_____-______...

 גליון לפרשת ויחי | הרב אליעזר קשתיאל

לכל הלומדים היקרים אשר זוכים 'ליגיע כפיהם כי תאכל אשרייך וטוב לך'.
אנו זוכים שהרב הולך ומתפרסם בקרב הציבור ועומס מבורך נוצר ע"י הפניות האישיות והכלליות שנעשות לרב.
במחשבה, ייעוץ והכוונה של הרב הקמנו את האתר כ'בית' לתורתו והתקשרותו של הרב עם כל עם ישראל.
ייעודו של האתר וניוזלייטר ליצור הנגשה וקשר ראשוני עם הרב
ע"י שליחת שאלה הלכתית ואמונית, בקשה לשיעור או כל דבר אחר.

למעוניינים להצטרפות לעידכונים אונליין בקבוצת WHATSAPP - לחצו כאן!
נשמח לעמוד לרשותכם תמיד בכל עניין ונושא, מוזמנים ליצור עמנו קשר ונשתדל להשיב בהקדם.
צוות  קוראים נבון – הוצאה לאור.
ספירת-העומר

היחידים מתגברים על הטבע | הרב אליעזר קשתיאל

בכורת יוסף ובכורת אפרים

בתחילת הפרשה ישנם שני מפגשים בין יעקב ליוסף. במפגש השני, יוסף מביא אתו את אפרים ומנשה. ישנם שני בירורים המתבררים סביב המפגש עם אפרים ומנשה:
בירור ראשון- אפרים ומנשה זוכים למעמד של בנים. הם כבר לא נחשבים כנכדים. אפשר לומר שהשינוי הזה הופך את יוסף לאחד מהאבות. במידה כזו או אחרת יעקב מעלה את יוסף דרגה מבן לאב. לפי הכיוון המרכזי במפרשים, במעמד הזה ניתנת ליוסף הבכורה. בכור מקבל כפול שניים מכל שאר האחים ויוסף זוכה לכך. הוא מקבל שני חלקים, גם שתי נחלות בארץ וגם שני דגלים במסעות.
בירור שני- מנשה ואפרים נמצאים על ברכיו של יעקב, ויעקב מסכל את ידיו[1]:"וַיָּשֶׂם אֶת אֶפְרַיִם לִפְנֵי מְנַשֶּֽׁה:"
אפרים מקבל את הבכורה, למרות שמנשה הוא הילד הגדול.
אפשר לראות שהבירורים האלו סובבים סביב הבכורה. הבירור הראשון הוא על יוסף שהופך להיות כעין אב, ומקבל חלק כפול כבכור, והבירור השני סובב סביב הבכורה שאפרים מקבל ראשון במקום מנשה. רש"י אומר במפורש שיוסף מקבל את הבכורה[2]:
"דבר אחר שכם אחד, הוא הבכורה, שיטלו בניו שני חלקים, ושכם לשון חלק הוא, כתרגומו, והרבה יש לו דומים במקרא, כי תשיתמו שכם (תהלים כא, יג.), תשית שונאי לפני לחלקים, אחלקה שכם (שם ס, ח.), דרך ירצחו שכמה (הושע ו, ט.) איש חלקו, לעבדו שכם אחד (צפניה ג, ט.):"
נושא הבכורה הוא נושא מאוד חשוב בספר בראשית. עם ישראל נקרא בני בכורי. נתינת הבכורה ליוסף היא הצהרה של יעקב שיוסף הוא הממשיך של המורשת שלו. אפשר להבין שיוסף הוא הבן המייצג את מורשת האבות. אבל מה טיב בכורת אפרים על פני מנשה?

ספר יהושע ממשיך את ספר בראשית

לפי רש"י וחז"ל, בכורת יוסף נשענת על העבר ובכורת אפרים נשענת על העתיד. יעקב רואה את זרעו של אפרים, את יהושע בן נון. אפרים קיבל את הבכורה מפני שממנו יצא מישהו המצדיק את הבכורה. יעקב אומר ליוסף למה הוא נותן את הבכורה לאפרים ולא למנשה[3]:
---
[1] ספר בראשית, פרק מ"ח, פסוק כ'.
[2] רש"י, ספר בראשית, פרק מ"ח, פסוק כ"ב.
[3] ספר בראשית, פרק מ"ח, פסוק י"ט.

מטעמים לפרשת ויחי - לשמיעה ולהורדה 
0

ביכורים לת"ח    | הרב אליעזר קשתיאל

[1]למה יעקב מבכר את אפרים על פני מנשה? מנשה נקרא כך 'כי נשני אלוקים את בית אבי'. יוסף התחיל לשכוח את בית אביו. אפרים נקרא על שם הסיעתא דשמיא שהייתה ליוסף. על שם הברכה שהקב"ה נתן לו.
איך מתמודדים בארץ זרה? איך יוסף מתמודד במצרים? אפשר להיות מוטרד ולהתעסק בחוסר, ואפשר להסתכל על הדברים החיוביים. יעקב מסמן את הדרך השניה. גם הוא היה בגלות מבית אביו וגם הוא הסתכל תמיד בצורה טובה על מה שהקב"ה כן נתן לו. יעקב בעצם מסמן לבניו שהם לקראת גלות.
איך צריך לעבור את הגלות? בני ישראל פרים ורבים. מתעצמים. מוסיפים ברכה גם בארץ עניי.
לפעמים מרגישים בחיים מצבים של הסתר פנים. איך מתמודדים עם זה? מהן השאלות שאנחנו שואלים את עצמנו? צריך תמיד לראות במה אנחנו כן יכולים להצליח. במה אפשר להוסיף ברכה. לזהות איפה הקב"ה נמצא באותו רגע ושם להשקיע את כוחותינו.
כשיעקב מקדים את אפרים למנשה הוא מברך אותם 'שידגו לרוב בקרב הארץ'. להתעסק בהתפתחות, להצמיח עוד דברים חיוביים. זה יוצר עין טובה.
רש"י מסביר שהקדמת אפרים למנשה הייתה בגלל שיעקב ראה בעיני רוחו את יהושע בן נון.
יהושע מתמודד עם בני יוסף בזמן חלוקת הנחלות בארץ. הוא אומר להם שאם יש להם קושי אז שיתמודדו איתו. שיבערו את היער. לא לעצור את הריבוי והצמיחה. יהושע שהוא משבט אפרים הוא בן נון. נון בארמית זה דג. לפרות ולרבות כדגים כל הזמן אפילו כשנמצאים בארץ עניי.
ויחי יעקב. יעקב מלמד אותנו איך להצמיח חיים גם במצבים קשים. (למרים הנביאה קראו אפרת. היא כמו אפרים, מפרה עוד ועוד. היא אומרת לעמרם להחזיר את אשתו. לא להתייאש מהמצב.)
---
[1] שיכתוב פנימי-לא מוגהה

שיעורים משוכתבים

מטעמים במידות ובתרבות  - לשמיעה ולהורדה 

'מלאכת בונה - הברגות ומשחקי ילדים'

לחץ כאן!