אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן

כל התמונות בגיליון הן יצירותיה של הצלמת אביגיל סלע

Tulips_0

דעת המקום

עלון טבע עברי לשבת נח תשפ"א

שנת השש היא השנה השישית במחזור שבע השנים עליו מצווה התורה במסגרת מצוות השמיטה, הלוא היא השנה השביעית. השנה נכנסנו אל שנת השש בתקופה בה אנחנו מתמודדים עם משבר מתמשך ולא צפוי של מגפת הקורונה ונגזרותיה. התמודדות מאתגרת זו מאירה באור מיוחד את שנת השש, ומזכירה לנו את כוחה של שנה שמיועדת על פי החזון המקראי, להיות שנה של הכנת הקרקע והחברה לקראת אתגר השמיטה. שנת השש מתוארת בפסוקים כשנה של ברכה שברכתה תשפיע על שנת השמיטה ואף על השנה שלאחריה.

כיצד ניתן להכין את הקרקע מבחינה חברתית, פנימית וסביבתית לקושי כדוגמת שנת השמיטה או משבר הקורונה? המאמרים והטקסטים בגיליון זה מנסים לענות על שאלה זו ולהציע דרכים ליצירת חוסן חברתי, פנימי וסביבתי, שהינו בעל ערך בתקופה זה בפרט ובכל זמן. המאמר של עינט קרמר מציג את השאלה לעומקה ומאיר את ברכת השנה השישית באמצעות יוזמות שפועלות בתקופה זו. המאמר של מרב מזא"ה משיב אותנו להתבונן בשיטה הכלכלית-חברתית-סביבתית המצויה בתורה, כאלטרנטיבה שיכולה לספק ברכה ושפע לחברה שלנו כיום. קטעי היומן הרגישים של נעמה שקד מזמינים אותנו למפגש עם חלקים דחויים, חלקים אלימים בנו ובהיסטוריה האנושית, כדי למשוך ברכה ולממש חזון גן עדן בתוך החיים. שירי האקופואטיקה המרטיטים שנאספו לגיליון, נוגעים כל אחד מהם בפן אחר של חוסן או משבר ומחפשים את הברכה או מתפללים עליה. לגיליון גם מצורף מערך לשיעור לדוגמא מתוך תכנית חינוכית שהפקנו בנושא מצוות התלויות בארץ. המערך המצורף עוסק בשנת השמיטה והוא בפני עצמו ביטוי לברכת החינוך שמאפשרת לברוא עולם חדש וטוב.

הגיליון יוצא לקראת שבת פרשת נח, שבאופן מסורתי היא שבת איכות הסביבה בטבע עברי. השנה לקראת שבת נח נקיים פאנל ייחודי של לימוד בזום, בנושאי קהילתיות, קיימות, והברכה המצויה בזמן הזה. ערב הלימוד יתקיים ביום חמישי הקרוב 22.10 בשעה 20:30. להרשמה (ללא עלות) ולפרטים נוספים, הכנסו לקישור.
 
בברכה לברכה עד בלי די,
תהילה סולטנה שפר
15621618_101...

וציוויתי את ברכתי בשנה השישית – זה הזמן לפיתוח חוסן קהילתי

מאמר של עינט קרמר

כבר למעלה מחצי שנה בה הכלכלה הישראלית משותקת למחצה. רבים מאיתנו איבדו את מקור פרנסתם, וכולנו חווים את מה שקורה כאשר מערכות החינוך, התרבות והקהילה משנות את פניהם - מפנים הפונים החוצה, לפעולה בעולם, להתכנסות פנימה, אל תוך הבית. איך עושים את זה? אנחנו שואלים את עצמנו. איך נצליח, עם כל החסר הזה, לדאוג לכל חלקי החברה ולעולם הטבע? ואיך בכלל חיים שגרה במצב הכל כך לא שגרתי הזה?
22140861_102...

על השמיטה כחלק משיטה כלכלית שוויונית – אז והיום

מאמר מאת מרב מזא"ה

שנת השמיטה היא חלק ממערך כלכלי-חברתי שהתורה מכוונת אליו. מערך זה מתייחס לחברה חקלאית, אך העקרונות העומדים בבסיסו יכולים להיות מיושמים בכל חברה. חשוב לראות את השמיטה כחלק משיטה שלמה ובהקשר זה, לחשוב על אפשרויות היישום שלה בימינו. המשבר הכלכלי שאנו נמצאים בו, הוא הזדמנות מצויינת לבחון מחדש את השיטה הכלכלית הנוכחית ולקבל השראה מן השיטה הכלכלית שהתורה שואפת אליה.
Penguins

הרהורי ההר
(קטעי יומן מתוך תהליך עבודה)

נעמה שקד

 
האם אוכל לצפות לשלום ושלווה בלי אלימות? המקדש עצמו הוא מקום ל'עבודת האלימות', להתמרה. עבודת הקרבנות היא שׂפה להתמודד עם כוחות המוות וההרג שבנפש – איך לעבוד איתם, לעשות טרנספורמציה ולהעלות אותם לאלהים. מסֵפר ויקרא למדתי להסתכל פנים-בפנים באלימות שבי, להעלות אותה לאלהים, ולאט לאט ללמוד לחיות ולשְׂרות אִתה.
22140861_102...
תְּנִי לִי לְהַחְזִיק אוֹתוֹ לְרֶגַע בִּשְׁבִילֵךְ.
תַּרְפִּי. יָדַי יוּכְלוּ לָשֵׂאת.
 

אקופואטיקה לשנת השש -

שירים על חוסן פנימי, חוסן קהילתי, חוסן סביבתי. שירי ברכה ותפילה.


משתתפים/ות:
אורית קלופשטוק, אורה כהן, שושנה קרבסי, אורית כרמל רפאלי, יעל רן, טלי וייס, מרים קוצ'יק שפר, רפאל לב-ארי, ג'וני שובל
Penguins

תכנית "הארץ" – מערכי שיעור בנושא מצוות התלויות בארץ


מערך שיעור לדוגמא בנושא מצוות השמיטה מתוך תכנית "הארץ". תכנית חינוכית שפותחה בידי עמותת "טבע עברי" לצורך היכרות והעמקה עם נושא מצוות התלויות בארץ. מיועדת לבתי ספר שיש להם מרחב חקלאי (גינה, ערוגות, חממה, וכדומה) בשטח בית הספר או גינה קהילתית נגישה. התוכנית משלבת בין מפגש עם הטבע לבין עולמות תוכן מהמסורת היהודית ותרבות ישראל.