לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
הכשרתון 92
Shadow-Divid...
דבר העורך

משולחן העריכה

מאת: ד"ר נתן ברבר
גיליון הקיץ הנועל את שנה"ל תשפ"ג מתמקד בספורט הנשים. במדור "פעילות גופנית וספורט" אנו מביאים לכם סקירה הדנה בפערים ובחסמים בספורט הנשים בישראל. במדור הספרים שלנו תוכלו למצוא פרטים על הספר "לדעת מתוך הגוף: מבט פמיניסטי על החינוך הגופני של נערות בישראל", ובהמשך מחקר בנושא המורכב של גילויי אלימות של מאמנים כלפי ספורטאים צעירים. הגיליון כולל גם בחינה של הכישורים הפסיכומוטוריים שעל הילדים לרכוש בגן הילדים בימינו, פרטים על יוזמה לקידום ריצה בבית הספר שהחלה בסקוטלנד ואשר כבשה מדינות רבות נוספות בעולם, סקירה על ההשפעה החיובית של פעילות גופנית על המוח בכל גיל, ותרומה חדשה ומבורכת למדף הספרים בעברית העוסקת במשחקים. במדור ה"לקסיקון" שלנו הגדרות של מדריך ומדריכה בהקשרים של חינוך גופני וספורט.
Shadow-Divid...
הוראה ולמידה
הכישורים הפסיכומוטוריים הנחוצים בגן הילדים במאה העשרים ואחת

הכישורים הפסיכומוטוריים הנחוצים בגן הילדים במאה העשרים ואחת

מאת: ד"ר אלה שובל, ד"ר מירי שחף
המאמר מציג שינויים שחלו בידע ובהבנה ביחס לגוף ולתנועה וכן שינויים שחלו באורח החיים ובתפיסה החברתית-החינוכית, במטרה לבדוק את הכישורים הפסיכומוטוריים שעל הילדים לרכוש בגן הילדים בימינו. נראה שבתהליכי הכשרת הגננות להוראה ובתהליכי ההוראה בגן לא ניתנת תשומת לב מספקת לפן הפסיכומוטורי בכלל ולפוטנציאל שלו להשפיע על איכות החיים של ילדינו בפרט. יש לברר את הסיבות לכך ולנסות להתמודד איתן, כדי לאפשר לילדינו הווה ועתיד טובים יותר.
Shadow-Divid...
מדריך, מדריכה

מדריך, מדריכה

מאת: ד"ר אלה שובל, ד"ר רוני אולמן דרום, ד"ר רות בורשטיין, ד"ר סיגל עוזיאל-קרל
מדריך מוגדר כמוביל אחרים, מנחה, מי שעבר קורס מדריכים לנושא ספציפי. הגדרות ספציפיות הנוגעות להקשרים בחינוך הגופני והספורט הן של מדריך כושר גופני ובריאות, מדריך מורים, מדריך מורים לחינוך גופני, מדריך ספורט, מדריך פדגוגי ומדריך פדגוגי בחינוך הגופני.
Shadow-Divid...
פעילות גופנית וספורט
התפתחות התוצאות בשלבים שונים של תחרות השחייה במשחקים האולימפיים – טוקיו 2020

"הבן אדם שהכי אהב אותי הוא גם האדם שהכי עשה לי נזק": יחסי כוח בין מאמן/ת יחיד/ה לספורטאי/ת מנקודת המבט של הספורטאי/ת

מאת: ד"ר שלומית גיא, פרופ' סימה זך
 
המחקר המתואר במאמר זה בדק גילויי אלימות של מאמנים כלפי ספורטאים צעירים. לשם כך רואיינו ספורטאים שהתאמנו במחלקות ילדים ונוער והעידו כי חוו אלימות בעת היותם פעילים. מהממצאים עלה כי ביטויי האלימות קשים במיוחד במערכות יחסים ארוכת טווח של "אחד על אחד" (מאמן-ספורטאי), זאת בהשוואה לילדים ולבני נוער שהתאמנו עם מספר מאמנים לאורך תהליך ההכשרה שלהם. האלימות התבטאה באופנים שונים: אלימות מילולית, פיזית, נפשית, כלכלית ועוד.
Shadow-Divid...
שוָוה בספורט: חסמים, כשלים והזדמנויות בראייה מגדרית במערכת הספורט בישראל

שוָוה בספורט: חסמים, כשלים והזדמנויות בראייה מגדרית במערכת הספורט בישראל

מאת: ד"ר זאב לרר, נורית שרביט
למרות היותן של הנשים מחצית מהאוכלוסייה, בכל הקשור לספורט קיימים מזה שנים פערים וחסמים רבים ביניהן לבין גברים - הן ברמת ההשתתפות, הן במשאבים המופנים לנשים והן בסמכויות המוקנות להן בעיצוב המדיניות ובקבלת החלטות. משרד התרבות והספורט מבקש עתה לבחון מחדש את מערכת הספורט בראייה מגדרית ולעצב אסטרטגיה לאומית למימוש זכותן של הנשים בישראל להשתתף בספורט וליהנות ממנו באופן שווה. במאמר זה, הראשון מתוך שניים, מוצגים הפערים, החסמים והכשלים המגדריים במבנה מערכת הספורט בישראל.
Shadow-Divid...
אורח חיים פעיל ובריא
המייל היומי  (The Daily Mile)

המייל היומי  (The Daily Mile)

מאת: יורם אהרוני
המייל היומי היא יוזמה שננקטה בשנת 2012 על ידי מנהלת בית ספר יסודי בשם  אליין וילי מן העיר סטירלינג שבסקוטלנד. היוזמה, המיועדת לילדים מגיל 4 עד 12 היא פשוטה ביותר: בכל יום  מחמשת ימי הלימודים בשבוע  מוציאה מחנכת הכיתה את הילדים ל-15 דקות של ריצה בשטח בית הספר. כל מחנכת בוחרת את השעה הנוחה לה להפסקת הריצה, המתווספת להפסקות הרגילות ולשיעורי החינוך הגופני. התלמידים לא נדרשים להחליף בגדים לצורך הפעילות. לא נמדד מרחק הריצה והתלמידים יכולים לעבור להליכה במהלך הפעילות אבל מעודדים אותם לרוץ בכל 15 הדקות, כל אחד בקצב שלו.
Shadow-Divid...
הפעילות הגופנית והמוח: נפש בריאה בגוף פעיל

הפעילות הגופנית והמוח: נפש בריאה בגוף פעיל

מאת: ירון ש' בריל
בפרק זה נסקר חלק קטן מהידע שנצבר בספרות המחקר על השפעות הפעילות הגופנית על בריאות המוח ותפקודו בשגרת היום-יום. בין השאר נסקרות ההשפעות של הפעילות הגופנית על למידה בקרב ילדים ומבוגרים. מספרות המחקר עולה כי הבעיה העיקרית של אנשי חינוך היא שרובם אינם מנויים על כתבי עת מחקריים בתחום הנוירולוגיה, משום שאחרת מערכת החינוך הייתה עוברת שינוי דרסטי ומוסיפה פעילות גופנית ככלי מעודד למידה. ואכן, כאשר אנשי חינוך החלו לקרוא מחקרים נוירולוגיים הם חוללו מהפכה במערך שיעורי החינוך הגופני, מתוך הבנה שפעילות גופנית היא כלי מדויק לשיפור למידה.
Shadow-Divid...
חדש על מדף הספרים
עומדים בשער: כדורגל ויחסי יהודים וערבים בא"י-פלסטין, 1948-1917

יחד בהנאה: 120 משחקים לשיתוף פעולה ולגיבוש (ODT) בבית-הספר ומחוצה לו

מאת: ד"ר מירי שחף
משחק הוא אמצעי נהדר להשגת מטרות רבות בשיעורי חינוך גופני ובשעות הפנאי. ספר זה מאיר זרקור על היבט חברתי במשחק – שיתוף פעולה בין משתתפי הקבוצה. הספר פותח בחלק תיאורטי, העוסק בתרומת המשחק, במאפייניו ובמתח בין שיתוף פעולה בקבוצה לבין יריבוּת בינה לבין הקבוצה היריבה (אחת או יותר). בחלק זה מוצג מודל של ניתוח משחקים, ומובאות הנחיות למורה בעת הוראת המשחק וכלים מעשיים בחלוקה לקבוצות. שלושת החלקים האחרים של הספר מציגים קשת רחבה של משחקים, בהתאם לרמת שיתוף הפעולה בין המשתתפים.
Shadow-Divid...
עומדים בשער: כדורגל ויחסי יהודים וערבים בא"י-פלסטין, 1948-1917

לדעת מתוך הגוף: מבט פמיניסטי על החינוך הגופני של נערות בישראל

מאת: ד"ר אורנית רמתי דביר
שיעורי החינוך הגופני המתקיימים בבית הספר מעמידים במרכז את הגוף של התלמידות ומזמנים מפגש ייחודי ומתמשך בין נערות וגופן. אולם הניסיונות המתמידים של תלמידות להימנע מהשתתפות בשיעורים מעלים שעבור נערות רבות זהו מפגש מורכב. לדעת מתוך הגוף מציע פרספקטיבה פמיניסטית ממוקדת-גוף לבחינתו של מרחב החינוך הגופני.
Shadow-Divid...
שתפו עם חברים
ניתן לבצע הסרה ישירות מהכפתור שמופיע למטה, במידה ויש שאלות בנוגע להסרה מרשימת תפוצה ניתן לפנות במייל yarin@l-w.ac.il