אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
שפה ועוד: איגרת פברואר 2025‎

נותרו שבועות ספורים להגשת הצעות לכינוס השנתי

לכל שוחרי האגודה שלום.

מושב מרתק במסגרת כנס "לשון ראשון" עסק בשיחה הישראלית. מיכה גודמן הציג את עמדתו לפיה השיח הפנים-ישראלי, כמו זה העולמי, עבר משיח מכבד על "מה אמר" לשיח לעומתי על "מי אמר". אלא שבשיח הישראלי יש חשיבות גדולה ל"מה", לערכים, למושגים ולעמדות, ומכאן לשפה. וכך, בימים אלה ממש זוכה המונח 'טרנספר' שנדחה בשאט נפש על ידי רוב המרחב הציבורי והפוליטי, לנרמול ולקונצנזוס. 

מילות מפתח מגדירות מהות ומחייבות קביעת עמדה: הכרעה ומיטוט, הפקרה והסדרה, אבל כל אלה מתמוססות בשפה פוליטית מכובסת ובדפי מסרים מהונדסים. אחד מתפקידי תחום החקר הסוציולינגוויסטי הוא לבחון באופן ביקורתי את השיח הפוליטי ולחשוף את כשליו.

הכינוס ה-23 של האגודה מתקרב. כינוס 22 הציב רף גבוה בכמות ובעיקר באיכות המושבים. הגיעו כבר לא מעט הצעות, אבל אנו מחכים להצעות נוספות, אל תחכו לרגע האחרון!!!

הכינוס השנתי יתקיים באוניברסיטת תל אביב, ביום רביעי, כ"ב בסיוון, 18 ביוני 2025. הקול הקורא המלא מופיע באתר האגודה.

נקווה ונייחל לכך שביוני נראה את כל החטופים בבית, שהמפונים יתחילו לחזור לבתיהם, ושרוח השיגעון המנשבת מעבר לאוקיינוס - תתפוגג. 

ד"ר רוביק רוזנטל
נשיא האגודה

אנחנו מזכירים שרוב מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל, לצד מוסדות נחשבים בעולם, רכשו את גיליון 19 של כתב העת כחלק מהמינוי. כמו כן חוברת תקצירים עשירה מופיעה באתר. 

כנס מילונאות - האקדמיה ללשון העברית
 
האקדמיה ללשון העברית והחוג ללשון העברית ולבלשנות שמית באוניברסיטת תל אביב מקיימות מפגש עיון בנושא מילונאות, ימים שני ושלישי, י'–י"א באדר תשפ"ה (10–11 במרס 2025). 
 

קריאת השכמה: סכנה לכתבי העת בעברית. אגודות אקדמיות, ביוזמת ד"ר עמית קמה, יו"ר האגודה הישראלית לתקשורת, פנו לרשויות ההשכלה הגבוהה בדרישה להגן על פרסומים בעברית ועל הנגישות למחקר בעברית.

חדשות שפה בארץ ובעולם
ציטוט החודש                 
 
הַיּוֹם אָמַר לִי מִישֶׁהוּ,
בַּר סַמְכָא בְּבַלְשָׁנוּת:
שָׂפוֹת הֹדּוּ-אֵירוֹפִּיּוֹת
מִתְנַכְּלוֹת לְאִטְּרֵי יָד יָמִין.
וְעִבְרִית?
לוּ נִכְתְּבָה מִלְּמַעְלָה
לְמַטָּה בְּחַרְטֻמִּים
וּבִיתֵדוֹת, הָיוּ חַרְסֵי כְּתָבֶיהָ
מְשׁוּלִים לְכוֹכָבִים וְלִתְהוֹמוֹת.
מִשֶּׁהִיא נִכְתֶּבֶת מִיָּמִין
לִשְׂמֹאל, הִיא נָעָה מֵעַצְמָהּ
אֶל מְחוֹז חֶפְצִי
מוּל מַפְתֵּחַ הַלֵּב.
 
גיורא לשם, עברית לו נכתבה
pic1
תַקינות פוליטית. מגמה רווחת שלפיה יש להשתמש בשפה באופן שאינו פוגע בקבוצות חלשות. הצירוף נטבע בארצות הברית בראשית שנות השמונים של המאה העשרים, בעקבות מגמות בתנועות ליברליות. הוא ניתן על ידי תנועות ימין שהתנגדו להם, כדי להדגיש את האופי הפוליטי והמניפולטיבי של המגמה בעיניהם. אנגלית: political correctness.
תקן. קביעה של מוסד מוסמך, כגון האקדמיה ללשון העברית, ששימוש לשוני כלשהו, בתחומי הדקדוק ואוצר המילים נכון, ואין לקבל שימושים אחרים.
 
תת-לשון. סוציולקטים, דיאלקטים וכן שפות הנוצרות על ידי קבוצות הרוצות להיבדל משפת הסביבה.
 
nof-leshoni
שורה מפורסמת בשינוי קל הופכת את שירו של עמיחי לחלק ממודעת פרסום.
 
open-stage
שימוש בלשון הווה לתיאור אירועים בזמן עבר - טעות דקדוקית. האמנם?  
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה