לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
logo-liska-3...
4.2.2021

חברות וחברים יקרים,
 
קנסות ביקורת ניכויים, מענק חזרה לעבודה וביטוח חיסון קורונה
 
מוזמנים לקרוא ולהתעדכן

קריאה מועילה,

בברכה,
 
_________16
אורנה צח-גלרט, רו"ח
יו"ר ועדת הקשר עם המוסד
לביטוח לאומי
 
חוזר ביקורת ניכויים מס' 14 מיום 1.2.2021 בנושא הפחתת קנסות ביקורת ניכויים

מטרת החוזר לתת הסברים והנחיות בעקבות פסק דין בבית הדין הארצי בדבר השינוי באופן הפחתת הקנסות על חיוב בעקבות ביקורת ניכויים.
לקריאת החוזר
לחצו כאן

להלן כמה נקודות חשובות מתוך החוזר:

ביום 24.8.2020 ניתן פסק דין מאוחד בבית הדין הארצי, בתיקים: עב"ל 53714-02-19, עב"ל 57587-03-19, עב"ל 18131-05-19, עב"ל 1991-12-19. לקריאת פסק הדין לחצו כאן.

בפסק הדין נקבעו עקרונות מנחים בעניין הטלת הקנסות והפחתתם:

1. הקנס בביקורת ניכויים צריך להיות מוטל במלואו ואין להפחיתו מראש באופן אוטומטי: "בהתאם לסעיף 364 החיוב בקנסות הוא "אוטומטי", והאורגן המוסמך נכנס לתפקיד רק אם מוגשת בקשה להפחתה או לביטול הקנסות שהוטלו... ".

2. הקנס כולל מרכיב של ריבית: "יש לתת משמעות לכך שבמסגרת דיני הביטוח הלאומי אין מנגנון של הטלת ריבית על אי תשלום דמי הביטוח, והקנס הוא שמגלם בתוכו את כלל התשלומים על תכליותיהם".

3. הפחתת קנסות תיעשה לאחר שיקול דעת המוסד לביטוח לאומי: ".... על כן, נדרש המוסד להפעיל שיקול דעת בשאלת הפחתת הקנסות."

החל מיום 1.3.2021, בהודעת הקביעה בעקבות ביקורת ניכויים לא תהיה הפחתה אוטומטית של קנסות. מעסיק יוכל להגיש בקשה להפחתה, בהתאם לקריטריונים שמפורטים בחוזר.

כל ההסברים והפרטים הטכניים של הגשת הבקשות להפחתת הקנסות, מפורטים בחוזר.
__________20...
לבקשת הלשכה, המוסד לביטוח לאומי מסר למען הסר ספק, שניתן להגיע להפחתה מלאה של הקנס בתנאים שנקבעו בחוזר: למשל, אם הליקוי התגלה בפעם הראשונה, יש המלצת מבקר מלאה לשיתוף פעולה, המצב הכלכלי על פי ההגדרה שבחוזר וכן נימוקים מיוחדים המאפשרים עוד 10% הפחתה.
מענק חזרה לעבודה

מובטל שחוזר לעבוד עד יום 28.2.2021 יכול לקבל מענק חזרה לעבודה מהמוסד לביטוח לאומי אם השכר שהוא מקבל נמוך יותר מהשכר שקדם לאבטלה. 

לפרסום באתר המוסד לביטוח לאומי לחצו כאן

על פי הפרסום של הביטוח הלאומי, ההכנסה הכוללת מעבודה וממענק תהיה גבוהה יותר מדמי האבטלה, לכן משתלם מאוד לצאת לעבוד.

יש להבדיל בין מענק זה שמשולם לפי הסכם, לבין מענק לפי חוק הביטוח הלאומי למובטל העובד בשכר נמוך (לפרסום המוסד לביטוח לאומי לחצו כאן). לא ניתן לקבל את שני המענקים.

המוסד לביטוח לאומי מסר כדלקמן:

1.  המענק ישולם אוטומטית כמיצוי זכויות ללא טופס בקשה.
2.  מתוכננים שינויים בתנאי הזכאות שמחייבים הליכי חקיקה. יש לעקוב אחר הפרסומים של הביטוח הלאומי.

רקע על המענק:

בחודש נובמבר 2020 פורסם ברשומות הסכם בין הממשלה למוסד לביטוח לאומי לפיו ישולמו עד 4 מענקים חד פעמיים למובטלים שצברו תקופת אבטלה ממושכת וחוזרים למעגל התעסוקה במשכורת חדשה נמוכה מהמשכורת שלפני תקופת האבטלה. מטרת המענקים היא לסייע, לתקופה מוגבלת, למובטלים לאחר תקופת אבטלה ממושכת לחזור למעגל התעסוקה.

המענק נקבע בהתאם לתקופת ההעסקה בכל חודש, כאחוז מדמי האבטלה וכאחוז מהירידה בשכר, כפוף לתקרה. המענק המירבי ליום הוא 200 ₪ והסכום המירבי שניתן להרוויח מעבודה וממענק ביחד הוא 632 ₪ ליום. מספר ימי העבודה בכל חודש, הטבלאות של סכומי המענק וגם דוגמה, מפורסמים באתר הביטוח הלאומי. 

לקבלת המענק נקבעו תנאים מסויימים בהסכם ובתיקון להסכם, כדלקמן:

1. המובטל לא היה מועסק כשכיר בין התאריכים 18.8.2020 ועד 31.10.2020 (כולל יום זה).

2. שולמו למובטל דמי אבטלה בפועל בתקופה 1.3.2020 ועד 31.10.2020 (כולל) במשך 75 ימי אבטלה (רצופים או שלא רצופים), כאשר הימים שהורדו בחודש האבטלה הראשון (ימי אמתנה) אינם כלולים במניין 75 הימים. אם המובטל צבר 25 ימי אבטלה לפחות, ניתן לכלול במסגרת הימים גם דמי לידה, גמלה לשמירת היריון, דמי פגיעה בעבודה ותגמולי מילואים, שהתקבלו בתקופה הרלוונטית.

3. המובטל חזר לעבוד (לא בחל”ת) בין התאריכים 1.11.2020 ועד 28.2.2021 למשך 14 ימים או יותר (למעט מי שמקבל מענק למובטל העובד בשכר נמוך). לא ניתן לקבל את המענק במשך יותר מ-4 חודשים ולא אחרי 30 ביוני 2021.

לפי סעיף 9 להסכם, יראו את המענק לפי ההסכם כהכנסה מעבודה או ממשלח יד לעניין תשלום גמלאות שמשלם המוסד לביטוח לאומי בלבד. לעניין זה הכנסה מעבודה או ממשלח יד היא הכנסה חודשית, בפועל, לפי סעיף 2(1), (2) או (8) לפקודת מס הכנסה. לעניין דין אחר לא יראו את המענק כהכנסה.

להסכם בדבר מתן מענקים למובטלים בעד השתלבות בשוק התעסוקה לאחר תקופת אבטלה ממושכת בשל התפרצות נגיף הקורונה לחצו כאן

לתיקון הסכם בדבר מתן מענקים למובטלים בעד השתלבות בשוק התעסוקה לאחר תקופת אבטלה ממושכת בשל התפרצות נגיף הקורונה לחצו כאן
ביטוח חיסון קורונה

תקנות ביטוח נפגעי חיסון (תיקון), התשפ"א -2021
צו ביטוח נפגעי חיסון (שינוי התוספת לחוק), התשפ"א-2021


לקריאה לחצו כאן
________79