View this email in your browser
logo_1
עדכון לקוחות 
פטור מארנונה לשטחים משותפים בעיר תל-אביב-יפו
לקוחות יקרים,
 
ברצוננו להביא לידיעתכם עדכון משפטי חשוב, מן העת האחרונה, בדבר פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים העוסק בשאלת הפטור מארנונה לשטחים משותפים בנכסים שאינם למגורים בעיר תל-אביב-יפו.
 
על פי צו הארנונה של עיריית תל-אביב-יפו שטחים משותפים בבניינים שאינם למגורים פטורים מארנונה על דרך הכלל. למרות זאת, נהגה העירייה להחריג שטחים משותפים מסויימים מן הפטור האמור, כדוגמת חדרי נוחיות קומתיים. נוהג זה של העירייה הובא להכרעה לאחרונה בפסק דינו של בית המשפט אשר יפורט להלן, במסגרתו דחה בית המשפט עמדת העירייה וקבע כי על העירייה לפטור מארנונה גם את חדרי הנוחיות הקומתיים.
 
תשומת ליבכם, כי הסקירה להלן הינה תמציתית וכללית ואין בה כדי להוות חוות דעת משפטית למקרה ספציפי כלשהו. נשמח, כמובן, לייעץ ולסייע לכם בכל סוגיה פרטנית בהתאם לנסיבותיה.
 
עמ"נ (מינהליים ת"א) 56033-02-17 מנהל הארנונה בעיריית תל אביב -יפו נ' עזבון המנוחה חנה ציפורן ז"ל (פורסם בנבו, 25.12.2017)
  1. באותו עניין נדונה השאלה האם חדרי נוחיות במסדרון קומתי בבנייני משרדים, הפתוחים ומשמשים את כל באי הקומה, הם "שטח משותף" הפטור מארנונה לפי צו הארנונה של עיריית תל-אביב-יפו.
  2. צו הארנונה של עיריית תל-אביב-יפו קובע כי "שטח משותף בבנין או בקומה שרובו אינו משמש למגורים, לא יחויב, למעט בנין או קומה אשר לפחות 80% מהשטח הלא משותף מוחזק ע"י מחזיק אחד. שטחים משותפים אלו יחולקו ויחויבו באופן יחסי בין המחזיקים." (סעיף 1.3.1(ח) לצו הארנונה 2017). בעוד הנישומים טענו שחדרי הנוחיות הקומתיים בבנייני משרדים נכנסים לגדר פטור זה, גרס מנהל הארנונה כי שטחי חדרי הנוחיות מהווים "שטח המוחזק במשותף" ועל כן אינם מזכים את בעליהם בפטור.
  3. ועדת הערר סברה כי הצדק עם הנישומים – קרי כי חדרי הנוחיות כאמור נכנסים לגדר הפטור דנן. מנהל הארנונה ביקש, במסגרת ערעורו, להפוך החלטה זו, וטען כי בעוד שוועדת הערר בחנה את שאלת החזקה הבלעדית בחדרי הנוחיות, הרי שהיה עליה לבחון מי הם הנהנים העיקריים מהם. כמו כן, טען מנהל הארנונה כי חדרי הנוחיות אינם מהווים "שטח משותף" לפי המבחן התכליתי – שכן הם חיוניים לפעילות הנכס.
  4. בית המשפט לעניינים מנהליים דחה את ערעורו של מנהל הארנונה. במסגרת פסק דינו קבע בית המשפט כי את המונח "שטח משותף" יש לפרש ככלל לפי מובנו המילולי-מילוני – שטח הנמצא מחוץ לנכסי הנישומים והמשמש יותר ממחזיק אחד. עם זאת, פרשנות זו הינה בגדר חזקה הניתנת לסתירה. סתירת חזקה זו יכול שתהא באמצעות הוכחת קיומו של נהנה עיקרי מן השטח הנדון, שהינו בעל השליטה והיכולת לנצל את השטח לצרכים שונים. במקרה הנדון, כך קבע בית המשפט, לא הוכיח מנהל הארנונה קיומו של נהנה עיקרי שכזה ועל כן חדרי הנוחיות מהווים "שטח משותף" וככאלה זכאים הם לפטור מארנונה.
בימים אלה נשלחים אליכם חשבונות הארנונה השנתיים. כלקוחות משרדנו, נשמח לייעץ לכם בכל הקשור לבדיקת חשבונות הארנונה השנתיים, על מנת לבחון אפשרויות להפחתתם במסגרת החוק. נעיר, בהקשר זה, כי פרק הזמן העומד להשיג על חשבונות הארנונה השנתיים מוגבל על פי החוק (90 יום מקבלת חשבון הארנונה).
  
כתמיד, נשמח להמשיך לייעץ בנושאים אלו ואחרים.
 
בברכה,
הרצוג פוקס נאמן
אנשי קשר

עו"ד שרון פטל | שותף
ראש תחום מיסוי מוניציפאלי
טל: 03-6922082
petel@hfn.co.il

עו"ד משה הרדי | שותף 
ראש מחלקת מקרקעין תכנון ובניה

טל: 03-6922082
hardi@hfn.co.il

מידע שימושי

למידע נוסף על מחלקת מקרקעין תכנון ובניה- לחץ כאן

למידע נוסף על תחום מיסוי מוניציפאלי- לחץ כאן


לקריאת הבלוג של HFN  - לחצו כאן 
banner_2
הרשמה לעדכוני לקוחות
הרשמו לקבלת עדכוני לקוחות, ניוזלטרים ומידע אודות כנסים וימי עיון. להרשמה לחץ כאן.