אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
___________0
דברי פתיחה
טבע עירוני
88
רגע אחרי הבחירות ברשויות המקומיות, גיליון פברואר של "ערים מקיימות" מוקדש לסוגיות של טבע עירוני, שבימים אלו משגשג יותר מתמיד בעקבות מערכת הגשמים יוצאת הדופן אשר פקדה את ישראל בשבועות האחרונים (שינויי אקלים, כבר אמרנו?). 
טבע עירוני עשוי להיתפס כ"מותרות", כמשהו ש"נחמד שיש אותו" (nice to have) ומנגד משהו שניתן להסתדר גם בלעדיו. מגמות סביבתיות ואקלימיות של השנים האחרונות הבהירו באופן חד-משמעי, שטבע עירוני בר-קיימא ומשגשג הוא הכרחי לקיומן של מערכות עירוניות בנות-קיימא ומשגשגות: טבע עירוני מאפשר שמירה על מגוון ביולוגי החיוני ליציבותן של מערכות אקולוגיות; שטחים פתוחים ברחבי הערים מהווים שטחי חלחול אשר תורמים בצמצום ואף במניעת סכנת הצפות; ושטחים ירוקים בעיר מהווים מוקדים לפעילויות קהילתיות אשר מעצימות את החוסן הקהילתי והחברתי של התושבים. 
אנו תקווה שהמידע בגיליון זה, כמו גם המידע במרכז הידע לרשויות מקומיות באתר האינטרנט של מרכז ויץ לפיתוח בר-קיימא, יסייע לכם, עובדות ועובדי רשויות מקומיות, לחשוב מחדש על הטבע העירוני ברשות שלכם ולפתח ולקדם מדיניות המבוססת על משאבי הטבע שבעירכם ושומרת עליהם. 
 
קריאה מהנה!

אירועי החודש
וובינר BIG DATA
_____2_2
החודש קיימנו וובינר בנושא BIG DATA בערים וברשויות מקומיות. למדנו יחד עם בוריס מרגולד, מומחה AI ו-  BIG DATA  מ- Google Cloud, מה זה BIG DATA  ולמה בכלל צריך את זה. בוריס הסביר על שימושים שונים לביג דאטה בעזרת דוגמאות מערים שונות. אחריו הציגו יפעת זמיר, מנהלת HICITY, מרכז היזמות והחדשנות, וד"ר יעקב נחום, סמנכ"ל וראש מנהל חינוך, מעיריית הרצליה את השימוש שלהם ב- BIG DATA -ואת החברות שעובדות כיום עם נתוני עתק ברחבי העיר. אורן נחשון, מנהל מחלקת הDATA  של עיריית תל אביב, תיאר כיצד מטרופולין בסדר גודל של תל אביב אוספת את הנתונים שמיוצרים בה ונתן דוגמאות לשימושים השונים שהעירייה עושה בנתונים אלו. פיספסתם? לא נורא בכלל! מוזמנים לראות את ההקלטה.
SAVE THE DATE
מודלים לניהול אנרגיה ברשות המקומית
WhatsApp_Ima...
ערים מספרות
"העיר המקיימת של החודש"
___
ערד | טבע עירוני | ביובליץ
התמודדות עם משבר האקלים | מיפו אי החום העירוני

___2
רוצים להופיע כאן?
מלאו את השאלון!
מיזמים נבחרים יפורסמו בניוזלטר החודשי 
הכירו את...
Sagit_4_(1)
מרכז השלטון המקומי בישראל
מרכז השלטון המקומי בישראל (מלכ"ר) הינו הגוף המאגד את העיריות והרשויות המקומיות בישראל.
נוסד בשנת 1938 ותפקידו לייצג, להנחות, לייעץ ולקדם את ענייני הרשויות המקומיות בפני גורמי הממשלה, מוסדות ציבור וארגונים בארץ ומרחבי העולם, וזאת במגוון תחומי הניהול של הרשויות אל מול תושביהן ועובדיהן, לרבות העסקה, משפט, חינוך, ביטחון, כלכלה, בריאות, חברה וסביבה.

 
רקע:
כיום חברות במרכז (ובארגון המקביל לו – מרכז השלטון האזורי) כל 259 הרשויות בישראל על כל גווניהן: יהודיות, ערביות, דרוזיות וצ`רקסיות, חילוניות וחרדיות, ערים במרכז הארץ וערי פיתוח בפריפריה. תחת המרכז, מנוהלת החברה למשק וכלכלה כחברת בת, וכן מפעל הפיס, המצוי בבעלות הרשויות המקומיות. יו"ר מרכז השלטון המקומי הוא ראש העיר מודיעין-מכבים-רעות, מר חיים ביבס, אשר נבחר לתפקיד בינואר 2014.
פעילות מרכז השלטון המקומי:
מחלקת איכות הסביבה במרכז השלטון המקומי אמונה על קידום יוזמות ותכניות לשיפור השמירה על איכות הסביבה, מניעת זיהום אויר, טיפול בפסולת ועוד. המחלקה אמונה בין היתר על יישום תוכניות סביבתיות המשותפות למשרדי ממשלה ולמרכז השלטון המקומי; ייצוג הרשויות בתחום החקיקה הסביבתית; סיוע ביישום החוקים והחובות החלים על הרשויות; הפצת מידע בנושאים סביבתיים ומרכזת פעילות פורומים רלוונטיים כגון פורום רשויות החוף.
בתחום ניהול האנרגיה ברשויות המקומיות, מרכז השלטון המקומי מעוניין להעלות את הנושא על סדר היום, להנגיש את המידע והניסיון הרב שנצבר לכל דורש ולקדם מאמצים של רשויות המעוניינות לקדם את הנושא.

רשתות חברתיות:
פוגשים את הרשות
אגף איכות הסביבה | עיריית פתח תקווה 
_______10
תמונות: מימין - מרכז מבקרים בנושא פסולת "סיפורה של שקית", משמאל - בריכת החורף.
באדיבות: עיריית פתח תקווה
רשימת העובדות באגף: דגנית טל – מנהלת האגף לאיכות הסביבה | אליאנא סובול – סגנית מנהלת האגף ומתכננת סביבתית | נטשה שחל – מנהלת תחום חומרים מסוכנים, קרקעות מזוהמות ורכזת רישוי עסקים | מרינה יגוטובוב – מנהלת תחום תעשיות, שפכים, רעש וקרינה | מרים קליין – מנהלת תחום איכות אוויר ואסבסט | שוש דולב – מנהלת החינוך הסביבתי והקיימות | אסנת בירנבוים – מנהלת קידום בריאות עירונית | ניר כליף – מנהל תחום אכיפה סביבתית | נטלי פריאנטה – מזכירת האגף
קיימנו ראיון  עם דגנית טל, אליאנא סובול ושוש דולב מאגף איכות סביבה בעיריית פתח תקווה, כדי להתעדכן על המתרחש באגף בימים אלו:
שאלה: ספרו לנו קצת על האגף
תשובה:
פתח תקווה הינה אחת מהערים המרכזיות במטרופולין גוש דן המספקת שירותים נרחבים בתחומי התעשייה, המסחר וההייטק לתושבי העיר ושכנותיה. לצד ההתפתחות המואצת, על העיר להתמודד עם אתגרי המאה ה-21 כגון: משבר האקלים, הגידול בצריכת האנרגיה ומשאבי הטבע וזאת תוך כדי שמירה על סביבה בת קיימא ואיכות חיי התושבים. האגף לאיכות הסביבה אחראי ליישום מדיניות העירייה בתחומי איכות הסביבה.
פעילות האגף כוללת טיפול בפניות תושבים בתחומי מטרדי ריח ואיכות אוויר, שפכים, קרינה ורעש, חומרים מסוכנים, אסבסט ומתן מידע בנושאים סביבתיים; תכנון סביבתי, מתן תנאים סביבתיים במסגרת תכניות בניין-עיר; היתרי בניה; מתן דרישות סביבתיות בעסקים טעוני רישוי; טיפול בקרקעות מזוהמות; מעקב, בקרה וטיפול בעסקים המחזיקים חומרים מסוכנים; פיקוח סביבתי; מתן הנחיות סביבתיות לטיפול בפסולת מוצקה ומחזור; חינוך לקיימות במסגרות החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי; התייעלות אנרגטית; ניטור ומעקב אחר איכות האוויר בעיר. 
 
שאלה: ספרו לנו על פרויקטים מוצלחים וחדשניים באגף
תשובה:
פיתוח נחל הירקון וחיבור התושבים לנחל - נחל הירקון העובר בשטח העיר פתח תקווה מוגדר כחלק "הנקי" של הנחל, ככזה הוא מכיל מגוון מינים עשיר של צומח ובעלי חיים. כדי לשמור על אזור ייחודי זה, ראש העיר רמי גרינברג, קבע מדיניות המקדמת פיתוח וחיבור תושבי העיר לנחל הירקון על מנת שכל מגוון הקהילות בעיר יכירו וידעו על פנינת הטבע הקרובה לביתם. בהתאם למדיניות נבנו שיתופי פעולה בצוותים רוחביים ובין-אגפיים ברשות, שכללו את אגפי שפ"ע, גנים ונוף, איכות הסביבה, הנדסה ודוברות העירייה, וגם גופים מחוץ לעירייה כגון רשות ניקוז נחל ירקון ורשות נחל ירקון. העירייה השקיעה ומשקיעה משאבים רבים במרחב הירקון:  פיתוח פארק גאון הירקון,  הקמת "יער השירים" בו נטעו מאות עצים על שמם של אומנים ויוצרים.
פיתוח בריכת החורף ומיזמים שונים לאורך הנחל כמו בריכה אקולוגית ותכנון פארק גאון הירקון, מציבים את מרחב הנחל כאזור למידה, פנאי ונופש, חיבור לטבע ורוגע לציבור התושבים. העירייה פועלת לחיזוק הקישוריות בין אזורי המגורים של העיר לנחל בדרכים שונות:  פרסום מפת עיר חדשה  המכילה את השבילים במרחב ירקון עם ציון אתרי טבע ייחודיים לשימוש הציבור. קיום פעילויות רבות במרחב הנחל למשל תוכנית חינוך סביבתי; תחרות במסלול אתגרי של רכיבה וריצה לאורך הירקון ובסביבתו; פעילות בטבע לנשים חולות סרטן בהובלת מחלקת בריאות עירונית; גם אירוע "מחאת האקלים" הארצי מתקיים  בירקון, אליו יוצאים כל שנה מאות נערות ונערים מחטיבות הביניים והתיכונים בעיר, 
פתיחת מרכז מבקרים בתחנת המעבר - בתחנת המעבר, הצמודה לאתר הפסולת ההיסטורי של העיר פתח תקווה, נפתח מרכז מבקרים חדש לרווחת תושבי העיר. במרכז המבקרים ניתן יהיה ללמוד על הפעילות של תחנת המעבר בדגש על הפרדת פסולת וזרמי פסולת שונים, להתרשם מאומנות שיוצר אומן מקומי מפסולות המגיעות לתחנה ואף ליצור אומנות במקום, במסגרת קורסים של פיסול מחומרים ממוחזרים. בעתיד מתוכננים סיורי טבע עירוני שיצאו מהמרכז. המקום מעוצב מפסולת שהגיעה לתחנת המעבר ובין אלה, הריהוט והקירות הלימודיים. האתר נפתח לבקרים ונמצא כרגע בהרצה. 
 
מה תוכלו למצוא במרכז הידע?
טבע עירוני

שטחים ירוקים טבעיים ומגוננים ממלאים תפקיד מרכזי בשיפור איכות החיים בערים כאזורי שהייה ופנאי, בתרומה לאסטטיקה, בטיפול באתגרים כמו איי חום עירוניים, בקידום בריאות ורווחה בקהילה וביצירת ערים נוחות ועמידות יותר למגורים. מעבר להפחתת בעיות הקשורות לחום, לטבע העירוני יש השפעות עמוקות על בריאות הקהילה. לרשויות המקומיות יש תפקיד מכריע בטיפוח הקשר בין האזרחים לאופי הטבע המקומי שלהם. על ידי השקעה בטבע עירוני, יישום שיטות גינון בר קיימא ושיתוף אזרחים במאמצי שימור, הרשויות המקומיות יכולות לבנות קשרים חזקים יותר בין התושבים לסביבתם הטבעית, וליצור קהילות עירוניות בנות קיימא וחסינות יותר.  קראו עוד >>


___________2
נתראה בניוזלטר הבא!
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה