לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
מגבלות על פיטורי עובדים בשל נסיבות הנובעות ממצב המלחמה
עדכון למעסיקות ומעסיקים - מלחמת "חרבות ברזל" 
לקוחות יקרים,
 
אנו ממשיכות לעדכן אתכן.ם בכל מה שחשוב שתדעו בקשר לזכויות ולחובות של מעסיקות.ים ועובדות.ים במצב המלחמה המתמשך.
 
הרחבת האיסור על פיטורי עובדות.ים עקב היעדרות מן העבודה בשל נסיבות הנובעות ממצב המלחמה
 
המגבלות החלות על פיטורי עובדות.ים עודכנו.
גם כעת, חשוב לדעת, כי איסור הפיטורים מתייחס רק לפיטורים הנובעים מההיעדרות, ואינו חל כאשר הפיטורים אינם קשורים להיעדרות. יחד עם זאת, אם הפיטורים היו בעת ההיעדרות או במהלך חודשיים לאחריה, יהא הנטל על המעסיק.ה להוכיח כי לא פיטר.ה את העובד.ת בשל היעדרותו.ה. 
אלו העדכונים:
 
  1. ההגבלה על פיטורי עובד.ת בשל היעדרות מן העבודה לצורך השגחה על ילד כאשר מסגרות חינוך סגורות חלה עתה גם בקשר להיעדרות עקב סגירת מעון שיקומי; מעון מפוקח לפעוטות; משפחתון בו שוהים עד 6 פעוטות מגיל 3 חודשים עד 3 שנים; צהרונים המופעלים במסגרת בית הספר במימון המדינה או הרשות המקומית, צהרונים המופעלים במרכז קהילתי על-ידי הרשות המקומית או חברה ממשלתית (החברה למתנ"סים היא חברה ממשלתית); מסגרת לפעילות יומית לילדים ואנשים עם מוגבלות במימון של משרד הרווחה או המחלקה לשירותים חברתיים של הרשות המקומית.  
  2. ההגנה בפני פיטורים חלה גם על "אומן" במשפחת אומנה.
 
בנוסף נקבעו מספר הרחבות שעומדות בתוקף כ"הוראת שעה" מ-7.10.2023 (מועד ההכרזה על "מצב מיוחד בעורף") עד 7.1.2024 (תקופה שייתכן שתוארך בהמשך):
  1. ההגבלה על פיטורי העובד.ת שנעדר.ה מן העבודה לצורך השגחה על ילדו בשל היעדרותו חלה גם אם מוסד החינוך נסגר בהודעת הרשות המקומית או הודעת המוסד החינוכי עצמו (ולא רק הודעת פיקוד העורף).
  2. חל איסור על פיטורי עובד.ת שנעדר.ה מן העבודה לצורך השגחה על ילדו עקב כך שבן/בת-הזוג או ההורה האחר של הילד מצוי.ה בשירות סדיר, קבע או מילואים; שוטר.ת; סוהר.ת; עובד.ת השב"כ או המוסד; עובד.ת הרשות הארצית לכבאות והצלה;  עובד.ת מד"א; רשות מקומית וגופים אחרים שהוכרו כארגוני הצלה או "ארגון עזר". האיסור חל על פיטורים בשל ההיעדרות או אי ביצוע העבודה לצורך השגחה על הילד.
  3. חל איסור על פיטורי עובד.ת בשל היעדרות מן העבודה או אי ביצוע העבודה עקב פינוי ממקום המגורים – באחד הישובים שמנויים בתוספת לתקנות (הן יישובים ב"עוטף עזה" והן בגבול הצפון).
  4. חל איסור על פיטורי עובד.ת שנעדר.ת מן העבודה או אינו מבצע.ת את העבודה בשל היעדרות או אי ביצוע העבודה מחמת שאותו עובד מוגדר כנעדר או חטוף, עקב מצב המלחמה, או שהוא הורה או בן/בת זוג של אדם המוגדר כנעדר או חטוף כאמור, וכן ילד או אח של הנעדר או החטוף, שהצהירו כי זו הסיבה להיעדרותם מן העבודה (וגם בן משפחה אחר המקבל מענק למימון הוצאות למשפחות שבויים, חטופים או נעדרים).
 
החלטת בית-הדין לעבודה לבטל פיטוריה של עובדת על רקע ביטויים כנגד צה"ל וחייליו –
בשל פגמים בהליך הפיטורים
על רקע מצב המלחמה, הובאה לפתחו של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בעת האחרונה בקשה לצו שעניינה מניעת פיטורים על רקע ביטויים כנגד חיילים וכנגד צה"ל. בית-הדין לעבודה שב והבהיר, כי גם כאשר יש עילה חוקית לפיטורים, כך שהם עשויים להימצא מוצדקים לגופם, יש לקיים את הליך הפיטורים לפי כל הכללים המתחייבים בדין ואלה המסדירים הליכי פיטורים באותו מקום עבודה. 
בית-הדין נעתר לבקשתה של עובדת לבטל באופן זמני את פיטוריה, לאחר שנפלו פגמים משמעותיים בהליך הפיטורים.
המעסיקה טענה, כי העובדת אמרה בהזדמנויות שונות שחיילי צה"ל הורגים ילדים ושהם "פושעי מלחמה".
בית-הדין הביע "סלידה עמוקה והסתייגות גמורה" מהתבטאויות מסוג זה, וקבע שהן ראויות לגינוי בכל פה. יחד עם זאת הבהיר, כי אמירות חמורות ומקוממות, ככל שיהיו, אינן יכולות להוות צידוק לפיטורים בניגוד לחוק.  
בהחלטה נקבע, כי בהליך פיטוריה של העובדת נפלו הפגמים הבאים:
  1. המעסיקה לא פרסמה לעובדים הנחיות ברורות וחד משמעיות בקשר להתבטאויות מותרות ואסורות (למעט אמירה כללית, כי בעת הזאת יש לשים בצד מחלוקות פוליטיות);
  2. בהחלטתה לזמן את העובדת לשימוע לא נתנה המעסיקה משקל להתנצלותה של העובדת, ולכך שהכחישה חלק מן ההתבטאויות שיוחסו לה;
  3. בזימון לשימוע כלל לא פורטו ההתבטאויות המיוחסות לעובדת, אלא רק נאמר כי הובאו בפני המעסיקה "תלונות של עובדים", מבלי שניתנו פרטים לגבי זהותם;
  4. לא הובהר בזימון לשימוע כי פיטורי העובדת הם על רקע ביצוע עבירת משמעת;
  5. לא היתה הלימה בין העילות שפורטו בזימון לשימוע (הפרת בקשתה של המעסיקה לשים את המחלוקות הפוליטיות בצד) לבין הנימוקים שפורטו במכתב הפיטורים (פגיעה בעובדים אחרים, בבטחון ובבטיחות שלהם ובמקום העבודה);
  6. לא התקיימו הליכי המשמעת המתחייבים לפי ההסכם הקיבוצי שחל על העסקתה של העובדת.
לאור היקף הפגמים והיותם פגמים מהותיים, בוטלה ההחלטה על פיטורי העובדת, עד למתן פסק דין סופי.
כמובן, לא נשללה זכותה של המעסיקה לפתוח בהליך פיטורים חדש ולקיים אותו כדין.
ערעור על ההחלטה תלוי ועומד.
 

דיוורים קודמים בקשר למצב המלחמה:

-8.10.2023 - עדכון למעסיקות ומעסיקים בעקבות הכרזת "מצב מיוחד בעורף" 

-10.10.2023 - עדכון נוסף למעסיקות ומעסיקים בעקבות הכרזת "מצב מיוחד בעורף" – היתר מיוחד לעבודה בשעות נוספות 

-17.10.2023 – שאלות ותשובות בקשר לזכויות עובדות.ים ומעסיקות.ים במצב המלחמה 

-29.10.2023 – עדכון נוסף למעסיקות ומעסיקים – מלחמת "חרבות ברזל" – מה שחשוב לדעת נכון להיום 

אין באמור כדי להוות ייעוץ משפטי.
נשמח לעמוד לרשותכם.ן ולייעץ בכל שאלה בעניין.

IMG_4462f-cr...
אייל בירנברג,
שותף במחלקת דיני עבודה

03-7770310
0M4A7701f-76...
נועה בר - שיר,
שותפה במחלקת דיני עבודה


03-7770120
IMG_572312f-...
הדס ארנברג,
שותפה במחלקת דיני עבודה


03-7770120
hadase@ebnlaw.co.il
IMG_572312f-...
מרים קליינברגר-אתר,
ראשת מחלקת דיני עבודה

03-7770120
 miriam@ebnlaw.co.il
אודות מחלקת דיני עבודה
 
מחלקת דיני עבודה מעניקה ללקוחותיה טיפול מלא בכל הקשור לדיני עבודה ויחסי עבודה: יעוץ וליווי שוטפים, בענייני פרט וביחסי עבודה קיבוציים (חוזי עבודה, הסכמים קיבוציים, תהליכי סיום העסקה, הדרכות ובירורים בקשר למניעת הטרדה מינית והתעמרות), בתהליכים (כגון רה-ארגון, התייעלות, מו"מ קיבוצי והתארגנות עובדים, בניית תכניות תיגמול, נהלי עבודה), יעוץ וליווי בקשר עם עסקאות מיזוג ורכישה, וייצוג בערכאות משפטיות (כולל תובענות ייצוגיות) ובפני רשויות שונות (כגון משרד העבודה, ועדת התעסוקה במשרד הבטחון, הממונה על השכר במשרד האוצר). 
 
להמשך קריאה על מחלקת דיני העבודה של משרדנו לחצו כאן.
Logo_EReg