לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg

מאה חמסות + ח"י = שקיפות ושוויון

חוק שכר שווה לעובד ולעובדת, התשנ"ו-1996 מחייב מעסיקים לשלם לעובד ולעובדת שכר שווה בעד אותה עבודה או עבודה שוות ערך. בשנים האחרונות התוודענו למקרים בהם הוכח פער פסול בין שכרן של עובדות לבין שכרם של עובדים.[1] אחד הגורמים לאי השוויון הוא היעדר שקיפות ביחס לנתוני שכר. לכן, קבלה הכנסת, אתמול, תיקון לחוק,[2] המטיל חובה אקטיבית על מעסיקים פרטיים. התיקון לחוק קובע כי מעסיק פרטי, המעסיק 518 עובדים ומעלה,[3] מחויב בפרסום נתונים שנתיים הכוללים את פערי השכר בין עובדות לעובדים במקום העבודה, כדלקמן:

(א) דו"ח פנימי – יכלול נתונים בדבר: (1) פילוח העובדים במקום העבודה, כינויה של כל קבוצת עובדים וסוגי העובדים, המשרות או הדירוגים שנכללו בה; (2) נתונים בדבר השכר הממוצע של העובדים בחלוקה לקבוצות ותוך פירוט פערי השכר באחוזים בכל קבוצת עובדים, בהתייחסות לפי מין; (3) נתונים בדבר השכר הממוצע של העובדים בחלוקה להיקף המשרה ובהתייחסות לפי מין; (4) נתונים בדבר שיעור העובדים ששכרם נמוך מהשכר הממוצע במקום העבודה ובהתייחסות לפי מין; (5) נתונים בדבר שיעור העובדים שמשולמת להם השלמה לשכר מינימום באופן כללי ובאופן ספציפי בחלוקה לפי מין. יש לערוך את הדו"ח הפנימי תוך צמצום הפגיעה בפרטיות והקפדה על אבטחת המידע. המעסיק מחויב למסור, אחת לשנה, לכל עובד את החלק הרלוונטי מהדו"ח הפנימי שמתייחס לקבוצת העובדים אליה משתייך העובד.

(ב) דו"ח פומבי – בהתבסס על הנתונים שאסף המעסיק במסגרת עריכת הדו"ח הפנימי, יש לפרסם גם דו"ח פומבי (גם באתר האינטרנט של המעסיק), בו יוצגו פערים בשכר הממוצע של העובדים המועסקים אצל אותו מעסיק, באחוזים, באופן שאינו מאפשר לזהות עובד מסוים ומבלי לכלול מידע רגיש אחר. הדו"ח הפומבי יכלול את קטגוריות (2)–(5) המופיעות בדו"ח הפנימי לעיל.
התיקון לחוק קובע כי מעסיק שחלה עליו החובה בפרסום הנתונים, יפרסם אותם לראשונה עד ליום 1.6.2022, עבור שנת 2021.

היבט שונה של האפשרות לחשוף נתוני השתכרות נדון לאחרונה גם בפסיקה. באותו עניין,[4] נבחנה השאלה האם חשיפת נתוני השתכרות של עובד בפני עובדים עמיתים, לקוחות או ספקים, מהווה הפרה של חובות תום הלב והנאמנות של העובד כלפי המעסיק. בית הדין האזורי לעבודה בנצרת קבע, כי עובד רשאי לשתף ולחשוף בפני עובדים אחרים את נתוני השכר שלו, גם במקרים בהם הסכם העסקתו אוסר על כך. בית הדין ציין כי המידע לגבי שכר העובד שייך לעובד בצורה מובהקת יותר מאשר למעסיקו, וככלל, זה אינו סוד מסחרי של המעסיק (לעומת עלות ההעסקה או נתוני הרווחיות כתוצאה מההעסקה, ששייכים בצורה מובהקת יותר למעסיק).

אנו מזמינים אתכן.ם להיוועץ בנו.
[1] ראו, למשל, ע"ע (ארצי) 1809-05-17 מדינת ישראל – אלאשוילי (פורסם בנבו, 15.8.2019).
[2] חוק שכר שווה לעובדת ולעובד (תיקון מס' 6), התש"ף-2020.
[3] יו"ר ועדת העבודה הרווחה והבריאות חיים כץ: "518 זה 100 פעמים חמסה ופעם אחת חי – זה מקור המספר".
[4] סע"ש (אזורי נצ') 57327-01-18 מידות ומעשי נוף – הרוש (פורסם בנבו, 12.8.2020).
IMG_572312f-...
עו"ד מרים קליינברגר-אתר,
ראשת מחלקת דיני עבודה

טלפון: 972-3-7770120+
מייל: Miriam@ebnlaw.co.il
IMG_1095f-cr...
עו"ד מתן סטמרי,
מחלקת דיני עבודה

טלפון: 972-3-7770350+
מייל: Matans@ebnlaw.co.il