לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
בית המשפט העליון מבהיר כי "מבחן הרווח" לחלוקת דיבידנד הוא מבחן צופה פני עבר אשר מתבסס על דוחות כספיים מבוקרים או סקורים של החברה

בפסק דין מיום 27.4.2023 בע"א 1734/21 ברוט נ' חברת השקעות דיסקונט בע"מ בית המשפט העליון (כב' השופטים יצחק עמית, דוד מינץ ויעל וילנר) דן באופן יישומו של מבחן הרווח, אחד משני המבחנים הקבועים בחוק החברות לחלוקת דיבידנד. פסק הדין ניתן בערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב (המחלקה הכלכלית, כב' השופט חאלד כבוב), בו נדחתה בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד בעלת השליטה ונושאי משרה בחברה, בטענה כי חלוקת דיבידנד בוצעה על אף שהחברה לא עמדה במבחן הרווח.

סעיף 302 לחוק החברות, התשנ"ט-1999 ("חוק החברות"), קובע שני מבחנים שבהתקיימם החברה רשאית לחלק דיבידנד: מבחן הרווח ומבחן יכולת הפירעון. בבקשת האישור המערער טען כי במועד קבלת ההחלטה על חלוקת דיבידנד, החברה לא עמדה במבחן הרווח, וכי בדוחות הכספיים ברבעון העוקב להחלטה צפוי היה להירשם הפסד שהיה בו כדי להביא לכך שהחברה לא תעמוד במבחן הרווח. המערער נסמך בטיעוניו על החלטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב (המחלקה הכלכלית, כב' השופטת רות רונן) בעניין להב (תנ"ג 49615-04-13), שם נקבע כי במקרים מסוימים, בעת ההחלטה על חלוקת דיבידנד הדירקטוריון אינו רשאי להתעלם ממידע מהותי המצוי בידו, אשר צפוי להיכלל בדוחותיה הכספיים של החברה ברבעון העוקב.

בעניין ברוט בית המשפט המחוזי דחה את טענת המערער והבהיר כי הקביעה בעניין להב מהווה חריג לכלל, וכי יש לפרש אותה בצמצום. ככלל, מבחן הרווח הוא מבחן חשבונאי-טכני, הצופה פני עבר, על בסיס הדוחות הכספיים של החברה בשמונת הרבעונים הקודמים. על הדירקטוריון להביא בחשבון מידע חדש, שלא נכלל בדוחות הכספיים, דוגמת המידע על הפסדים צפויים, רק כאשר מדובר במידע מהותי אשר מקים אפשרות ממשית ברמת הסתברות גבוהה לכך שהחברה לא תעמוד במבחן הרווח.

בית המשפט העליון דחה את הערעור על החלטת בית המשפט המחוזי וחזר על הקביעה לפיה מבחן הרווח נועד להיות מבחן צופה פני עבר, בעל אופי טכני, תוצאתי וקל ליישום, אשר מתבסס על הדוחות הכספיים המבוקרים של החברה. בית המשפט העליון הבהיר כי בהתאם להוראות סעיף 302(ב) לחוק החברות, בבואו לקבוע אם ישנם רווחים ראויים לחלוקה לפי מבחן הרווח, על הדירקטוריון לבחון את יתרת העודפים או העודפים שנצברו בשנתיים האחרונות, קרי בשמונת הרבעונים אשר קדמו למועד ההחלטה, לפי הגבוה מבין השניים, וזאת על פי הדוחות הכספיים האחרונים של החברה. על כן, במסגרת מבחן הרווח דירקטוריון החברה אינו נדרש לבחינת הפסדים צפויים, אף אם אלה יכללו בדוחותיה הכספיים של החברה ברבעון העוקב למועד ההחלטה.

עם זאת, בית המשפט הדגיש כי הדירקטוריון יידרש לבחינת הפסדים צפויים במסגרת מבחן יכולת הפירעון, שהינו מבחן צופה פני עתיד וגמיש במהותו, ובכך יהיה כדי לשמור האינטרסים של נושי החברה. כמו כן, החובה לבחון הפסדים צפויים עשויה להתעורר גם מכוח חובת הזהירות וחובת האמונים אשר מחייבות את חברי דירקטוריון החברה לפעול על בסיס מידע מלא ובתום לב.

מאחר שבמקרה דנן עמדה החברה במבחן הרווח, לפי בחינה של שמונת הרבעונים אשר קדמו למועד ההחלטה על ביצוע חלוקה, בית המשפט לא התערב בהחלטת בית המשפט המחוזי והערעור נדחה.

למידע נוסף ולייעוץ, פנו למחלקת הליטיגציה או למחלקת ניירות ערך ושוק ההון במשרדנו.
EBN_3378417_...
ראש מחלקת ניירות ערך ושוק הון

 
טלפון: 03-7770150
מייל: 
motyy@ebnlaw.co.il
____-_____-_...
תומר ויסמן
מנהל משותף של מחלקת הליטיגציה


טלפון: 03-7770350
מייל: tomerw@ebnlaw.co.il  
__-_______-_...
 רן שפרינצק
מנהל משותף של מחלקת הליטיגציה


טלפון: 03-7770100
מייל: ran@ebnlaw.co.il

אודות מחלקת ליטיגציה


משרדנו הוא מהמשרדים המובילים בישראל בתחום הליטיגציה המסחרית.

מחלקת הליטיגציה של המשרד מדורגת בעקביות בקבוצת הדירוג הראשונה במדריכי הדירוג המקומיים (BDI, 100 DUNS) והבינלאומיים (Legal 500, Chambers).

המשרד מטפל בתיקים גדולים ומשמעותיים בתחום המסחרי בישראל, כולל סכסוכים מסחריים מורכבים, תביעות ייצוגיות ונגזרות, הליכים מנהליים בעלי השלכות כלכליות וציבוריות ועוד.

עם לקוחות המשרד בתחום הליטיגציה המסחרית נמנים התאגידים הגדולים ביותר בישראל, כמו גם תאגידים גלובליים, כגון Qualcomm, Goldman Sachs, PrivatBank, Boiron, Seagate, UPS, Dyson ועוד.


לקריאה נוספת על המחלקה, לחצו כאן.
ניירות ערך ושוק ההון

מחלקת ניירות ערך ושוק ההון במשרד ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות' מעניקה ייעוץ משפטי מקיף לחברות ציבוריות ופרטיות בארץ ובחו"ל, לדירקטוריונים, לוועדות דירקטוריון ולנושאי משרה, בכלל היבטי דיני החברות, דיני ניירות ערך וכללי ממשל תאגידי.

המחלקה מלווה הנפקות של ניירות ערך (מניות, אגרות חוב, ניירות ערך מסחריים, כתבי אופציה וכו') של חברות בישראל ובחו"ל, והנה בעלת מומחיות ברגולציה ובדינים החלים על מכשירים פיננסים מורכבים, כגון סטרקצ'רים, מוצרי הון היברידים (מניות בכורה, CoCo וכיו"ב), איגוח ומטבעות קריפטוגרפים. בד בבד מעניקה המחלקה ייעוץ משפטי בקשר עם חובות גילוי ודיווח לפי חוק ניירות ערך; הנפקות פרטיות; עסקאות בעלי עניין; הסדרי תיחום פעילות; הצעות רכש; עסקאות מיזוג ורכישה, לרבות going private; שטרי נאמנות; מדיניות תגמול, ועוד.

לקריאה נוספת על המחלקה, 
לחצו כאן
Logo_EReg