לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
תקני דיווח של האיחוד האירופי בנושא קיימות

בחודש ינואר 2023 האיחוד האירופי אימץ דירקטיבה בנושא דיווח על קיימות תאגידית (the Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD), שמחייבת חברות מהאיחוד האירופי וחברות עם פעילות באיחוד להגיש דוחות קיימות שנתיים לצד הדוחות הכספיים, וזאת בהתאם לתקני דיווח הקיימות האירופאיים (European Sustainability Reporting Standards - ESRS). הדירקטיבה חלה על כל החברות הגדולות (ציבוריות או לא) שעונות על שניים מתוך שלושת הקריטריונים הבאים: מעל 250 עובדים ו/או מחזור של מעל 40 מיליון אירו ו/או שווי נכסים כולל של מעל 20 מיליון אירו (חברות בינוניות וקטנות יידרשו לדווח החל משנת 2027).

ביום 31.7.2023 אימצה הנציבות האירופית את הסט הראשון של תקני הדיווח ESRS, שבקרוב יאומצו על ידי המדינות החברות באיחוד ויהפכו לחוק מחייב. התקנים כוללים עקרונות דיווח כלכליים, רשימה של גילויי חובה הקשורים לזיהוי וניהול של נושאי קיימות ועשרה נושאי ESG ביחס אליהם נדרש גילוי בכפוף להערכת מהותיות (ביניהם שינוי אקלים, זיהום, עובדים בכלל שרשרת הערך ומינהל תאגידי). בהמשך יאומצו תקנים נוספים למגזרים תעשייתיים ספציפיים (כגון, טקסטיל, IT ותעשיית התרופות) וכן ביחס לחברות קטנות ובינוניות ולחברות אם שאינן מהאיחוד האירופי.
 
הדירקטיבה ותקני הדיווח דורשים מחברות:
  • לבצע הערכת מהותיות בכל תת נושא בכדי להבין איזה מידע דרוש בדיווח, כאשר חובת דיווח תקום אם המידע בנושא הקיימות מהותי מנקודת מבט פיננסית או מבחינת השפעתו על החברה והסביבה;
  • לדווח על ההשפעות המהותיות, הסיכונים וההזדמנויות שזוהו בפעילות החברה עצמה, בקבוצת החברה ובשרשרת הערך של החברה;
  • לספק מדדים ויעדים ביחס לנושאי קיימות מהותיים ולחבר אותם לדוחות הכספיים של החברות;
  • ולבדוק את גילויי הקיימות שלהם על ידי מבקר בלתי תלוי לפני הגשתם.
 
ESRS 1 ("דרישות כלליות") קובע עקרונות כלליים ליישום בעת דיווח על פי ה-ESRS ואינו קובע בעצמו דרישות גילוי ספציפיות. ESRS 2 ("גילויים כלליים") מפרט מידע חיוני שיש לחשוף ללא קשר לנושאי הקיימות שנבחנים. ESRS 2 הוא חובה עבור כל החברות תחת היקף ה-CSRD. כל שאר התקנים כפופים להערכת מהותיות, כלומר החברה נדרשת לדווח רק על מידע רלוונטי ותוכל להשמיט את המידע שאינו רלוונטי או מהותי לפעילותה ולמודל העסקי שלה. תהליך הערכת המהותיות של הנושאים השונים יהא כפוף לביקורת חיצונית. יצוין כי אם חברה מגיעה למסקנה כי שינוי אקלים אינו נושא מהותי עבורה, עליה לספק הסבר מפורט על מסקנות הערכת המהותיות בהקשר זה – דרישה שמשקפת את העובדה כי לעמדת האיחוד האירופי לשינוי האקלים השפעות רחבות טווח ומערכתיות על כל הכלכלה.

התקנים מפורטים מאוד הן בהקשר של מה נדרש לדווח והן בהקשר של כיצד יתבצע הדיווח. על כן, רוב החברות שעליהן חלים התקנים יצטרכו להעריך האם שיטות הדיווח על קיימות בהן נעשה שימוש על ידן תואמות את הדירקטיבה, גם אם הן כבר מדווחות על חלק או אף כל נושאי הקיימות. בהקשר זה יובהר כי למרות שנעשו בתקנים שיפורים רבים על מנת להתאים אותם לתקני הדיווח של ה-IFRS בנושאי קיימות ואקלים ודרישות ה-GRI, אין להניח כי דיווח לפי התקן האירופי ימלא אחר כל הדרישות של ה-IFRS או ה-GRI ויש לבצע הערכה של הפערים בין הדיווחים השונים.

אודות מחלקת סביבה ו-ESG
תחום הסביבה וה-ESG הינו תחום חדש במשרד.

משרדנו מעניק ייעוץ משפטי במגוון רחב של נושאים סביבתיים העלולים להתעורר במסגרת התקשרויות ועסקאות מסחריות, הליכים משפטיים או במהלך פעילות עסקית שוטפת.

לצוות המתמחה בתחום במשרד ניסיון עשיר ביעוץ בתחום הסביבה לתאגידים מקומיים ולתאגידים בינלאומיים הפועלים בישראל במגוון נושאים כגון זיהום אוויר, שפכים, קרינה ומטרדים סביבתיים וכן בקשר לנושאי רישוי עסקים והיתרים סביבתיים ובטיחות בעבודה, לרבות סיוע בהכנת והטמעת מדיניות ESG.

כמו כן, למחלקה ניסיון רב בליווי עסקאות במסגרת מיזוגים ורכישות בנושאי איכות הסביבה ורגולציה ובביצוע בדיקות נאותות בתחום זה.

לקריאה נוספת על המחלקה, לחצו כאן
____________...
עו"ד בכירה, ראש תחום סביבה ו-ESG 
 
טלפון: 03-7770320
Logo_EReg