לקוחות יקרים,
נבקש לעדכנכם בהחלטה שעתידה להתקבל בבריטניה, אך המשמעויות שלה חוצות גבולות, והיא משקפת שיקולי מדיניות שללא ספק יעמדו במרכז השיג והשיח גם עם רשות התחרות בישראל.
לפני מספר ימים, הודיעה רשות התחרות הבריטית (CMA), כי בדעתה לאשר מיזוג שקודם לכן שקלה להתנגד אליו. הרשות הסבירה כי השינוי בעמדתה נעוץ במצוקה הפיננסית של חברת המטרה, אשר נגרמה עקב מגפת הקורונה, וכי המיזוג הוא הדרך הריאלית היחידה להותיר את חברת המטרה כשחקנית פעילה בשוק - דבר אשר לו השפעות פרו-תחרותיות.
חברת המטרה Deliveroo הוקמה בשנת 2013, ומספקת פלטפורמה לביצוע הזמנות און-ליין ממסעדות ופלטפורמה לביצוע הזמנות און-ליין של מצרכי מכולת. החברה התפתחה במהירות והציגה שיעורי צמיחה משמעותיים לאורך השנים, אך פעילותה המסחרית הפסדית, והיא נסמכת על סבבים של גיוסי הון.
חברת Amazon ביצעה השקעה משמעותית בחברה, וה- CMA החלה בבדיקה של המיזוג, מתוך חשש שהוא פוגע בתחרות בשל איון התמריצים של Amazon לכניסה עצמאית לשוק ההזמנות און-ליין למשלוחים ממסעדות, ולאור תחרות משמעותית בין שתי החברות בשוק ההזמנות און-ליין למשלוחים של מצרכי מכולת (בשונה מישראל, משטר הפיקוח על מיזוגים בבריטניה מבוסס בעיקר על בחינה בדיעבד, לאחר ביצוע המיזוג).
מגפת הקורונה השפיעה באופן שלילי ומהותי על עסקי חברת Deliveroo - מסעדות רבות סגרו את שעריהן והיקף ההזמנות ירד באופן משמעותי. ה- CMA הגיעה למסקנה כי ללא ההשקעה של Amazon, אין לחברה קיום כלכלי והיא תפסיק את פעילותה. בנוסף, ה- CMA מצאה כי במציאות של משבר הקורונה, אין גורם אחר שיעמיד הון ל- Deliveroo, וכי יציאת Deliveroo מהשווקים בהם היא פועלת תוביל לפגיעה משמעותית בתחרות. ה- CMA הודיעה על כוונתה לאשר את המיזוג, והעמידה את החלטתה המסתמנת להערות הציבור.
החלטת ה- CMA מייצגת גישה מפוכחת להשפעות הרחבות של משבר הקורונה, הן על שוק המוצר בו פועלת חברת המטרה, והן על שווקי האשראי וגיוס ההון תמורת Equity. יצוין כי המבחנים שה- CMA ערכה, דומים מאוד לאלו שרשות התחרות הישראלית מיישמת תחת דוקטרינת "החברה הכושלת".
אנו עומדים לרשותכם בכל שאלה או הבהרה.