שלום  

סוגית האיחוד בין בני משפחה ערבים ישראלים ותושבי השטחים חוזרת לקדמת הבמה מעת לעת. האיסור הנהוג מאז האנתיפדה השניה תחת התקפה חוזרת כפגיעה בלתי מידתית בזכויות הפרט. המחקר שלנו החודש בוחן את היסודות המצדיקים את המשך מדיניות זו, הן מן הפן הבטחוני והן מן הפן הדמוגרפי.

בהמשך המידעון תוכלו לקרוא על מגוון הפעילויות בהן עסקנו החודש, ממזדרונות הכנסת לעומק השטח, בין השאר סביב פרשת עיסאם עקל שטרם שוחרר.
 
___________11
מעת לעת נשמעות טענות כנגד חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה) האוסר על כניסתם של בני זוג פלסטינים אל תוך הקו הירוק על מנת להתאחד עם בני זוגם הערביים החיים בישראל. חוק זה נחקק בשנת 2003 ולקראת חידוש תוקפו (מדי שנה) יש הקוראים לבטלו בשל אופיו המפלה לכאורה.


משמאל, ראיון עם עורך המחקר עמית איזנמן.
נייר זה עומד על ההצדקות למניעת איחוד משפחות ומראה כי בניגוד לשיטתו של בית המשפט העליון, המבסס את תמיכתו בחוק על ההצדקה הביטחונית בלבד, גם להצדקה הדמוגרפית – שמירה על רוב יהודי מוצק – יש משקל לא מבוטל. במחקר זה הועמדה התשתית להצדקה זו והיא קיומה הלגיטימי של מדינת הלאום. מן הדיון בסוגיה זו מהדהדת חשיבותו של חוק הלאום כנותן תוקף לאמצעים השונים להגנה על מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, ביניהם, מניעת איחוד משפחות.

זכויות אדם כחולבן

___________11
ממשיכים במאמצים שלנו להגיע לשחרור עיסאם עקל, תשוב ירושלים אשר מוחזק בידי הרשות הפלשתינית מזה למעלה מחודשיים.

כזכור עקל בעל האזרחות האמריקנית מואשם במכירת נדל''ן ליהודים בעיר העתיקה. בעקבות לחצים כבירים על בני משפחתו הוא הגיע לחקירת משטרה במראללה, ממנה לא שב. זכויותיו כנחקר אינם נשמרים ורק נציגי שגרירות ארה''ב הורשו לבקרו. 

למרות מאמצי ישראל להביא לשחרורו, בכירי הרשות בחרו במדיניות מאוד תקיפה בנושא, שמתכתבת עם מעצרם של כמה עשרות תושבי הגדה בהאשמות דומות, ורצח אזרח ישראלי -מחמד סלאמה  - בג'לג'וליה.
___________11
בין השאר ניצלנו את הבמה של יום זכויות האדם הבינלאומי (10 בדצמבר) לדיון מחודש בכנסת. לעדת הפנים הבאנו את ווליד (שם בדוי), אחד מקרבנות העינוים שאנו מלווים מזה מעל שנה, לתאר את משמעות מאסר בתאי הרשות. את עדותו המרגשת סיקרו מספר כלי תקשורת (צפו בה כאן). בנוסף ניקולא נסים טובול, רכז הפרויקטים שלנו, הציג את החששות של ערבים תושבי ירושלים מפני נקמתם של פעילי פת''ח כלפי כל חשוד בנורמליזציה עם ישראל.

חדשות המכון

___________11
פותחים פינה חדשה : תכירו את המתמחים שלנו!
 
החודש החוקר העוסק בדת ומדינה, דוד ויצ'נר. בעל תואר ראשון במדעי הרוח ותואר שני בפילוסופיה, הוא כיום דוקטורנט לפילוסופיה באוניברסיטת בר-אילן.

דוד מתמחה במחלקת המחקר במכון ועמל על כתיבת מחקר בנושא נישואים אלטרנטיביים. מטרת המחקר היא לעמוד על החסמים הסוציולוגיים של יהודים בישראל המונעים מהם לבחור בטקס נישואין שלא במסגרת הרבנות. ויצ'נר שימש כרב קמפוס באוניברסיטת שיקגו.

___________11
קיימנו כנס מרתק בנושא זכויות נחקרים. בין המשתתפים: השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, עו''ד ציון אמיר, המשנה לפרקליט המדינה והמשנה לסנגור המדינה. אתם מוזמנים לצפות בקטעים נבחרים מן הפאנלים כאן.
___________11
חודש עמוס במשרדי המכון:
קיימנו ערב גיבוש והוקרה למלגאים שלנו, במהלכו הציגו את מצב ההתקדמות של מגוון הפעילויות שלהם: מחקר, מעברים, מזרח ירולשים...
בנוסף לסיורי שטח המסורתיים, גם הגיעו אלינו קבוצת מנהיגים צעירים מUCLA בביקור בארץ על מורכבות הסכסוך ואינטרסים משותפים. באו לשמוע איך ארגון ציוני מצליח בשמירה על זכויות יסוד איפה שפעילי BDS רק מעצימים את ההתנגדות להם.

המכון בתקשורת

___________11
  • עדותו המצמררת של ווליד סוקרה במגוון כלי תקשורת: וואלה, ערוץ 7, ערוץ 20, ועוד.
  • זוכרים את מחקר 'מדיניות החיסונים בישראל בניתוח השוואתי' שפרסמנו לפני שנה? אז הוא משמש מקור למאמץ חקיקתי לשמור על הבריאות הציבור.

מאמרים

לקט מאמרים שפרסמו חברי המכון, בהם התייחסויות לשלל סוגיות הנמצאות על סדר היום הציבורי:
 
  • יו"ר המכון, ד"ר יועז הנדל, מזהיר מפני מדינה פלשתינית שאינה תהיה מסוגלת לכבד זכויות אדם (ידיעות אחרונות).
  • ישראל הראל, היו"ר המייסד של המכון, מזכיר לנו שהגנרלים לשעבר נוטים לשקוע בפנטזיות מנותקות עם הכניסתם לעולם הפוליט (הארץ).
  • נוה דרומי, מנהלת 'זכויות אדם כחולבן', שמחה שדמויות שמאל כמ וגדי טאוב ובן דרור ימיני מתחילות להשיב אש למי שמאיים לחטוף את המחנה למחוזות רדיקליים (הארץ).
 
sep