בטופס המקושר להלן לקבלת עדכון על הפרטים המלאים.
מקרה בוחן | MFCA במפעל מזון
3d
מפעל מזון בישראל פנה למרכז להתייעלות במשאבים לבחון פוטנציאל התייעלות בקווי הייצור שלו. כשלב מקדים לפרויקט, וכדי לוודא שתהליך ההתייעלות יתמקד בנקודות הכואבות ביותר במפעל, הנחה המרכז להתייעלות במשאבים את המפעל בניתוח MFCA. להלן הנתונים העיקריים שהתקבלו בביצוע מאזן MFCA במפעל. את מקרה הבוחן המלא, כולל נתונים והמלצות להמשך, תוכלו לקרוא באתר שלנו בקישור זה.
______1_4
  • סך עלויות האנרגיה במפעל (חשמל ודלקים) מהווה למעלה מ-60% מעלות הייצור.
    המפעל ייעזר ביועץ להתייעלות אנרגטית ממאגר היועצים שלנו כדי לבחון אפשרויות לחיסכון והתייעלות.
  • במפעל יש פחת משמעותי מאוד של חומרי גלם, עזר ותפעול. רוב הפחת מגיע בסוף התהליך למתקן טיפול קדם בשפכי המפעל. העלות האמיתית של הפחת: כשליש מעלות חומר הגלם, שנרכש אך לא מצא דרכו למוצר הסופי + עלויות סביבתיות כולל תפעול מתקן הקדם, תשלומי אגרת ביוב וקנסות על שפכים חריגים.
  • ​לפחות 10% מעלות ה-NPOs מיוחסים לחומרי אריזה, ורוב עלויות אלה לא מנוטרות. לעלות הפחת הגבוהה יש להוסיף את חלק מעלויות פינוי הפסולת הביתית, מכיוון שרוב פחת האריזות מגיע למכולות פינוי האשפה.
3d
מס פחמן | התמודדות חדשה עבור התעשייה החל משנת 2023
3d
הממשלה עומדת לדון בהצעה להחלת מנגנון תמחור פחמן, בעקבות תהליך משולב שקודם ע"י משרדי ממשלה רבים, כולל משרדי האוצר, האנרגיה, הגנת הסביבה, הכלכלה והתעשייה, התחבורה, הפנים והחוץ. מנגנון תמחור פליטות פחמן נועד להפנים את העלויות החיצוניות השליליות של פליטות גזי חממה, המגבירות את ריכוז גזי החממה באטמוספירה ומשפיעות על האקלים לאורך זמן, מגבירות את התדירות והחומרה של אירועי מזג אוויר קיצוניים ופוגעות ברווחה ובכלכלה של דורות ההווה והעתיד.

ההשפעה המיידית על התעשייה היצרנית בישראל תתבטא בהעלאת מחירי צריכת דלקים וחשמל. מחירי החשמל צפויים לעלות עד 5%, לפי נוסח ההחלטה, עלייה שתייקר את תשומות הייצור. דלקים יתומחרו באמצעות מנגנון הבלו, ומחירי הפחם, גפ"מ, מזוט, גז ופטקוק יושפעו מעלייה הדרגתית החל מ-2023 עד שנת 2028. מפעלים שצורכים מזוט ופטקוק צפויים לספוג עלייה של עשרות אחוזים במחיר.

אמצעי מדיניות זה מתממשק עם כלי המדיניות המתהווים באירופה, כולל הטלת מכס פחמן על מוצרים מיובאים ממדינות שאינן מתמחרות את פליטות הפחמן. בעקבות וובינר שקיימנו בתחילת הקיץ בנושא המדיניות הסביבתית האירופאית, הוציא המרכז להתייעלות במשאבים מסמך מידע הסוקר ומתמצת את השפעות מדיניות מתהווה זו על יצואנים ישראלים. אם החמצתם את פרסום המסמך בגיליון הקודם, הוא זמין לעיונכם בקישור זה.

אמצעי המדיניות שהוזכרו לעיל מגבירים עוד את הדחיפות בקידום התייעלות אנרגטית והמעבר לאנרגיות מתחדשות. בעקבות הצעת המחליטים שהונחה על שולחן הממשלה, המרכז להתייעלות במשאבים משיק שירותים נוספים אשר יסייעו למפעלים להתכונן לקראת מס הפחמן, כולל מדרך פחמני, LCA, אסטרטגיית פחמן ארגונית ועוד. הזמן לפעול הוא עכשיו! אתם מוזמנים לפנות אלינו לתהליך ייעוץ מסובסד להפחתת פליטות במקור בצורה יעילה וחסכונית. תוכלו להירשם באמצעות טופס ההרשמה למענקי הייעוץ, או ליצור איתנו קשר ב: info@yail.co.il | 08-9474111.
3d
מקרה בוחן | התייעלות במשאבים בתעשייה הישראלית
3d
המרכז להתייעלות במשאבים מוסיף פרסום נוסף לסדרת מקרי הבוחן שלנו להתייעלות בתעשייה הישראלית. בהמשך לסרטון שפרסמנו בגיליון הקודם (ומקושר כאן שוב), תוכלו לעיין במסמך המתעד את הנתונים והתהליכים המרכזיים בתוכנית ההתייעלות במשאבים של מפעל פולירם.
מקרה בוחן #10 | פולירם תעשיות פלסטיק בע"מ
חברת פולירם עוסקת בפיתוח וייצור חומרי גלם חדשניים לתעשיות הפלסטיק המתקדמות.
המפעל התמודד עם כמויות מלאי גדולות בעלויות ניכרות, ואיכות מים לא מספקת שגרמה לתקלות ובעיות איכות.

תהליך ההתייעלות במפעל צפוי לצמצם את כמות חומ"ג במלאי בכ-2,000 טון, ולחסוך עשרות טונות של חומ"ג וכמיליון ₪ בהוצאות החברה על מלאי בשנה; להפחית כ-200 שעות עצירת ייצור ולחסוך 100 אלף ש"ח נוספים מדי שנה בעקבות הפחתת תקלות תפעוליות בעקבות שיפור איכות המים. עלות השיפורים הנדרשים להטמעת השיפורים נמוכה, בהחזר השקעה מהיר.
3d
מרכז הידע שלנו פרסם מידע על תהליכי ייעוץ להתייעלות במשאבים שהושלמו במספר מפעלים מסקטורים תעשייתים שונים, ומקרי בוחן נוספים יאושרו לפרסום בקרוב. למידע נוסף ולהתעדכנות בפרסומים באופן שוטף, ראו את דף מקרי הבוחן באתר מרכז הידע שלנו.
כמו כן, תוכלו לעיין בארכיון מקרי בוחן מהארץ והעולם בקישור זה.
3d

המרכז להתייעלות במשאבים מזמין אתכם לפנות אלינו על מנת לבדוק היתכנות לביצוע פרויקט להתייעלות במשאבים במפעלכם. תוכלו למלא פרטים בטופס ההרשמה באתר שלנו ונחזור אליכם, או לחלופין להתקשר ולשוחח עם אחד המהנדסים במרכז, ולקבל פרטים על תוכניות הייעוץ שאנו מציעים.

מידע נוסף על כלים יישומיים, מתודולוגיות ופרויקטים להתייעלות במשאבים, זמין לעיונכם במרכז הידע באתר האינטרנט שלנו, המתעדכן באופן תדיר בחומרים מקצועיים רלוונטיים.

לגיליונות קודמים של הניוזלטר של המרכז להתייעלות במשאבים לחצו כאן.

3d
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה