אם אינך רואה מייל זה לחצ/י כאן
 להרשמה לקבלת הניוזלטר באופן קבוע, ולקבל כל פרסומי התוכנית, לחצו על כפתור ההרשמה וסמנו V ליד "הסכמי שלום ונורמליזציה במזרח התיכון" >>
90559-7_read...
V2_heb_1118_...
גיליון מס' 3 | שנה להסכם ישראל-מרוקו
15 בספטמבר - 21 בדצמבר 2021
בעריכת מור לינק ואופיר וינטר
יש לכן הערות או הצעות לשיפור? כתבו לנו: morrl@inss.org.il
זרקור מתחלף | ריאיון מיוחד
 מאיר בן שבת: "הקשרים בין ישראל למרוקו מתרחבים ומתחזקים. כל צעד נוסף רוקם עוד סיב בחבל הזה ומבטיח שלא יינתק בקלות"
____________29
מאיר בן שבת, עמית אורח בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, מי ששימש כראש המטה לביטחון לאומי בין 2021-2017 ומילא תפקיד חשוב בכינון 'הסכמי אברהם', מסכם את השנה הראשונה לנרמול היחסים בין ישראל למרוקו. בריאיון מיוחד ל"נורמלי החדש" הוא מדבר על הגורמים העיקריים שהובילו לחתימת ההסכם, מציע דרכים לחיזוק המגמה החיובית בקשרים ומתייחס למכשולים שעלולים להעיב עליהם בהמשך הדרך: "העולם שייך היום לצעירים ששואפים לחדשנות טכנולוגית, לקידמה ולשיגשוג כלכלי, דברים שישראל מצטיינת בהם. חשוב שכולם יראו את פירות השלום. גם מדינות נוספות שהתלבטו בעניין כדאיות הנורמליזציה עם מדינת ישראל". 
פינת המומחים
שנה לחתימת ההסכם: מהי עמדת הציבור במרוקו?
ד"ר אופיר וינטר, עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי ומור לינק, חוקרת (מלגאית ניובאואר) במכון, כותבים: 
טענה שכיחה על תהליכי הנורמליזציה של ישראל עם העולם הערבי גורסת כי תהליכים אלה מוכתבים מלמעלה, ואינם זוכים לתמיכה עממית. ברם, סקר דעת קהל שנערך לאחרונה במרוקו מצביע על מגמה אחרת, ופותח פתח לאופטימיות. תוצאות הסקר, שפרסם "הברומטר הערבי", גוף מחקרי העורך סקרי דעת קהל במזרח התיכון וצפון אפריקה, מעודדות באשר להמשך התפתחות יחסי השלום בין המדינות. 41 אחוזים מהנשאלים השיבו כי הם תומכים בהסכם הנורמליזציה בין ישראל למרוקו, שיעור תמיכה הגבוה באופן ניכר בהשוואה למדינות האזור, לרבות מדינות שלהן יחסי שלום עם ישראל.

דוגמה לתמיכה מרוקנית בקשרים עם ישראל היא עמוד טוויטר שזוכה למעלה מ-1,500 עוקבים. אף כי לא ידוע האם מדובר ביוזמה ממשלתית או עממית, מעניין לציין כי הוא שינה לאחרונה את שמו מ"מרוקנים למען הנורמליזציה עם ישראל" ל"מרוקנים בעד חידוש היחסים עם ישראל". בחירה זו נועדה ככל הנראה להבליט את המסר לפיו הקשר עם ישראל אינו מהווה סטייה ממסורת העבר, אלא דווקא חזרה אל הסדר ה"טבעי", ולהימנע מהסטיגמה השלילית המשויכת למושג "נורמליזציה" בעולם הערבי. העמוד, שסמלו משלב את דגלי מרוקו וישראל, מפרסם תכנים מגוונים, ובהם: סקירה אוהדת של שיתופי פעולה מדיניים, ביטחוניים, כלכליים, טכנולוגיים ותרבותיים בין המדינות; שבחים למדיניותו הסובלנית של מלך מרוקו כלפי היהודים; ומתקפות חריפות נגד מתנגדי הנורמליזציה.
WhatsApp_Ima...
התפתחויות מרכזיות בקשרי ישראל ומדינות השלום
1920px-Flag_...

מרוקו

24/11
שר הביטחון בני גנץ חתם על הסכם לשיתוף פעולה ביטחוני מול שר ההגנה המרוקאי עבד אל-לטיף לודיי, בביקור ראשון של אישיות ביטחונית ישראלית בכירה במרוקו. ההסכם יאפשר שיתוף פעולה בהיבטים מודיעיניים, אימונים משותפים ועסקאות רכש בין התעשיות הביטחוניות של שתי המדינות.

להרחבה

5/12
ההתאחדות לכדורגל בישראל חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם מקבילתה במרוקו, בטקס חשאי שנערך ברבאט. ההסכם נחתם בשיתוף ובתמיכת פיפ"א, אופ"א וההתאחדות האפריקאית, וזכה לשם "כדורגל למען התקווה, ההומניות והשלום".

להרחבה

12/12
מלך מרוקו החל בפרויקט נרחב לשיקום והקמת אתרי מורשת יהודיים במרוקו, לרבות מוזיאון להנצחת תרבות יהודי מרוקו בעיר פאס.

להרחבה


 
1920px-Flag_...

מצרים

ה8/11
ישראל ומצרים הסכימו על תגבור הכוחות המצריים בגבול רצועת עזה.

להרחבה

25/11
ישראל ומצרים חתמו על מזכר הבנות לבחינת אפשרויות להגדלת ייצוא גז טבעי מישראל למצרים. 

להרחבה

9/12
שר החוץ יאיר לפיד נפגש בקהיר עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. השניים דנו בסוגיות ביטחוניות וברצון המדינות להרחיב את יחסי השלום ביניהן בתחומי הכלכלה, החקלאות והאנרגיה. 

להרחבה


 
1920px-Flag_...

ירדן

20/11
ראש השב"כ רונן בר ערך ביקור חשאי בירדן ונועד עם ראשי מערכת הביטחון במדינה.

להרחבה

22/11
ישראל, ירדן ואיחוד האמירויות חתמו על הסכם לשיתוף פעולה אזורי במאבק במשבר האקלים, בנוכחות השליח המיוחד לענייני אקלים של ארה"ב, ג'ון קרי. במסגרת ההסכם תייצא ירדן לישראל חשמל "ירוק" וישראל תבחן ייצוא מים מותפלים לירדן.

להרחבה



 
1920px-Flag_...

איחוד האמירויות

20/10
ישראל ואיחוד האמירויות חתמו על הסכם לשיתוף פעולה ראשון מסוגו בתחום החלל, ובין היתר ישתפו פעולה במסגרת שיגור החללית "בראשית 2" לירח.

להרחבה

11/11
ישראל, בחריין, איחוד האמירויות וארה"ב ערכו תרגיל צבאי משותף בים האדום, שמטרתו חיזוק הביטחון הימי באזור מול איראן. 

להרחבה

12/12
משחק ראשון בין נבחרות הנוער בכדורגל של ישראל ושל איחוד האמירויות התקיים במסגרת טורניר החורף בנתניה.
להרחבה

 
resized-imag...
נבחרת הנוער הישראלית במשחק נגד נבחרת הנוער של איחוד האמירויות. תצלום: חגי מיכאלי
 
1920px-Flag_...

בחריין

30/9
שר החוץ יאיר לפיד ביקר בבחריין ונועד עם מלך בחריין חמד בן עיסא אל חליפה. זוהי פגישה רשמית ראשונה בין מלך בחריין לבכיר ישראלי. 

להרחבה

31/10
אלוף טל קלמן, ראש אגף אסטרטגיה ומעגל שלישי ("אלוף פיקוד איראן"), התראיין לעיתון אל-איאם מבחריין. זהו ראיון ראשון של קצין ישראלי לכלי תקשורת במפרץ.

להרחבה



 
1920px-Flag_...

סודאן

13/12
מפקד צבא סודאן, עבד אל-פתאח בורהאן, הביע תמיכה בכינון יחסים דיפלומטיים עם ישראל, כאשר הנסיבות הפוליטיות יאפשרו זאת. לדבריו, סודאן אינה עוינת את ישראל, והשלום עמה נועד לסייע לה לשוב לחיק הקהילה הבינלאומית. 

להרחבה







 
1920px-Flag_...

לוב

7/11
דיווח של עיתון 'הארץ' על רקע הבחירות לנשיאות המתקרבות בלוב: סדאם חפתר, בנו של הגנרל חליפה חפתר, אחת הדמויות המשפיעות ביותר במדינה השסועה, נחת לביקור קצר בנתב"ג. 

להרחבה
לקט מפעילויות חוקרי וחוקרות המכון בנושאי שלום ונורמליזציה
כנסים וביקורים
 
gulf-israel_...
המכון ערך כנס מקוון בשידור חי בסימן שנה להסכמי אברהם. הכנס עסק בסיכום הישגי השנה האחרונה, באיתור פוטנציאל ההזדמנויות ובהמלצות לממשלה החדשה. בין המשתתפים נכללו השר לשיתוף פעולה אזורי עיסאוי פריג', רא"ל (מיל') גדי איזנקוט, ראשת מכון המדיניות של האמירויות ד"ר אבתסאם אל-כתבי ומנכ"ל מכון המחקר הבחרייני DERASAT חאמד אבראהים אל עבדאללה.
להרחבה
gulf-israel_...

מנהל המכון אודי דקל וראש תכנית המחקר ישראל-סין במכון אסף אוריון השתתפו בכנס הדיון האסטרטגי באבו דאבי שערך מרכז האמירויות למדיניות (EPC). בשולי הכנס, שעסק בהתפתחויות אזוריות ובינלאומיות בעידן הפוסט קורונה, חתמו המכון ומרכז האמירויות על מזכר הבנות.
לצפייה


 
gulf-israel_...
שגרירת ישראל במצרים,  אמירה אורון, הגיעה לביקור במכון ושוחחה עם החוקרות והחוקרים על יחסי השלום בין ישראל ומצרים.  
פרסומים
 
הסכמי אברהם: הישגים, אתגרים והמלצות לממשלה
שנה לאחר החתימה על 'הסכמי אברהם', ד"ר יואל גוז'נסקי וד"ר שרה פוייר עורכים סיכום ביניים בפרסום מיוחד של המכון: כיצד יושמו עד כה ההבנות מול מדינות הנורמליזציה? איך אפשר לחזק את הקשרים הקיימים ולהפיק מהם את המיטב? האם ישנה אפשרות בעת הנוכחית להצטרפות מדינות נוספות להסכמים ההיסטוריים? ומהן ההמלצות לממשלת ישראל החדשה? לקריאה

ישראל ומצרים מתקרבות: האם הארגונים המקצועיים מהווים מכשול?
לאור הפתיחות הגוברת במצרים להעמקת הקשרים עם ישראל סביב אינטרסים כלכליים משותפים, בוחנים ד"ר אופיר וינטר וג'וני עיסא את השפעתם של האיגודים המקצועיים במדינה - הניצבים בחזית ההתנגדות לנורמליזציה - על יחסי השלום בין המדינות. המאמר התפרסם בגיליון 1530 של 'מבט על'. לקריאה 

יחסי ישראל-ירדן
בעקבות הסכם מים תמורת חשמל שנחתם בין ישראל לירדן, מסביר חוקר המכון הבכיר ושגריר ישראל בירדן לשעבר, ד"ר עודד ערן, על האתגרים בדרך ליישום ההסכם, התועלת הצפויה מצירוף הפלסטינים והפער בין השלטון הירדני לדעת הקהל במדינה. לצפייה בפרק של פודקאסטרטגי

מרוקו - מבט מבפנים: התפתחות היחסים עם ישראל והשפעותיהם על המתרחש במדינה
מה מצב היחסים בין מרוקו לישראל בעקבות הסכם הנורמליזציה? מה הסיבה להחרפת המתיחות בין מרוקו לחזית הפוליסריו ולאלג'יריה השכנה והאם יש לכך קשר להתקרבות בין מרוקו לישראל? ומה הוביל לתוצאות הדרמטיות של הבחירות לפרלמנט, בהן הובסה המפלגה האיסלאמיסטית? ד"ר שרה פוייר מסכמת את ביקורה האחרון במרוקו ומספרת ל'פודקאסטרטגי' על התאוצה שצברו בשנה האחרונה המגעים לנרמול היחסים בין ישראל לממלכה. לצפייה בפרק של פודקאסטרטגי

אנדרטת המלחמה שהפכה מצבה ל"גיבורי השלום"
מה המשפט הנבואי שביקש נשיא מצרים סאדאת שייכתב על מצבתו? מדוע לא מולאה צוואתו להיקבר בסנטה קתרינה? ולמה חזרה "אנדרטת החייל האלמוני", שלמרגלותיה נקבר, למרכז ההוויה הלאומית של מצרים בתקופת א-סיסי? ארבעים שנה לרצח סאדאת, ד"ר אופיר וינטר מספר את סיפורה של האנדרטה כסמל לאומי ובוחן את שימושיה הפוליטיים לאורך השנים. לקריאה

לישראל אסור ליפול למלכודת הנורמליזציה עם סוריה
על אף רוחות הפיוס המנשבות באזור, לישראל יש אינטרסים שיקשו עליה לקבל את ההכרה בנשיא אסד כמנהיג סוריה. הדרך קדימה, מסבירה ד"ר כרמית ולנסי במאמר פרשנות לאתר N12, טמונה ביכולתו של אסד להתנער מאיראן, אך כלל לא בטוח שהוא מסוגל לעשות זאת. לקריאה

Israel's Periphery Doctrines: Then and Now
במאמר שראה אור בכתב העת האקדמי Middle East Policy דן ד"ר יואל ג'ז'נסקי במדיניותה  של ישראל מול מדינות ערב ומדינות המפרץ הפרסי בפרט, ומשווה בינה לבין מדיניות "ברית הפריפריה" שנקטה ישראל בעבר, שהתמקדה במדינות הלא ערביות באזור. לקריאה
מזרח תיכון ישן | הנורמליזציה בראי ההיסטוריה
gulf-israel_...
ביולי 2000, ביום השנה הראשון למותו של חסן השני מלך מרוקו (1999-1929), הקדישה לזכרו מדינת ישראל בול דואר.

הייתה זו מחווה נדירה למנהיג של מדינה ערבית, ורשות הדואר הישראלית נימקה אותה בכך ש"המלך חסן השני היה מהחלוצים הבולטים של תהליך השלום במזה"ת... פעל רבות לקידום הדיאלוג הבין-דתי וגילה יחס של כבוד והערכה לקהילה היהודית במרוקו ולמנהיגיה".

הקשרים הדיפלומטיים בין המדינות כוננו ב-1995 על רקע הסכמי אוסלו והתנתקו בעקבות פרוץ האינתיפאדה השנייה בשנת 2000. עם חידושם ב-2020 לאחר נתק של כשני עשורים, ממשיכה מורשתו של המלך חסן - שבמרכזה עידוד יחסי שכנות טובה בין מוסלמים ליהודים - לשמש להם מקור השראה. 

 
רוצים להמשיך להתעדכן? בקרו בעמוד הטוויטר שלנו!
About
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה