Click here for accessibility
FWMK

זכויות העובדים בעקבות ההסלמה בדרום והנחיות פיקוד העורף
נובמבר 2019

לקוחות יקרים,


לנוכח ימי ההסלמה הביטחונית בנובמבר 2019, ובטרם חישוב השכר לחודש זה, להלן סיכום קצר בדבר זכויות העובדים בגין הימים שבהם העובדים לא הגיעו אל מקום העבודה בשל הנחיות פיקוד העורף וסגירת מוסדות הלימוד.

ראשית נבהיר כי נכון למועד פרסום זה אין חובה פוזיטיבית המוטלת על המעסיק לתשלום שכר עבודה לעובדים שנעדרו מעבודתם עקב המצב הבטחוני, וזאת אף אם מקום העבודה לא פעל בשל הוראות פיקוד העורף או אם העובד נעדר מעבודתו בשל סגירת מוסדות החינוך של ילדיו. תשומת ליבכם כי הפיצוי בשל סגירת מוסדות החינוך ניתן להורה אחד בלבד, כלומר להורה שהוא משגיח יחיד.

עם זאת, בעקבות סבב הלחימה הקודם בדרום, הוארך תוקפם של התקנות המאפשרות למעסיקים ששילמו לעובדיהם שכר עבודה*, לקבל פיצויי מהמדינה בגין שכר העבודה ששולם.
 
ראו לעניין זה הודעת רשות המיסים מיום 12.11.2019:
"בעקבות האירועים הביטחוניים היום ולאור העובדה כי עובדים רבים הונחו ע"י פיקוד העורף שלא להגיע למקומות העבודה ולהישאר בבתים ובמרחב מוגן, מודיעה קרן הפיצויים ברשות המיסים כי עסקים המצויים בטווח של עד 40 ק"מ מרצועת עזה יהיו רשאים להגיש תביעה להחזר השכר שישולם לעובדים שייעדרו, הן בשל הוראה על סגירת מקום עבודה לא חיוני והן עבור הורים שנאלצו להשגיח על ילדיהם (מתחת לגיל 14**) בשל סגירת מוסדות חינוך.

הוראה זו תקפה עד ליום 31.12.2019 וזאת בהתאם לתקנות הוראת שעה "מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) (נזק מלחמה ונזק עקיף) (הוראת שעה) התשע"ט- 2019"

לעניין ההנחיות ההתגוננות שניתנו מעבר לטווח של ה-40 ק"מ מרצועת עזה, התקנות הקיימות לא נותנות מענה לפיצויי והנושא ייבחן על ידי הממשלה בהתאם להתפתחויות”.

 
מכאן, שמעסיקים הפועלים באזור הרלוונטי יהיו זכאים לפיצויי בעבור שכר העבודה ששילמו לעובדים שנעדרו ממקום העבודה בשל הנחיות פיקוד העורף. מידע נוסף והוראות לביצוע ניתן למצוא בקישור הבא:
https://taxes.gov.il/EmergencyInformationA_CompensationfundPropertyTax/Pages/Darom2018-9.aspx
 
עם זאת, התקנות לא נותנות מענה ולא מבטיחות פיצוי למעסיקים בנוגע ליום 12.11.2019, שבו ההנחיות שניתנו בבוקרו של אותו יום הרחיבו את טווח ההתגוננות לעד 80 ק"מ מרצועת עזה.
 
מניסיון העבר יש להניח כי הנושא יבחן על ידי המחוקק, שיחליט האם להרחיב את תחולתן של התקנות האמורות, כך שיחולו בסבב הנוכחי גם לגבי מקומות עבודה המצויים בטווח של 40 עד 80 ק"מ מהרצועה או שהצדדים ליחסי העבודה יגיעו להסדרים מיוחדים, כגון הסכם קיבוצי כללי (שאולי אף יורחב בצו), בו תוסדר סוגיית פיצוי העובדים.
 
מאחר ולא קיים מנגנון מקביל בו עובד יכול להיפרע על הנזק ישירות מהמדינה שלא דרך המעסיק, והעובדה כי בעבר נערכו הסדרים מיוחדים והתאמות בתקנות על מנת לאפשר למעסיקים פיצויי בגין אירועים מסוג זה, הדעה הרווחת היא כי על המעסיק לשלם עבור ימי היעדרות בתקופה המזכה, לעובדים שנעדרו מעבודתם עקב הנחיות פיקוד העורף, וזאת על אף העדרה של חובה חוקית.
 
השאלה האם במקביל ועד למתן פיצויי כאמור, ניתן לחייב את העובדים בניצול ימי חופשה שנויה במחלוקת ולא זכתה עד כה למענה משפטי ברור, על אף שהיא נראית הפתרון הסביר ביותר בשלב זה.
 
במידת הצורך נשמח לדון איתכם באפשרויות העומדות בפניכם ביחס לעובדיכם.


*תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) (נזק מלחמה ונזק עקיף) (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ט-2019
**על הורה של אדם עם מוגבלות לא חלה מגבלת גיל.


נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה והבהרה.


בברכה,

עו"ד יעל בן נעים
ראש מחלקת דיני עבודה FWMK

 
*אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

MORAN
עו"ד יעל בן נעים
FWMK נמנה עם המשרדים המובילים בישראל בתחום המשפט המסחרי על כל גווניו. המשרד מונה כ-50 עורכי דין ומתמחה במיזוגים ורכישות, היי-טק, ליטיגציה מסחרית, פירוקים וכינוסים, דיני עבודה ונדל"ן.

המשרד מייצג חברות גדולות ומובילות במשק הישראלי, לקוחות בינלאומיים, חברות ציבוריות, חברות היי טק, יזמים וחברות סטארט-אפ מתחומים שונים. 
 
לפרטים מלאים על צוות המשרד ומחלקותיו ולעדכונים שוטפים, הכנסו לאתר:
 
www.fwmk-law.co.il 
FWMK_NL_FOOTER