לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Tulchinsky
עדכונים מרשות ניירות ערך
גילוי בדבר ועדה מיוחדת לניהול משא ומתן בעסקאות בעלי שליטה

רשות ניירות ערך פרסמה שבוע שעבר (26.10.2020) עמדת סגל, הקובעת את הגילוי הנדרש ביחס לעבודתה של ועדה בלתי תלויה המוקמת במסגרת אישור עסקה בה לבעל שליטה יש עניין אישי ("עסקת בעל שליטה").
בשנים האחרונות התפתחה נורמה לפיה, בנוסף ל"אישור המשולש" (הכולל את אישורן של ועדת ביקורת, דירקטוריון החברה והאסיפה הכללית ברוב מקרב בעלי מניות המיעוט) ולהליך התחרותי הנדרש על פי חוק החברות לאישור עסקאות בעלי שליטה, חברות ציבוריות רבות מקימות וועדות מיוחדות, בלתי תלויות, לניהול משא ומתן ואישור עסקאות בעלי שליטה משמעותיות, וזאת, בין היתר, בעקבות ההכרה בחשיבותן של ועדות בלתי תלויות על ידי בתי המשפט בעת בחינת היקף הביקורת השיפוטית החל על אישור העסקה.
הקמת הוועדה המיוחדת נועדה לקיים הליך מדמה שוק, אשר תכליתו השגת העסקה הטובה ביותר עבור החברה, ולכל הפחות התקשרות בתנאים אשר ניתן היה להשיג בהתקשרות מול צדדים בלתי קשורים.
כפי שגם צויין בעמדת הרשות, לאחרונה נקבע על ידי המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בעסקת מכירה going private, בה רוכש בעל השליטה את מניותיהם של בעלי-מניות המיעוט בחברה, כי בית המשפט יחיל את כלל שיקול הדעת העסקי (Business Judgment Rule) ביחס לעסקה שנוהלה באופן אפקטיבי ובלתי מוטה על ידי ועדה בלתי תלויה בבעל השליטה ואושרה בהתאם לחוק, לרבות ברוב מקרב בעלי מניות המיעוט שאין להם עניין אישי בעסקה. כלומר, במקרה כזה, בית המשפט לא יבחן את תוכן ההחלטה – תנאי העסקה (לרבות המחיר שהושג על ידי הועדה), אלא יסתמך על עבודתה של הועדה והמלצותיה. ניהול המשא ומתן בעסקאות בעלי שליטה על ידי הועדה המיוחדת יכול גם למלא אחר דרישת החוק לקיים הליך תחרותי בפיקוחה של ועדת הביקורת.

כעת לעמדת סגל הרשות. בעת זימון אסיפה כללית לשם אישור עסקה עם בעל שליטה, שתנאיה נקבעו על בסיס עבודתה של ועדה מיוחדת בלתי תלויה, ככלל יש מקום להביא במסגרת דוח העסקה גילוי כדלקמן:


הרכב הוועדה וסמכויותיה
  • זהות חברי הוועדה, ואם אינם נושאי משרה בחברה - ציון שמם, השכלתם, עיסוקם הנוכחי ועיסוקם ב-5 השנים האחרונות.
  • האם יש למי מחברי הוועדה עניין אישי בעסקה, לרבות זיקה אחרת לחברה, לבעל השליטה בה או לצד לעסקה, ומהות ענין זה.
  • סמכויות הוועדה, לרבות ציון הגורם שהחליט על הקמת הוועדה וסמכויותיה, האם הוועדה הוסמכה לבחון חלופות לעסקה המוצעת, והאם הוסמכה לבחור ולשכור יועצים נפרדים.


התהליך שביצעה הוועדה המיוחדת
  • תיאור הפעולות המהותיות שביצעה הוועדה, ומשך הזמן בו פעלה.
  • זהות יועצים או נותני שירותים אחרים שסייעו לוועדה בעבודתה, תוך ציון אם יש להם עניין אישי בעסקה לרבות זיקה אחרת לחברה, לבעל השליטה בה או לצד לעסקה, ומהות עניין זה.
  • ציון סוגי המידע והנתונים המהותיים אשר שימשו את הוועדה בעבודתה, לרבות ציון חוות דעת מקצועית אשר הוגשה לה.
  • ציון החלופות המהותיות שנבחנו לעסקה המוצעת, תוך התייחסות למאפייניהן ולנימוקי הוועדה לבחירה בחלופה הרלוונטית; אם לא נבחנו חלופות על-ידי הוועדה – נימוקיה לכך.
  • תיאור תמציתי של הסדרים שקבעה הוועדה (או החברה) להבטחת אי תלות עבודתה, לשמירה על סודיות דיוניה וסודיות המידע ששימש אותה בעבודתה, וכן להבטחת היעדר מעורבותם של בעלי העניין בעסקה בדיוניה, בנתונים המוצגים לפניה ובהחלטותיה.


המלצות הוועדה
  • פירוט המלצות הוועדה והנימוקים להן, וכן נימוקי חברי הוועדה המתנגדים, אם היו כאלה.

הרשות מבהירה כי גילוי זה נועד לשקף פרטים אשר עשויים להיות חשובים לציבור המשקיעים בקשר עם עבודת ועדה בלתי תלויה בעסקאות עם בעלי שליטה, ואין בכך כדי לגרוע מהצורך לבחון אם נדרש גילוי אחר או נוסף בדוח העסקה.
 
משרדנו מלווה דירקטוריונים וועדות דירקטוריון מיוחדות באישור עסקאות בעלי שליטה. במסגרת זו מלווה הצוות את הועדה, החל מהקמתה וקבלת הסמכויות הנדרשות לעבודתה האפקטיבית, דרך ניהול המשא ומתן וגיבוש המלצותיה.
 

דיווח בשפה האנגלית

וועדת הכספים של הכנסת אישרה שבוע שעבר (27.10.2020) את הצעת רשות ניירות ערך לאפשר לחברות ציבוריות לדווח בשפה האנגלית.
בהתאם לתקנות המוצעות, תאגיד המציע ניירות ערך שלו לראשונה לציבור בישראל יהיה רשאי לערוך תשקיפים ודוחות רק בשפה האנגלית, ובלבד שהתאגיד ציין זאת בתשקיף. באשר לתאגיד מדווח, תאגיד כאמור יהיה רשאי לשנות את שפת הדיווח מהשפה העברית לשפה האנגלית ולהפך בכפוף לאישור דירקטוריון החברה. במידה ותהיה התנגדות מטעם מחזיקי ניירות הערך של החברה המחזיקים 2% לפחות מההון המונפק מזכויות ההצבעה או מסדרת אגרות חוב של החברה תוך 14 יום מיום הדיווח המיידי על שינוי השפה, ההחלטה תהיה טעונה אישור ברוב מיוחד מקרב בעלי מניות המיעוט (שאינם קשורים לבעל השליטה) של אסיפות כל סוגי ניירות הערך בחברה.
התקנות יכנסו לתוקף שלושה חודשים לאחר פרסומן ברשומות. ​
בהודעת רשות ניירות ערך בעניין זה נאמר: "דיווח בשפה האנגלית צפוי להסיר את חסם השפה ולפתוח את שוק ההון הישראלי לחברות זרות, משקיעים ואנליסטים זרים, הדוברים את השפה האנגלית, ולאפשר לחברות לדווח לאותם משקיעים בשפה המועדפת עליהם, ולעיתים קרובות באותה שפה בה הן ממילא מנהלות את עסקיהן. כך, שוק ההון המקומי יהיה נגיש יותר למשקיעים בינלאומיים ואטרקטיבי יותר לחברות ישראליות וזרות, דבר שיוביל לביסוסו ולהרחבתו של השוק הציבורי."
עוד צויין בהודעת הרשות בעניין זה כי סגל רשות ניירות ערך פועל מול רגולטורים זרים כדי לקדם הכרה בדין הישראלי, אשר תאפשר לחברות אשר נסחרות בבורסה בתל אביב להיסחר בשווקים זרים על בסיס כללי הגילוי.
האמור במזכר זה הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לייעוץ משפטי ספציפי.
___________2...
דפנה אחיעם טל, שותפה
מייל: dafnaa@tslaw.co.il
טלפון: 03-6075000
____________...
אלון נהיר, עו"ד
מייל: alonn@tslaw.co.il
טלפון: 03-6075000
צוות חברות וניירות הערך בפירמת טולצ'ינסקי שטרן מרציאנו כהן לויצקי ושות' מעניק ייעוץ שוטף בתחומי ניירות ערך ותאגידים ובתחום המסחרי לחברות וגורמים מהמובילים במשק, וכן ליזמים וחברות בתחילת דרכם.
אנו מתגאים במתן ייעוץ משפטי ועסקי מנוסה ללקוחותינו, המבוסס על הבנה עמוקה של היעדים והצרכים העסקיים שלהם והתאמת השירותים המשפטיים שלנו אליהם. הצוות שלנו מספק את
המסגרת המשפטית לטיפול בכל ההיבטים המסחריים והעסקיים בעבודת לקוחותינו, החל מייעוץ וממשל תאגידי וכלה בסיוע בחוזים מסחריים, רישוי, גיוס כספים ושווקי הון.