לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
עדכון לקוחות מחלקת אנרגיה 
רגולציית משק החשמל – ספטמבר 2023
בחודש ספטמבר האחרון פרסמה רשות החשמל מספר החלטות והצעות החלטה המסמנות שינוי משמעותי נוסף ברגולציית משק החשמל.
להלן נציג סקירה כללית של העיקריים מבין אותם פרסומים רגולטוריים.


החלטה על הארכת מועדים והחזר ערבויות בהליכים תחרותיים
[
קישור]
הארכת מועדים: החלטה על דחיית המועדים המחייבים בהליכים התחרותיים האחרונים שניהלה הרשות, ללא תוספת ערבות.
ברשת ההולכה: בהליך מספר 1 לקביעת תעריף לייצור חשמל בטכנולוגיה פוטו-וולטאית במתקנים שיחוברו למתח עליון ניתנה הארכה בת ארבעה חודשים.
ברשת החלוקה: בהליך מס' 3 לקביעת תעריף לייצור חשמל בטכנולוגיה פוטו-וולטאית במתקני גגות ומאגרים והליך מס' 1 להקמת מתקנים לייצור חשמל בטכנולוגיה פוטו-וולטאית בדו-שימוש שיחוברו למתח גבוה ולמתח נמוך  ("הליכי הדו-שימוש"), ניתנה הארכה של תשעה חודשים. בהליכים מס' 1 ו-2 לקביעת תעריף לייצור חשמל בטכנולוגיה פוטו-וולטאית בשילוב קיבולת אגירה ("ההליכים הקרקעיים"), ניתנה הארכה של שלושה חודשים בלבד. באופן זה, הרשות למעשה השוותה בין הארכות המועדים הניתנות להליכי הדו-שימוש לבין סך ההארכות שניתנו להליכים הקרקעיים, לאחר שבהחלטה קודמת (החלטה 64108) ניתנה הארכה בת שישה חודשים להליכים הקרקעיים בלבד. זאת, על אף שבאותה החלטה קודמת ציינה הרשות כי הארכת המועדים ניתנה דאז רק להליכים הקרקעיים משום שחלו בהם עיכובים חריגים "ביחס להליכים אחרים".

החזר ערבויות: בצד הארכת המועדים, ניתנה לכל זוכה בהליכים הקרקעיים ובהליכי הדו-שימוש אפשרות "לוותר על מימוש מכסת הזכייה, כולה או חלקה", וכנגד זאת לקבל בחזרה את ערבויות ההקמה שהפקיד בגין המכסה, בניכוי 15%. אפשרות כאמור תישמר לזוכי ההליכים עד ליום 1.4.2024.


החלטה על "פרמיה אורבנית" למתקני ייצור ואגירה
[
קישור]
החלטה על תוספת פרמיה למתקנים פוטו-וולטאיים בדו-שימוש ומתקני אגירה ברשת החלוקה, שתשובת המחלק לגביהם תינתן עד ליום 31.12.2026, למעט מתקנים שקיבלו או יקבלו אישור עמידה בתנאים לסנכרון עד ליום 1.1.2024. הפרמיה תהיה בסך 6 אג' לקווט"ש (ללא הצמדה למדד) והיא תשולם בנוסף לתעריף שלו זכאי המתקן לפי האסדרה בה הוא פועל.
הזכאות לפרמיה היא רק למתקנים המצויים בתחום שיפוט של יישובים מתוך רשימת "יישובים אורבניים" שצורפה להחלטה ושתעודכן מדי חצי שנה על ידי הרשות לפי קריטריונים שנקבעו בהחלטה.
ביחס למתקני אגירה "עצמאיים" (שאינם משולבים במתקן פוטו-וולטאי), הזכאות לפרמיה תהיה רק בימים שבהם ההזרמה מהמתקן לרשת תנוהל לפי הנחיות מנהל המערכת או חברת החשמל (לרבות לעניין מחזור טעינה ופריקה נוסף של המתקן במהלך יממה), לפי אמות מידה ותעריפים שנקבעו לכך.
הזכאות לפרמיה היא החל מראשית חודש ינואר (למתקני אגירה – אוגוסט) 2024, ועד לסוף שנת 2042.
מתקנים שהוקמו או יוקמו מכוח הליכים תחרותיים של הרשות, אינם זכאים לפרמיה.


שימוע להוספת מכסה מיידית לחיבור מתקני אנרגיה מתחדשת לרשת החלוקה
[
קישור]
ביום 21.9.2023 פרסמה הרשות שורת החלטות ושימועים המהווים "שינוי פרדיגמה" באסדרת משק החשמל. המשמעותי ביותר מביניהם, הוא שימוע בדבר הנחיית מנהל המערכת וחברת החשמל לאפשר באופן מיידי קליטה ברשת החלוקה של מתקני אנרגיה מתחדשת נוספים בהיקף של כ-2,3000 מגוואט.

הרקע לשימוע: ההצעה גובשה על רקע בחינה של "אפשרויות קיימות ברשת" שהרשות ערכה בשיתוף חברת החשמל וחברת ניהול המערכת, שהעלתה את התחזיות והממצאים הבאים: 
[1] קיים פער בלתי נחוץ בהיקף של כ-1,000 מגה-וואט בין המקום המוקצה ברשת למתקני אנרגיה מתחדשת קיימים לבין כמות החשמל המוזרמת בפועל מהמתקנים בשעות שיא הייצור;
[2] מתוך תשובות המחלק התלויות ועומדות כיום לחיבור לרשת החלוקה, ההערכה היא כי מתקנים בהיקף של כ-600  מגוואט כלל לא יופעלו במועדים המיועדים;
[3] קיים צפי לעיכוב בהקמת מתקנים פוטו-וולטאיים במתח עליון בהיקף של כ-400 מגוואט;
[4] עבודה של מנהל המערכת לעדכון הנחות וניתוחים סטטיסטיים ובחינת השלכות צפויות מהשלמת פרויקטי פיתוח רשת מתוכננים – העלתה היתכנות לשילוב של כ-330 מגה-וואט נוספים.
על בסיס הממצאים הנ"ל, מניחה הרשות כי ניתן לשלב ברשת הקיימת הספק נוסף של אנרגיה מתחדשת. לשם כך, מציעה הרשות את ההחלטות הבאות:

הוספת מכסה: עדכון מסמך מגבלות ההולכה של מנהל המערכת שעליו מבוססים תשובות מחלק וסקרי חיבור, והוספת מכסה חדשה למתקני אנרגיה מתחדשת ברשת החלוקה. התוספת היא של 2,300 מגה-וואט להזרמה בשעות היום ו-1,000 מגה-וואט בשעות הלילה, בתחנות משנה בצפון ובדרום שכיום קיימת בהן מגבלת הולכה. מתוך מכסה זו, בין 1,000 ל-1,200 מגה-וואט יוקצו עבור מתקנים במתח נמוך, כאשר מתוכם 600-500 מגה-וואט יישמרו לאזורים "מוטי-צריכה" (אזורים שמהם מועברת כיום מעט אנרגיה לרשת ההולכה).

מנגנון ויסות: לשם מיתון הסיכון לשרידות המערכת עקב הקדמת השילוב של מתקנים רבים ברשת הקיימת, מציעה הרשות להגדיל את הגמישות התפעולית הנתונה למנהל המערכת וחברת החשמל בניהול הדינמי של ההזרמה ממתקני אנרגיה מתחדשת בכל רמות המתחים.
זאת באמצעות שני הסדרים אלה:
הרחבת הוויסות ללא פיצוי: בתשובות מחלק וסקרי חיבור שיינתנו מעתה והלאה, ייקבע כי תתאפשר מניעת הזרמה מהמתקן של עד 200 שעות בשנה ללא פיצוי. זאת בשונה מההסדר שנהג עד כה, לפיו לא הייתה חובה לקביעת הגבלת הזרמה, וברשת החלוקה המחלק היה רשאי לקבוע אפשרות להגבלה בהיקף שנתי של עד 100 שעות בלבד.
הוספת ויסות תמורת פיצוי: הוספת המתקנים ברשת החלוקה להסדר המאפשר ויסות תמורת פיצוי. לפי ההסדר, יתאפשר להפחית או להפסיק ללא הגבלה את ההזרמה ממתקן אנרגיה מתחדשת גם מעבר להיקפי הוויסות ללא פיצוי שנקבעו למתקן מראש. ויסות נוסף זה, יזכה את היצרן בפיצוי שיחושב על בסיס "הספק ממוצע בשעות המקבילות של שלושת ימי הייצור שקדמו ליום הוויסות".
 
סדר בדיקת הבקשות ייקבע בהגרלה: לקראת עומס הבקשות הרבות שהרשות צופה כי יוגשו בעקבות המכסה החדשה, מוצע לקבוע בהוראת שעה כי בקשות לחיבור או לעדכון מגבלות שיוגשו בכל אסדרות הרשות החל מיום 21.9.2023 (יום פרסום השימוע) ועד 10 ימים לאחר מועד פרסום החלטה סופית על הוספת המכסה – ייבדקו לפי סדר שייקבע בהגרלה ולא לפי מועד הגשתן.

שאלות פתוחות: מעיון בשימוע ובדברי ההסבר עולות מספר שאלות –
  1. בין הטעמים המבססים את המסקנה בדבר היכולת לשילוב מכסת ייצור נוספת, הרשות מציינת כי היא צופה "הפחתה ניכרת" בכמות המתקנים אשר להם שמור מקום ברשת בעקבות האפשרות להחזר ערבויות בהליכים התחרותיים. ואולם, לא מובן אם נשקלה האפשרות שהיתכנות המימוש של מיזמי ההליכים התחרותיים דווקא תשתפר בעקבות תוספת המכסה החדשה והאפשרות להגשת בקשות לשינוי מגבלות בתיקי החיבור הקיימים.
  2. הוראת השעה המוצעת לקביעת סדר בדיקת הבקשות בהגרלה עוסקת ב"בקשות חדשות" ובצד זאת גם ב"בקשות לעדכון מגבלות" בתיקי חיבור קיימים. המשמעות היא כי לעניין סדר בדיקת הבקשות, לא תהיה הבחנה בין בקשות חיבור חדשות לבין בקשות לעדכון מגבלות בתיקי חיבור קיימים. זאת על אף שבחלק מתיקי החיבור, ובפרט באלו המנוהלים מכוח הליכים תחרותיים, הושקעו זה מכבר משאבים רבים, כאשר תשובות המחלק המוגבלות שניתנו בהם נבעו ממגבלות הולכה שבדיעבד מתחוור שהיו בלתי הכרחיות.
  3. בדברי ההסבר צוין כי מנגנוני הוויסות החדשים ישמשו לשם "לקיחת סיכונים על-ידי הרגולטור, מנהל המערכת וחברות החלוקה", אך לא ברור אם הרשות נתנה דעתה לסיכונים שיתווספו ליזמי המתקנים. הרחבת הוויסות ללא פיצוי צפויה בהכרח לפגוע ביכולת להסתמך על תזרים ההכנסות הצפוי שעליו נשען מימון הפרויקטים, וזאת במיוחד במתקנים המיועדים לפעול בתעריף הזנה קבוע. הרשות אומנם מציינת כי "לא קיים צפי לשימוש משמעותי" במנגנון הוויסות, אך לא מובן האם תחזית זו רלוונטית גם לוויסות הבסיסי של 200 שעות בשנה ללא פיצוי, שהשימוש בו הוא שייפגע בתקבולי המתקנים.  


שימוע להגדלת ערכי גודל החיבור לרשת המתח הגבוה
[
קישור]

הצעה לשינוי ערכי גודל החיבור המרבי האפשרי למתח גבוה ברשת החלוקה, עד לגודל חיבור מירבי של 22.8 מגה-וואט ברשת מתח גבוה 33 ק"ו. לעניין בקשות חיבור שהוגשו טרם כניסת התיקון לתוקף וטרם הושלמו, מנהל המערכת וחברת החשמל רשאים לבחון התאמה של גודל החיבור לערכים המוצעים במסגרת השימוע, וזאת בתיאום עם מבקשי החיבור ובהסכמתם.


שימוע להארכת תקופת התחייבות המחלק באסדרה התעריפית
[
קישור]

הרשות מציעה לשנות את ההסדר הנוכחי שלפיו תוקף התחייבות מחלק לשילוב מתקן באסדרה התעריפית הוא ל-360 ימים. תחת זאת, מוצע לקבוע כי תוקף התחייבות המחלק ינוע בין שנה עד שלוש שנים לפי מורכבות החיבור וסוג העבודות הנדרשות.
כדי להבטיח שתקופות ההתחייבות יוארכו כאמור רק במקרים שבהם קיימת ודאות גבוה להקמת המתקנים, התחייבות מחלק ארוכה משנה תותנה בהפקדת ערבות בסך 150 ₪ לקילו-וואט.
לשם יצירת תמריץ להקדמת הקמת המתקנים, מוצע כי תקופת ההתחייבות לרכישת חשמל מהמתקנים בתעריף המובטח תהיה למשך 26 שנים מיום מתן ההתחייבות לחיבור, ולא 25 שנה מיום השילוב בפועל.

 
משרדנו מייצג חברות רבות מול רשות החשמל ובהתקשרויות מסחריות הנערכות תחת הוראות הרגולציה. נשמח לעמוד לרשותכם בכל עניין רלוונטי ובפרט ביחס להחלטות ולשימועים המתוארים לעיל בסקירה זו.
סקירה זו נמסרת כשירות ללקוחותינו, והאמור בה אינו מהווה חוות דעת, ייעוץ משפטי או המלצה.

EBN_3378417_...
נועם קורן זימרן
שותף, מחלקת אנרגיה

מיילnoamkz@ebnlaw.co.il
טלפון: 03-7770320
____-_____-_...
 ג'נא הדהוד
עו"ד, מחלקת אנרגיה

מייל:janah@ebnlaw.co.il  
טלפון: 03-7770310
__-_______-_...
ירדן דובר
מתמחה 


מייל:  yardend@ebnlaw.co.il
טלפון: 03-7770111
מחלקת אנרגיה ותשתיות 
מחלקת האנרגיה והתשתיות במשרד ארדינסט, בן נתן, טולדאנו ושות' עם המבורגר עברון, הינה מהגדולות בישראל ועוסקת בכל סוגי הפרויקטים בתחומי האנרגיה והתשתיות הקיימים כיום בישראל, שמרביתם מורכבים ויוצאי דופן. המחלקה מדורגת באופן עקבי בקבוצות הדירוג המובילות על ידי מדריכי הדירוג הבינלאומיים והישראליים, כגון "IFLR1000", "Chambers Global", "The Legal 500", "BDiCode" ו-"Dun's100".

המחלקה הינה בעלת מומחיות במגוון רחב של תחומים, ובכלל זאת: ליווי פרויקטים בשלבי הייזום, ההקמה וההפעלה המסחרית; ליווי מציעים במסגרת מכרזים (ובכלל זאת מכרזי  BOT ו-PFI); וליווי מגוון רב של לקוחות כגון מפעלים תעשייתיים, חברות נדל"ן מניב, גופים מוניציפאליים, בכל צרכיהם בתחום האנרגיה, לרבות רכישת חשמל מוזל מיצרנים פרטיים, הסבה לגז טבעי, רכישת דלקים והקמת מתקני ייצור חשמל בשטחיהם.

צוות המחלקה הינו בעל מומחיות ייחודית ברגולציה של תחום האנרגיה והתשתיות, והיכרות מקצועית מעמיקה עם הרגולטורים השונים בתחום, וביניהם רשות החשמל, רשות הגז, משרד התחבורה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר.

צוות המחלקה הינו בעל הבנה מעמיקה וייחודית של כל היבטי משק האנרגיה ותחום התשתיות בישראל, המאפשרת לו לבחון את התמונה הכוללת ולספק ללקוחות המחלקה מענה כולל המשלב היבטים משפטיים ומסחריים, מתוך ראייה של  מטרותיו העסקיות של הלקוח. יכולותיה המשפטיות והמסחריות של המחלקה, ביחד עם ניסיונה העשיר והמוניטין אשר צברה לאורך השנים, הופכות אותה לבחירה הטבעית עבור לקוחות מובילים בתחומים אלה.

לקריאה נוספת על המחלקה, 
לחצו כאן