לחץ לקבלת לגרסה הנגישה
Logo_EReg
שוק התקשורת הישראלי: סיכום שנה ותחזיות לעתיד

 
שנת 2019 לוותה בהתפתחויות רבות בשוק התקשורת הישראלי, כשהבולטת מכולן היא חדירתם חסרת-התקדים של שירותי התוכן המקוונים, המקומיים והבינלאומיים, אל תוך שוק הטלוויזיה הישראלי. שירותי תוכן אלו הפכו לשחקנים מרכזיים בשוק הטלוויזיה הרב-ערוצית, זאת לצד נטפליקס, אשר כניסתה לשוק הישראלי מוערכת נכון לסוף שנת 2019 בכ-25% ממשקי הבית.

שינויים אלו מעוררים אתגרים משפטיים ורגולטורים משמעותיים: בעוד שהפצת תכנים באמצעות כבלים או לוויין כפופה לרגולציה מקיפה ורחבה, שירותים דומים המופצים באמצעות רשת האינטרנט, כגון סלקוםTV או Netflix אינם כפופים כלל לרגולציה מכוח חוק התקשורת או חוק הרשות השנייה (אלא רק להוראות הדינים הכלליים כגון הגנת צרכן, לשון הרע, או הגבלים עסקיים). בעיה זו של "חוסר איזון מגרש המשחקים" צפויה לזכות לתשומת לב רגולטורית וחקיקתית בעתיד הקרוב, במיוחד כשגם השחקניות הוותיקות החלו בסוף שנת 2019 לאמץ דרכי הפצה אינטרנטיות.

כמו כן, שנת 2019 העמידה בפני שוק התקשורת הישראלי אתגרים רגולטוריים ותפעוליים משמעותיים שהשתקפו גם בביצועיהן של חברות התקשורת הישראליות המדווחות על ירידה עקבית בהכנסותיהן נוכח התחרות האגרסיבית בשווקי האינטרנט והטלוויזיה. 
______
 
אז מה צפוי לנו בשנת 2020?
 
תחום הסלולר: מכרז דור 5
במהלך השנה החדשה צפוי משרד התקשורת להשלים את אחד ממכרזי התשתיות החשובים ביותר לשוק הסלולר, הידוע בכינויו "מכרז דור 5". המכרז נועד לעורר את שוק הסלולר מקיפאונו ולאפשר לכלל מפעילות הסלולר הקיימות להשלים פריסה של טכנולוגיית דור 4 וכן לאפשר להן, כמו גם למפעילים חדשים, לבצע השקעה ראשונית בטכנולוגיית דור 5.
למרות שהמכרז פורסם כבר במהלך שנת 2019, יציאתו לפועל תלויה בתוצאותיה של עתירה מנהלית אותה הגישה סלקום בסוף שנת 2019 נגד שיטת התמחור של המכרז (עת״מ 24540-12-19).
 
תחום שירותי התוכן המקוונים: עדכון החקיקה הרגולטורית
תהליכי החשיבה הציבוריים והממשלתיים שהתקיימו בשנים האחרונות בנוגע לעדכון המשטר הרגולטורי בתחום הטלוויזיה הרב-ערוצית (ועדת שכטר, ועדת פילבר) הבשילו בסוף 2018 לכדי תזכיר חוק מפורט. תזכיר זה מיועד להכפיף את כלל ספקי הטלוויזיה הרב-ערוצית, מסורתיים וחדשים כאחד, לאותה מערכת פיקוח רגולטורית. התבססותם של שירותי הטלוויזיה המקוונים כשחקנים מרכזיים בשוק התקשורת הישראלי במהלך השנה החולפת צפויה להוביל את משרד התקשורת לקדם הליכי חקיקה ברוח זו בתקופה הקרובה, נוכח ההכרח "לאזן את מגרש המשחקים" בשוק הטלוויזיה והתוכן.
 
תחום התשתיות: מתווה משרד התקשורת לפריסת סיבים אופטיים
בסוף שנת 2019, פורסמו להערות הציבור המלצות הצוות הבין-משרדי לבחינת מדיניות פרישת תשתיות תקשורת אולטרה מהירות, המציעות מתווה חדש לפריסת סיבים אופטיים המאפשרים שירותי אינטרנט במהירויות גבוהות במיוחד. המלצות אלו מלמדות על "שינוי כיוון" מבחינת משרד התקשורת, אשר לראשונה מאמץ גישה מרוככת של רגולציה משותפת לעניין חובת הפריסה האוניברסלית.

מתווה זה, אשר צפוי לצאת לפועל במהלך 2020, הוא בעל חשיבות עליונה לקבוצות הטלקום הישראליות ובראשן בזק, סלקום ופרטנר, אשר החלו כבר בפריסת סיבים אופטיים. עם זאת, נוכח העובדה כי מהלך זה יחייב חקיקה רגולטורית, האקלים הפוליטי הנוכחי עלול לגרום לעיכוב נוסף במימושו.

 
 

הכותב הינו ד״ר אסף וינר, עו״ד במחלקת התקשורת, אשר הצטרף למשרדנו לאחרונה לאחר פעילות אקדמית ענפה בתחומי התקשורת והרגולציה ופעילות ציבורית מטעם משרד התקשורת בגיבוש חקיקה ורפורמות בתחום התקשורת והאינטרנט. 

 

אודות מחלקת מדיה ותקשורת


משרדנו הוא מן הבולטים בישראל בתחום התקשורת, ומחלקת התקשורת מדורגת בעקביות בקבוצות האיכות המובילות, הן במדריכי הדירוג המקומיים והן במדריכים הזרים.

עם לקוחות המשרד בתחום התקשורת נמנות חברות תקשורת ומדיה מהגדולות והמובילות בישראל, בהן yes, בזק, פרטנר, תכנית התחקירים "עובדה", חברות הפקה שונות, תחנות רדיו אזורי ועוד.

להמשך קריאה על מחלקת מדיה ותקשורת 
לחצו כאן
עו"ד הדס בקל, מנהלת משותפת של מחלקת המדיה והתקשורת במשרד

טלפון: 03-7770310
דוא"ל: hadas@ebnlaw.co.il
עו"ד שי דיין, מנהל משותף של מחלקת המדיה והתקשורת במשרד 

טלפון: 03-7770360
דוא"ל:
shayd@ebnlaw.co.il