אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
header
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
דבר המנכ"ל
שלום לכולם,
האביב מביא עמו רוח של התחדשות ושינויים מבורכים. המרכז לטיפול וחקר באוטיזם יוצר, מחדש, מפתח ומתפתח, לטובת הילדים והמשפחות, למען חיבור בין מעגלים במשפחה, בקהילה ובחברה, ובין עולמו הפנימי של הילד לעולם הרחב. 

אני שמחה לשתף אתכם בפעילויות המרגשות המתרחשות בעמותה בימים אלה.

אנו נוטים לשכוח, לעיתים, שילדים על הרצף האוטיסטי, הם - קודם כל - ילדים. ילדים בעלי רצונות וצרכים שאינם נובעים ממצבם הייחודי. מתוך הבנה זו, אנו פועלים על מנת להנגיש להם ולמשפחותיהם חוויות תרבות. לצורך כך, חברנו לאור אלתרמן ברנע ושרון גבריאלוב לשם קידום פרויקט "מקומות שמורים". זהו פסטיבל ראשון מסוגו בישראל שיוקדש להצגות והופעות לילדים על הספקטרום האוטיסטי. מדובר ביוזמה חדשנית שתביא עמה שינוי מבורך לאלפי משפחות בישראל.

בשיתוף מרכז "חוסן" ע"ש כהן-האריס, התחלנו השנה גם את תכנית "חוסן בית הספר" שמצטרפת לתכנית "חוסן לקשת". מטרתן של שתי התכניות היא לאפשר לילדים על הרצף האוטיסטי להתמודד טוב יותר עם מצבי לחץ, משבר וחרדה, שהם מנת חלקם מדי יום. בתכנית "חוסן לקשת" ההתערבות הטיפולית נעשית באמצעות המתווכים הטבעיים של הילדים – ההורים וצוותי הטיפול, הנמצאים איתם בקשר אינטנסיבי וממושך. תכנית "חוסן בית הספר" מעניקה כלי התמודדות לתלמידים עצמם, ובכך תורמת לפיתוח עמידות ושליטה רגשית של תלמידים על הרצף האוטיסטי, שיסייעו להשתלבותם במסגרות חברתיות שונות.

העמותה שמה לה ליעד לסייע גם לבוגרים הנמצאים על הרצף האוטיסטי, ובכך למקסם את הידע והמשאבים שלה גם לטובת הבוגרים שגדלו וטופלו במסגרותיה, כמו גם לבוגרים נוספים שמעוניינים להסתייע בנו. אנו משתפים פעולה גם עם עמותת "מכוונים גבוה", עמותה צעירה שחרטה על דגלה את הנגשת ההשכלה הגבוהה עבור אנשים עם אוטיזם, דבר המצריך ידע מקצועי לצד שינוי חברתי משמעותי.

זאת ועוד, כידוע לכם, חלק מהותי בפעילותנו הנו הכשרת צוותים לטיפול באוטיזם, למידה שוטפת, העשרת הידע המקצועי והגברת המיומנות הטיפולית. על מנת לאפשר הדרכה באופן יעיל ומיטבי, ולאור הפיזור הגיאוגרפי הרב, מקדמת העמותה פרויקט Video Conference, שיאפשר בדרך טכנולוגית קלה להעביר הכשרות והדרכות ללא השחתת זמן רב בנסיעות אל מקום ההדרכה. אנו בטוחים כי לאורך זמן, שינוי זה יקל עליכם ויפתח בפנינו עולמות נוספים בתחום ההדרכה.
כגוף דינמי ומתפתח, השואף להתחדשות ומצוינות, אני מזמינה את כולכם להמשיך להציע לנו רעיונות ולשתף אותנו ביוזמות שלכם.

לסיום, אני ממליצה לכולכם לעקוב אחר עמוד הפייסבוק של העמותה, לשתף חברים בתכנים, להתעדכן בחידושים ומגמות ולהצטרף למשפחת העמותה גם במדיה התקשורתית.
 
מי ייתן ותהא זו עונה של צמיחה, התחדשות והגשמה.
 
חג שמח לכם ולבני ביתכם,
עו"ד ציפי נגל-אדלשטיין
לאתר החדש של העמותה כבר נכנסתם?
אנחנו שמחים לבשר שעלה אתר חדש לעמותה שמשקף את שלל הפעילויות שאנו עושים לאורך כל הדרך. באתר תוכלו למצוא תכנים מקצועיים, להתעדכן בהשתלמויות ובכנסים ולקבל מידע על העבודה השוטפת בעמותה. 

אנו מזמינים אתכם להיכנס לאתר ולהתרשם, וכמובן, לשתף אותנו במחשבותיכם וברעיונות נוספים  לפעילות האונליין שלנו. 
 
תורמים לחג שמח! 
מתוקה, אינסטבלוק, שכטר ועוד!
 צוות פיתוח משאבים של העמותה עבד קשה השנה על מנת ליצור שיתופי פעולה יוצאי דופן לחג הפסח. מוזמנים להתחדש במתנות לחג, לתרום ולעזור לילדים עם אוטיזם!
 
להזמנות: 03-5100297
דוא"ל: Udi.rigai@netvision.net.il / hanaabrg@netvision.net.il
 
______1
flayer_insta...
______1
flayer_insta...
מקומות שמורים
הצגות לילדים הן פעילות תרבותית חשובה ומרכזית בישראל. עם זאת, רוב הילדים האוטיסטים בארץ לא יכולים לצרוך תיאטרון איכותי ומעשיר. הם מודרים, בעל כורחם, מהצגות אלה כי הן מתקיימות בתנאים בלתי אפשריים עבורם.

אור אלתרמן ברנע ושרון גבריאלוב יחד עם העמותה לילדים בסיכון, מזמינים אתכם לקחת חלק ב"מקומות שמורים": פסטיבל ראשון מסוגו בישראל שיוקדש להצגות והופעות לילדים על הספקטרום האוטיסטי. למידע נוסף ולתמיכה בקמפיין הדסטארט של המיזם, לחצו כאן
show
יום ההתרמה לעמותה לילדים בסיכון
תודה לכל המתנדבים להסברות ולכל מי שיצא להסברות ברחבי הארץ. כל שנה ושנה יש לנו יותר מתנדבים להסברות ואנחנו אסירי תודה על ההירתמות שלכם לנושא העלאת המודעות לאוטיזם בקרב תלמידים ברחבי הארץ.
השתלמויות, ימי עיון ומה שביניהם
המחצית הראשונה לשנת תשע"ח הסתיימה לה בהצלחה רבה, ולפנינו מחצית שנייה עם השתלמויות נוספות ייחודיות ומשמעותיות לעבודתכם/ן בעמותה.

27/3/18 – יתקיים ב"מדיטק" חולון (08:00-15:00) יום עיון ענק לצוות רב מקצועי עם ד"ר סוזי טורטורה מניו-יורק של 400 איש ("סולד אאוט").

28/3/18 – יתקיים בקריה האקדמית אונו (14:00-21:00) לכל מאן דבעי אירוע השראה בסגנון TED בשיתוף עם "מדברים אוטיזם" שכל כולו תרומה למען שילוב סטודנטים על הרצף האוטיסטי באקדמיה.

8-10/4/18 – השתלמות "מנפלאות המוח לנפלאות האדם" המבוקשת חוזרת גם השנה והרישום בעיצומו (מיועדת לצוות רב מקצועי).

30/4/18 – תתקיים סדנה קצרה בנושא "זכויות הורים" לצוות רב מקצועי (09:00-11:30).
24/5/18 – יתקיים יום עיון המשך בנושא "אכילה" לצוות רב מקצועי כהמשך ליום העיון המוצלח שהתקיים בשנת תשע"ז.

13/6/18 – יתקיים יום עיון המשך למתקדמים של "מנפלאות המוח לנפלאות האדם" (רישום ייפתח באמצע אפריל 18')

ובנימה אישית...  
לטובת התעסקות בפורטל העמותה שקורם עור וגידים בתקופה זו, אני שמח לעדכן, כי בימים אלו אני מעביר את שרביט ההשתלמויות לאסף שפר.  אני מאחל לו המון בהצלחה בתפקיד ובטוח שישבור עוד שיאים בתחום ההשתלמויות האדיר בעמותה שלנו.
 
תחום ההשתלמויות וההכשרות הינו תחום חוצה מרחבים, יחידות וסקטורים, ובשעה שיש כמעט 500 (!) השתלמויות/הכשרות/הדרכות בשנה – כמו גם העובדה שהעמותה מונה כ-1700 איש - הרי שהדבר מאתגר ולא קל שבעתיים.   יש צורך בראייה רוחבית ופרטנית מול גופי הממשק הפנימיים והחיצוניים הרבים, ואולם... הסיפוק שמתקבל בתהליך עולה על הכול.
 
מאחל הצלחה והנאה לכולם/ן,
נתראה בפורטל...
 
 צחי כץ
רכז תחום הכשרות והשתלמויות
זה לא שיר פרידה....
 
ב-12 בדצמבר 2016 הצטרף למטה המקצועי צחי כץ. הוא סיים את תפקידו במשרד ראש הממשלה וחיפש עבודה נוחה ורגועה קרובה לביתו שבגבעת שמואל. 
 
במהלך השנה וחצי (כמעט) שבה הוא מכהן כאחראי על תפעול ההשתלמויות וההדרכות בעמותה, הוא גילה שבתפקיד לא נשקפת לו סכנה פיזית, אין וועדות חקירה ומבצעים חשאיים אבל זהו תפקיד שרחוק מאוד מלהיות רגוע ונינוח, ועל כן הוא ביקש לעבור לתפקיד אחר במסגרת העמותה. 
 
הרבה מילים טובות ניתן לומר על צחי. ברמה המערכתית, הוא הצליח להפיק בממוצע 1.3 השתלמויות ביום!!!! ברמה המקצועית הוא ייעל, שדרג והנגיש את ההשתלמויות והפך אותן לשם דבר בעמותה ומחוצה לה. אבל הכי הכי חשוב, צחי ביצע את עבודתו תמיד בחיוך, ברוח טובה, בסבלנות אין קץ, ברגישות ובהתחשבות. השילוב של המקצוענות והאישיות המיוחדת שלו הפכו אותו לנכס עבור העמותה בכלל והמטה המקצועי בפרט. 
 
צחי ישאר כאמור בעמותה ויתפעל את הפורטל ואת תפקידו כאחראי על ההשתלמויות וההדרכות ימלא אסף שרף שאף הוא בעל כישורים ויכולות מבטיחים.
תודה לצחי ובהצלחה לאסף!

נילי אהרונסון
מנהלת מקצועית תחום אוטיזם
מערך משלים ראשון לציון – מערך טיפולי בבתי הספר
במסגרת שיתוף פעולה עם בית ספר "ראיה" לתקשורת מקדמת, פתחנו בעיר שתי קבוצות "תקשורת מקדמת" - קבוצה טיפולית חברתית לפיתוח מסוגלות עצמית וחברתית בעזרת כלי הצילום, הבימוי והמשחק - הפקת "סיפורי חיים בווידיאו". בעזרת כלים אלו, המשתתפים יכלו להתבונן בעצמם, בבחירות ובמציאות שלהם.

המפגש הטיפולי עם הנערים והנערות מאתגר, מרתק, מעורר מחשבות לגבי האופן בו הם תופסים את עצמם ואת ההתרחשויות בחייהם ומאפשר התבוננות רב ממדית ומכמה נקודות מבט בו זמנית, על תהליכים משמעותיים אלה.

המשכיות טיפול מגן לבית ספר: מאיה ארקוסין פסיכולוגית ביחידת גני התקשורת בראשל"צ, התקשתה עד מאוד להיפרד ממטופליה העולים לכיתה א'. ולכן.... היא עלתה איתם לכיתה א' והמשיכה לטפל בהם דרך המערך המשלים בביה"ס בו הם לומדים בעיר!

"המשכיות הקשר מאפשרת לשמור על הרצף הטיפולי, על רקע השינויים המשמעותיים שעוברים הילדים והוריהם", מספרת מאיה. "עבור ההורים, הידיעה שהמטפלת תמשיך להיפגש עמם ועם ילדם בתקופת ההסתגלות לביה"ס נוסכת רוגע וביטחון. ההיכרות המעמיקה עם הילדים מאפשרת לצוות החינוכי כבר מראשית השנה להיוועץ באופן ישיר במטפלת אשר מסייעת לגשר על הפער בין המסגרות השונות.

"לבסוף, המטפלת מוכרת לילדים ומספקת תנאים להיזכרות ולהתבוננות ממרחק הזמן בחוויות שחוו בגן ובכך לקדם הבנה של רצף וזמן, לעבד ולבסס חוויה אינטגרטיבית ושלמה יותר". 
חדשות מהשטח
______________2
קבוצת תרבויות
גן עגור מארח השנה קבוצה רב תרבותית המגיעה מכל קצוות תבל. המשפחות של התלמידים מגיעות מנפאל, אריתריאה, פיליפינים, בלרוס ויפו. גם בת השירות שלנו נולדה באתיופיה ועלתה לארץ לפני כמה שנים.

לציון מארג ייחודי זה, הרכבנו קבוצה טיפולית שמטיילת בין התרבויות השונות ועושה מסע המשתף את הילדים ואת הוריהם.

אנו מקדישים לכל תרבות מספר פגישות, לומדים מילים בשפת האם, שירים ומוזיקה ייחודית ותלבושות. מפגש הסיום החגיגי נעשה בשיתוף ההורים שמגיעים ומבשלים בדרך כלל מטעמים השייכים לתרבות ממנה הם באים.

ביקרנו כבר בנפאל ובתרבות הרוסית, הילדים מברכים ב"נמסטה", אכלו דים סאם ולביבות מבלארוס. כעת אנו בעיצומו של מפגש עם התרבות הערבית, רוקדים לצלילי המוזיקה ומנגנים בתופים ובדרבוקות. 
יחידת בת ים
ברוח האביב, אנו שמחים לשתף באירועים מרגשים של התחדשות והתפתחות:
ב-4 בפברואר, ערכנו חנוכת בית למשרדים החדשים שלנו בהשתתפות נציגים מהעירייה ומהמטה.
כעת שיש לנו בית נוכל להמשיך ולחזק את היסודות. כך, נכתב השנה מסמך הבנות יחיד במינו בין המערכת החינוכית של הגנים התקשורתיים לבין העמותה לילדים בסיכון בנושאים שעלו מהעבודה המשותפת בשטח.

המסמך נותן פירוט ושם את הדגשים המתאימים לצרכים של הגנים התקשורתיים והעמותה בבת-ים ולממשקים ביניהם. הוא תוצר של עבודה משותפת ומאומצת  בין נציגי החינוך למנהלת היחידה, ומהווה סימן דרך בדיאלוג שמתקיים בחמש השנים האחרונות. כולנו תקווה שיקל ויסלול את הדרך  לגיבוש כל אחד ואחד מהגנים ליחידה אחת אנושית ומקצועית.

לאחר הצגתו לצוותים הטיפוליים והחינוכיים, נעשה צעד נוסף בהטמעתו ובהעמקת הדיאלוג ע"י ערב גיבוש משותף לגננות ולרכזים במהלכו דנו בקונפליקטים השונים דרך הצגתם בתיאטרון פלייבק.

בברכת חג שמח והמשך עבודה פוריה ומשמעותית!
יחידת בת ים
______3
יחידת נתניה
ב-4 בפברואר 2018 התקיים יום הגיבוש חצי שנתי של יחידת נתניה. כל שנה, מציגות מטפלות  של שני גנים מעבודתן השוטפת. השנה הציגו לימור צמח מגן ריטה וענת אייכלר מגן שלדג, את עבודת המחקר שערכו בנושא "מאפייני טראומה משנית אצל מטפלות בהבעה ויצירה המטפלות בילדים עם אוטיזם בגני תקשורת".

הן הציגו את הרקע התיאורטי, ולאחר מכן, אנשי הצוותים קיבלו דפים וכלי ציור כדי להביע באופן אמנותי, מה מתעורר כשהם מטפלים בילדים האוטיסטים עם שיתוף או בשיחה בזוגות או בקבוצות , בין אנשי טיפול ממקצועות שונים. לבסוף, התכנסנו שוב כדי לשמוע על תוצאת המחקר שערכו המרצות וקבלת הארות ממה שעבר בקהל. 
 
___________
יחידת רחובות-נס ציונה
הרגשות, הגוף ובריאותו שלובים וכרוכים זה בזה בהשפעות הדדיות בלתי ניתנות להפרדה" (מירה אציל,  "אינטליגנציה בריאותית", 2012).

ביחידת רחובות-נס ציונה, בגן נווה, הוקמה השנה קבוצת כדורשת המיועדת לאבות ובנים (הגן שלנו מורכב מבנים בלבד) הקבוצה הוקמה בשיתוף פעולה של פיזיותרפיסט הגן- שמשון בורשטיין ורכזת הגן- עו"ס קלינית- שני אבנהיימר.

לילדי הגן שלנו אבות דומיננטיים ומשמעותיים. החלטנו לייצר עבורם מרחב משותף שמטרתו העיקרית היא הנאה וחוויה משותפת לשניהם. היות ולרוב פעילות הגן מגיעות בדרך כלל האימהות, החלטנו מראש לייעד את הקבוצה לזמן משותף וייחודי לאבות ובניהם. בקבוצה בחרו להשתתף באופן קבוע שלושה אבות ובניהם.

לקבוצה הוגדרו מטרות תקשורתיות, מוטוריות ורגשיות. מפגשי הקבוצה חולקו לשניים: תחילה קיימנו פעילות מוטורית משותפת לאבות ולבנים, אשר חלקה היה דיאדי וחלקה קבוצתי ובחלקו השני של המפגש התכנסו האבות ביחד עם מנחי הקבוצה לקבוצת עיבוד ושיתוף.

לאורך מפגשי הקבוצה, מצאנו לנכון להגדיל את הזמן הפעילות המשותפת ולקצר את קבוצת העיבוד מעט, שכן גם השיתוף ההדדי היה קל יותר לאבות בזמן זה.

סדרת המפגשים עוד לא הסתיימה. עם זאת, כבר ניתן לראות ניצנים של השפעה על הקשר ומעורבות האבות, הן במעורבותם מול גורמי הגן והן במשחק עם הילדים בבית. מרגש היה לשמוע את אחד האבות מספר כי לקח את בנו בשבת לגינה שכונתית על מנת להתאמן בזריקות כדור למפגש הבא. אנחנו מצפים לראות כיצד המשך המפגשים ישפיע על הקשר בין האבות לילדיהם.
 
יחידת ראשון לציון
גן ג'ירף בג'ינס כחול בראשל"צ, החליטו להקדיש השנה את יום המשפחה לסבים ולסבתות, מתוך מחשבה שההורים והילדים מקבלים את מענה טיפולי מקצועי לאורך כל השנה והפעם הוחלט לתת את המקום לסבים והסבתות.

 הסבים וסבתות באו לגן ופגשו את שלומית נחום, מנהלת הגן, ג'ני גולובנבסקי המדריכה ​הפדגוגית  ואת לילך חג'בי, רכזת הטיפולים, לשיחה על הגן. בשיחה הם שמעו על הגישה הטיפולית שעל פיה הגן מתנהל, הטיפולים הפרטניים והקבוצות המתקיימות בגן, מיהו צוות הגן וכד' וכמובן ניתן להם זמן לשאלות המעסיקות אותם- איך הם יכולים לעבוד ולקדם את נכדם, מה לעשות כשהנכד מבקש כל הזמן לאכול את אותו המאכל, איך לעזור לנכד להביע את עצמו יותר טוב וכד'.
 
לאחר מכן הסבים והסבתות עברו לפעילות בישול עם הנכדים, התפנקו בהכנת פיצות ולבסוף נהנו מארוחת בוקר משותפת. הסבים והסבתות הודו מאד על ההצצה הקטנה שניתנה להם לחיי הגן ועל הזמן והמקום לשאלות שהיו להם. היו ששאלו אם יוכלו להמשיך להגיע לגן ולקבל הדרכה ואחת הסבתות אפילו אמרה שזה חיזק מבחינתה את הקשר עם נכדה.
חדשנות בסקטורים
סקטור קלינאי תקשורת
לכל קלינאי וקלינאיות התקשורת, המטפלים והמדריכים שלום. ברצוני לספר על פעילות שהתקיימה השנה במסגרת הסקטור. ערכנו יום עיון סקטוריאלי שעסק בנושא "הנגשה חזותית והטמעת השימוש בתקשורת תומכת במסגרת החינוכית". במהלך יום העיון נערכו הרצאות והוצגו תיאורי מקרה מעניינים מול פאנל של מרצות.

בנוסף, לאורך השנה מתקיימים קורסים בנושא "התפתחות תקשורת, שפה ודיבור ומאפייניה באוכלוסיית הילדים על הספקטרום האוטיסטי" ובנושא "תקשורת חברתית". נעים לפגוש קלינאיות אשר מגיעות בשעות אחה"צ כדי להרחיב ולהעשיר את הידע המקצועי שלהן בלמידה משותפת. 

השנה, גדל מספר הקלינאיות אשר מדריכות סטודנטים מכלל המוסדות האקדמיים, ואני מקווה שבשנה הבאה מספר הקלינאיות המדריכות ימשיך ויעלה.
ולסיום, השנה התחלנו לקיים מפגשי מדריכים, לצורך הקמת קבוצה שתעסוק בשיח מקצועי וכתיבה של תכנים הקשורים להערכה וטיפול.
אני רוצה להודות לכל אחד ואחת מכם על תרומתכם לאיכות ומקצועיות הטיפול בילדים במסגרות העמותה ומאחלת לכולכם/ן חג פסח שמח, כשר ואביבי.

בברכה,
פזית גור          
מנהלת סקטור קלינאי תקשורת 
___________
סקטור פסיכולוגיה
סקטור הפסיכולוגים בעמותה ממשיך בפעילות ענפה לקידום ופיתוח העבודה הפסיכולוגית עם הילדים והמשפחות.

יום עיון שנערך בנושא העברה והעברה נגדית בטיפול בילדים עורר שיח משמעותי וער סביב משמעות הפסיכותרפיה בילדים עם קשיים עמוקים, וכן שאלות קליניות, טכניות ואתיות חשובות ומורכבות אותן נוסיף ונבחן בהמשך.

קבוצת פסיכולוגים בכירים מהעמותה משתתפת בתכנית לימוד מעמיקה של פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית במסגרת מרכז חוסן בראשות ד"ר לילך רחמים. זאת במטרה לבנות צוות חשיבה שיבחן אפשרויות יישום של כלים מתחום ה-cbt כחלק מהטיפול המוצע לילדי הגנים ולמשפחות.
צוות היגוי פסיכולוגים מתכנס אחת לחודש בהשתתפות פסיכולוגים בכירים מכלל יחידות העמותה לדיון וחשיבה על נוהלי עבודה וסוגיות מקצועיות וקליניות. נעשית עבודה מעמיקה הן בנושא האינטייק והן בנושא הגדרת מטרות טיפול, שתוביל בהמשך להתמקצעות והתייעלות גוברת של עבודת הפסיכולוג בעמותה.

בימים אלו נבנית תכנית ההשתלמויות הסקטוריאלית לשנה הבאה שתעסוק בין היתר במאפייני פסיכותרפיה בילדים עם אוטיזם, פורמולציה דינאמית, גזירת מטרות טיפול, תשומה פסיכולוגית ועוד.
 
בברכה,
יונית שולמן
מנהלת סקטור פסיכולוגיה
אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן