אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
logoliska
 
חברות וחברים יקרים,

 
 הכרעת בג"צ-
הוחלט לדחות העתירה לדחייה בחודש של תשלומי המיסים בגין חודש מרץ לאחר שקודם לכן נדחו תשלומי המע"מ על בסיס דו חודשי למאי בעקבות הגשת העתירה

 

בג"צ נתן היום את החלטתו בעתירת לשכת רואי חשבון לדחייה בחודש של תשלומי מע"מ החד חודשיים תשלומי מקדמות המס והניכויים, בגין חודש מרץ, לעסקים קטנים ובינוניים עד למחזור של 50 מיליון ₪ (לא כולל מזון ופארם), זאת לאחר שהמדינה הגישה את תשובתה לבג"צ ב 26.4.2020, בלילה שלפני המועד שנקבע לתשלומי המע"מ.
 
קודם להחלטה, השפיעה העתירה על ההחלטה שהתקבלה בשבוע האחרון על ידי רשות המיסים לדחות את המע"מ לעסקים המדווחים על בסיס דו חודשי, בחודש נוסף מה 27.4.2020 ל 18.5.2020. 
 
כעולה מפסק הדין הסיבה המרכזית להחלטת בג"צ לדחות את העתירה היא ש"בית המשפט אינו נוטה להתערב בהחלטות הנוגעות להתוויית מדיניותה של הממשלה ולקביעת סדר העדיפויות הכלכלי והחברתי שלה, ואין הוא מורה לממשלה כיצד לנהוג בעניינים כגון אלה".
 
אנו פועלים בכל המישורים ובכל הערוצים, על מנת לסייע ולהקל על העסקים בהתמודדות עם המשבר. במקביל לשיח הנרחב עם רשות המיסים, משרדי הממשלה וועדות הכנסת, ורק לאחר שניסיונות אלו לא הועילו, הגשנו את העתירה לבג"צ. נהגנו כך על מנת לסייע לכלל העסקים הקטנים והבינוניים עד למחזור של 50 מיליון שקל להתמודד עם מחנק תזרים המזומנים, וכאמצעי גישור הכרחי עד שההקלות והמענקים השונים - עליהם הכריזה המדינה ושנותנים מענה חלקי למצוקת העסקים, אך ברובם עדין לא הגיעו לשטח – יגיעו בפועל לעסקים, ויפתרו את בעיית הקושי תזרימי של רבים מהם. אנו  נמשיך לפעול בשיח עם הרשויות לקידום הצעות ומודלים לפתרונות והקלות, ויישומם המהיר, ובמקביל ובעת הצורך נשתמש גם בכלים משפטיים.
 
אמנם באמצעות העתירה לבג"צ, ובאמצעות מהלכים נוספים שהובלנו, ובכלל זה קבלת תמיכה של 42 חברי כנסת לדחייה אותה ביקשנו בעתירה, הצלחנו להביא לדחייה בחודש של תשלום המע"מ לעסקים המדווחים על בסיס דו חודשי, אבל דרשנו שדחייה זו תתאפשר לכלל העסקים עד למחזור של 50 מיליון ₪ (למעט מזון ופארם), בדומה לצעדים שנקטו מדינות רבות. יחד עם זאת אנו מכבדים את החלטת בג"צ וכן את התחייבות רשות המיסים שכל פנייה פרטנית לדחיית תשלומים בשל משבר הקורונה, תקבל התייחסות מהירה.
 
הגם כי בג"צ דחה את העתירה, בסיום החלטתו הוא קורא, בדרכו המיוחדת והמכבדת, לממשלה לשר האוצר ולרשות המיסים (המשיבים בעתירה) לפעול ככל שביכולתם על מנת להקל על ציבור הנישומים בתקופה מורכבת זו, ומזמין את הלשכה להמשיך לעקוב אחר הטיפול בנושא ולחזור ולפנות לבית המשפט במידת הצורך. כדברי כב' השופט עמית:
"נוכח טענות העותרת בדבר קריסת המוקד שאמור לתת מענה פרטני לעסקים והטלת קנסות על אי דיווח במועד, אני מעמיד את המשיבים בחזקתם כי הם עושים ויעשו כל שביכולתם ובמסגרת המגבלות הקיימות על מנת להקל על ציבור הנישומים בתקופה מורכבת זו. אין צריך לומר כי חזקה אף על העותרת שתוסיף לעקוב אחר הטיפול בנושא, ובכל הנוגע לכך דרכה פתוחה לחזור ולפנות לבית המשפט במידת הצורך."
 
בעשותו כן מכיר בג"צ הלכה למעשה בפועלה של הלשכה ובמעמדה הציבורי - מקצועי במשברים מסוג זה, גם וככל הנדרש על דרך הפנייה לבית המשפט הגבוה לצדק. 
 
בג"ץ לא חייב את הלשכה בהוצאות משפט לאור נסיבות העניין.
 
עוד ראוי לציין כי תשובת המדינה לעתירה שהוגשה לבג"צ ועליה נסמך בהחלטתו, לא כללה מענה לבעיית תזרים המזומנים ומחנק האשראי של העסקים הקטנים והבינוניים עד למחזור של 50 מיליון ש"ח בתקופה זו, ואין בה כל התייחסות למימד הזמן. קרי, תשובת המדינה חסרה התייחסות של ממש למחדל שבסיוע המאחר לבוא וגורם למשבר תזרימי כזה, שעד שיבוא יהיו עסקים רבים שכבר לא יהיו שם לקבלו.
 
גם עמדת המדינה בעתירה, כי היא נתנה מענה לעסקים הקטנים עד  מחזור של 1.5 מיליון ש"ח, מאחר ואלו מהווים 81% מהעסקים וכשהיא מתעלמת ממצוקת העסקים הבינוניים בעלי מחזורי עסקים שמעל 1.5 מיליון ₪, תמוהה ביותר, בשל האפליה הגלומה בה, ובשל כך שהיא גם עומדת בניגוד להחלטת הממשלה ולתקנות שעת חירום שהתקינה, ממש לאחרונה, בדבר מתן סיוע  (במתכונת החזר הוצאות קבועות) לעסקים שעד מחזור של 20 מיליון ש"ח, ובעלות כוללת של כ- 5.2 מיליארד ש"ח.
 
יש להצר גם על נימוקי המדינה (בתשובתה לעתירה) שלא להיענות לדחיית המס המבוקשת, שכן  "מס שנדחה הוא מס שנחסך" מצד עסקים אלו, כפי האימרה הנקוטה לגבי תכנוני מס (של הקדמת ההכרה בהוצאות ודחיית ההכרה בהכנסות), והנימוק כי ככל שמועד תשלום המס מתרחק כן פוחתים סיכויי גבייתו. ניתן היה לצפות, כי בשעה קשה זו שהמדינה מבקשת לסייע לעסקים במצוקה ומצויים על סף קריסה עסקית, לא תתייחס אליהם כאל אתגר גביה או כאל מי שמודרכים בשעה קשה זו משיקולי תכנון מס!
 
אנו מקווים כי עם הצעדים האחרונים שעשתה הממשלה ליציאה מהמשבר והחזרה ההדרגתית של המשק לפעילות, העסקים החוזרים לפעול יוכלו להעריך את היקף הנזק שנגרם להם במשבר ולהסתייע בכל הכלים והמענקים העומדים לרשותם על מנת למזער את הנזקים. אנו נסייע לעסקים להתאושש ולחזור לשגרה.


ברצוני להודות לחברי הועד המרכזי על תמיכתם בהגשת העתירה לבג"צ, ועל המאבק המשותף למען העסקים. לעו"ד ורו"ח אייל נייגר, היועץ המשפטי של הלשכה על הכנת והגשת העתירה,  ולרו"ח ועו"ד ליאת נויבירט - סגנית נשיאה, יו"ר (משותף) ראשות ועדת המסים (לענייני מע"מ) ויו"ר ועדת הקשר עם מע"מ, על הסיוע והליווי של התהליך. 
 

להחלטת בג"ץ
לחצו כאן

 


בברכה,
iris_stark
איריס שטרק, רו"ח
נשיאת לשכת רואי חשבון בישראל