לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
עדכון פרטיות בנושא: סיכום שנת 2020
כבר נאמר ששנת 2020 לא ממש תיזכר לטובה, אבל בכל הנוגע לדיני הפרטיות ולשמירה על פרטיות המידע האישי שלכם – שנת 2020 לא הייתה כל כך נוראית, ואפילו הושגו כמה הישגים נאים.
 
הנה כמה מהמגמות העיקריות שקרו בעולם הפרטיות בשנה החולפת:
 
1. פגיעה בפרטיות לצורך המאבק בקורונה. אין ספק שהמאבק העולמי בקורונה מאתגר את הרגולטורים בתחום הגנת הפרטיות, והגדיל את הצורך בשיתוף מידע רפואי בהיקפים גדולים על-ידי רשויות, מרכזים רפואיים, חברות ומעסיקים. למרבה הפלא, במרבית העולם עמדו הרגולציות המתקדמות בפרץ והביאו לפגיעה מידתית בלבד בפרטיותם של אנשים. עם זאת, בעיקר נצפתה פגיעה בפרטיותם של עובדים ובישראל חווינו בעיקר את הפגיעה בפרטיות עקב השימוש באמצעי המעקב של שב"כ, לצד ביקורת נוקבת שהושמעה גם על-ידי רשות הגנת הפרטיות.
 
2. מתקפות סייבר בהיקפים חסרי תקדים. הקורונה הביאה עימה גם לשינויים מז'וריים במרחב הסביבתי של ארגונים עם המעבר לתקשורת מרחוק ולכלכלת זום ולעלייה חסרת תקדים במתקפות סייבר. אירועים מהסוג שאירע בחברת שירביט, טאואר או עמיטל (עמילי המכס), קרו השנה בהיקפים עצומים לא רק בישראל אלא בעולם כולו, וימשיכו לקרות גם בשנה הבאה תוך שהם מגדילים משמעותית את תקציבי הגנת הסייבר ואת הצורך בציות מלא להוראות אבטחת המידע בהתאם לדרישות הדין.
 
3. בית הדין האירופי לצדק פסל את הסדר ה- EU-US Privacy Shield. במה שהוגדר כפרשת Schrems II, פסל בית הדין האירופי לצדק (CJEU) את ההסדר בין הנציבות האירופית לנציבות הסחר האמריקאית ה-FTC, אשר העניק נמל מבטחים לחברות אמריקאיות שביקשו לעבד מידע של אירופאים תחת מסגרת של תאימות (adequacy). מעבר למבוכה שבית הדין האירופי פוסל זו הפעם השנייה הסדר שכזה עם ארה"ב, נוצרה אנומליה חוקית שהובילה גורמים רבים מעבר לשני צדי האטלנטי לפתוח מחדש הסכמי התקשרות ולחזור אל ה-Standard Contractual Clauses.
 
4. היקפי האכיפה של GDPR על-ידי הרגולטורים באירופה עלו השנה באופן משמעותי. כך למשל, באנגליה הטילו קנס של כ-20 מיליון פאונד על רשת המלונות Marriott International וסכום דומה הושת גם על חברת התעופה הבריטית, British Airways. באיטליה הוטל קנס של 27 מיליון אירו על המפעילה הסלולרית המקומית TIM. בגרמניה הוטל קנס על רשת H&M בסך של 35 מיליון אירו ועוד. על אף משבר הקורונה הכלכלית, בשנה החולפת היקף הקנסות באירופה נסק ונאמד בכ-170 מיליון אירו.
 
5. בישראל פורסם תזכיר חוק הגנת הפרטיות (הגדרות וצמצום חובת הרישום), התש"ף-2020. לראשונה מזה שנים נעשה מהלך ראשוני לקידום החקיקה הראשית בתחום הפרטיות, ולשקף הלכה למעשה התאמות מתבקשות לחוק הוותיק, יחד עם היוזמה להשלים את החקיקה של תיקון 13 לחוק, שישפר את יכולת הפיקוח והאכיפה של רשות הגנת הפרטיות להבטחת קיום הוראות החוק. עם זאת, יש לציין כי לאור המצב הפוליטי הנוכחי, ייתכן שעוד ארוכה הדרך עד להבשלתו של תיקון חוק שיעבור בשלוש קריאות בכנסת שזה עתה פוזרה. 
 
6. עלייה נוספת במודעות הציבור ואימוץ סטנדרטים גבוהים יותר מצד עסקים. במהלך 2020 המודעות לזכויות הפרטיות של אנשים עלתה ובאה לידי ביטוי במספרים הולכים וגדלים של תובענות ייצוגיות, תלונות לרגולטורים, בקשות למימוש זכויות ועוד. מהצד השני, חברות הפנימו לא רק את הצורך הרגולטורי בעמידה בחוקי פרטיות אלא שיותר ויותר מנהלים הבינו השנה שכדאי לשמור על סטנדרט גבוה של הגנת פרטיות המשתמשים ולהיות הגון ואתי כלפיהם בתחום זה – כי זה גם טוב לביזנס. ציפיות המשתמשים השתנו ועסקים שלא יתאימו את עצמם למצב החדש, יישארו מאחור.
 
בדיוור הבא נתייחס למגמות הצפויות לנו בתחום הפרטיות בשנת 2021!
Stay Tuned

 
בכל שאלה נוספת, מחלקת הפרטיות של משרדנו לשירותכם.
 
האמור במסמך זה אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ משפטי והוא מהווה מידע כללי בלבד.
IMG_572312f-...
שותף, מוביל את תחום הגנת הפרטיות והמידע במשרד. 
טלפון: 972-3-7770120+
מייל: liore@ebnlaw.co.il
הגנת הפרטיות, סייבר ו-IT

למשרדנו נסיון משמעותי בייעוץ בתחום דיני הגנת הפרטיות ואבטחת המידע, בין היתר במסגרת עסקאות, הסכמים מסחריים, סקרי ציות וסיכונים, ובהיבטי ממשל תאגידי בניהול המידע, עם ידע נרחב בראי רגולציות מתקדמות בעולם, כגון ה-GDPR, CCPA ו-HIPAA.

כמו-כן, אנו מייעצים ללקוחותינו בהיבטי רגולציה ביישומים טכנולוגיים מורכבים המשלבים עיבוד מידע, לרבות בקשר לשירותי SaaS, שירותים אינטרנטיים אחרים, אפליקציות, אוטומציה של תהליכים ארגוניים, ולנו נסיון ייחודי בנוגע לעיבוד מידע רפואי באמצעות מכשור רפואי, מערכות ניהול מידע ומחקרים קליניים.