Asset_3
ניוזלטר #5 - ספטמבר 2019
צוות Future Mobility IL 
מאחלים לכם שנה טובה ופורייה!
Capture-min
Save The Date
כנס Mobility as a Service #נחלצים מהפקקים
הכנס השלישי של Future Mobility IL בנושא Mobility as a Service #מחלצים את הפקקים יתקיים ב-23.12.2019, יום שני, במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב.
 
תחבורה היא כבר מזמן לא רק האופן בו אדם מגיע מנקודת מוצא ליעד. היא משפיעה על קבלת ההחלטות בחיינו בשלל תחומים, גדולים וקטנים כאחד. Mobility as a Service מציעה שינוי הגישה כלפיי התחבורה בצורה כזו השמה את האדם במרכז, ואת הניידות כשירות המוצע לו.

מה משמעות הדבר לציבור? מה ההשפעה על אופציות התחבורה הקיימות, והאם נוכל לוותר על רכב פרטי ולקבל אלטרנטיבות תחבורה נוחות, זמינות ומגוונות יותר?
ולא פחות חשוב, כיצד זה ישפיע על הכיס שלנו?

אנו מזמינים אתכם לקחת חלק ביום שכולו עוסק בדיוק בשאלות אלו ועוד, בכנס "חולץ פקקים" השלישי במספר. להרשמה ופרטים נוספים, מוזמנים להיכנס לאתר שלנו בלינק הבא.
____________...

מכרז רכבי משרד הביטחון ושינוי המדיניות

השבוע פורסם כי משרד הביטחון לוקח צעד אחורה, וקציני צה"ל בדרגת תא"ל יקבלו מעתה רכבי בנזין, וזאת בניגוד לרכבים ההיברידיים שהיו מקבלים עד כה.

ב-18 לספטמבר 2019 נשלח מכתב מטעמנו למשרד הביטחון עם הבקשה לשקול מחדש את ההחלטה, ולפעול להתקדמות לטכנולוגיה ירוקה ולא נסיגה לאמצעים מזהמים. 

יתר על כן, על המגזר הציבורי להוביל מגמה זו ולהוות דוגמא. לכן אנו קוראים למשרד הביטחון לבצע התקדמות נוספת, ולהכניס למכרזים רכב חשמלי. גם בשיקולי עלות תועלת לטווח הקצר, הרכב החשמלי הוא האופציה העדיפה: יש לו יתרון סביבתי להפחתת זיהום אוויר ותחלואה, וכן החסכון בדלק.

אנו מצפים כי משרדי האוצר והביטחון ישקלו שנית את ההחלטה ויהוו גורם חיובי במהפכה הנדרשת בחברה.

צו השעה - הנושאים שעומדים על הפרק לממשלה החדשה

הימים שלאחר הבחירות והמבט קדימה: בעת הרכבת הממשלה הבאה, יש לשים לנגד עינינו את נושא שיפור תחום התחבורה. בעוד פרויקטים גדולים נבנים בימים אלו אך יושלמו רק בעתיד הרחוק, ישנם אפיקים נוספים שאפשר לפעול בהם, כאלו שיוכלו להקל על הציבור העומד בפקקים יום-יום.

אורי יוגב, יו"ר Mobility Future IL, לקח חלק בכתבה נרחבת שפורסמה ב"כלכליסט" ב-18 בספטמבר 2019, על הנושאים העומדים לפתחה של הממשלה החדשה שעתידה לעלות והפנה את הזרקור לבעיית הפקקים. וויסות תנועת הרכב הפרטי תוך עידוד תחבורה ציבורית ושיתופית הם צעדים פשוטים שניתן לפתח כבר היום כדי לשפר את איכות החיים שלנו.

כנס עתיד התחבורה של מינהלת אזורי תעסוקה רחובות בשיתוף Waze 

ב-16 בספטמבר 2019 השתתף אורי יוגב, יו"ר Future Mobility IL, בכנס של "תחבורה היום ומחר" של מנהלת אזורי תעסוקה רחובות בשיתוף עם Waze. בהרצאתו על "מהפכת התחבורה החכמה בישראל" פירט את התוכנית של Future Mobility והצורך בשיתוף פעולה בין המגזר הפרטי לממשלתי.

שילוב חידושים טכנולוגיים עם מנגנוני התחבורה הקיימים, הם אלו שיסייעו בשיפור המצב הקיים בתחום התחבורה, ויובילו להקלה בעומס הכבישים וצמצום הפקקים.
IMG-20190916...
טור דעה - התחבורה השיתופית מחזקת את התחבורה הציבורית
מאמרה של מירב מורן "הדברים שסמוטריץ' צריך לדעת לפני שאובר דורסת את התחבורה בישראל" (8 באוגוסט 2019, TheMarker), יצא כנגד יוזמת שיתוף נסיעות בישראל. בתגובה לכך פרסמה מיכל גלברט מנכ"לית Future Mobility IL מאמר תגובה על מקומה החשוב של תחבורה שיתופית כבעלת ברית לתחבורה הציבורית: אין באפשרות התחבורה הציבורית לתת מענה למכלול צרכי ההתניידות של הציבור. כדי להוריד את הצורך ברכב פרטי, יש לאפשר כלים נוספים למקרים בהם התחבורה הציבורית אינה מספקת. הגדלת המגוון של כלי תחבורה שיתופיים הוא האינטרס של כולנו.
"שולחן עגול" עם חברת החשמל
ב-13 באוגוסט 2019 קיימנו שולחן עגול במשרדי חברת החשמל בהובלת מנכ"ל חברת החשמל ובהשתתפות נציגי חברות טעינה, יבואני רכבים, איגוד חברות אנרגיה ירוקה, רשות החשמל ומנהלת תחליפי דלקים ותחבורה חכמה.

בפגישה דנו באתגרים הכרוכים בטעינת רכב חשמלי ובדרכים להגברת שיתוף הפעולה החשוב עם חברת החשמל.

לאור החלטת רשות החשמל, חברות פרטיות רבות נכנסות לתחום הטעינה ומסתייעות בתמריצים שהמדינה מספקת להקמת עמדות טעינה במרחב הציבורי והציבורי למחצה. המדינה אף פרסמה מתווה מיסוי ארוך טווח שמספקת ודאות מסוימת לחברות.

שיתוף פעולה חיובי מצד חברת החשמל ישפיע בצורה משמעותית על השוק, יפרוץ חסמים קיימים, יעודד את יבואני הרכב לייבא דגמים נוספים ובשורה התחתונה – יגביר את קצב רכישת הרכבים החשמליים.
68575011_206...
דו"ח בנק ישראל - העלאת רמת החיים בישראל באמצעות הגדלת פריון העבודה
בנק ישראל פרסם ב-18 באוגוסט 2019 דו"ח העוסק בהעלאת רמת החיים בישראל באמצעות הגדלת פריון העבודה. באופן לא מפתיע, נמצא קשר ישיר בין מצב התחבורה בישראל לפריון הנמוך ביחס למדינות ה-OECD.

המלצות הדו"ח מתחלקות להשקעות בתשתיות תחבורה הכוללות השקעות בתחבורה ציבורית והקמת רשויות מטרופוליניות, וכן פתרונות משלימים הכוללים תחבורה שיתופית, מיקרו-טרנזיט וקארפול, לצד פיתוח תשתיות לדו גלגלי, הטלת מס גודש וצמצום הטבות המס לשימוש ברכב פרטי.

היום כבר ברור – רק פתרון הוליסטי של השקעה בתשתיות לצד קידום אלטרנטיבות שיחליפו את השימוש ברכב הפרטי ויהפכו את השירותים לזמינים ויעילים – יחלצו את ישראל מהפקקים.
אורי יוגב, יו"ר Future Mobility IL, התארח במספר תוכניות רדיו כדי לדון בנושא, מוזמנים להאזין.
כנסים ואירועים

Save The Date -The 7th Smart Mobility Summit

kidum_tahbur...
Save the Date - כנס EcoMotion
Micro Mobility
_____1_0
מהנעשה בתחום - ישראל

עיריית ת"א מקדמת נהיגה מוסדרת של הקורקינטים השיתופיים

IMG_20190918...
בעקבות ריבוי מקרים של נסיעת הכלים השיתופיים על מדרכות וחנייה שלא לפי חוק, עיריית ת"א פנתה לחברות השכרת הקורקינטים הפועלות בשטחה (Lime, Bird ו-Wind) בדרישה שמשתמשיה ינהגו בהתאם לחוקי התעבורה. במכתב ששוגר מטעם העירייה לחברות, האחריות לאכיפה למעשה מוטלת על החברות עצמן באופן בלעדי, אך לא ברור כיצד הן יכולות לבצע זאת. במכתב לא מפורטים באילו כלים הם מתבקשים לאכוף, שהרי סמכות זו שייכת לעירייה וכוחות הפיקוח בלבד.
לפי המכתב, ניתן לחברות עד ה-1 בנובמבר לבצע הסדרה של הנושא או שהחוזה איתן יופסק, ומכאן פעולתן ברחבי ת"א באופן כללי. 
Bird יוצרת סרטון להגברת המודעות לשימוש בקורקינט במרחב הציבורי
BIRD
חברת Bird חברה לאורן בליצבלאו, נכה צה"ל וספורטאי אולימפי, ויצרה סרטון להגברת המודעות לרכיבה בהתאם לתקנות התעבורה למשתמשי הקורקינטים השיתופיים.

הסרטון מציג בצורה מיטבית כיצד יש לפעול בתחום התחבורה - פתיחות מחשבתית, נכונות לשינוי וחינוך הציבור יכולים להוביל להטמעת יוזמות וטכנולוגיות חדשות. אלה יסייעו להפחתת הגודש, זיהום האויר ותאונות הדרכים.
BUZZ CAR - שלמה סיקסט משנה את חוקי המשחק
BuzzCarr
חברת השכרת הרכב יצרה מודל חדש לפיו השכרת הרכב תיעשה באמצעות אפליקציה, ללא גורם אנושי מתווך או חובת הגעה לסניף: באפליקציה מצוין מיקום הרכבים, על המשתמש להגיע למקום, לסרוק את המסמכים הדרושים ולהעלות לאפליקציה, והרכב מוכן לשימוש. השירות הוא במחיר יומי קבוע, ובסוף הנסיעה על המשתמש להחנות אותו במקום מוסדר. האפליקציה כבר זמינה להורדה, והפיילוט רץ בערים מודיעין-שוהם.

זוהי מהפכה בתחום השכרות הרכב, אשר יכולה לשנות את כל המודל העסקי בעתיד. יהיה מעניין לראות את תוצאות הפיילוט הזה והשפעתו על שאר החברות.
הפתרון למחסור בנהגים בידיים שלנו
ב-12 לספטמבר 2019, נערך כנס מועצת המובילים והמסיעים במגדלי עזריאלי בת״א. הכנס התמקד במחסור הנהגים וההשפעה על כלל המשק - מסחר, תעשייה, תשתיות וביטחון. 

כבר מספר שנים שתעשיית ההובלה מתריעה על מחסור בנהגים, דבר אשר עלול להוביל לעלייה במחירי ההובלה ומכאן להשפעה על המשק באופן כללי. לדברי הבכירים, מדינות נוספות בעולם מתמודדות עם משבר זהה ויש לעודד שיתוף פעולה ויוזמות בשביל למשוך לתעשייה כוח אדם חדש. 
בין היתר דובר על העלאת קרנו של מקצוע הנהג, הכנסת עובדים זרים לתעשייה והוספת תגמולים.

להשקפתנו, מדובר בקריאה נכונה וחשובה, שכן בעולם בו בעלות על רכב פרטי יורדת, הצורך בנהגים עולה, והפתרונות לכך מגוונים. עם זאת, ישנם אפיקי פעולה נוספים וקלים לביצוע, למשל פנייה לנשים להשתלב בתעשייה. כיום, מספר הנשים בתעשיית ההובלה ותחבורה ציבורית נמוך, אך אפשר לשנות זאת בקלות. פתיחת אפיק התעסוקה לשילוב נשים כנהגות מקצועיות הוא צעד פשוט שיכול להקל על הפער הקיים היום ללא מאמץ.
האוטובוסים החשמליים נכנסים לירושלים
pexels-photo...
החל מה-9 בספטמבר 2019 החלו לפעול עשרה אוטובוסים חשמליים בנסיעות אגד בירושלים. אוטובוסים אלה מסוגלים לנוע בין הטעינות 200 ק״מ וטעינתם מסתכמת בין 4 ל-5 שעות. עלות ההטענה: 100 שקלים בלבד, וזאת לעומת תדלוק אוטובוס בנזין שמסתכם ב-660 שקלים.

בשלב זה האוטובוסים יופעלו לטובת קו יחיד המחבר בין התחנה המרכזית לתלפיות (קו 15), אך זוהי רק ההתחלה במהפכה לתחבורה ציבורית חשמלית.

אנו קוראים לרשות הארצית לתחבורה ציבורית
להאיץ את הטמעתם של האוטובוסים החשמליים במערך התחבורה הציבורית הארצי.
הסטטוס קוו של מדיניות החנייה בת"א משתנה
rsz_1chatnar...
עיריית ת"א יצאה בהצהרה כי היא מחדדת אכיפת עבירות חנייה בשטח הציבורי, בדגש על חנייה הפוגעת בבטיחות הולכי הרגל.
החל מה-4 באוגוסט 2019 ניתנו אזהרות ובהמשך החודש חולקו דו"חות לרכבים החונים בשטחי מעברי חציה או על גביי מדרכות. 

יש לציין שהחוק תמיד אסר על חניות במקומות אלה, אך עד כה היה "נוהל לא מדובר" שבשעות הלילה העירייה העלימה עין, ונהגים היו חופשיים לחנות כך, ולהזיז את רכביהם לקראת הבוקר.

עדיין לא ברור האם עיריית ת"א אכן תבצע את המהלך, אך מדובר בצעד ראשון לשינוי, כעת יש להוסיף ולשפר תשתיות תחבורה להקלה על התניידות בשטח העירוני הצפוף.
מהנעשה בתחום בעולם

רפורמת החנייה בבריסל

בריסל שמה לעצמה מטרה לפנות את המרחב הציבורי מרכבים החונים על שפת המדרכה: צמצום של כ-65,000 מקומות חנייה עד לשנת 2030. מדובר במהלך המתבצע בצעדים מדודים, להורדת מספר החניות ברחוב ומעבר לחניונים מוסדרים. 
ברפורמה, שמים דגש על החזרת השטח הציבורי לכלל החברה, באמצעות הפחתת השימוש ברכבים בשטח העירוני, פינוי הדרך לתחבורה ציבורית והולכי רגל, וכן עידוד שימוש בתחבורה קלה. 

החלטה זו הינה צעד בדרך הנכונה ומאירה את הזרקור על חלוקת המרחב העירוני באופן המיטיב עם הציבור: פינוי הרחוב מרכבים יפחית בזיהום אוויר, יצמצם את העומס בדרכים ויוביל לשיפור איכות החיים של תושבי העיר.

INRIX על פוטנציאל השימוש בתחבורה הציבורית והקלה בערים גדולות

בנסיעות למרחק קצר במרחב העירוני דרושה לעיתים רמת דינמיות וגמישות שאינה עולה בקנה מידה עם רכב פרטי. חברת INRIX האמריקאית אספה נתונים בנוגע לנסיעות קצרות (מתחת ל-5 ק"מ), כדי לבדוק באילו ערים השימוש בכלי תחבורה שיתופיים יכולים לסייע בהפחתת נסיעות ברכב.
לפי ממצאיה, Micro Mobility יכולה להחליף את הרכב בנסיעות אלו באחוזים גבוהים בערים גדולות בארה"ב, בריטניה וגרמניה:
  • ארה"ב - כ-50% מהנסיעות 
  • בריטניה - כ-70% מהנסיעות
  • גרמניה - כ-60% מהנסיעות 
נתונים אלה מגבים את התפיסה ששילוב תחבורה שיתופית עם תחבורה ציבורית מהווה חלופה לשימוש ברכב פרטי והורדת העומס בכבישים.

מד פקק - TomTom

חברת TomTom ההולנדית עוסקת בייצור מערכות GPS לשימוש אזרחי, כיום נחשבת לאחת מיצרניות מכשירי האיכון הגדולות באירופה. באמצעות שאיבת כלל הנתונים של משתמשיה, היא יצרה מד פקקים החולש על אזורים גדולים בעולם. המדדים מועלים לאתר וכיום יש כבר מיפוי של 8 שנים אחורה של עומסי תנועה באזורים אורבניים מגוונים. ניתן לראות תמורות ושינויים לאורך השנים וכן מידע נקודתי כמו מהו היום הכי פחות עמוס באזור מסוים או באיזו עיר כדאי להימנע מנסיעה בשעות ספציפיות.
_____5

השותפים שלנו

_____5
למידע נוסף ויצירת קשר בקרו באתר Future Mobility IL  וברשתות החברתיות שלנו