אם אינך רואה את הדוא״ל לחץ כאן
 
logo_en_1
עדכון לקוחות
en_headline_...
אחריות המעסיק על הבחירות הביטוחיות של העובד לגבי אובדן כושר וביטוח שאירים
לאור צו ההרחבה הפנסיוני

 

בית הדין הארצי לעבודה דן בימים אלו בשאלה עקרונית וחשובה:
האם מעסיק חייב לבטח עובד בהסדר פנסיוני הכולל כיסויים למקרה מוות או נכות, גם כאשר העובד בוחר במסלול שלא כולל כיסויים כאלו?

 
מאת שושנה גביש, עו"ד,
ראש תחום דיני עבודה, משרד ש. הורוביץ ושות'
מהו היקף אחריות המעסיק במקרה בו עובד בוחר במסלול ביטוח פנסיוני שאינו כולל אובדן כושר עבודה או ביטוח שאירים? האם המעסיק חשוף לתשלומי פנסיה שהיו משולמים לעובד או לשאיריו במקרה של אירוע ביטוחי – אובדן כושר עבודה או פטירה (חו"ח)?
שאלה זו תלויה ועומדת כיום בפני בית הדין הארצי לעבודה
[1] ובית הדין הארצי התייחס אליה – ובצדק – כאל שאלה עקרונית שלהכרעה בה עשויה להיות השלכות על כלל העובדים והמעסיקים בישראל, והורה לצרף את היועץ המשפטי לממשלה, הסתדרות העובדים הכללית ונשיאות הארגונים העסקיים לדיון.  אלה אכן התייצבו והגישו ניירות עמדה מפורטות.
הביטוח הפנסיוני של אדם לעת אובדן הכנסה, אם בשל נכות או בשל זקנה או פטירה (חו"ח), הוא מהנושאים החשובים ביותר לרווחת האדם והתלויים בו. גם למדינה אחריות לקיום בכבוד של אזרחיה ועל כן אם האזרח לא ידאג לעצמו, הנטל ייפול על הציבור. סכומי הביטוח הלאומי שהם רובד הביטחון הסוציאלי הבסיס אינם מספיקים, כידוע, ולכן  הנהיגה המדינה פנסיית חובה[2] שהעלות לקיומה מוטלת על העובד והמעסיק.
המדינה קבעה כי במקרה בו העובד לא בחר אחרת, על המעסיק לבטח אותו בקרן פנסיה מקיפה (חדשה). קרן פנסיה מקיפה חדשה כוללת, כחלק ממרכיביה המובנים, פנסיית נכות ופנסיית שאירים. על כן במקרה בו העובד מבוטח בקרן פנסיה חדשה, לא מתעוררת בעיה של אי ביטוח נכות או שאירים.
ואולם, החוק אינו מחייב את העובד לבחור קרן פנסיה חדשה, והוא רשאי לבחור גם תכנית ביטוח. מה הדין אם העובד בוחר תכנית ביטוח אך בוחר שלא לרכוש ביטוחים נלווים של נכות ושאירים כי אם לייעד את כל סכומי ההפקדות לפנסיית זקנה, למשל?
מצד אחד צו ההרחבה הפנסיוני קובע כי העובד רשאי לבחור בפנסיה מקיפה לרבות קופת גמל לקצבה בה יהיה מבוטח ו"בלבד שתכלול גם כיסויים למקרה מוות ונכות", אבל מצד שני החוק[3] קובע כי זכות הבחירה בידי העובד וכי למעסיק אסור להתערב בה. על פי עמדת היועץ המשפטי לממשלה, שנתמכת גם בפסק דין חדש של בית המשפט העליון[4], העובד אינו חייב לבחור ביטוח נכות ושאירים, ורשאי לנתב את ההפקדות שלו ושל מעסיקו לצרכי קצבה לעת זקנה שלו, למשל.
מעבר לאמור, וכפי שהדגישו בית המשפט העליון, היועץ המשפטי לממשלה, נשיאות הארגונים העסקיים ועוד, לא כל עובד הוא במעמד שווה ובעל אינטרסים שווים למשנהו: יש כאלה שאין להם שאירים ועל כן אינם מעוניינים לשלם עבור ביטוח שאירים, אחרים שיש להם ביטוח נכות ממקור אחר ואינם מעוניינים לשלם עבור ביטוח נכות ואין הצדקה, גם מבחינת העובד עצמו, לכפות עליו עלויות רכישת ביטוחים שהוא אינו זקוק להם, במקום לנתב את ההפקדות לרכישת קצבת זקנה שתהיה גבוהה יותר.
גם מבחינת המעסיקים– ומעבר לעובדה שעל פי חוק הם אינם רשאים להתערב בבחירות הביטוחיות של העובדים שלהם – אין הצדקה להטיל עליהם את האחריות לבחירות של העובד שכן אין להם יתרון מובנה על העובד בבחירות האישיות של העובד, לא מבחינת ידע על מצבו של העובד ולא מבחינת ידע ביטוחי והם גם אינם מורשים כלל לתת ייעוץ ביטוחי.
התוצאה הנכונה היא, ככל הנראה, הנגשת המידע אודות אפשרויות הבחירה הביטוחיות והשלכותיהם באמצעות סוכני ויועצי ביטוח על מנת שהעובד יוכל לעשות בחירה מושכלת יותר. הפיקוח על הביטוח אכן הוציא הנחיות מפורטות לסוכני ויועצי ביטוח לגבי המידע שהם חייבים להביא בפני העובד שעומד בפני בחירה.
אנחנו נעקוב אחר ההתפתחויות ונעדכן אתכם ככל שנדרש.
 
___________________________________________________________________
[1] ע"ע 7243-10-15 לנדסברג נגד גל-רוב יועצים בע"מ
[2] צו ההרחבה של ההסכם הקיבוצי הכללי (מסגרת) לביטוח פנסיוני מקיף במשק ("צו ההרחבה הפנסיוני").
[3] חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005
[4] בג"ץ 6925/14; 5128/17 פורום החוסכים לפנסיה בישראל ואח' נגד שר האוצר ואח'
en_image2
ש. הורוביץ ושות׳
רחוב אחד העם 31, תל אביב יפו
טלפון: 5670700 3(0) 972+

s-horowitz.com

חפשו אותנו גם ב:
en_bottom_gray
כל הזכויות שמורות לש. הורוביץ ושות' © 2018.
דיוור זה מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין בו משום התחייבות כלשהי לדיוק ו/או שלמות המידע הכלול בו. אין להתייחס ו/או להסתמך על הכתוב כעל ייעוץ משפטי מקצועי או תחליף לייעוץ שכזה. הסתמכות על תוכנו של דיוור זה ו/או שימוש בו, לא ייצרו בשום אופן יחסי עורך-דין – לקוח בינך לבין ש. הורוביץ ושות' ולא יהיה בהם כדי להטיל על ש. הורוביץ ושות' אחריות כלשהי לתוצאות שתגרמנה מכך. תוכנו של דיוור זה והזכויות בו יישארו בכל עת בבעלות ש. הורוביץ ושות'.