לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
עדכון מחלקת פרטיות:
השפעת המלחמה על הרגולציה במרחב הרשתי 


מהלך תקדימי באכיפת ה-DSA: ענקיות הטכנולוגיה מתבקשות לנטר ולהסיר תכנים
 
 
בימים האחרונים על רקע פרוץ המלחמה אנו עדים לפרסומים רבים וקשים ברשתות החברתיות התומכים במעשי הזוועה שביצע ארגון החמאס באותו יום שבת 7 באוקטובר. חלק מאותם פרסומים של החמאס ותומכיהם מהווים חלק מהלוחמה הפסיכולוגית של הארגון נגד ישראל אך גם חלק מהקרב על התודעה הבינלאומית והמשך ההסתה של קהלים שונים במדינות ערב והמערב. התכנים, באופן לא מפתיע, כוללים לעיתים תוכן פוגעני במיוחד, המתעד את מעשי הטבח אך גם מידע שקרי רב ואף מפוברק, במטרה להשיג הישגים בשדה התקשורתי. רובם ככולם נעשים קודם כל באמצעות הרשתות החברתיות. 

בהקשר זה, לראשונה אנו רואים שימוש תקדימי כנגד אותם תכנים פוגעניים ושקריים באמצעות חוק Digital Service Act (DSA) של האיחוד האירופי. ה-DSA נועד למשטר מתווכי רשת (online intermediaries) אשר אינם בהכרח מייצרים את התוכן, אך מאפשרים את הפצתו ברשת, כמו למשל ספקי שירותי אינטרנט או שירותי ענן, שירותי העברת הודעות, וכמובן פלטפורמות מסחר מקוונות ורשתות חברתיות. 

כמה ימים לאחר תחילת המלחמה, החל לשלוח Thierry Breton, הנציב האחראי מטעם הרשויות האירופיות, מכתבי אזהרה רשמיים לפלטפורמות חברתיות מובילות. בין היתר, לאילון מאסק, הבעלים של הרשת החברתית X (טוויטר), למארק צוקרברג (META), ולסונדאר פיצ'אי מנכ"ל אלפאבית/גוגל בקשר לפעילותה של YouTube 

במסגרת המכתב הזהיר את הרשתות החברתיות הנחשבות ל- Large Online Platforms כי הן עלולות להפר את ה-DSA לאור העובדה שהן מאפשרות הפצת תכנים בלתי חוקיים ומידע כוזב ברשתות שלהם, וזאת על-אף שרשויות מסויימות התריעו בפניהם על-כך.  

בהתאם לדרישות ה-DSA, הרשתות נדרשו לפעולה מיידית, אחרת תהיינה חשופות לקנסות של עד 6% מהמחזור השנתי או הפסקת פעילותן בתחומי האיחוד, זאת אם לא תפעלנה בהקדם להורדת תכנים לא חוקיים, ובכללם מידע שגוי, דיסאינפורמציה ותכנים המתאפיינים באלימות וטרור.  בנוסף, הרשתות החברתיות נדרשו לפרט את מדיניותן בכל הנוגע להסרת תכנים ולתת גילוי בנוגע למקורות של תכנים.  

ה-DSA נועד לטפל בסינון תכנים, שקיפות, ובעיקר הטלת אחריות על הפלטפורמות, אשר ברוב המקרים נחשבות, גם לא תמיד בצדק, כמי שיש להן תמריץ חיובי לאפשר את הפצתם של אותם תכנים אסורים משום התהודה והתעבורה שהללו לכאורה יכולים להיטיב עם האינטרסים המיידיים של הרשת. 

לקריאת מכתבו של הנציב האירופי לחצו כאן. 

הנחיות הרשויות להתנהלות נכונה במרחב הדיגיטלי: כללי זהירות ובטיחות לגולשים ומשתמשים 

לא רק ענקיות הטכנולוגיה מקבלות הנחיות בנושא, אלא גם הגולשים. על רקע הודעות ומסרים שהופצו מטעם גורמים שונים הכוללים מידע שקרי, ומתקפות סייבר, הוציאו במערך הסייבר הלאומי ובאיגוד האינטרנט הישראלי יחד עם גורמים רשמיים ופרטיים, כללים לשמירה במרחב הדיגיטלי ממגוון סכנות וביניהן גניבת זהות, השתלטות על חשבונות, מידע כוזב, תכנים אסורים לצפייה, וכן מאבק על התודעה העולמית.

קו הסיוע לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי,  למדריכים ולדיווחים – ראו כאן 
להנחיות מערך הסייבר לשימוש בטוח בקבוצות WhatsApp - ראו כאן. 
לדרכים להגנה מפני תכנים לא הולמים ברשת על-ידי מערך הסייבר - ראו כאן 
קווים מנחים של איגוד האינטרנט להפחתת החשיפה לתוכן מזיק ומטעה בשעת חירום – ראו כאן 

כחלק מהכלים, מתבקשים המשתמשים לנקוט באמצעים שונים כגון זהירות בלחיצה על קישורים (ובפרט אלו שנראים חשודים), חסימות ודיווחים על בקשות חריגות לרבות בקשות סחיטה, שינוי סיסמאות, אי שיתוף תכנים והגברת הבקרה ההורית.  

מעבר לכך, אנו מעודדים לסייע בשמירה על הרשת בין היתר באמצעות דיווח על תכנים לא הולמים או על בעלי פרופיל, המסייעים בהפצת שנאה, מידע כוזב או תעמולה שקרית. ענקיות הטכנולוגיה מפעילות מרכזים לניטור תכנים ומחוייבות כפי שראינו גם להוראות ה-DSA המכריח אותן לציית לסטנדרטים גבוהים יותר של ציות. כך למשל, רק השבוע דווח באמצעי התקשורת כי מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה הגישה כ-4,450 בקשות להסרת תכני טרור אסורים שהועלו על ידי תומכי החמאס לפלטפורמות האינטרנטיות השונות במהלך ימי הלחימה עד כה. כל גולש יכול לדווח בעצמו על תכנים או בעלי פרופיל כאמור במקום המיועד לכך בפלטפורמות השונות.  

 
אנו ממליצים לכולן.ם להתנהל באופן בטוח בימים אלו, הן במרחבי הרשת והן מחוצה לה, בתקווה לימים טובים יותר. 
אנו עומדים לרשותכן.ם בכל שאלה 
 
אין באמור כדי להוות יעוץ משפטי 
IMG_6606f-cr...
עו"ד ליאור אתגר, שותף
ראש תחום הגנת הפרטיות והמידע 

טלפון: 972-3-7770120+
מייל: 
liore@ebnlaw.co.il
 
הגנת הפרטיות, סייבר ו-IT

מחלקת הגנת הפרטיות, הסייבר והמידע של משרדנו מעניקה ללקוחותינו מעטפת משפטית כוללת בתחומי הטכנולוגיה, ניהול סיכוני הפרטיות, מחקר ופיתוח, לרבות בנוגע ליישומים טכנולוגיים מורכבים המשלבים עיבוד מידע, ותפעול שירותי אונליין ו-SaaS ומוצרים טכנולוגיים. בכך אנו מסייעים ללקוחותינו לנווט בבטחה בין עולמות הרגולציה של הגנת הפרטיות, ניהול המידע ואבטחת הסייבר.

למשרדנו ניסיון משמעותי בייעוץ בתחום דיני הגנת הפרטיות ואבטחת המידע, בין היתר במסגרת עסקאות M&A והשקעות, הסכמים מסחריים, סקרי ציות וסיכונים, וכן בייעוץ למנהלים וליזמים בנוגע לעיצוב לפרטיות (privacy by design). בנוסף, אנו מייעצים למנהלים בהיבטי ממשל תאגידי בניהול המידע וציות לרגולציות מתקדמות כגון הGDPR, CPRA,CCPA ו-HIPAA.

לקריאה נוספת על המחלקה,
לחצו כאן.
rsz_615_346_...
Logo_EReg