idf_header
התייחסות צה"ל לדו"ח נקח"ל 2019:
 
צה"ל מודה לנקח"ל ונציגיו על הדו"ח והעבודה לאורך השנה. בצה"ל רואים חשיבות בדו"ח המציף נושאים הדורשים בחינה וטיפול בחיי היום-יום של חיילי צה"ל. הדו"ח יסייע לקידום המענה הניתן למשרתי צה"ל באופן פרטני ומערכתי.
 
צה"ל מחויב ללמוד את הממצאים, להפיק את הלקחים ולתקן את הדרוש תיקון בהקדם.
 
בצה"ל פועלים מספר מנגנוני בקרה וביקרות פנימיים שמטרתם להוביל לשיפור במגוון רחב של נושאים ובראשם מוכנות צה"ל לצד איכות השירות למשרתיו.
 
בהתאם להחלטת ראש המטה הכללי, רב-אלוף אביב כוכבי, מוביל סגן הרמטכ"ל, אלוף אייל זמיר, הליך סדור להעמקת הממצאים וטיפול בפערים שהועלו בדו"ח, כלל האירועים נלמדים, מטופלים ומופקים מהם לקחים אישיים ומערכתיים.
 
להלן תקציר ההתייחסות לממצאי הדו"ח:
1. אין בצה"ל מקום לאלימות מכל סוג שהיא וכזו מטופלת ביד קשה. חמורים יותר מקרים בהם אירעה אלימות של מפקד כלפי פקודו. אלו הם מקרים חריגים ביותר ומטופלים בחומרה רבה.
2. גופי המטה בצה"ל פועלים בתיאום ושיתוף פעולה על מנת לממש את מלוא זכויות החיילים, ולצמצם את הפער בין הפקודה לאופן מימושה.
3. שירותי הרפואה הניתנים למשרתי צה"ל מצויים בליבת העיסוק של חיל הרפואה, אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה והמטה הכללי ושיפור איכותם הוא יעד מרכזי בו אנו מתקדמים משנה לשנה. באשר לביקורת בנושא מיקור החוץ, זהו תהליך משמעותי ומורכב, בעל השלכות נרחבות, המנוהל בצורה סדורה ומתקדם על-פי לוח זמנים שאושר מטכ"לית. מימושו יחייב הסכמות בין משרדי ממשלה וגופים לאומיים.
4. סוגיית התיעוד הרפואי היא חלק בלתי נפרד ממהלכו של כל מפגש בין חולה או נפגע לגורם רפואה צבאי באשר הוא. נוסיף לעסוק ולהתמקד בהכשרה לתיעוד רציף, אמין ומקיף של כל מפגש רפואי.
5. בעקבות השינוי בחוק שירות הביטחון, הוחלט על הקמת ״יחידת המחלימים״, שהחלה לפעול בינואר 2020.
6. צה״ל החל במימוש תוכנית שמטרתה ביצוע תהליכים בתחום משאבי האנוש באופן יעיל ומהיר. במקרים בהם עולים פערים מכל סוג שהוא קיים תהליך סדור של תיקוף על-ידי כלל הדרגים הרלוונטיים. תוכנית זו עתידה לקדם שינוי של ממש בתחום תהליכי משאבי האנוש.
7. במהלך השנה האחרונה, ‏בוצעו מספר הליכים לשיפור ודיוק השיבוץ, בין היתר, רענון ועדכון של כלי המיון בהתאמה. צה"ל פועל לשילוב כלים חדשים שיאפשרו את דיוק השיבוץ בצורה המרבית מתוך שינוי בתפיסה והמעבר לשיבוץ מדויק על סמך קריטריונים רחבים יותר.
8. מערך המזון פועל וימשיך לפעול בכל עת על-מנת לשפר את המענה לאוכלוסיות הייחודיות בצה"ל.
9. צה"ל רואה במערך המילואים חשיבות עליונה ופועל רבות להוקרת המערך.  בתקופה האחרונה, שודרגו המערכות הטכנולוגיות, באופן אשר מנגיש את המידע למשרתי המילואים.
10. צה"ל כצבא העם מקפיד לספק לכלל משרתיו את התנאים הנדרשים לקיום אורחות חייהם בהתאם לאופי השירות הצבאי.
11. לאחר פנייה שהתקבלה בנושא מדיניות שינוי השיבוץ וזמן ההמתנה, צה"ל פעל באופן מיידי לתיקון המדיניות בהתאם לקבוע בפקודות הצבא.

להלן התייחסות פרטנית לממצאי הדו"ח לפי נושאים:

 
כבוד האדם וצנעת הפרט:
צה״ל הוא צבא העם. ייעודו המרכזי הוא הגנה על ביטחון מדינת ישראל. אחדות שורות הצבא מודגשת בכל סוגי הפעילויות, ללא הבדל דת, גזע, מין והעדפה מינית.
צה"ל פועל למגר מתוכו תופעות המנוגדות לערכיו, לרבות תופעת הגזענות ואלימות כלפי משרתיו, ופועל ביד קשה כלפי מי שנוהג שלא על פי ערכי צה"ל.
 
פערים בין פקודות הצבא, מדיניותו ואופן מימושן:
גופי המטה בצה"ל פועלים בתיאום ושיתוף פעולה על-מנת לממש את מלוא זכויות החיילים, כדי לצמצם את הפער בין הפקודה לאופן מימושה. יש לציין כי במסגרת התוכנית הרב שנתית "תנופה" קיימת עבודת מטה בנושא התאמה ארגונית של המטה הכללי והמפקדות הראשיות של צה"ל שכוללים צמצום הבירוקרטיה בדגש על כתיבה ומימוש נהלים בסיסים המחייבים כל יחידה צבאית ומודלי שירות מותאמים.
 
שירותי הרפואה בצה"ל:
חיל הרפואה פועל לילות כימים למתן שירותי רפואה איכותיים וזמינים לכלל משרתי צה"ל. בשנים האחרונות חלו שיפורים רבים בשירות, בין השאר בעקבות הכנסת פתרונות טכנולוגיים כגון פורטל "מקול הלב" באתר צה״ל, שירות זימון תורים במסרונים ועוד, אשר הביאו לשיפור בזמינות התורים ובמענה לחייל. 
כתוצאה ממאמצים ומשאבים רבים שהושקעו בעניין זה, עומד איוש הרופאים ביחידות הקצה המבצעי על 100%.
צה"ל ימשיך לפעול על-מנת לספק למשרתיו שירות רפואי זמין, מהיר ואיכותי, בין השאר באמצעות המשך איוש כוח אדם איכותי במגוון דרכי תעסוקה וצמצום הליכים בירוקרטים. באשר לביקורת בנושא מיקור החוץ, מדובר בתהליך משמעותי ומורכב, בעל השלכות נרחבות, המנוהל בצורה סדורה ומתקדם על-פי לוח זמנים שאושר על-ידי הרמטכ״ל. מימושו יחייב הסכמות בין משרדי ממשלה וגופים לאומיים.
 
החובשים בצה"ל:
סוגיית התיעוד הרפואי היא חלק בלתי נפרד ממהלכו של כל מפגש בין חולה או נפגע לגורם רפואה צבאי באשר הוא. התיעוד מהווה חלק בלתי נפרד מההכשרה של כל חובש בצבא, ותחום זה נלמד ומודגש ביתר שאת לאורך ההכשרה כולה - בתחומי רפואת השגרה והחירום כאחד. עם זאת, הדגשים והלקחים מאירוע בו התיעוד לקה בחסר לא נעלמים מעינינו, ונוסיף לעסוק ולהתמקד בהכשרה לתיעוד רציף, אמין ומקיף של כל מפגש רפואי. זאת באמצעות סרטוני הדרכה ייעודיים, אפליקציות ייעודיות, תרגול מעשי ועיוני ומבחנים קפדניים.
 
פרופיל רפואי זמני (פרופיל 24):
עד לא מזמן, על פי חוק שירות הביטחון, חייל חובה בעל פרופיל רפואי 21 או 24 מוגדר לא כשיר לשירות, ומשוחרר באופן זמני או קבוע. לאחר שחרורו, החייל עובר למעמד אזרח ומקבל מענה רפואי מקופת החולים (חייל המקבל פרופיל 24 משתייך בתקופה זו לר״מ ד׳).
לפני כשנה אושר תיקון לחוק, לפיו חייל חובה בעל פרופיל 24 יוגדר כלא כשיר זמנית לשירות, וימשיך בשירותו הצבאי עד 180 ימים מרגע האבחנה או הפציעה, אלא אם יבחר להשתייך לר"מ ד'. בעקבות השינוי, הוחלט על הקמת ״יחידת המחלימים״, שהחלה לפעול בינואר 2020.
היחידה בנויה משני מרחבים: צפון-בירה ומרכז-דרום, בהתאם למקום המגורים של החיילים, וכעת, כל חייל בשירות חובה שייקבע לו פרופיל 24 יוצב ב"יחידת המחלימים".
בסיום התקופה אם עודנו בלתי כשר ארעית או בלתי כשר- ישוחרר. אם יימצא כשר- יחזור לשירות.
 
פגיעה בזכויות הפרט בעקבות תיעוד לקוי:
צה״ל יצא במימוש תוכנית שמטרתה ביצוע תהליכים בתחום משאבי האנוש באופן יעיל ומהיר.
התוכנית מייצרת תהליך רציף ומבוקר החל משלב בקשת החייל וכלה במתן מענה לבקשתו. לרבות תהליכי בקרה של כלל הגורמים בהתאם לסמכויותיהם.
לצד זאת, התוכנית מאפשרת ביזור ככל שניתן לדרגי משאבי האנוש בשטח, וזאת על מנת לדייק את המענה ולאפשר קבלת שירותים מיטביים על-ידי דרגי המשא״ן המבוזרים.
במקרים בהם עולים פערים מכל סוג שהוא (פערי הזנה, טעויות אנוש וכדומה) קיים תהליך סדור של תיקוף על-ידי כלל הדרגים הרלוונטיים. תוכנית זו מייצרת שינוי של ממש בתחום תהליכי משאבי האנוש.
 
מיועדים לשירות ביטחון:
יחידת מיטב פועלת לשיפור תהליך הגיוס לצה"ל לטובת המועמדים לשירות ביטחון. כחלק מכך, בוצעו מספר הליכים לשיפור הקשר בין המלש"בים למיטב, החל מקידום שקיפות תהליך המיון ועד למגוון ערוצי פניות מהירים המותאמים להם.
במהלך השנה האחרונה, ‏בוצעו מספר הליכים לשיפור ודיוק השיבוץ, בין היתר, רענון ועדכון של כלי המיון בהתאמה.
יתרה מזאת, אנו פועלים לשילוב של כלים חדשים אשר יאפשרו את דיוק השיבוץ בצורה המרבית, כגון יום המא״ה לגברים, בחינת תפקודים ניהוליים וראיונות אישיים לנשים בשלב הצו הראשון. כל זאת, מתוך שינוי באופן שבו מתייחסים לשיבוץ מיועדים לשירות הביטחון בצה״ל והמעבר לשיבוץ מדויק על סמך קריטריונים רחבים יותר.
 
המענה לטבעונים:
מערך המזון פועל וימשיך לפעול בכל עת על-מנת לשפר את המענה לאוכלוסיות הייחודיות בצה"ל.
בשנה האחרונה הורחב התפריט הטבעוני ונוסף הטופו כמרכיב בסיס בארוחות רבות, לצד תחליפים מגוונים אחרים לבשר, קטניות עשירות בחלבונים ומעדני סויה.
 
מערך המילואים:
צה"ל רואה במערך המילואים חשיבות עליונה ופועל רבות להוקרת המערך. בתקופה האחרונה, שודרגו המערכות הטכנולוגיות, באופן אשר מנגיש את המידע למשרתי המילואים, על-מנת להיטיב את השירות שניתן להם. בעקבות זאת, משרתי המילואים מכירים טוב יותר את זכויותיהם וזוכים לפלטפורמה זמינה ליצירת קשר עם הגורמים הרלוונטיים.
צה"ל ימשיך לטפל בכל פניה במקצועיות ובשקידה הנדרשת וימשיך לייעל ולהנגיש בצורה המרבית את האתר למשתמשים.
 
אי מימוש זכויות חיילים:
צה"ל כצבא העם מקפיד לספק לכלל משרתיו את התנאים הנדרשים לקיום אורחות חייהם בהתאם לאופי השירות הצבאי. מתן המענה בנושאים דתיים לחיילי צה"ל נאכף על-ידי גורמי המקצוע מחיל הרבנות הצבאית והמפקדים ביחידות. באשר לנושא החוסרים במזוזות בחדרי צה"ל, הרבנות הצבאית יצאה בתוכנית שש-שנתית בשם "משקוף" בה יותקנו מזוזות בהתאם לתו תקן ההלכתי שנקבע בכלל חדרי צה"ל. לאחרונה הושלמה התקנת המזוזות בכלל חדרי המגורים של חיילי צה"ל על-פי הפערים המוכרים, במידה וישנם חוסרים נוספים החיילים יכולים לפנות לרב היחידה לקבלת המענה הנדרש. התוכנית ממשיכה לפעול ובהתאם לכך מותקנים מזוזות לפי היעדים שנקבעו.
 
שינוי שיבוץ: 
לאחר פנייה שהתקבלה בנושא מדיניות שינוי השיבוץ וזמן ההמתנה, צה"ל פעל באופן מיידי לתיקון המדיניות בהתאם לקבוע בפקודות הצבא. המדיניות העדכנית הועברה לכלל הנוגעים בנושא בהתאם לקבוע בפקודה. כיום מדיניות שינוי השיבוץ בצה"ל עודכנה ותואמת לפקודות הצבא הנוגעות לעניין.
footer_0