אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
logoliska
 
חברות וחברים יקרים,
התנגדות הלשכה ליישום המודל הצ'יליאני
בחשבוניות והכללתו בחוק ההסדרים

 
משרד האוצר שוקל לאמץ את המודל הצ'יליאני למלחמה בהון השחור ובחשבוניות הפיקטיביות, ולהכניס לרפורמות המתגבשות דרישה לדיווח לרשות המיסים, וקבלת אישור לכל עסקה בסכום של 5,000 שקל ומעלה המתבצעת בין עסקים בישראל בזמן ביצוע העסקה.
 
אנו בלשכת רואי חשבון מביעים התנגדות למהלך וליישום המודל המוצע, וכעת מתנגדים גם להכללתו בחוק ההסדרים. דיון בנושא צפוי להתקיים בקרוב ברשות המיסים, שם נשוב ונציג את החלופות הממוקדות שהצענו להתמודדות עם תופעת החשבוניות הפיקטיביות, שאין ספק שיש להלחם בה ולפעול למניעתה.

בהתייחס למודל הקצאת חשבוניות שרשות המיסים מבקשת להנהיג, כך שעבור כל עסקה מ-5,000 ₪ ומעלה, יידרש אישור מהרשות וחשבונית שלא תקבל אישור לא ניתן יהיה לקזז את המע"מ בגינה, אומרת רו"ח איריס שטרק נשיאת לשכת רואי חשבון, כי "לא ייתכן לצאת במהלך בירוקרטי מקיף על כלל העסקים. יש לערוך ניהול סיכונים ולאתר את המוקדים הבעייתיים לשימוש בחשבוניות פיקטיביות, למשל  על פי ענפים ותחומי פעילות, ולבצע סיכול ישיר למיגור החשבוניות הפיקטיביות, כחלק מהמלחמה בהון השחור. השיטה המוצעת על ידי רשות המיסים תכביד על העסקאות השוטפות, הרשות אינה ערוכה עדין בפתרון טכנולוגי שנראה ישים בטווח הקרוב. אנחנו לא מכירים מודל דומה בעולם, ואנו בלשכת רואי חשבון מציעים שורה של צעדים שניתן לנקוט מבלי להשית נטל בירוקרטי כולל עלויות כלכליות כבדות על עסקים, בעיקר בתקופה בה אנו בעיצומו של משבר הקורונה והתאוששות עסקית תיקח עוד זמן רב".
 
במכתב שהפננו בנושא זה, כבר בחודש פברואר לרשות המיסים, רו"ח שטרק ורו"ח ועו"ד ליאת נויבירט, סגנית הנשיאה ויו"ר משותף ראשות ועדת המיסים לענייני מע"מ, הבענו, בין היתר, את החשש כי מהלך זה עלול להוביל להשבתת המשק ולפגיעה בדיווחי וגביית המס. במכתב צוין גם כי מעבר לפתרון הטכנולוגי, ככל וביצוע העסקה נכשל באמצעות המערכת הממוחשבת, ונדרש מהעוסק לפנות טלפונית למוקד, כאשר השיחה תתבצע מול גורם מוסמך מטעם רשויות מע''מ בה תבחן טיב העסקה, מחייבת הקמת מערכת גיבוי טלפוני רחבה ומאוישת בכוח אדם מקצועי, וקשה לראות זאת מיושם בפועל לנוכח המשימות הרבות של רשות המיסים. בנוסף, יש עדיין בעיות בשימוש במערכות הממוחשבות של הרשות. 

ההצעות החלופיות להתמודדות ישירה עם החשבוניות הפיקטיביות שהוצעו על ידי לשכת רואי חשבון – העברת חובת הדיווח בדרך של הפקת חשבונית עצמית (כך שהחזר מס התשומות ותשלום מס העסקאות יתבצעו יחד על ידי מקבל השירות), בענפי הבנייה וכח אדם שם שכיחות החשבוניות הפיקטיביות גבוהה, הסתייעות ברשם התאגידים כדי למנוע שימוש ב"חברות קש" אשר מטרתן הפצת חשבוניות פיקטיביות, וכן, העברת בעלויות בחברות שאינן פעילות, תוך מעקב והתראה במצב של שינויי החזקות בשיעור של למעלה מ- 50% בחברות. כמו כן, ניתן לערוך ביקורת ייעודית לעוסק מורשה חדש ועוד שורה של צעדים שיכולים לתת מענה מבלי לבצע צעד שעלול לפגוע בכלל העסקים והכלכלה.

ביום 13.7.2020 צפוי להתקיים דיון ברשות המסים בהשתתפות נשיאת הלשכה רו"ח איריס שטרק ורו"ח ועו"ד ליאת נויבירט - סגנית הנשיאה ויו"ר משותף ראשות ועדת המיסים לענייני מע"מ לרשות המיסים.



להודעה של רשות המסים בנושא היערכות לשינויים בתוכנות הנהלת חשבונות בעקבות המשך פיתוח הדיווח המפורט ויישום סעיף 47(א) לחוק מע"מ לחצו כאן

למכתב של לשכת רואי חשבון אל רשות המסים מיום 24.2.2020 בנושא מודל הקצאת מספרי חשבוניות לחצו כאן
מוזמנים לקרוא כתבות שפורסמו היום, 28.6.2020 במוסף ממון בידיעות אחרונות ובאתר ynet ובגלובס:
_____105
_____105
_____105