Unicorn_Poop
עיצוב תאורה בע"מ
חדשות ועדכונים
pixs_0
ברכת השילוח
אוגוסט של ארכאולוגיה
הארת פרויקט ארכאולוגי מהווה אתגר גדול, הדורש מענה בכמה חזיתות. ראשית - הצרכים הטכניים הייחודיים לכל פרויקט. החומר, גיל העתיקות והמיקום שלהם. ההקשר הארכאולוגי והחיבור לימינו אנו. האחריות בהארת פרויקט מן הסוג הזה גדולה פי כמה. העיסוק בהארת חללים ומונומנטים היסטוריים מחייב שמירה על טמפרטורת אור שלא תזיק לממצאים, ולעיתים יצירת גופי תאורה ייעודיים הלוקחים בחשבון את כל הפרמטרים הספציפיים של הפרויקט. כך למשל במערת צדקיהו, בה רמת החומציות והלחות גבוהות במיוחד, נדרשנו לפתרונות ייחודיים לתאורה במקום, שימנעו צמיחת ירוקת וטחביות על קירות המערה העתיקה, ממנה נחצבו האבנים לבניית בית המקדש והעיר העתיקה.
 
בימים אלו סיימנו לתכנן את קשת וילסון ואת בריכת השילוח בירושלים, ובחרנו להזכיר גם פרוייקט ייחודי בעיר העתיקה, שאמנם הארנו מזמן, אך הוא חלק מעתיקות העיר הייחודיות, ותמיד כיף להיזכר בו. 
DSC_0137-1
קשת וילסון
קשת וילסון, הנקראת על שמו של צ'ארלס וילסון, מהנדס וקצין בצבא הבריטי, שהיה הראשון שחקר את הקשת באופן מדעי, היא ממצא ארכיאולוגי מרשים – אחת מקשתות התמך של הגשר שהוביל מהרובע היהודי להר הבית.   
כיום החלל הגדול שנוצר מתחת לקשת ומסתיים בכותל המערבי, הינו בית כנסת. חלקו התחתון משמש עזרת גברים ואילו בהמשכו פנימה ישנה מרפסת לעזרת נשים. במסגרת פרויקט שדרוג תאורת כל חללי מתחם הכותל, בשיתוף עם הקרן למורשת הכותל המערבי, תכננו תאורה משודרגת בעלת גוון אור חם ואחיד וכן עם עוצמת אור גבוהה – דבר שמקל על המתפללים ולומדי התורה.
השתמשנו  בתאורת שטיפה עם הספק אורי גבוה וזווית הארה רחבה. הצנענו את גופי התאורה מעל ארונות ספרי התפילה, כשהם מופנים כלי מעלה. שיטת ההארה של תאורה בלתי ישירה כלפי התקרה יוצרת תחושת הדר בחלל, הבלטה של הקמרון המרשים ותחושת אור רך ונעים.
 

המזמין: הקרן למורשת הכותל
DSC_1537-1
ברכת השילוח
בְּרֵכַת הַשִּׁילוֹחַ הינה בריכה בקצה הדרומי של עיר דוד. היא נמצאת בסמוך לאפיק נחל קדרון, ומי נחל הגיחון זורמים אליה דרך נקבת השילוח. בעקבות החפירות שנערכו, נחשפה במקום בריכת השילוח, מימי בית שני. בסמוך לבריכה נתגלה ריצוף שעשוי לוחות אבן, אשר השתייך לרחוב הרודיאני רחב, שהוביל בימי קדם מהבריכה לעבר הר הבית ובית המקדש. במסגרת שדרוג המקום נתבקשנו ע"י עמותת אלעד לפתח קונספט ייחודי של הארת המתחם העונה על מספר מצבים שונים של שימוש באתר. האתר משמש ביום ובערב לביקורי קבוצות ומבקרים בודדים, הן כאתר בפני עצמו והן כחלק מביקור בנקבת השילוח ובשאר המתחם. לצורך שיפור השימוש במקום תוכננו שתי פרגולות ורחבות ושבילי עץ דק המשולבים באבני הדרך העתיקות וקירות המצוק התוחם את המתחם. קונספט התאורה נחלק לשניים: האחד – אזורי הארה נפרדים: הבריכה עצמה, המצוק, רחבת הכניסה, תעלת המים, מדרגות הדק, הצמחיה ועוד.
השני – יצירת אוירה על ידי התאורה המאפשרת שליטה ברמת ההארה וגוון האור וכן אזורי ההארה השונים, ע"פ השימושים השונים במתחם.
ממשק מחשב פשוט להפעלה מאפשר לאנשי המקום לבחור את אופי התאורה ע"פ אופי הביקור, שעת היום והאם האתר פעיל או לא.
 
 
המזמין: עמותת אלעד
DSC_3456
בריכה מגדל דוד

גם מי שמכיר את מוזיאון מגדל דויד, קרוב לוודאי שלא שם לב לפנינת יופי אדריכלי הנמצאת לפני הכניסה למוזיאון (מכיוון תחנת המשטרה).
מדובר בבריכת מים מעוצבת עם מזרקה ותעלות מים, התחומים בספסלי אבן וצמחיה.
גם אנשי המוזיאון הבינו את הפוטנציאל המפוספס, והחליטו לשקם ולשפץ את המתחם. הוחלט להתקין מערכת תאורה שתבליט את המקום ותיתן לו אופי ייחודי בשעות הערב והלילה.
האתגר היה לשלב אלמנטים של תאורה ולהעביר תשתיות חשמל לגופים, ללא קידוחים ומבלי לפרק את האבנים מהן עשויה הבריכה, כיוון שמדובר בפרויקט שימור. על מנת לעמוד באתגר חיפשתי גופי תאורה מוגני מים שאותם אפשר לשלב באלמנטים הארכיטקטוניים השונים, ללא צורך בקידוחים או חציבות. כמו כן, הונחתי ע"י מנהלי המוזיאון להשתמש בגופי תאורה שאינם בולטים במשך היום – דהיינו קטנים ככל האפשר. הפתרון בבריכה ובתעלות המים היה שימוש בגופי תאורה שמצד אחד גודלם הפיזי קטן ומאפשר התקנה ברווחים שבין האבנים, ומצד שני עוצמת ואיכות האור גבוהים והתאימו לצרכי התאורה הנדרשים. בכדי להאיר את ספסלי האבן, הצמדנו פס LED רציף שייחודו היא עוצמת האור הרבה, רציפות האור ואיכות מוצר גבוהה.
בסופו של דבר קיבלנו תוצאה מצוינת – תאורה אינטימית לא צעקנית, המבליטה את האלמנטים העיצוביים החשובים וגורמת למבקרים במקום לבוא ולשבת במתחם היפה הזה. מי שיגיע בשעות היום, ספק אם ישים לב לגופי התאורה המותקנים בו.

המזמין: מוזיאון מגדל דוד
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה