אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
_________-__...

כנס משותף של לשכת רואי חשבון, לשכת המבקרים הפנימיים IIA ישראל ורשות החברות הממשלתיות בנושא "חברות ממשלתיות ותאגידים ציבוריים על שולחן הניתוחים (הפיננסיים) ביקורת ובקרה לקראת שנת 2021, נערך בזום ביום 5.1.2021.

בפתיחת הכנס השתתפו - מבקר המדינה רו"ח מתניהו אנגלמן, עו"ד יעקב (ינקי) קוינט, מנהל רשות החברות היוצא ומנכ"ל רמ"י הנכנס, רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון, רו"ח דורון רונן, נשיא לשכת המבקרים הפנימיים IIA ישראל.

המושב הראשון של הכנס נערך בהנחיית רו"ח
אלינה פרנקל רונן, מ"מ והמשנה לנשיאה, יו"ר פורום מנכ"לים, מנהלי כספים וחשבים, והמושב השני של הכנס נערך בהנחיית רו"ח יזהר קנה, הנשיא שקדם ויו"ר ועדת הקשר עם רשות החברות הממשלתיות.
 
_________99
לדברי עו"ד יעקב (ינקי) קוינט, מנהל רשות החברות היוצא ומנכ"ל רמ"י הנכנס, "השיח הציבורי שהתעורר בנושא נבחרת הדירקטורים אינו משקף את המציאות. למעלה מ-500 דירקטורים שמונו בשנים האחרונות, הם מנבחרת הדירקטורים, כאשר פחות מעשרה דירקטורים מונו מחוץ לנבחרת. נכון שבתקופה האחרונה היה ניסיון למנות תואמי נבחרת, מאחר שהמצב המשפטי לפני חוות הדעת של עו"ד דינה  זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אפשר זאת. גם בתקופה האחרונה כשמונו דירקטורים ע"י ועדת גילאור, הועדה למינויים בכירים בתאגידים של רשות החברות, הם נבחנו עפ"י אותם מבחנים ששימשו למועמדים בנבחרת הדירקטורים."
עו"ד קוינט ציין ש"כוונה נוספת שעמדה על הפרק אבל לא יצאה לפועל, היא  להציע נבחרת חדשה הכוללת מספר שינויים כולל מתן יתרון לפריפריה, וכן לשתף יותר צעירים בנבחרת, למשל בתחומי הטכנולוגיה, לאפשר שילובם של צעירים בתפקידי ניהול כמו מנכ"לים וסמנכ"לים מתחומי ההייטק. בנוסף, לתת יתרון למי שעוסק בעשייה ציבורית אם במסגרת מילואים כקציני מילואים בכירים בדרגות מח"ט או מג"ד, וכן למי שעוסק בנוסף לעיסוקו העיקרי בהתנדבות לעמותות גדולות. לדבריו "לו ניתן היה לייצר מבנה אופטימלי תוך שינוי שיטת השליפה, כאשר לכל תפקיד נבחרים המתאימים ביותר מתוך המאגר. בנוסף, יצירת מעין "מגדל בבל" כאשר כל גורם ממנה אינו נזקק לאחר. כך ניתן להבטיח גיוון והטרוגניות וכן מניעת השתלטות של גורם מסוים על הדירקטוריון. בנוסף, יש להתייחס לשונות החברות הממשלתיות, פרופיל הדירקטור לחברה כמו רפאל או חברת החשמל אינו כמו לגוף כמו הכפר הירוק, החברה לחינוך ימי או המרכז הארצי למקומות הקדושים." 
 
עו"ד קוינט התייחס גם לנושא הצבת יעדים פיננסיים לחברות הממשלתיות בהתאם לפרופיל של כל חברה, אשר כבר אושרו בחלק מהדירקטוריונים של החברות הממשלתיות, כאשר המטרה היא  שהחברות תפעלנה בהתאם ליעדים אלה וימדדו בהתאם לביצועים. הכוונה היא לקשור את הסכמי השכר ליעדים הפיננסיים של החברות, וכן לקשור את גמול הדירקטורים ליעדים אלה."
_________99
לדברי רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון "בהתייחס לנושא דירקטורים בחברות ממשלתיות ולדיון הציבורי הסוער שהתעורר לאחרונה ביחס לדירקטורים מקצועיים, אין ספק שיש חשיבות לתהליך סדור ושוויוני לבחירת דירקטורים, למתן הזדמנות שווה להשתלבות כדירקטורים, בעיקר כשמדובר בחברות ממשלתיות. ועל אחת כמה כאשר נדרשת מומחיות חשבונאית ופיננסית. אנו קוראים לשמור על תהליכים מקצועיים לבחירת הדירקטורים, עפ"י תחומי מומחיות, תוך גיוון תחומי ההתמחות סביב שולחן הדירקטוריון."
 
לדברי רו"ח שטרק "תקופת משבר הקורונה יצרה מציאות חדשה, המציבה אתגרים בפני עולם הביקורת חלקם מהווים סיכונים וחלקם מהווים הזדמנויות. תקופה זו דורשת מכולם, הדירקטורים וההנהלה האחראים על נאותות הדוחות הבקרה הפנימית והתווית דרך של הארגון, וכן המבקרים הפנימיים ורואי החשבון המבקרים שומרי הסף בארגון, לבחון את הסיכונים ולשים דגש בנושאים המשמעותיים העלולים להשפיע על פעילות החברה".

נשיאת לשכת רואי חשבון התייחסה גם לכך ש"על אחת כמה בימים אלה של משבר ישנה חשיבות להמשכיות תקינה של עבודת הביקורת של רואי חשבון בחברות הממשלתיות. אני קוראת לשר האוצר ולשר המשפטים להשלים את איוש ועדת המינויים, ולחדש את פעילותה של וועדה זו למינוי רואי חשבון לחברות הממשלתיות, תוך שמירה על מגמת הביזור של מלאכת הביקורת בין עשרות משרדי רואי חשבון".
 
רו"ח שטרק  אמרה כי "תקופה זו מחייבת העמקה של תחום הביקורת, בשל השפעות המשבר על שינויים ברוב היבטי הפעילות של החברה. ביקורת איכותית היא גם רשת הביטחון של הנהלת החברה והדירקטוריון, לוודא שעל אף המשבר, החברה עומדת באמות המידה החשבונאיות המחייבות אותה".
_________99

לדברי רו"ח דורון רונן, נשיא לשכת המבקרים הפנימיים IIA ישראל  "אנו בעידן של שיבושים- הביקורת הפנימית מתאימה את עצמה למציאות החדשה: חלק מהביקורות וסקרי הסיכונים נעשים מרחוק, הביקורת מתמקדת בהתאמת הבקרות לשינויים בתהליכי העבודה, לפגיעה בשרשרת האספקה ובתזרים המזומנים, ולחשיפות המתגברות לסיכוני מעילות ולסיכוני אבטחת מידע וסייבר. דווקא בתקופה זו, ראוי להגדיל את תקציבי הביקורת הפנימית, כדי שהביקורת תבחן אפשרויות לייעול תהליכים ולשיפור הבקרה."
 
_________99
לדברי מבקר המדינה רו"ח מתניהו אנגלמן, "אנו בודקים את הסיכונים העולים מהדוחות הכספיים של התעשייה האווירית לקראת ההנפקה, על מנת לוודא השאת ערך למדינה ולציבור בתהליך ההנפקה. חשוב שכלל החברות הממשלתיות ייתנו ביטוי מלא לנכסיהן, בפרט לנדל"ן, בדוחות הכספיים".
לדבריו "לקראת הנפקת התעשייה האווירית, משרד המבקר בוחן את הסיכונים העולים מתוך הדוחות הכספיים של התעשייה האווירית, על מנת לוודא כי המדינה והציבור יזכו לערך הגבוה ביותר מההנפקה הצפויה. אני רואה חשיבות רבה בעריכת ביקורת פיננסית על הדוחות הכספיים של התעשייה האווירית,  ובפרט בתקופה זו שהחברה מתעתדת לצאת להנפקה. זאת, כחלק מהיעד שקבעתי להרחיב את הביקורות הפיננסיות בחברות ממשלתיות, תאגידים ציבוריים, רשויות מקומיות ובכלל הגופים המבוקרים."
 
לדברי מבקר המדינה רו"ח מתניהו אנגלמן "בדוח שפרסמנו במרץ 2020 בנושא הסדר הנכסים עם חברת החשמל, ראינו שהייתה השפעה משמעותית לרישום הנכסים על עלויות הרפורמה. מצאנו שהסדר הנכסים גובש על בסיס מסד נתונים של חח"י אשר כלל את הנכסים המהותיים של החברה בלבד, ללא נכסים תפעוליים משניים רבים. לפיכך, קיימים נכסים רבים שלא נוהל לגביהם משא ומתן על השבתם לידי המדינה, ולא ניתן לשלול את האפשרות שחלק מהם עשויים להיות מהותיים עבור המדינה. בנוסף, בעת חתימת ההסדר היה בידי המדינה אומדן שווי של 27 נכסים בלבד, מתוך רשימת 220 הנכסים שהעבירה חח"י למדינה. לפיכך, לא היה בידי המדינה מידע בנוגע להיקף הנכסים המוחזקים בידי חח"י, ולא היה אפשר לעמוד על מידת מיצוי זכויותיה של המדינה ועל היקף הוויתורים שהסכימה להם במשא ומתן עם החברה.
 
המלצנו בדוח כי אגף החשב הכללי ורשות החברות הממשלתיות יחזיקו בשגרה ברשימה המלאה של נכסים המוחזקים בידי כלל החברות הממשלתיות והכוללת מידע על מהות הנכס ופרטי השימוש בו וכי רשות החברות הממשלתיות והחשב הכללי יבחנו גיבוש מנגנון לבקרה שוטפת ועדכנית לשווי הנכסים המוחזקים בכלל החברות הממשלתיות אשר נכסיהן אינם מקבלים ביטוי מלא בדוחות הכספיים. כעת, שהתעשייה האווירית מתעתדת לצאת להנפקה, אנחנו צריכים לוודא שהמדינה והציבור משיאים ערך מההנפקה העתידית ושהרישומים בדוחות הינם  כנדרש".

 
_________99
לדברי רו"ח אלינה פרנקל רונן, ממלאת מקום ומשנה לנשיאה ויו"ר פורום מנכ"לים, מנהלי כספים וחשבים: "הקורונה גרמה לכולנו לצאת מאזור הנוחות שלנו, האזור בו היינו רגילים לעבוד ולנהל, המצב הכלכלי הקשה מהווה איום על כל ארגון במשק הישראלי, אך אני כאדם אופטימי אומרת, שזו בעצם הזדמנות עסקית  לשפר תהליכים בתוך הארגון.

דוחות הביקורת הם כלי נפלא לשיפור תהליכים והתייעלות בכל ארגון. ארגון שישכיל לקבל את הביקורת ולאמץ המלצותיה ולא יאבק בדוחות ויצטדק מדוע פעל כך ולא אחרת, יוכל לצאת מחוזק מתקופה מאתגרת זו. המסר שלי הוא שחייבים לגרום לשינוי תרבותי בקבלת הביקורת והראשון שמוביל השינוי הוא מבקר המדינה."

 
כל המושב הראשון מפגיש אותנו עם אנשים שעשו את השינוי בעבודתם, או שארגונם עשה את השינוי, ואנו נוכל ללמוד ולאמץ תהליכים מניסיונם במקומות עבודתנו.
 
_________99
לדברי רו"ח יזהר קנה, הנשיא שקדם ויו"ר ועדת הקשר עם רשות החברות הממשלתיות: "הקורונה שהשפיעה כל כל תחומי החיים, השפיעה כמובן  מהותית  גם על עולם  הביקורת ,הבקרה והדיווח.

השינויים  בהתנהלות העסקים והבקרות  דרשו התאמה מהירה של כלי ואופני  הביקורת של רואי החשבון המבקרים כמו גם בהנחיות הרשות לניירות ערך. המושב עסק  בפירסומים השונים בתחומים אלה  שנבעו מארוע הקורונה וביניהם בפרסומים המיוחדים של צוות המשימה המיוחד לנושאים אלה שהוקם בלשכת רו"ח וכן בפעולות שננקטו על ידי הרשות לניירות ערך."


 

בפתח דבריה, הודתה נשיאת הלשכה לאורחי הכבוד בכנס:

למבקר המדינה, רו"ח מתניהו אנגלמן, לשותפים לכנס - רו"ח דורון רונן, נשיא לשכת המבקרים הפנימיים IIA ישראל, על השותפות רבת השנים ועל הממשקים המשותפים שיש לנו בין שתי הלשכות המקצועיות, לעו"ד יעקב ינקי קוינט, מנהל רשות החברות היוצא ומנכ"ל רמ"י הנכנס, לרו"ח אלינה פרנקל רונן, מ"מ והמשנה לנשיאה ויו"ר פורום מנכ"לים, מנהלי כספים וחשבים, אשר הנחתה והובילה את המושב הראשון של הכנס.
וכן לרו"ח יזהר קנה, הנשיא שקדם ויו"ר ועדת הקשר עם רשות החברות הממשלתיות, על תרומתו המקצועית בנושאים אלה, והובלת המושב השני של הכנס, ולכל הדוברים והמרצים שלקחו חלק במושבים: רו"ח ניצה רוגוז'ינסקי, המבקרת הפנימית של חברת חשמל, רו"ח בועז ברזילי, המבקר הפנימי של רשות שדות התעופה, רו"ח ועו"ד ליאור סגל, המבקר הפנימי של בזק, דירקטור, גזבר ומזכיר לשכת המבקרים הפנימיים IIA ישראל , רו"ח ארנון רצ'קובסקי, יו"ר המועצה המקצועית, רו"ח יהודה אלגריסי, דירקטור במוסד לסקירת עמיתים,  גב' הילה קונפורטי, יועצת לניהול סיכונים (לשעבר מנהלת הסיכונים הראשית, כלל ביטוח), ורו"ח יפעת פלקון שניידר, החשבונאית הראשית של רשות ניירות ער (לתכנית הכנס לחצו כאן).


תודות לצוות הלשכה שעמל מסביב לשעון, בראשות המנכ"ל רו"ח דוד ידין.
 
סרטון הכנס יישלח אליכם בהקדם.
מוזמנים לקרוא את הכתבות שפורסמו היום בהמשך לכנס בגלובס, בכלכליסט ובמעריב.

לכתבות המלאות לחצו על התמונות:

 
_____1_12
_____1_12
126955264_10...
________1_6
index_4
________1_6
Artboard_1_(...
Artboard_1_(...
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה