לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
אם אינך רואה את הדוא״ל לחץ כאן
 
logo_en_1
עדכון לקוחות:

שעות משמרת עוקבת ביום עבודה עוקב אינן בהכרח שעות נוספות
בעקבות הצעת חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון – הפסקה בין יום עבודה למשנה שלא עולה על 8 שעות)[1]
en_headline_...
en_image2

מאת עו"ד שושנה גביש, שותפה, ראש תחום דיני עבודה, משרד ש. הורוביץ ושות'


מקום עבודה בו עובדים נוהגים לעבוד במשמרות ניצב לעיתים קרובות בפני תביעות הנובעות מהעדר התאמה בין הסדרי התשלום שהונהגו במקום העבודה להוראות חוק שעות עבודה ומנוחה.
לעיתים קרובות, כלל לא הייתה למעסיק כוונה לגרוע מזכויות עובדים, כי אם לקבוע הסדרים מיטיבים, ובסופו של דבר מתברר, כי זכות מוגנת של העובד נפגעה וטענת המעסיק כי יש לבצע קיזוז של זכויות יתר כנגד זכויות מינימום אינה  מתקבלת.
 
אגב דיון בתביעות מסוג זה, בית הדין נדרש לשאלה האם יש לראות את שעות העבודה שנעבדו במשמרת עוקבת ביום קלנדרי עוקב – נניח ביום שני בשבוע - כשעות נוספות על השעות העבודה שנעבדו במשמרת הקודמת ביום הקלנדרי הקודם – ביום ראשון של אותו שבוע. לתשובה לשאלה זו ישנה משמעות כלכלית גדולה במיוחד כאשר עבור המשמרת הקודמת משולמת תוספת משמרות, אותה יש כידוע להביא בחשבון בחישוב שעות נוספות.
 
ובכן, הכלל המתגבש הוא, שכאשר יש הפסקה של לפחות שלוש שעות בין משמרת למשמרת, נקטעת הרציפות בין שתי המשמרות ואין לראות את שעות העבודה של המשמרת העוקבת כשעות נוספות [2].
 
בהקשר זה התייחס בית הדין הארצי להוראה בחוק שעות עבודה ומנוחה המחייבת הפסקה של שמונה שעות בין יום עבודה למשנהו – בית הדין קבע, כי הגם שהוראה זו מחייבת את המעסיק, אין משמעותה כי הפרתה מזכה את העובד בשעות נוספות עבור שעות העבודה במשמרת העוקבת[3].
 
יש לציין כי בעקבות פסיקה זו הגישו מספר חברי כנסת הצעת חוק פרטית לפיה, במקרה של הפסקה בין משמרות שהיא פחות משמונה שעות, העובד יהיה זכאי לשעות נוספות עבור שעות המשמרת העוקבת.
 
הצעה זו לכאורה מיטיבה עם העובדים אבל היא עלולה להביא לתוצאה הפוכה לפיה המעסיק ישלם תוספת פחותה – אם בכלל – עבור שעות המשמרת הראשונה באופן שבחישוב כלכלי הוא לא ישא בעלות נוספת וממילא גם העובד לא ירוויח.
 
מצב כזה אפשרי במקומות עבודה שבהם תוספת המשמרת אינה משולמת מכוח הסכמים או הסדרים קיבוציים. במקומות בהם תוספת המשמרת משולמת מכוח הסכמים או הסדרים קיבוציים, המעסיק יצטרך לנהל משא ומתן על מנת שהעלות כתוצאה מכך שהצעת החוק תתקבל, לא תיפול עליו או לא רק עליו.


[1] ה"ח מיום 15.10.2018 של ח"כ שלי יחימוביץ' ויוליה מלינובסקי
[2] סע"ש (חי') אירינה גרייזר נגד איל"ן איגוד ישראלי לילדים נפגעים
[3] ע"ע (ארצי) 68015-03-17 חברת קבוצת השומרים שמירה ובטחון בע"מ נ' דמיטרי קלינין


 
***
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין. בכל מקרה ספציפי מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין והקוראים מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו, ועם מחלקת דיני עבודה, בטלפון 03-5670695.
 
ש. הורוביץ ושות׳
רחוב אחד העם 31, תל אביב יפו
טלפון: 5670700 3(0) 972+

s-horowitz.com

חפשו אותנו גם ב:
en_bottom_gray
כל הזכויות שמורות לש. הורוביץ ושות' © 2018.
דיוור זה מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין בו משום התחייבות כלשהי לדיוק ו/או שלמות המידע הכלול בו. אין להתייחס ו/או להסתמך על הכתוב כעל ייעוץ משפטי מקצועי או תחליף לייעוץ שכזה. הסתמכות על תוכנו של דיוור זה ו/או שימוש בו, לא ייצרו בשום אופן יחסי עורך-דין – לקוח בינך לבין ש. הורוביץ ושות' ולא יהיה בהם כדי להטיל על ש. הורוביץ ושות' אחריות כלשהי לתוצאות שתגרמנה מכך. תוכנו של דיוור זה והזכויות בו יישארו בכל עת בבעלות ש. הורוביץ ושות'.