לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
הממונה על התחרות מפרסמת טיוטת גילוי דעת מעודכן בעניין הכתבת מחיר אנכית

עיקרי הדברים

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, פרסמה ביום 10.1.2022 להערות הציבור טיוטה של גילוי דעת המעדכן את גילוי דעת 2/17 שעניינו "הסדרי הכתבת מחיר אנכית (RPM)".

טיוטת גילוי הדעת עוסקת בהכתבת מחיר אנכית, דהיינו מקרים בהם גורם אחד בשרשרת האספקה (למשל, היצרן או היבואן) מכתיב לגורם הנמצא בשלב העוקב בשרשרת האספקה (למשל, מפיץ או קמעונאי) את המחיר שבו יציע השני את הטובין.

הממונה מביעה בטיוטת גילוי הדעת עמדה מחמירה יותר מעמדת הרשות בעבר, לפיה ככלל, אין מקום להתקשרות בהסדרי הכתבת מחיר אנכי, אלא אם מאפייני השוק מצביעים על מידה עזה של תחרות ורק לצורך השגת תועלת פרו-תחרותית מובהקת ומוכחת.

בנוסף, הממונה החמירה את מדיניותה ביחס להמלצות מחיר, אשר בעבר קיבלו יחס מקל יותר מהרשות. לפי עמדת הממונה בטיוטת גילוי הדעת, אין הצדקה להעדיף המלצות מחיר על פני הכתבת מחיר, וגם המלצה עשויה להוות הסדר כובל אסור אלא אם תעמוד בתנאים המחמירים המנויים בטיוטת גילוי הדעת.

רקע

הצורך בעדכון גילוי הדעת המקורי (משנת 2017), עלה בשל תיקון שנעשה בתקנות בחודש אוגוסט 2021. התיקון אפשר לראשונה לחברות לבצע הכתבת מחיר אנכית לאחר ביצוע של הערכה עצמית. הערכה עצמית דורשת חוות דעת פנימית לפיה הכתבת המחיר בנסיבות העניין אינה פוגעת פגיעה משמעותית בתחרות בשוק, עיקרה של הכתבת המחיר אינו בהפחתת התחרות או במניעתה והיא נחוצה למימוש עיקרו של ההסדר הלגיטימי בין הצדדים.

טיוטת גילוי הדעת נועד אפוא להציג את עמדת רשות התחרות באשר לדרך בה יש לבצע הערכה עצמית של הסדרי הכתבת מחיר אנכי. בטיוטת גילוי הדעת החדש מבהירה הממונה על התחרות ("הממונה") את האופן בו תבחן הסדרים מסוג זה ומבהירה כי הסדרי הכתבת מחיר (קבוע או מינימלי) ייבחנו בעין קפדנית יותר מהסדרים אחרים שבין ספק ללקוח.

הממונה מבהירה כי הסדרי הכתבת מחיר מעלים מספר חששות תחרותיים. בין היתר, הסדרי הכתבת מחיר עלולים לפגוע בתחרות התוך-מותגית, כלומר התחרות בין קמעונאים שמשווקים את מוצרי אותו הספק. כך, הכתבת המחיר מובילה לקביעת מחיר גבוה יותר לצרכן בהשוואה למצב ללא הסדר הכתבת מחיר, שכן אחרת לא היה טעם בקביעתו.

לצד החששות, טיוטת גילוי הדעת מונה מקרים בהם גלום בהסדר הכתבת מחיר תועלות פרו-תחרותיות. כך למשל, כאשר אופי המוצרים הוא כזה המחייב השקעה מצד קמעונאים באספקת שירותי מכירה ושירותים נלווים (כמו חדר תצוגה, הדרכות וכו'), הסדרי הכתבת מחיר עשויים להוביל לשיפור שירותים כאמור הניתנים על ידי הקמעונאים.

ככל שחברה מעוניינת לבצע הכתבת מחיר אנכית, יש משמעות רבה לשאלת התועלות הפרו-תחרותיות לצורך עמידה בתנאי פטור הסוג – הן לעניין השאלה האם עיקרו של ההסדר בהפחתת התחרות או במניעתה, והן לעניין השאלה האם כל הכבילות שבהסדר נחוצות למימוש עיקרו. הממונה מבהירה כי "רק תועלות ממשיות שיש בהן לשפר את איכות השירותים הניתנים לצרכן יילקחו בחשבון במסגרת ההערכה העצמית של עמידה בפטור הסוג".

עוד מבהירה הממונה כי לאור הרגישות התחרותית הרבה המצויה בהסדרים אשר מתערבים במנגנוני המחיר התחרותיים בשוק, היא תנקוט גישה מחמירה בשאלת נחיצותה של הכתבת המחיר למימוש עיקרו של ההסדר. לעמדתה, מעטים הם המקרים שבהם הכתבת המחיר תימצא נחוצה למימוש עיקרו של הסדר שיווק.

אותם המקרים המעטים, בהם ניתן יהיה לקיים הסדרי הכתבת מחיר באמצעות הערכה עצמית, יתקיימו ביחס להסדרים הנערכים בשווקים שיש בהם תחרות עזה וככל שיש בהם כדי להביא לשיפור משמעותי בשירותי המכירה או בשירותים הנלווים הניתנים לצרכנים, שלא ניתן להשיג באמצעים אחרים שפגיעתם בתחרות פחותה באופן ניכר.

שינוי משמעותי נוסף נוגע למדיניות הרשות בנוגע להמלצה על מחירים. בעוד שמדיניות הרשות עד היום קבעה כי המלצת מחיר אינה מעלה חשש לפגיעה בתחרות, כל עוד מדובר בהמלצה "טהורה" (דהיינו, המלצה שאינה תולדה של הסכמה משותפת, ושהקמעונאים או המפיצים חופשיים לסטות ממנה), טיוטת גילוי הדעת קובעת כי המלצת מחיר עלולה להוות הסדר כובל. זאת, משום היא עשויה להעלות חששות תחרותיים דומים לחששות העולים מהכתבת מחיר אנכית. בפרט, הממונה טוענת בגילוי הדעת כי המלצת מחיר עשויה להקל על תיאום בין קמעונאים על ידי כך שהיא הופכת לנקודת ייחוס (focal point) עבורם.

עוד מציינת הממונה כי "על פני הדברים, התועלות הפרו תחרותיות המוכרות שעשויות להיות להסדרי הכתבת מחיר אינן מתקיימות – או שמתקיימות בעוצמה פחותה – שעה שמדובר בהמלצה בלבד, שכן בנקודת המוצא היא אינה מעניקה לקמעונאים את הוודאות העסקית שמעניק הסדר שמקורו בהכתבת מחיר על ידי הספק". משמעות הדבר היא שבניגוד לעבר, עמדת הממונה היא כי אין הצדקה להעדיף המלצת מחיר "טהורה" על פני הכתבת מחיר וספקים המעוניינים להמליץ לקמעונאים על מחיר מכירה לצרכן ידרשו לבצע הערכה עצמית מוקדמת.

ניתן להעביר לרשות התחרות הערות והתייחסות לטיוטת גילוי הדעת עד ליום 10.2.2022.

 
לקריאה נוספת, ראו את טיוטת גילוי הדעת המלא בקישור –
____-_______...
עו"ד מיכל רוטשילד, שותפה ומנהלת מחלקת הגבלים עסקיים ותחרות

מייל
michal@ebnlaw.co.il
טלפון: 03-7770120

מיכל בעלת רקע עשיר ומגוון בתחום ההגבלים העסקיים. מיכל צברה ניסיון רב במהלך עבודתה במחלקה המשפטית ברשות התחרות ובמשרד עורכי הדין הבינלאומי המוביל Shearman and Sterling כעורכת דין במחלקת ההגבלים העסקיים בניו יורק.


לחצו כאן כדי לקרוא עוד.
הגבלים עסקיים ותחרות

תחום ההגבלים העסקיים והתחרות מצוי בצמיחה מתמדת כתוצאה מצרכיו המשתנים של המשק הישראלי, ולאור ההתפתחות ברגולציה, הן בתחום ההגבלים העסקיים והן בתחומים משיקים, כגון הרגולציה בתחום המזון וכן חוק הריכוזיות.

למשרד מעמד בולט בתחום ההגבלים העסקיים והתחרות והוא מייצג באופן שוטף לקוחות במגוון הליכים שעניינים דיני ההגבלים העסקיים והתחרות, וזאת אל מול רשות התחרות וערכאות שיפוטיות שונות. כמוכן מייעץ המשרד למגוון לקוחות בכל האספקטים של דיני ההגבלים העסקיים ותחרות ורגולציית תחרות, לרבות חוק הריכוזיות, החוק לקידום תחרות במערכת הבנקאית וחוק המזון.

לקריאה נוספת על המחלקה,
לחצו כאן. 
Logo_EReg