hemed111-1-1
למורי העברית בבתי הספר היסודיים בחמ"ד שלום רב!
 
"תְּקַע בְּשׁוֹפָר גָּדוֹל לְחֵרוּתֵנוּ
וְשָׂא נֵס לְקַבֵּץ גָּלֻיּוֹתֵינוּ
וְקָרֵב פְּזוּרֵינוּ מִבֵּין הַגּוֹיִים
וּנְפוּצוֹתֵינוּ כַּנֵּס מִיַּרְכְּתֵי אָרֶץ"

 

בשבוע שבין התאריכים ה' עד י' בחשון תש"ף ( 3-8 בנובמבר 2019) יתקיים שבוע הלמידה בנושא העליות לארץ, במערכת החינוך. יום זה נועד להכרה בחשיבותה של העלייה לארץ ישראל בבחינת התממשות הנבואה על קיבוץ הגלויות, כבסיס לקיומה של מדינת ישראל, להתפתחותה ולעיצובה כחברה רב תרבותית. רב תרבותיות זו באה לידי ביטוי גם במשפחות תלמידינו. 

במסגרת שיעורי העברית נעסוק בדמותו של הרב יצחק נסים זצ"ל, אשר נבחר לדמות המופת של החמ"ד לשנה"ל תש"פ. בין השאר נתמקד ברצונו של הרב ליצור ערבות הדדית, לקרב לבבות, ובפעילותו לעידוד יהודי התפוצות לעלות לישראל. כמו כן נשים דגש על פעילויות להעשרת השפה בעל פה ובכתב בדרך "עופרים".

שיעור מקוון לרכזים ולמורים על הוראת דמותו של הרב נסים זצ"ל , הדמות השנתית של החמ"ד בדרך "עופרים", יתקיים אי"ה ביום ראשון, ה' בחשון תש"ף, 3 בנובמבר 2019, בשעה 20:00. מוזמנים להצטרף ולהירשם בקישור. מספר המקומות מוגבל. 

פרטים בנושא מפגשים וירטואליים לתלמידים בנושא – בהמשך הגיליון.

בנוסף מובאות המלצות על מגוון חומרים, פעילויות ותוכניות העוסקות בשפה העברית לתקופה הקרובה.

ובנימה אישית

אני יוצאת (בפעם הראשונה) לשנת שבתון. אני נרגשת מאוד לקראת השנה שתאפשר לי להתרענן, להתאוורר ולעסוק בתחום הדרכה וליווי כלכלי למשפחות. סיגל שאקי תמלא את מקומי. סיגל הייתה בעבר מנחה מחוזית לחינוך לשוני, ובשנים האחרונים משמשת מפקחת ח"מ במחוז מרכז. אני יוצאת בתחושת ביטחון בכך שהוראת העברית נמצאת בידיים הטובות ביותר שיש, עם צוות המנחות המחוזיות (אפרת עמיצור, איילת כהן, רונית דייני, נטע כהן, אורית רוזנמן, מירב אפריאט ושרה ברוך), צוות "עופרים" (זהבה פלד, יעל שער ודני רמתי), צוות בית הספר הווירטואלי (יפית פינקוביץ ודבורה פרידמן), וכל המדריכות והרכזות ברחבי הארץ. אשמח להיות בקשר במהלך השנה ובעז"ה לחזור בכוחות מחודשים לקראת תשפ"א.

בברכה,

יעל נדלר - המפקחת על החינוך הלשוני בחמ"ד

וצוות היחידה לחינוך לשוני בחמ"ד
מצעד הספרים – תש"ף
ההרשמה ל"מצעד הספרים לילדים ולנוער" – תש"ף בעיצומה. 600 בתי הספר שיירשמו ראשונים, יזכו באפשרות לרכישת ערכה של ספרי המצעד תמורת 400 ₪. לזכאים תישלח הודעה ופירוט הנחיות להזמנת הספרים ולמשלוח ההמחאה. תאריך אחרון לרישום הוא יום שישי, ג' בחשון תש"ף, 1 בנובמבר 2019. לכל הפרטים ולקישור לטופס ההרשמה
תחרות כתיבת הסיפורים של ילדי החמ"ד -"מרוץ הצבי" - כיתות ב'-ו'
"מרוץ הצבי" לשנת תש"פ יוצא לדרך. כל הפרטים אודות התחרות ולוח הזמנים לשלבי התחרות - כאן.
גם השנה יהיה מסלול נפרד לתלמידי כיתות ב'-ג' ומסלול נפרד לתלמידי כיתות ד'-ו'. לבתי הספר תישלח אי"ה במהלך חודש כסלו כרזה לפרסום התחרות לתלייה במקום מרכזי. 

חמ"ד בתפוצות - שימו לב, במסגרת התחרות יש מסלול מיוחד לתלמידי חמ"ד השוהים בחו"ל. אם יש תלמידים כאלו מבית ספרכם, נא העבירו להם את המידע.
מפגש וירטואלי בנושא הרב ניסים זצ"ל – תלמידים
במסגרת בית הספר הווירטואלי של החמ"ד, נקיים אי"ה שיעור וירטואלי לתלמידי כתות ד'- ה', אודות הרב יצחק ניסים זצ"ל בדרך "עופרים", תוך טיפוח מיומנויות השפה, בדרכי הוראה מגוונות וחוויית למידה מהנה ומשמעותית לתלמידים.
פרטים והרשמה כאן.
אתר הסופרים הצעירים
באתר "הסופרים הצעירים" של מנהל החינוך הדתי אנו מפרסמים סיפורים של כל תלמידי החמ"ד האוהבים לכתוב סיפורים. האתר מעניק לתלמידים "בימה אמיתית" לפרסום. 

רכזות השפה מוזמנות להעלות סיפורים באמצעות לחיצה על לשונית "שליחת סיפור". הקוד הוא: 5678.

מומלץ לצפות בסרטון של הסופרת נאוה מקמל-עתיר "מתחילים סיפור" בדף הבית של האתר.
מאמרים להעשרה מקצועית
מאמרים בנושא קידום הבנת הנקרא ניתן למצוא באתר החינוך הלשוני של המזכירות הפדגוגית. המאמרים בנושאים כגון: חשיבה מסדר גבוה, הבנת הנקרא של טקסטים עיוניים ועוד.
הקלוז
 "קלוז" הוא כלי דידקטי, העשוי לתרום לפיתוח הכושר הלשוני של התלמידים, ובעיקר בתחום הבנת הנקרא. באתר ניתן לקרוא חומר עיוני ופרקטי וכן לצפות בסרטונים.
 דרכים לשיפור שטף - דיוק וקצב קריאה
באתר החינוך הלשוני בחמ"ד ישנה סדרת סרטונים בנושא "דרכים לשיפור שטף קריאה". הסרטונים הכוללים הדרכה והדגמה של ארבע אסטרטגיות לקידום דיוק בקריאה וארבע אסטרטגיות לקידום קצב הקריאה, בהנחיית תמי סבג-שושן. מומלץ מאוד. 
מפגשים וירטואליים למורי כיתות ד'-ה'-ו'
ניתן לצפות בהקלטות של מפגשים וירטואלים שנערכו בעבר למורי כיתות ה' הכוללים ידע פרקטי אודות קידום תהליכי הפקת משמעות מטקסט והובלת תהליכי כתיבה למטרות טיעון ושכנוע. יש הרבה מה ללמוד מצפייה בהקלטות. מומלץ ביותר.
מבדק קריאה וכתיבה בכיתות א'
בתקופה הקרובה יש להעביר את משימות 3- 4 במבדק קריאה וכתיבה בכיתות א'. ניתן להיעזר בקובץ קול למשימה 3. 

מומלץ ביותר להקשיב להרצאה של ד"ר עמליה בר און אודות המבדק כדי להעמיק את הידע המקצועי ולהבין טוב יותר מה עומד מאחורי משימות המבדק.

הרצאה-חלק א'

הרצאה-חלק ב'
מבדק קריאה בכיתות ב'
המבדק הוא המשך רציף למבדק הקריאה והכתיבה לכיתה א', והוא כולל משימות להערכת היבטי הקריאה, הכתיבה והידע הלשוני. המבדק מספק למורי כיתות ב' מידע על רמת השליטה של תלמידיהם במיומנויות השפה ביחס לתפקוד המצופה. על בסיס התובנות שיוסקו מהנתונים ניתן להתאים תוכניות התערבות מתאימות לקידום התלמידים. חלק מהמבדק מיועד להעברה פרטנית (מורה-תלמיד) וחלק להעברה כיתתית.

באתר ראמ"ה ניתן לצפות במדריך למורה, ב"מבדקית",  וקובץ קול של הסיפור "אסיפת העכברים".

באתר המפמ"ר ניתן לצפות בהרצאות מעניינות אודות הבנת הנקרא במעבר מכיתה א' לכיתה ב'- ד"ר עמליה בר-און וכלי הערכה- אילנה מאסט.

מומלץ לצפות בהרצאה של ד"ר חני שלטון מראמ"ה הכוללת תיאור של המבדק. 
תלקיט כתיבה בכיתות ב'
בחודש הקרוב חלה הפעימה הראשונה של הפעילות בתלקיט הכתיבה בכיתה ב'. באתר רא"מה ניתן למצוא את הערכה הכוללת כלי עזר לכתיבה וחומרי הדרכה למורה. מידע מפורט אודות משימות המבדק, מהלך העברתן ואופן הערכתן ניתן למצוא במדריך למורה. את כלי העזר לכתיבה ניתן להוריד מהאתר.המבדק משקף תפיסה עדכנית אודות תהליכי הערכה מעצבת בכתיבה. המבדק כולל מדריך למורה, סרטוני המחשה, מחוון חדש, דוגמאות לתוצרי התלמידים ועוד.
שבוע העליות – ה'-י' בחשוון תש"ף, 3-8 בנובמבר 2019.
מדינת ישראל נבנתה על-ידי עולים שהגיעו לארץ טרם הקמתה, ולאחר מכן מפעל העלייה הוביל לבניית החברה הישראלית המגוונת ורבת התרבויות, והוא אחד מהמאפיינים המייחדים את עם ישראל ואת מדינת ישראל.

רשימת יצירות ספרות בנושא קליטת עליה – אתר החינוך הלשוני, המזכירות הפדגוגית

שבוע העליות – פורטל עובדי הוראה, המרחב הפדגוגי 

רשימת ספרי קריאה בנושא עלייה וקליטה, באתר ספריות בתי הספר
יום פטירת רחל אימנו
 יום פטירת רחל אימנו – אתר רשת אמי"ת
יום הזיכרון ליצחק רבין
המרכזיה החינוכית – אתר ילדים בסיכוי 
חג הסיגד - כ"ט בחשון
חג הסיגד הוא אחד ממועדי הקהילה האתיופית, קהילת ביתא ישראל. זהו חג עתיק יומין שנקבע ונחגג במסורת יהודי אתיופיה מזה מאות ואף אלפי שנים. משמעותו של החג היא חידוש הברית בין העם ובין אלוקים, כיבוד וחידוש של מעמד הר סיני וקבלת התורה.

המסע לארץ ישראל – יחידת הוראה מותאמת לחמ"ד המבוססת על השיר המסע לארץ ישראל שכתב חיים אידיסיס

חג הסיגד – יחידת הוראה שכתבה דבורה פרידמן בדגש על העלייה לארץ

פורטל עובדי הוראה – מגוון חומרי הוראה לכיתות היסודי

המרכזיה החינוכית - אתר ילדים בסיכוי
יחידת הוראה -דודי שמחה אוהב חיות - כיתות א'-ב'
 הצעה למערך הוראה לכיתות א'-ב' בשילוב פעילות אינטראקטיבית.
מספרים סיפור בעקבות צפייה בסרטון - יחידת הוראה - כיתות ב'
ביחידה זו צופים התלמידים בסרטון ולומדים לספר סיפור על פי המוצג בו. בחלק א' התלמידים מספרים סיפור דבור בעקבות צפייה בשני סרטונים אילמים, ואילו חלק ב' מתמקד במעבר מסיפור דבור לסיפור כתוב תוך שימוש בידע שכבר נרכש בחלק א'. 
דגם הוראה ליצירה "הפרוטה" מאת ש"י עגנון – לכיתות ה'-ו'
הסיפור "הפרוטה" נמצא במעגל השני ברשימת יצירות הספרות לכיתות ה'-ו'. הקריאה בסיפור תשמש עבור התלמידים הצעירים דוגמה קטנה, מעין הצצה, לתפארת יצירתו של עגנון. כתיבתו של עגנון אינה פשוטה ולרוב מצריכה תיווך של מבוגר. עם זאת, קריאה בסיפורים אלו, למרות המאמץ הכרוך בה, מבטיחה הנאה לקוראים המתעניינים, ועשויה להעלות אצלם מחשבות ושאלות על עצמם, על החברה שבה הם חיים ועל התרבות בחברה זו.
לקראת חנוכה-  לתלמידי כיתות א'
המד"ל "לפתוח שער לשיר ולסיפור" (הוצאת מעלות), כולל מסגרת התייחסות לדרכי מפגש עם טקסטים ולבחינת תגובות של ילדים בעקבות המפגש. אנו מצרפים התייחסות לשני שירים לחנוכה:

מדוע זה אוהב את חנוכה?/אוריאל אופק

נסים ונפלאות ושתי דמעות/ארלט ספדיה 
תפילת "על הניסים" - כיתות ג'-ו'
באתר החינוך הלשוני תוכלו להיעזר ביחידת הוראה להוראת תפילת "על הניסים" לקראת חנוכה. התלמידים אומרים את התפילה אך לא תמיד מבינים את משמעותה.
מעוז צור - כיתות ה'-ו'
מצורפת דוגמה מעניינת לדף לימוד מעוצב בנושא ”מעוז צור“, הכולל מגוון טקסטים (עמוד השני). הדף הספציפי הזה מיועד לתלמידי חט“ב בממלכתי אך מתאים לתלמידי כיתות ה-ו‘ בחמ“ד (מעגל שני בתוכנית הלימודים). מומלץ ליצור דף דומה לתלמידיכם.

באתר גלים ישנה פעילות במחשב בנושא הפיוט מעוז צור.
פריטי מקור באתר הספרייה הלאומית - כיתות ד'-ו'
נקודת מבט מקורית ומעניינת על חג החנוכה: השתמשו בחומרים של הספרייה הלאומית כדי להעשיר את הלמידה על החג. להכיר את מנהגי החג לאורך ההיסטוריה, ולהבין כיצד התייחסו דורות שונים של יהודים אל חג החנוכה.

באתר ישנם גם מערכי שיעור. ניתן להיעזר בהם אם כי יש לבדוק התאמתם לחמ"ד.
לביבות וסופגניות - האקדמיה ללשון העברית
באתר האקדמיה ללשון העברית ניתן למצוא מידע מעניין אודות המילים "לביבות" ו"סופגניות" ועוד.
חורף -הוראת נושא החורף בכיתות א'

מצו"ב תיעוד מהלך הוראה בכיתה א' בנושא החורף מתוך המדריך למורה: לפתוח שער לשיר ולסיפור. ניתן למצוא רעיונות מקוריים לפעילויות.
יחידת הוראה "שיטפון!" - כיתות ד'
יחידת הוראה "שיטפון!" כוללת טקסט מידעי, שאלות לתלמידים והצעות לפעילות נוספת. כדאי מאוד להיעזר בניתוח מאפייני הטקסט, בהדגשים ובפעילויות, במיפוי השאלות ובהמלצות להוראה. אין צורך לתת את כל השאלות לתלמידים אלא מומלץ לבחור ולהתאים לתלמידי הכיתה.
יחידת הוראה מתוקשבת - שיטפון! 
יש גם גרסה מתוקשבת של יחידת ההוראה, לא לשכוח לעיין במדריך למורה.
יחידת ההוראה חבל על כל טיפה

יחידת ההוראה "חבל על כל טיפה", מיועדת לכיתות ה' - ו'. מוקד היחידה הוא תהליך כתיבת סיכום.
hemed111-1-1
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה