שלום  

הוויכוח על היקף הכלים שלרשות מדינת ישראל במלחמתה המתמדת בטרור לא מרפה בשנים האחרונות. החודש, המכון מגיש תרומתו לדיון עם סקירה רחבה של השימוש בשלילת אזרחות, הריסת בתים וסיכול ממוקד. במקביל, המכון עומד להרחיב באופן משמעותי את פעילות 'זכויות אדם כחולבן' בירושלים. כל זה ועוד במידעון להלן.
 

דמוקרטיה בדילמה: אמצעים למאבק בטרור

עמית איזנמן, חוקר במכון, התמקד בחודשים האחרונים בשאלת הלגיטימיות שבשימוש באמצעי ענישה והרתעה יוצאי דופן במסגרת המלחמה בפשע יוצא דופן - הטרור. כמנהגנו בקודש, גם במחקר הזה בחרנו לבחון את הסוגיה במבט השוואתי, על מנת להפריך את הטיעון לפיו סיכולים ממוקדים, הריסת בתים ושלילת אזרחות הם כלים לא סבירים במשטר דמוקרטי.
___________11
המחקר בוחן את השימוש בשלוש הפרקטיקות הללו במאבק בטרור בקרב המדינות החברות בארגון המדינות המתועשות (G7). מדינות אלו כוללות את קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, בריטניה וארצות הברית. מחקר זה נועד להרחיב את מבטם של מקבלי ההחלטות בישראל ולהדגים כיצד מדינות שונות מתמודדות עם אתגרי הלחימה בטרור הניצבים לפתחן בדרכים דומות. להלן עיקרי הממצאים:
בנוגע לסיכול הממוקד, 4 מ6 המדינות הנבחנות מחזיקות בכטב''מים מזוינים המיועדים לביצוע משמימה כזו. בשנים האחרונות סיכולים כאלה מתבצעים בפועל על ידי 3 מן המדינות האלה (שהן אלה עם צבא משמעותי יותר ופעולה מבצעית רחבה יותר).
___________11
הריסת בתים היא אמנם שיטה ייחודית למדינת ישראל במתכון זה, אך גם בצרפת מי שהורשע במעשה טרור מפסיד את רכושו לטובת המדינה, שיכולה לעשות ממנו הישר בעיניה.

שלילת אזרחות היא הכלי הנפוץ ביותר מבין הנבחנים: כל המדינות הנ''ל התנסו בפרקטיקה הזאת, וחוץ מקנדה שזנחה אותה, שלילת אזרחות עדיין בשימוש ביתר המדינות. באיטליה אף ניתן לשלול אזרחות למחבל שייותר ללא אזרחות כלל בעקבות המהלך.

פעילויות המכון

זכויות אדם כחולבן

17038870_101...
בשנים האחרונות 'זכויות אדם כחולבן' התמקד בסוגית הפועלים הערבים העובדים לפנים מן הקו הירוק: תנאי המעבר, היתרי עבודה, שימור זכויות העובד וכו.

לרקאת השנה הקרובה, אנחנו מריחיבים את העיסוק שלנו לתושבי מזרח ירושלים. בהבנה שהשמירה על ירושלים מאוחדת (עוד לא סיירתם עם 'זאת ירושלים'?) ועל השקט בעיר דורשת לשים קץ להזנחת השכונות הערביות, אנחנו נפעל לחיזוק הקשר של האוכלוסיה המקומית לרשויות הישראליות. 

לשם כך נעבוד בשיתוף פעולה עם יו''ר מינהל קהילתי צור בהר ד''ר רמדאן דבש (במרכז התמונה, עם מנכ''לית המכון מירי שלם ורכז השטח שלנו, ניקולא טובול). דבש הוא ממובילי מגמת ההשתלבות של ערביי ירושלים לישראל.

מלגות לסטודנטים!

____________...
לקראת שנת לימודים תשע''ט אנחנו פותחים את מחזור המתמחים החדש שלנו!

סטודנט המזדהה עם ערכי המכון מוזמן להגיש את מועמדותו לתחומים הבאים:
  • מחקר
  • הדרכת הסדנה 'בגלל הרוח'
  • צילום, גרפיקה ועריכת וידאו
  • מגוון פעילויות כלפי המגזר הערבי
מעבר למלגה, שנת התמחות במכון היא הזדמנות פז להתחבר לעשיה ציונית משמעותית בת ימינו ולהשפיע על עיצובן של פני החברה הישראלית.

המכון בתקשורת

___________11
  • מנכ''לית המכון מירי שלם הציגה את מאבקה למניעת הדרת הנשים מהמרחב הציבורי בסרט דוקו של 'קשת 12'.
  • ניקולא נסים טובול, רכז פרויקטים במכון, התראיין לרדיו עולי צרפת 'קעליטה' על האתגרים הגאופוליטיים בירושלים.

מאמרים

מאמרים שפרסמו חברי המכון, בהם התייחסויות לשלל סוגיות הנמצאות על סדר היום הציבורי:
 
  • יו"ר המכון, ד"ר יועז הנדל, מגן על עיקרון 'צבא העם' (ידיעות אחרונות).
  • מירי שלם, מנכ"לית המכון, וח''כ עליזה לביא רצו לארגן יום עיון על מקום הנשים בתנועה הציונית בעקבות פרסום החוברת שלנו. ואז נתקלו בראש הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, ח"כ עאידה תומא־סלימאן. מירי מסכמת את הפרשה (מקור ראשון).
  • ישראל הראל, היו"ר המייסד של המכון, תוהה למה תחקיר מעמיק על שחיתות שלטונית זוכה לפחות חשיפה כשהדבר נוגע לשופטי בית משפט העליון (הארץ).
  • נוה דרומי, מנהלת תנועת 'זכויות אדם כחולבן', מסבירה למה לשמאל כל כך קשה להתמודד עם הוגים ימניים חילונים-ליברלים (הארץ).
 
sep