Asset_3
ניוזלטר #2 - מרץ 2019
כנס חולץ פקקים - Save The Date
header
כנס חולץ פקקים חוזר!
בתאריך 12.6.19, כחלק משבוע EcoMotion יתקיים 
כנס חולץ פקקים בנושא התכנית הלאומית לחילוץ ישראל מהפקקים.
הכנס יתקיים במרכז יצחק רבין בתל אביב, בין השעות 8:00-16:00.
היערכות לבחירות 2019 - מעלים את התחבורה לסדר היום הציבורי
_____1_0
לקראת הבחירות נפגשנו עם כל המפלגות, במטרה לקדם את תחום התחבורה במצעי המפלגות ולטובת קידום יישום התכנית הלאומית לחילוץ ישראל מהפקקים מיד לאחר הבחירות.
מעוניינים לדעת מה מציעות המפלגות בתחום התחבורה?
לחצו על הקישור מטה וראו.
טורי דעה מאת מנכ"לית Future Mobility IL
_____1_0
בחודש האחרון פרסמנו שני טורי דעה בעיתונים הכלכליים השונים:
  • טור בנושא רגולציה לכלים דו גלגליים וההזדמנויות הטמונות בחדירת ה-'מיקרו מוביליטי' לישראל.
  • טור בנושא עדכון נוסחת המיסוי הירוק, פגיעתה בחדירת הרכבים החשמליים לשוק הישראלי והפתרון האפשרי והמתבקש לפגיעה זו המגולם במחיר הדרך.
טורים אלה הם רק החלק הראשון בשורת טורים עתידיים נוספים.
פאנל "מתי באמת ניסע במכונית האוטונומית ואיך השלטון המקומי יכול לעזור?" בכנס Muni Expo 
header
בתאריך 28.2.19 השתתף אורי יוגב, יו"ר Future Mobility IL  במושב בנושא "מתי באמת ניסע במכונית האוטונומית ואיך השלטון המקומי יכול לעזור?". בכנס Muni Expo לצד בכירים נוספים בעולם התחבורה והממשל.
 
  • התכנית לחילוץ ישראל מהפקקים שמציעה Future Mobility תאפשר הפחתת הפקקים ב-50% בתוך שנתיים, באמצעות מהלכים ישימים.
  • את ההחלטות ניתן לקבל כבר היום: פטור ממס על הוצאות נסיעה בתחבורה ציבורית ושיתופית, מיסוי חניה לעובדים וייקור מחירי החנייה בכחול לבן, וכמובן מחירי דרך. 
  • המהפכה הטכנולוגית לשיפור התחבורה הציבורית, העדפות ברמזורים ואלטרנטיבות כמו אופנייים וקוקרקינטים שיתופיים יאפשרו לזרז את השינוי. 
  • יש לפתוח את השוק לתחבורה שיתופית, לחזק את התחבורה הציבורית ע"י רישות מלא של נתיבי תחבורה ציבורית ומנגד לבטל את אגרת הרכב.
יש לקבל החלטות ולהוביל את את נושא פתרון הפקקים לראש סדר היום של הממשלה הישראלית!
הועדות המקצועיות ושולחן עגול בנושא תשתית 5G
 
_____1_0
בחודש פברואר הסתיים הסבב הראשון של הועדות המקצועיות של Future Mobility IL.
הועדות בנושאים - קידום תחבורה ציבורית, קידום תחבורה שיתופית, קידום תחבורה חשמלית, טיפול בגודש ורכב אוטונומי, מתוקשר וסייבר קבעו במפגש הראשון את הנושאים לעיסוק ונערכות למפגשים הבאים שיתחילו להתקיים כבר במהלך מרץ.
חלק מהועדות ממשיכות עבודתן במתכונת מצומצמת בין המפגשים הרבעוניים על מנת להעמיק ולשמור על רצף עבודה יעיל ואיכותי.

כחלק מהועדה המקצועית בנושא רכב אוטונומי, מתוקשר וסייבר התקיים שולחן עגול בנושא תשתית 5G בהשתתפות חברי הועדה ונציגים ממשרד התקשורת, אגף התקציבים במשרד האוצר ורשות החדשנות.
כנסים ואירועים

כנס האיגוד הישראלי למערכות תבוניות בתחבורה - ITS

kidum_tahbur...
בתאריך 12.3.19 יתקיים הכנס העשירי של האיגוד הישראלי למערכות תבוניות לתחבורה. 
בכנס יוצגו ויסוקרו פיתוחי טכנולוגיות, גישות ומוצרים חדשניים ומתקדמים ע"י מיטב המומחים בתעשייה, אקדמיה, ממשל לאומי ומקומי, אנשי רגולציה ועוד.

 25.3.19 פאנל הבחירות הארצי בנושא תחבורה

kidum_tahbur...

 11.4.19 כנס ניהול הביקוש - האגודה הישראלית למחקר תחבורה

kidum_tahbur...

שבוע EcoMotion - ההרשמה נפתחה! 11-13.6.19

kidum_tahbur...
 מהנעשה בתחום - ישראל

בנק ישראל - התחבורה הפרטית בישראל ניתוח התפתחויות בשני העשורים האחרונים

בחודש פברואר פרסם בנק ישראל ניתוח בנוגע להתפתחות התחבורה הפרטית בעשורים האחרונים.
הנתונים מציגים עליה משמעותית בשימוש ברכבים פרטיים שלא ניתן להתמודד עמה באמצעים של שיפור והרחבת תשתיות ומיסוי בלו על הדלק בלבד:
  • רמת המינוע בישראל עלתה ביותר מ-50% בעשרים השנים האחרונות.
  • בשנים אלה חלה ירידה של כ-20% בעלויות אחזקת הרכב הפרטי ביחס לשכר משרת שכיר  (עלויות קבועות+ משתנות לק"מ) שסייעה לעלייה משמעותית בביקוש.
  • חדירתם המשמעותית של רכבים היברידיים יעילים אנרגטית המגובה בהטבת מס (15% ממסירת הרכבים החדשים בשנת 2018) מפחיתה את השפעת הבלו על הביקוש לנסועה ברכב פרטי עוד יותר.
  • אחוז היוממים (עובדים הנוסעים מחוץ לישוב למקום עבודתם) עלה מ-45% ל-55% בין 1995-2018 - הנסועה הממוצעת למקום העבודה עלתה בפרק זמן זה ב- 10-15%.
ממצאי הניתוח מצביעים בבירור על הצורך בנקיטת מדיניות אקטיבית לצמצום הגידול בביקוש לנסועה ברכב פרטי בהקדם, עיקרה שינוי שיטת המיסוי וייקור הנסיעה ברכב פרטי והוזלה במונחי זמן הנסיעה בתחבורה הציבורית כאלטרנטיבה לשימוש ברכב הפרטי
kidum_tahbur...

מדריך היערכות רשויות מקומיות לתחבורה פרטית חשמלית

kidum_tahbur...
"לאור התמורות בענף הרכב העולמי ומשק האנרגיה, היערכות לתחבורה חשמלית היא מחוייבת המציאות ובלתי נמנעת. על הרשויות המקומיות ששינוי זה עומד לפתחן לתכנן מדיניות הולמת, להיערך להתמודדות עם הסוגיות השונות ולנצל את הפוטנציאל הרב הטמון בו לרווחת תושביהן"

בימים האחרונים פרסם מוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית, בשיתוף משרד האנרגיה מדריך היערכות לרשויות המקומיות לתחבורה חשמלית פרטית.
המדריך מקנה רקע על השינויים בשוק התחבורה העולמי בכלל והתחבורה החשמלית בפרט ומספק כלים לתכנון מיטבי ויישום של האלמנטים השונים הנדרשים לטובת היערכות לחדירת הרכבים החשמליים לרשות המקומית.

דו"ח בנק ישראל - איך מגיעים לעבודה בישראל, מאפייני ישוב וגורמי פרט

kidum_tahbur...
בחודש פברואר פרסם בנק ישראל דו"ח המנתח את הקשר בין מאפייניהם של מועסקים לבין תשתית התחבורה הציבורית והאופן שבו הם מגיעים לעבודה.
ממצאי המחקר אינם מעודדים:
  • 70% מהמועסקים מגיעים לעבודה ברכב פרטי.
  • תחבורה ציבורית תדירה, נגישה ומהירה קיימת בעיקר בתוך הערים הגדולות ולא מספקת מענה ל-60% מהמועסקים במשק שעובדים מחוץ ליישוב מגוריהם.
  • בפריפריה מצב התחבורה הציבורית רע עד כדי שלתושב המשתמש ברכבו הפרטי יש פי 5 הזדמנויות תעסוקה ביחס למצב בו היה בוחר להשתמש בתחבורה ציבורית.
  • בלא שימוש ברכב פרטי לתושבי הפריפריה רבע מהזדמנויות התעסוקה הפתוחות בפני תושב מרכז תל אביב.
  •  בהינתן תחבורה ציבורית אמינה, מהירה, תדירה ונגישה, עובדים רבים בוחרים באלטרנטיבה זו - 70% שימוש ברכב פרטי בהגעה לעבודה מהווים תעודת עניות למצב תחבורה הציבורית בישראל. 

136 ק"מ של שבילי אופניים עתידים להסלל באזור השרון

_____1
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז במנהל התכנון הציגה בחודש שעבר תוכנית חדשה בשיתוף משרד התחבורה להקמת רשת שבילי אופניים באורך 136 ק"מ שתחבר בין היישובים בשרון למרכזי תעסוקה ותחנות הרכבת באזור. 
התכנית מהווה פיילוט אזורי ראשון מסוגו ונועדה לספק מענה לאזור המוגדר ע"י מנהל התכנון כאזור בו קיים העומס התחבורתי הקשה במדינה.


 

דו"ח הוצאות השכר בשירות המדינה וכוחות הביטחון - פרק 8 'חיים בדרכים'

_____1
בפברואר ראה אור דו"ח הוצאות השכר בשירות המדינה וכוחות הבטחון לשנת 2017 מאת הממונה על השכר במשרד האוצר. בפרק 8 'חיים בדרכים' נמדדו זמן ומרחק הנסיעה למקום העבודה של 65.5 אלף עובדי מדינה ברכב פרטי מול תחבורה ציבורית.
ממצאים עיקריים:
  • עובדי המדינה נוסעים בממוצע 24 ק"מ למקום עבודתם, מעל הממוצע בשוק העבודה העומד על 18 ק"מ. ממוצע זמן הנסיעה של מרחק זה נאמד ב-30 דקות למגיעים ברכב פרטי מול 51 דקות למגיעים בתחבורה ציבורית.
  • בשעות העומס, נסיעה לעבודה בתחבורה ציבורית מאריכה את הנסיעה ב-46% ביחס לנסיעה ברכב פרטי.
  • בשעות הבוקר, פקקי התנועה יאריכו ב-72% את זמן הנסיעה של העובדים הגרים בתל אביב וב-27% את זמן הנסיעה של המתגוררים בירושלים. 
  • הפער בין זמני הנסיעה בתחבורה ציבורית לרכב פרטי במעל ל-50% מהמקרים לא עובר את 20 הדקות. אי לכך, על אף שמעבר עובדי מדינה לנסיעה בתחבורה ציבורית יאריך את משך נסיעתם, עצם ירידתן של מכוניות מהכביש תפחית את הגודש ותקצר את זמני הנסיעה גם לנוסעים בתחבורה הציבורית.
  • חלק ניכר מאוכלוסיית עובדי המדינה מתגוררת באזור מישור החוף הנגיש לתחנות רכבת או במרכז ירושלים באזור תחנות הרכבת הקלה, איתור מועמדים פוטנציאליים לשינוי הרגלי הנסיעה יכול לחולל שינוי של ממש בכבישים. הורדה של כמות רכבים משמעותית זו מהכבישים תשפר את הפריון במגזר הציבורי ובמשק כולו.

שיתוף פעולה בין עיריית תל אביב וחברת Electreon להפעלת הכביש החשמלי הראשון בישראל

בפברואר הוכרז על שיתוף הפעולה בין עיריית תל אביב לחברת Electreon להקמת הכביש החשמלי הראשון בישראל בתל אביב. בשלב הפיילוט על הכביש יסע אוטובוס חשמלי של חברת דן.
הכביש יאפשר טעינת הרכבים באופן אלחוטי ללא צורך בתחנות טעינה וסוללות, אשר עתידות להפוך לבעיה של ממש ככל שחדירת הרכבים החשמליים תתעצם עם השנים.
ניסוי ראשון בשימוש בכביש החשמלי של Electreon מתוכנן בימים אלה בשוודיה ובקרוב יעשה את דרכו גם לתל אביב.
_____1
חדש בישראל

Bubble - שירות הנסיעות השיתופיות של דן ו-VIA 

_____1
ב-20.3.19 יחל את פעילותו שירות Bubble המאפשר הזמנת מקומות לנסיעה שיתופית ברכב בן 10 מקומות באמצעות אפליקציה.
השירות ינתן בימים א'-ה' בין השעות 6:00-22:00, בערים תל אביב, גבעתיים ורמת גן.
ייחודו של שירות Bubble נשען על האפליקציה שפתחה חברת VIA אשר בונה לרכב ההסעות את המסלול היעיל ביותר בהתאם לבקשות הנסיעה שהתקבלו וכך מתאפשרת נסיעה מהירה וזולה לכל מקום באזור מתן השירות ללא צורך בשימוש ברכב פרטי.
השירות יפעל במתכונת מצומצמת מסוף מרץ ובמתכונת מלאה לאחר פסח.
עלות השירות בשעות העומס 15 ש"ח וביתר שעות היום 12 ש"ח.

'מהיר לעיר' - שדרוג מערך התחבורה הציבורית בראשון לציון

החל מה-15.3.19 שדרוג משמעותי לקווי התחבורה הציבורית בעיר ראשון לציון כחלק מפרויקט 'מהיר לעיר' שמקדם משרד התחבורה.
השדרוג כולל תוספת משמעותית של קווים ותגבור קווים ישירים ובעלי ביקוש גבוה, הורדת קווים בעלי ביקוש נמוך, מתן מענה לאזורי ביקוש ותעסוקה, הארכת שירות התחבורה הציבורית הפנים עירוני עד לשעה 24:00 והפעלת קווים "חוצי עיר" שיפעלו בצירים המרכזיים בעיר.
_____9

BMW פותחת מרכז חדשנות עולמי בישראל

_____1
חברת BMW הודיעה על פתיחת מרכז חדשנות ראשון בישראל.
במרכז יפעלו מומחים מתחומים שונים ויקדמו שיתופי פעולה עם סטארט- אפים ישראליים לצד קידום מחקר בתחום החדשנות באוניברסיטאות ישראליות.
בשונה ממרכזי הפיתוח של יצרניות אחרות בישראל, המרכז יתמקד באיתור  טכנולוגיה ולא בפיתוחה, במטרה לזהות טכנולוגיות חדשניות ולשלבן בפעילות החברה העולמית.
מהנעשה בתחום בעולם

מדד עומסי התנועה הגלובלי 2018

_____9
בחודש פברואר פרסם ארגון המחקר האמריקני INRIX את מדד עומסי התנועה הגלובלי לשנת 2018, המדד בוחן את עומסי התנועה בכ- 200 ערים מובילות בעולם (ישראל אינה נמדדת) באמצעות נתונים מרכבים, משרדי התחבורה, טלפונים סלולריים ועוד.
המדד בוחן את סך השעות שאיבדו הנהגים על הכביש בעקבות גודש התנועה יחד עם מהירות הנסיעה הממוצעת לקילומטר האחרון לנסיעה.
  • מובילת המדד הינה מוסקבה, בה מבלה הנהג הממוצע כ-210 שעות על הכבישים בגין הגודש, מהירות הנסיעה הממוצעת לק"מ האחרון עומדת על 17.5 קמ"ש בלבד. לאחריה בחמישייה הפותחת איסטנבול, בוגוטה (המובילה את הרשימה בשעות עמידה בפקקים - 272 שעות לאדם בממוצע בשנה), מקסיקו סיטי וסאו פאולו.
  • בארה"ב העלות למשק בגין אובדן הזמן בפקקים נאמדה ב- 87 מיליארד דולרים בשנת 2018, שהם 1348 דולר לאדם בממוצע.
  • העיר האמריקאית הראשונה בדירוג הינה בוסטון (8), בה מבלה הנהג הממוצע כ-164 שעות על הכביש בגין עומסי תנועה, עלותן נאמדת ב-2,291 דולר לאדם בשנה, העלות הגבוהה ביותר ברשימה.
  • בישראל, על אף שאינה נמדדת במדד זה, עלות אובדן הזמן בגין עומסי התנועה עמדה על כ-50 מיליארד ש"ח בשנת 2017 והנהג הממוצע שנכנס למטרופולין תל אביב בשעות השיא איבד בין 200-250 שעות בשנה בשל כך. עלות זו תמשיך לעלות בצורה דרמטית ללא ביצוע פעולות להפחתת הגודש בכבישים בהקדם.

פיילוט הקורקינטים החשמליים בפורטלנד, אורגון.

עיריית פורטלנד, החליטה לשלב באופן מבוקר ומדיד את שירות הקורקינטים השיתופיים בשטחה.
במשך ארבעה חודשים, בין יולי- נובמבר 2018 מדדה העירייה את הנסיעות שבוצעו על 2,043 קורקינטים במטרה לבחון אם שירות זה מיטיב עם תושבי העיר ועונה על יעדי התחבורה שהוצבו.
.ממצאים עיקריים:
  • 48% מהמבקרים ו-34% מתושבי העיר השתמשו בקורקינט ממונע כתחליף לנסיעה ברכב פרטי, מונית או נסיעה שיתופית (אובר, ליפט).
  • במהלך ארבעה חודשים, נרשמו 700,370 נסיעות על 2,043 קורקינטים - ממוצע של 342 נסיעות לקורקינט.
  • השימוש בקורקינטים שיתופיים הוביל רבים לעבור לנסיעות אקטיביות - 74% מהמשתמשים דיווחו כי מעולם לא השתמשו בשירות השכרת האופניים העירוני הקיים, 42% לא השתמשו באופניים לפני כן כלל.
  • 62% מתושבי העיר רואים בקורקינטיים שיתופיים תוספת חיובית למרקם העירוני בפורטלנד.
בהתאם לממצאים, לאורך שנת 2019 יתקיים בפורטלנד מהלך של שיתוף הציבור על מנת לבחון מה הדרך הטובה ביותר להטמיע את שירותי הקורקינטים השיתופיים בעיר.
יישום המלצות הפיילוט ומהלך שיתוף הציבור יתרחש במהלך שנת 2020.
ממצאי הפיילוט מציגים נתונים מעודדים המחזקים את מעמד ה'מיקרו מוביליטי' כאלטרנטיבה יעילה לשימוש ברכב פרטי, המאפשרת הפחתת הגודש בכבישים ומהווה פתרון מצוין לק"מ הראשון והאחרון ולנסיעות קצרות בשטח העיר.
_____10

השותפים שלנו

_____5
למידע נוסף ויצירת קשר בקרו באתר Future Mobility IL  וברשתות החברתיות שלנו