header_1
עורכי הדין     |     תחומי עיסוק     |     אודות GS     |     כתבו לנו
main
memo_1_1

 סיכום שנת 2018 בתחום אופציות ותגמול בכירים

 
לקוחות יקרים,

ריכזנו עבורכם, בקליפת אגוז, את עיקר החידושים והשינויים בתחום האופציות ותגמול הבכירים בשנת 2018 ואנחנו מזמינים אתכם להיוועץ עימנו לגבי השלכותיהם על חברתכם. 
1. הקלות במיסוי אופציות ל"בעלי שליטה" בחברות ציבוריות הפועלות בתחום המחקר והפיתוח, בהתאם לסעיף 102 (חוזר מס הכנסה 21/2018) - ביום 31 בדצמבר 2018 פרסמה רשות המיסים חוזר הקובע מספר הקלות מיסוי, וביניהן נקבע כי לגבי חברת מחקר ופיתוח שהונפקה לראשונה לציבור בבורסה בישראל בין ה- 1 ביולי 2016 ועד ל- 30 ביוני 2019, תהיה האפשרות ליחידים שהינם "בעלי שליטה" (כהגדרת המונח בפקודת מס הכנסה) אשר עובדים בחברה, ליהנות מהטבות מסלול רווח הון שבסעיף 102 לפקודת מס הכנסה, במקום כפיפות להוראות סעיף 3(ט) לפקודה.
2. קריאה לנישומים לתקן דוחות עבר בעקבות הלכת "קונטירה ופיניסאר" על הכללת ההוצאה בגין האופציות ב"קוסט פלוס" - בהמשך לפס"ד קונטירה ופיניסיאר, פרסמה רשות המיסים, ביום 13 בדצמבר 2018 מכתב למייצגים אשר על-פניו מבטא עמדה חסרת תקדים לרעת הנישומים, ולפיו חברות שלא רשמו הכנסות לצורך חישוב הרווח לצורכי מס בגין עלות הקצאת אופציות לעובדים כאמור, נדרשות "לכלול את ההכנסות האמורות ולדווח עליהן בדוחותיהן, לרבות באמצעות הגשת דיווחים מתקנים בגין העבר... ככל שנדרש ולא נעשה עד כה". במכתב האמור נקבעה סנקציה ולפיה "בהיעדר דיווח מתוקן כאמור, יינקטו הליכי שומה, במסגרתם יכול וייקבע "מחיר עסקה" גבוה יותר (בהתאם לחציון בטווח הבין רבעוני) ממחיר העסקה המדווח, כפי שנקבע בפסק הדין, ובמקרים מסוימים אף הטלת קנסות גירעון". 

אנו סבורים כי קיימת שאלה אמיתית לגבי תוקפה המשפטי של דרישה כזו לתיקוני דוחות שהוגשו זה מכבר. כמו כן, דרישה זו מעלה מספר שאלות לרבות כיצד מתמודדים עם כך שתיקון של דוח עבר יגרור פתיחה של שנות ההתיישנות של אותו דוח? האם יעלה על הדעת שכל פסק דין שיש בו פרשנות מסוימת יוביל לצורך בתיקון דוחות שהוגשו? מה כאשר הפרשנות אינה מיטיבה עם רשות המיסים אלא דווקא עם הנישומים? בגין אילו שנים נדרש התיקון ועד מתי יש להגישו?
3. החלטת מיסוי לגבי אופציות שהוענקו בחו"ל לעובד שחזר לישראל - בנובמבר 2018 ניתנה החלטת מיסוי שלא בהסכם, לגבי מיסוי רווח מאופציות שהוענקו לעובד בזמן שהתגורר בארה"ב, לאחר שעשה "רילוקיישן" וניתק את תושבותו הישראלית. לאחר הענקת האופציות בארה"ב, העובד שב לישראל, כך שחלק מהאופציות הבשילו בזמן שהתגורר בארה"ב וחלקן הבשילו לאחר שחזר לישראל. בהחלטת המיסוי נקבע, בין היתר, כי אם במועד מכירת המניות שמקורן במימוש האופציות, העובד הוא תושב ישראל, אזי הרווח בגין כל האופציות, הן האופציות שהבשילו בזמן שהעובד התגורר בארה"ב והן האופציות שהבשילו לאחר שחזר לישראל, ימוסה כהכנסת עבודה של תושב ישראל לפי סעיף (2) לפקודה, קרי בשיעור מס שולי. אין בהחלטת המיסוי כדי לשלול מתן זיכוי של מסי חוץ ששולמו בפועל בארה"ב בגין רווח  מאופציות שהבשילו בזמן שהעובד התגורר בארה"ב. 
4. מיסוי תגמול מבוסס הון שהבשלתו תלוית ביצועים והבשלה תלוית EXIT (חוזר מס הכנסה 18/2018) - בחוזר מיום 5 בדצמבר 2018 צוינה עמדת רשות המיסים בשני נושאים עיקריים: (1) ככלל, מועד ההקצאה לגבי זכויות לעובדים, שהבשלתן תלויה בתנאי עבודה, תנאי ביצוע או תנאי שוק, לפי הוראות סעיף 102 במסלול רווח הון, יהיה המועד שבו נקבעו כל התנאים ללא כפיפות לשיקול דעת כאשר הם מדידים ומוגדרים מראש; (2) אם התנאי היחיד או אחד התנאים המצטברים להבשלה של הזכויות הוא קרות אירוע אקזיט או IPO, למעט האצת הבשלה במקרים אלה, לא יחול סעיף 102 לפקודה וההכנסה תמוסה כהכנסת עבודה לפי סעיף 2(2) לפקודה. בהתאם לחוזר זה, חברה שלא עומדת בתנאי החוזר תוכל לפנות לרשות המסים עד ליום 5 ביוני 2019, בבקשה לשנות את תנאי ההבשלה של האופציות שטרם הבשילו, כך שיתאימו להוראות החוזר ובמקרה זה תקופת הנאמנות המינימאלית של האופציות תחל להיספר מחדש ממועד הפניה כאמור.
5. פסיקה של בימ"ש מחוזי - השבת אופציות שהוענקו כדין - ביום 23 באוקטובר 2018, פורסם פסק דין ת"א 9030-10-15 ויקטור מדינה ואח' נ' ווייב גארד טכנולוגיות בע"מ ואח', מפי כבוד השופטת דניה קרת-מאיר מהמחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו. פסק הדין חייב שני בעלי מניות מרכזיים בחברה המכהנים בה כדירקטורים, להחזיר לחברה את האופציות והעמלות שקיבלו למרות שאושרו על-ידי הדירקטוריון ואסיפת בעלי המניות בחברה כדין. זאת, מכיוון שהם מהווים, כהחלטת בית המשפט, חלוקת דיבידנד בלתי שוויונית המקפחת את יתר בעלי המניות בחברה. מדובר לראשונה בדרישה להחזר של תגמול שאושר לנושאי המשרה כדין, בשל טענה של קיפוח המיעוט.
6. החלטת מיסוי - מיסוי אופציות של יועץ שהפך לעובד בגין תקופת יחסי עבודה - בהחלטת מיסוי ממאי 2018 נדחתה בקשת החברה לשנות את סיווג האופציות שהקצתה ליחיד תושב ישראל ששימש כנותן שירותים לחברה ועבר להתקשרות עימה כעובד, ממסלול סעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה למסלול רווח הון במסגרת סעיף 102 לפקודה. בהתאם, נקבע בהחלטה כי אירוע המס יחול במועד המימוש של האופציות למניות החברה והכנסתו של הניצע במועד זה תסוּוג כהכנסה ממשלח-יד לפי סעיף 2(1) לפקודה (גם בגין הבשלה בתקופה בה ישמש כעובד בחברה). נקבע שעל מנת להיכנס בגדרי הוראות סעיף 102 ישנה חובה כי יחולו בין הניצע לבין החברה המעבידה כבר במועד הענקת האופציות יחסי עובד-מעביד, או לחילופין, שהניצע ישמש כדירקטור בחברה.
7. החלטה על החזרת מענקים ששולמו לנושאי משרה ישירות על-ידי בעל שליטה תוך חריגה ממדיניות התגמול - ביום 18 במרץ 2018 אישר בית המשפט המחוזי את הסדר הפשרה בעניין התביעה הנגזרת מטעם החברה לישראל בע"מ נגד עידן עופר ואחרים (תנג (ת"א) 18994-07-15) במסגרתו הוסכם על החזרת מענקים שקיבלו נושאי משרה ישירות מבעל השליטה בחברה במסגרת עסקת פיצול. הפשרה התקבלה על רקע החלטת בית המשפט מיום 30.4.2017 לאשר את התביעה כתביעה נגזרת, שבה נקבע כי "המענקים חרגו ממדיניות התגמול של החברה באופן שהיה יכול לשנות את מערך התמריצים שמדיניות תגמול זו ביקשה להשיג, כי התשלום גרם לנושאי המשרה להיות במצב של ניגוד עניינים ביחס למהלך הפיצול וכי הוא הביא אותם למצב של הפרת חובת האמון שלהם כלפי החברה"
8. רכישה עצמית של מניות בהתאם לחוק החברות (חוזר מס הכנסה 2/2018) - החוזר קבע, בין היתר, כי מכירת מניות שרכשה חברה ברכישה עצמית לא תהווה אירוע מס אם החברה עומדת בתנאי אותו חוזר (למשל קיום תקופת החזקה מינימלית של המניות שנרכשו). עוד נקבע כי רכישה עצמית של מניות שהוקצו מכוח תכנית לפי סעיף 102 לפקודה, מעובדי החברה, לא תסווג בידי העובדים כדיבידנד. הובהר כי ייתכן שרכישה עצמית של המניות מידי העובדים בתנאים הללו תשלול מהעובד את האפשרות ליהנות משיעור המס המוטב במסלול ההוני.
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד שגית שובל-מוקד, שותפה במחלקת מיסים ותגמול בכירים, בדוא"ל: sagit.shoval-moked@goldfarb.com ו/או לעו"ד אלנה אפלמן ממחלקת מיסים ותגמול בכירים, בדוא"ל: Elena.epelman@goldfarb.com, בטלפון 03-608-9161