לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg

 עדכון לקוחות: שינויי חקיקה בתחום היטל השבחה

ביום 9.7.18 התקבלה בקריאה שלישית הצעת חוק התכנון והבניה (תיקון מס' 126), התשע"ח - 2018 (להלן: "התיקון").
 
התיקון מורה על שלושה שינויים עקרוניים, הנוגעים לסוגיית היטל השבחה. 
 
החרגת תוכניות כוללניות

1. התיקון מחריג תוכניות מתאר כוללניות מהגדרת תוכנית אשר בגינה ניתן לחייב בהיטל השבחה (בהתאם  לתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה). 

2. הרקע לתיקון, הינו חיוב בעלי קרקע בהיטלי השבחה בסכומים לא מבוטלים, אשר נדרשו לאור אישור תוכניות מתאר כוללניות (כגון תוכנית תא/5000 בתל אביב), במסגרתן הוקנו לבעלי הקרקע זכויות שאינן ניתנות למימוש, אלא בכפוף לאישורה של תוכנית מפורטת. 

3. דרישת היטל ההשבחה בהתאם לתוכנית המתאר הכוללנית יצרה עיוותים משמעותיים, בין היתר, לאור העובדה שזכויות אלה הינן ערטילאיות וכפופות לאישורה של תוכנית מפורטת, אשר דבר אישורה אינו ודאי כלל וכלל, וכן לאור העובדה שהיקף זכויות הבניה העתידי אינו ידוע באופן מדויק באופן שהוליד חיובי היטל השבחה לא מדויקים. 

4. במסגרת התיקון נקבעו הוראות מעבר ביחס למקרים בהם נערך מימוש זכויות לפני כניסתו לתוקף של התיקון, באופן שאותם בעלי קרקע (אשר אין לגבם שומה סופית) יהיו רשאים  לבקש, כי השומה תיערך בעתיד ורק לאחר אישורה של תכנית מפורטת, ככל שזו אכן תאושר. 

5. לסיכום, התיקון לחוק פתר את העיוות שנוצר בחוק, על ידי החרגת התוכניות הכוללניות מהגדרת המונח תוכנית כאמור וכך, מנע חיוב בהיטל השבחה מכוח תוכניות כוללניות. 

הזמנת שומת היטל השבחה לפני מימוש זכויות

1. בהתאם לחוק התכנון והבניה קנויה הזכות לנישום לבקש שומת היטל השבחה מהוועדה המקומית לתכנון ובניה, בגין תוכנית שאושרה ביחס למקרקעין, גם אם לא התקיים "מימוש זכויות" ביחס לנכס. 

2. סעיף זה נועד לאפשר לצדדים לעסקת מקרקעין לכלכל צעדיהם באופן מיטבי, ולהסיר את אי הודאות הקיימת ביחס לסכום היטל ההשבחה, שיידרש בעת מימוש הזכויות בקרקע. 

3. חרף הזכות האמורה, שהייתה קבוע בחוק התכנון והבניה שלפני התיקון, ועדות מקומיות רבות ניצלו את הניסוח המעורפל שבחוק והתנו את עריכת השומה בהתחייבות הנישום לשאת בתשלום היטל ההשבחה בסמוך לאחר עריכתה, באופן שעיקר לגמרי את השימוש בהוראה זו, שכן לאור הקדמת תשלום היטל ההשבחה, חששו נישומים לעשות שימוש בזכותם לקבל את שומת היטל ההשבחה מראש. 

4. כעת, לאחר התיקון, נישום רשאי לבקש שומת היטל השבחה ללא כל התחייבות לתשלומה, אלא במועד מימוש הזכויות. תיקון זה מצמצם את חוסר הוודאות, שכן הוא מאפשר לצדדים לעסקה, לדעת מראש מהו סכום החיוב בהיטל ההשבחה. 

חיוב היטל השבחה בגין רכוש משותף
 
1. בהתאם להוראות חוק התכנון והבניה, היטל השבחה בגין רכוש משותף נגבה בהתאם לחלקם היחסי של בעלי הזכויות בבית המשותף. 

2. בהתאם לתיקון נקבע, כי מקום שבו קיים רכוש משותף, אשר לפי טיבו ניתן להצמידו ליחידה מסוימת בבית המשותף, כגון חדר יציאה לגג או הרחבה, תחול חובת תשלומו על בעליה של אותה דירה באופן מלא, ולא באופן יחסי בין כלל בעלי היחידות בבית המשותף. 
נשמח לעמוד לרשותכם להבהרות בעניינים אלו ובמתן ייעוץ פרטני לכל שאלה.
 
האמור לעיל מהווה תמצית בלבד של התיקון לחוק, המובאת לצורך התרשמות כללית בלבד, ואין להסתמך עליה או להתייחס אליה כאל ייעוץ משפטי.

 
___________-...
עו"ד רועי חרש, ראש מחלקת נדל"ן

טלפון: 972-3-7770120
מייל: royh@ebnlaw.co.il


 

מחלקת נדל"ן

מחלקת הנדל"ן של משרד ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות' חולשת על כלל תחומי המקרקעין השונים, ובכלל זה: ייזום פרויקטים למשרדים ולמגורים, נדל"ן מניב, מרכזי קניות, התחדשות עירונית, דיור מוגן, מלונאות, תחנות דלק, קבוצות רכישה, תכנון ובניה ומימון נדל"ן.
 
בין לקוחות המחלקה נמנים חברות נדל"ן מהגדולות והמובילות בישראל, חברות נדל"ן מניב, בנקים, קרנות, חברות תשתית, יזמים פרטיים וגופים זרים הפועלים בתחום הנדל"ן בישראל.