לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
- מזכר לקוחות (מחלקת שוק הון וניירות ערך) -
עדכוני פסיקה והחלטות אכיפה 

לקוחות יקרים, בעת האחרונה פורסמו מספר החלטות ופסקי דין שניתנו על-ידי ועדת האכיפה המנהלית וועדת העיצומים וקנסות של רשות ניירות ערך, ועל ידי המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב יפו, הכוללים קביעות ודגשים בעניין החובות החלות על חברות ציבוריות ותאגידים מדווחים מכוח דיני החברות ודיני ניירות ערך. לנוחיותכם, רצ"ב ריכוז הדברים.
  1. הסדרי תיחום פעילות והסתמכות על ייעוץ משפטי חיצוני
בפסק דין מהעת האחרונה של בית המשפט המחוזי בתל אביב יפו (המחלקה הכלכלית) (כב' השופט יעקב שרביט) בעת"מ 66058-10-21 אהובי נ' רשות ניירות ערך (21.8.2022) (זמין כאן), אושרה החלטת ועדת האכיפה המנהלית של רשות ניירות ערך להשית אמצעי אכיפה שונים על בעל שליטה שכיהן גם כיו"ר דירקטוריון בחברה ציבורית, והוטלו עליו בין היתר עיצום כספי בסך 200,000 ₪ ומניעת כהונה כנושא משרה בחברה ציבורית למשך שמונה חודשים.
 
באותה הפרשה, נפתח הליך מנהלי נגד בעל השליטה (שכיהן כאמור גם כיו"ר דירקטוריון החברה) בחשד כי התקשר בעסקה פרטית בתחום פעילותה של החברה הציבורית ("העסקה"), בניגוד להתחייבותו על פי הסדר תיחום פעילות שאושר ודווח בעבר. לפי הנטען, בעל השליטה לא עדכן מראש את החברה ולא הציע לה ליטול את ההזדמנות העסקית טרם ביצוע העסקה. רק כשלושה שבועות לאחר ההתקשרות בעסקה, התייעץ בעל השליטה לראשונה עם עורכי דין חיצוניים, ובעקבות כך עדכן בדיעבד את מנכ"ל החברה. בפועל פרסמה החברה גילוי בנוגע לעסקה מספר שבועות לאחר המועד שבו התקשר בעל השליטה בעסקה. בית המשפט קבע כי איחור משמעותי זה בדיווח מהווה הפרה של החובות החלות על החברה ועל נושאי המשרה לפרסם דוח מיידי על אירוע מהותי בחברה בזמן אמת, וזאת תוך "רשלנות חמורה" של בעל השליטה ויו"ר הדירקטוריון "המגיעה כדי סטיה קיצונית מהתנהלות סבירה". בית המשפט הדגיש, כי "מאדם הנושא בתפקיד הבכיר של יו"ר דירקטוריון של חברה ציבורית מצופה כי לא יפר את הסדר תיחום הפעילות החל עליו" וכי "ידאג לדווח לחברה ללא דיחוי על כל מקרה של הפרה של הסדר תיחום פעילות כאמור".
 
יודגש, כי בית המשפט דחה את טענת בעל השליטה ויו"ר הדירקטוריון, לפיה החל מהמועד שבו התייעץ עם עורכי הדין החיצוניים, הוא זכאי להגנת ההסתמכות על עצת עורך דין מכוח סעיף 34יט לחוק העונשין, התשל"ז-1977. זאת, מהנימוק שהפניה לעורכי הדין החיצוניים בוצעה בדיעבד בלבד, בעל-פה ולא בכתב, ובלי שהתבקשו לחוות דעתם באופן ספציפי בנושא הדיווח, אלא רק בנושא סוגיית חובתו של בעל השליטה להעניק לחברה הזדמנות ליטול את העסקה לעצמה לאור הסכם תיחום הפעילות.
 
פסק הדין ממחיש את החשיבות בהתייעצות מוקדמת עם עורכי דין מומחים, בפרט בסוגיות הקשורות לממשל תאגידי ודיווח. בנוסף, פסק הדין מבהיר מספר תנאים מרכזיים הנדרשים על מנת שהתייעצות כאמור תוכל לגבש את הגנת ההסתמכות על עצת עורך דין, כדלקמן:
 
א. יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורכי דין בעלי מומחיות ספציפית בתחום הרלבנטי;
ב. יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בטרם ביצוע העסקה ולא בדיעבד;
ג. מוטב לקבל ייעוץ משפטי בכתב ולא בעל פה, שכן לקבלת חוות דעת כתובה משמעות מהותית וראייתית;
ד. ככל שמדובר בקבלת ייעוץ בנושא חובות דיווח, על חוות הדעת להתייחס במישרין לנושא זה.
  1. עיצומים כספיים שהוטלו על תאגידים במקרים שונים בעקבות הפרות של חובות הדיווח
 
לאורך התקופה האחרונה, ועדת עיצומים וקנסות של רשות ניירות ערך אישרה הטלת עיצומים כספיים בסך כולל של כ-680 אלף ₪ על שישה תאגידים מדווחים, בגין הפרות דיווח והפרות ממשל תאגידי שונות.
  1. עיצום כספי בסך 375,748 ₪ הוטל על חברת פולאר השקעות בע"מ בגין שתי הפרות של אי הגשת דוחות עיתיים (זמין כאן).
  2. עיצום כספי בסך 131,580 ₪ הוטל על חברת גפן השקעות ביומד בע"מ, בגין הפרה של איחור בדיווח על סיום כהונת דירקטור חיצוני והפרה של אי כהונת שני דירקטורים חיצונייםזמין כאן(.
  3. עיצום כספי בסך 91,627 ₪ הוטל על חברת סאנפלאואר השקעות מתחדשות בע"מ, בגין הפרה של אי גילוי על לקוח מהותי כנדרש בדין (זמין כאן).
  4. עיצום כספי בסך 37,800 ₪ הוטל על חברת נקסט ג'ן ביומד בע"מ, בגין הפרה של איחור בדיווח על מי שחדל להיות בעל עניין בתאגיד (זמין כאן(.
  5. עיצום כספי בסך 20,696 ₪ הוטל על חברת מאסיבית טכנולוגיות הדפסה תלת מימד בע"מ, בגין הפרה של איחור בהגשת דו"ח מיידיזמין כאן).
  6. עיצום כספי בסך 20,100 ₪ הוטל על חברת אינפימר בע"מ, בגין הפרה של איחור בדיווח על מי שנעשה בעל עניין בתאגיד) זמין כאן).
 
החלטות הוועדה מדגישות את החשיבות בהקפדה על חובות הדיווח הן לעניין תוכן הדיווחים, והן לעניין אופן ומועד הדיווחים. כך למשל, הוועדה מדגישה את החשיבות בדיווח מלא הכולל את מלוא הפרטים הנדרשים לציבור המשקיעים, וכן מבהירה כי יש לדווח את המידע לציבור לפי הוראות הדין, באמצעות מערכת המגנ"א ולא באמצעים אחרים.
 
 
מובהר כי מזכר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי לגבי מקרים קונקרטיים. אנו זמינים כמובן לכל התייעצות ושאלה.
IMG_572312f-...
שותף, ראש מחלקת ניירות ערך ושוק הון.

 
טלפון: 972-3-7770150+
מייל:
motyy@ebnlaw.co.il
0M4A0672F-CR...
עורך דין בכיר במחלקת ניירות ערך ושוק ההון.  
 
טלפון: 972-3-7770111+
ניירות ערך ושוק ההון

מחלקת ניירות ערך ושוק ההון במשרד ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות' מעניקה ייעוץ משפטי מקיף לחברות ציבוריות ופרטיות בארץ ובחו"ל, לדירקטוריונים, לוועדות דירקטוריון ולנושאי משרה, בכלל היבטי דיני החברות, דיני ניירות ערך וכללי ממשל תאגידי.

המחלקה מלווה הנפקות של ניירות ערך (מניות, אגרות חוב, ניירות ערך מסחריים, כתבי אופציה וכו') של חברות בישראל ובחו"ל, והנה בעלת מומחיות ברגולציה ובדינים החלים על מכשירים פיננסים מורכבים, כגון סטרקצ'רים, מוצרי הון היברידים (מניות בכורה, CoCo וכיו"ב), איגוח ומטבעות קריפטוגרפים. בד בבד מעניקה המחלקה ייעוץ משפטי בקשר עם חובות גילוי ודיווח לפי חוק ניירות ערך; הנפקות פרטיות; עסקאות בעלי עניין; הסדרי תיחום פעילות; הצעות רכש; עסקאות מיזוג ורכישה, לרבות going private; שטרי נאמנות; מדיניות תגמול, ועוד.

לקריאה נוספת על המחלקה, 
לחצו כאן