לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
"שוברות את הפירמידה" - פרסום נתונים שנתיים בדבר פערי השכר בין נשים לגברים במקום העבודה
 
לקוחות יקרים,
 
בהמשך לעדכון
ששלחנו ביום 20.08.2020 אנו מבקשים להזכירכם כי התיקון לחוק שכר שווה לעובד ולעובדת, תשנ"ו-1996, המטיל חובה אקטיבית על מעסיקים לפרסם נתונים שנתיים הכוללים את פערי השכר בין עובדות לעובדים במקום העבודה, נכנס לתוקפו ביום 1.6.2022.
החובה מוטלת הן על מעסיקים פרטיים המעסיקים 518 עובדים ומעלה, והן תאגידים שחלה עליהם חובה מכוח חיקוק לפרסם מידע או לדווח על שכר עובדים ונושאים משרה - בכלל זה חברות ציבוריות, תאגידים מדווחים ועמותות[1].
 
החובה כוללת דרישה לערוך שני דוחות, מידי שנה, המפרטים את פערי השכר במקום העבודה בין גברים לנשים, כדלקמן:

(א) 
דו"ח פנימי – בו יפורט השכר הממוצע של העובדות והעובדים בפילוח לפי קבוצות, ותוך פירוט באחוזים של פערי השכר הממוצע בין נשים לגברים בכל קבוצה. על הדו"ח לכלול את הנתונים הבאים: (1) פילוח העובדות והעובדים במקום העבודה לפי קבוצות, כינויה של כל קבוצה וסוגי העובדות והעובדים, המשרות או הדירוגים שנכללו בה; (2) נתונים בדבר השכר הממוצע של העובדות והעובדים בחלוקה לקבוצות, ותוך פירוט פערי השכר באחוזים בכל קבוצה בהתייחסות לפי מין; (3) נתונים בדבר השכר הממוצע של העובדות והעובדים בחלוקה להיקף המשרה ותוך פירוט פערי השכר באחוזים בכל היקף משרה בהתייחסות לפי מין; (4) נתונים בדבר שיעור העובדות והעובדים ששכרם נמוך מהשכר הממוצע במקום העבודה ובהתייחסות לפי מין; (5) נתונים בדבר שיעור העובדות והעובדים שמשולמת להם השלמה לשכר מינימום בהתייחסות לפי מין. יש לערוך את הדו"ח הפנימי תוך צמצום הפגיעה בפרטיות והקפדה על אבטחת המידע.
  • סיווג העובדות והעובדים לפי קבוצות נותר לשיקול דעת המעסיק, מתוך ההבנה כי המעסיק הוא זה שיידע לזהות קבוצות עם מאפיינים דומים כך שהשוואת השכר תהיה אותנטית ורלוונטית. הסיווג לקבוצות יכול להיעשות על בסיס סוגי עובדות ועובדים – כגון שעתיים או גלובאליים; ארעיים או קבועים; דרג מקצועי ודרג מינהלי; או על בסיס סיווג שישקף את המדרג ההיררכי בארגון, כגון הנהלה בכירה וזוטרה, עובדות ועובדים מקצועיים ולא מקצועיים, וכדומה.
  • בהתבסס על הדו"ח הפנימי, על המעסיק למסור באופן יזום לכל עובדת ועובד את החלק הרלוונטי מהדו"ח הפנימי שמתייחס לקבוצה אליה היא או הוא משתייכים.
(ב) דו"ח פומביבהתבסס על הנתונים שאסף המעסיק במסגרת עריכת הדו"ח הפנימי, יש לפרסם דו"ח פומבי (גם באתר האינטרנט של המעסיק, אם יש כזה), בו יוצגו פערים בשכר הממוצע של העובדות והעובדים המועסקים אצל אותו מעסיק, באחוזים, באופן שאינו מאפשר לזהות עובדת או עובד מסויימים ומבלי לכלול מידע רגיש אחר. הדו"ח הפומבי יכלול את קטגוריות (2)–(5) המופיעות בדו"ח הפנימי לעיל.
 
הדוחות יכללו את נתוני השכר של כלל העובדות והעובדים שעבדו בשנה הקלנדרית שקדמה למועד הדיווח - כולל כאלה שלא עבדו לאורך כל אותה שנה וכאלה המצויים בחל"ת.
נציבות שוויון הזדמנויות עבודה פרסמה הנחיות בדבר התיקון לחוק וכן דוגמה מוצעת לדו"ח פנימי וחיצוני שניתן לעיין בהן בלינק הבא:
https://www.gov.il/he/departments/general/employers-publish-pay-gap

אנו מבינים כי ישנה אי בהירות רבה באשר לאופן בו יש לערוך את הדוחות, שכן מדובר בחקיקה חדשה, ונשמח לעמוד לרשותכם ולייעץ בכל שאלה בעניין.
 
[1] חוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985 – סעיף 33; חוק העמותות, התש"ם-1980 – סעיף 36(ב); תקנות ניירות ערך (דוחות תקופתיים ומיידיים), תש"ל-1970 – סעיף 21; כללי תאגידי מים וביוב (דוחות תקופתיים ומיידים), התש"ע-2010 – סעיף 11(5).

 
0M4A1697f-cr...
עו"ד בר ארצי, 
מחלקת דיני עבודה 

טלפון: 972-3-7770140+
___-______-_...
עו"ד הדס ארנברג,
מחלקת דיני עבודה

טלפון: 972-3-7770348+
IMG_572312f-...
עו"ד מרים קליינברגר-אתר,
ראשת מחלקת דיני עבודה

טלפון: 972-3-7770120+
מייל: miriam@ebnlaw.co.il