לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
אם אינך רואה את הדוא״ל לחץ כאן
 
logo_en_1
עדכון לקוחות:

תיקון חשוב לחוק הפיקוח על קופות גמל - הקשחת התנאים למשיכה על ידי מעסיק של פיצויים מקופת גמל לקיצבה

 
en_headline_...
en_image2

מאת שושנה גביש, עו"ד,
ראש תחום דיני עבודה, משרד ש. הורוביץ ושות'



לאחרונה חוקק תיקון חשוב לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (תיקון מס' 21), התשע"ח – 2018 ("חוק הפיקוח על קופות גמל") אשר, משקף את "[החלשת] הזיקה בין המעסיק לפיצויים"[1].
 
התיקון קובע כי לא תתאפשר משיכת כספי מעסיק שהופקדו לפיצויים בקופת גמל לקצבה[2] אלא בתנאים נוקשים הכוללים את התנאים הנוספים הבאים: (א) המצאת לחברה המנהלת את קופת הגמל של פסק דין הצהרתי שמאשר שהעובד חדל לעבוד אצלו בנסיבות שאינן מזכות אותו בפיצויי פיטורים או בחלקם, בהתאם לדין ולהסכמים החלים, ושכספי הפיצויים, כולם או חלקם, שייכים למעסיק או שהוא זכאי לקבלם; או (ב) המצאה לחברה המנהלת אסמכתא על כך שהוא נקט הליכים בדבר זכאותו לקבלת פיצויי הפיטורים או חלקם או בדבר שלילת זכותו של העובד כולה או חלקה לפי חוק והתקבלה הכרעה שיפוטית סופית; (ג) המצאה לחברה המנהלת הודעת מעסיק בצירוף אסמכתא שכספי הפיצויים ניתנים להחזרה למעסיק על פי דין או בהתאם להסכם ההעסקה וכן הודעה חתומה על ידי העובד לשעבר, לאחר סיום יחסי העבודה, שכספי הפיצויים או חלקם שהופקדו ניתנים להחזרה למעסיק.
 
במקרה בו המעסיק אינו פועל בהתאם לאחת הדרכים המנויות בחוק במועדים הנקובים בחוק לקיומם והעובד משך את כספי הפיצויים, המעסיק לא יוכל להעלות טענה כלפי החברה המנהלת בשל תשלום הכספים כספי הפיצויים לעובד.
 
התיקון חשוב לכל "השחקנים".
 
למעסיק הוא חשוב שכן הוא מבהיר כי אם בכוונת המעסיק לשמור על זכותו למשיכת כספי פיצויים המופקדים בקופת גמל לקצבה, עליו להבטיח את זכותו באופן פעיל באמצעות הסכמים תקפים וברורים העומדים בדרישת החוק שכן כיום "ברירות המחדל" החקיקתיות אינן מאפשרות השבת פיצויים למעסיק מקופת גמל לקצבה אלא במקרים חריגים.
 
לעובד התיקון חשוב שכן הוא מגביל את זכותו של המעסיק להחזר כספי הפיצויים שהם מרכיב חיוני בחיסכון הפנסיוני ובכך מגן על הפנסיה.
 
התיקון חשוב לקופות הגמל שכן מקל על קופות הגמל בקביעת כללים מוגדרים למשיכה על ידי המעסיק שמותירים הרבה פחות שיקול דעת בידי קופות הגמל והוא מגן על קופת גמל הפועלת לפי הכללים את החשיפה בפני תביעות של מעסיקים במקרים של משיכות מקופות גמל לקצבה.
 
במבט רחב, ניתן לראות את התיקון כהמשך למגמה הדרגתית של ניתוק הקשר בין המעסיק לכספי הפיצויים של העובד המופקדים בקופות גמל לקצבה וזאת גם במקרה של התפטרות העובד בנסיבות שאינן מזכות בפיצויי פיטורים (למעט התפטרות בשל הפרות חמורות של חובות העובד). ניתוק זה החל כבר לפני מספר עשורים בהסכמים קיבוציים ובצווים של שר העבודה, המשכו בצו ההרחבה הפנסיוני במשק וכעת גם בתיקון האחרון לחוק הפיקוח. כדברי בית הדין הארצי לאחרונה בפסק הדין שקבע כי אין למעסיק אחריות על בחירות פנסיוניות של העובד[3] "מוחלשת הזיקה של המעסיק לפיצויים והתוצאה היא אפוא שעל המעסיק אין זיקה לכספי הביטוח הפנסיוני".

[1] לנדסברג נגד גל-רום יועצים בע"מ
[2] וגם בקופת גמל אישית לפיצויים
[3] ראה הערת שוליים 1


 
***
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין. בכל מקרה ספציפי מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין והקוראים מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו, ועם מחלקת דיני עבודה, בטלפון 03-5670695.
 
ש. הורוביץ ושות׳
רחוב אחד העם 31, תל אביב יפו
טלפון: 5670700 3(0) 972+

s-horowitz.com

חפשו אותנו גם ב:
en_bottom_gray
כל הזכויות שמורות לש. הורוביץ ושות' © 2018.
דיוור זה מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין בו משום התחייבות כלשהי לדיוק ו/או שלמות המידע הכלול בו. אין להתייחס ו/או להסתמך על הכתוב כעל ייעוץ משפטי מקצועי או תחליף לייעוץ שכזה. הסתמכות על תוכנו של דיוור זה ו/או שימוש בו, לא ייצרו בשום אופן יחסי עורך-דין – לקוח בינך לבין ש. הורוביץ ושות' ולא יהיה בהם כדי להטיל על ש. הורוביץ ושות' אחריות כלשהי לתוצאות שתגרמנה מכך. תוכנו של דיוור זה והזכויות בו יישארו בכל עת בבעלות ש. הורוביץ ושות'.