header_1
עורכי הדין     |     תחומי עיסוק     |     אודות GS     |     כתבו לנו

גיליון מס' 121 - חשון תשע"ז - נובמבר 2016
main
memo_1_1

אנו שמחים להביא בפניכם, קהל לקוחותינו וציבור העוסקים בסחר חוץ, את גליון חודש נובמבר 2016 של "יבוא יצוא ומה שביניהם" הסוקר חידושים משפטיים בענייני מכס, שילוח בינלאומי, ורגולצית סחר.
קריאה נעימה.

 
א. החל מה- 1 בינואר 2017 - סנקציות בגין אי מילוי תצהיר יצואן
 
על פי הנוהל החדש שפורסם על ידי רשות המסים ביום 5.7.16, מחויב כל יצואן לחתום על תצהיר יצואן. יצואן שאינו בטחוני (שאינו עוסק ביצוא ציוד מפוקח או אמצעי הצפנה), יידרש לחתום על תצהיר יצואן שנתי בלבד, ואילו יצואן בטחוני יידרש למלא תצהיר בכל משלוח יצוא. יודגש כי, מיום 1.1.17 יינקטו סנקציות בגין אי מילוי תצהיר יצואן.
במאמר זה תובא סקירה מפורטת בנושא.
ב. התקבלה ארכה להסדרת עלויות הכשרות מול המכס עד ליום 31.12.16
 
כידוע, רשות המכס מאפשרת ליבואני מזון לבצע הליך של דיווח על עלויות כשרות שלא הוצהרו בערך לצרכי מכס במועד היבוא, וזאת כדי לסייע לרשות לגבות את מסי היבוא הנ"ל. במסגרת זו, תוותר הרשות על גביית קנס הפיגורים, אשר היה מוטל בשל אי דיווח במועד היבוא.
 
הליך דיווח זה הוארך על ידי רשות המכס עד ליום 31.12.16. במאמר זה נביא סקירה מפורטת בנושא. 
ג. בית המשפט המחוזי מרכז קיבל את עמדת רשות המיסים לעניין חיוב יבואני רכב ביבוא אישי
 
בסקירה זו נתאר את פסק דינו של בית המשפט המחוזי מרכז שדן בתביעתם של 54 יבואני רכב נגד רשות המיסים שהוגשה עקב חיובם בתוספת מיסי יבוא. החיוב הנוסף הושת בעקבות חקירה שהעלתה את החשד כי המחירים שהוצהרו על-ידם לא היו מחירי אמת.

בית המשפט דחה את תביעתם וקבע כי החלטת רשות המיסים עמדה במבחן הסבירות וכי היבואנים לא עמדו בנטל ההוכחה שהמחיר שהוצהר על-ידם הינו מחיר אמת. 
ד. בית המשפט העליון לרבנות הראשית: יש לסייע ליבואנים מקבילים בהשגת אישורי כשרות 
 
בסקירה זו נתאר את פסק דינו של בית המשפט העליון אשר דחה את עתירתה של יבואנית מזון אשר ביקשה להורות לרבנות הראשית לישראל לתת לה תעודות הכשר למוצרי המזון אותם היא מייבאת לישראל.

בית המשפט קבע כי היבואנית לא מיצתה את ההליכים בטרם פנתה לערכאות משפטיות. עם זאת ציין בית המשפט העליון, כי מצופה מהרבנות הראשית לסייע ליבואנים מקבילים בהשגת אישורי כשרות.
ה. נדחתה עתירה לבג"ץ בעניין השבת רכב תפוס
 
בסקירה זו נתאר את פסק דינו של בית המשפט הגבוה לצדק שדן בעתירה ובבקשה לסעד זמני שהוגשו על ידי יבואני רכב ביבוא אישי נגד רשות המכס. הבקשות הוגשו בגין תפיסת הרכבים שיובאו על ידם, בעקבות חשד לייבוא שלא כדין.

בית המשפט דחה את עתירת היבואנים ואת בקשתם לסעד זמני לשחרור הרכבים, וקבע כי ליבואנים עומד סעד חלופי בדמות הגשת תביעה להשבת התפוס לבית המשפט המוסמך. 
ו. בית משפט השלום בכפר סבא הפחית עיצום כספי שהוטל בגין ניסיון הברחה של כסף לישראל
 
בסקירה זו נתאר מקרה בו סוכל ניסיון הסלקה של כסף לתוך שטחה של מדינת ישראל, בסכום של למעלה מחצי מיליון אירו. השאלה המרכזית אשר נידונה בפסק הדין הייתה גובה העיצום שהוטל על כספי ההברחה.

בית משפט השלום בכפר סבא קבע כי שיעור העיצום חרג ממתחם הסבירות, וכי יש להעמידו עד 60% ולא 100% כפי שהוטל על ידי הוועדה לעיצום כספי.   
ז. בית משפט השלום בתל אביב: ניתן לתבוע מחסן מטענים מארה"ב בבית משפט בישראל בגין נזק שנגרם למטען
 
תהליך יבוא טובין בין מדינות כולל שרשרת לוגיסטיקה מורכבת, אשר במהלכה עלול להיגרם נזק למטען. נשאלת השאלה, האם ניתן לתבוע בישראל גורמים בינלאומיים שמושבם בחו"ל?

שאלה זו נידונה לאחרונה בבית משפט השלום בתל אביב, אשר קבע כי ניתן לתבוע בבית המשפט בישראל, מחסן מטענים שמקום מושבו בארה"ב, וזאת בגין נזק שנגרם למטען שאוחסן על ידו.
ח. הזכות לפרטיות מול פומביות הדיון
 
במאמר זה נסקור את פסק דינו של בית המשפט העליון שדן בערעור במסגרתו התבקש בית המשפט להסיר מפסק דינו של בית המשפט המחוזי את האישיים של נישומים. נישומים אלה ניהלו הליך מס לפני בית המשפט המחוזי בתל אביב בדלתיים סגורות, ובתום ההליך ביקשו להסיר את פרטיהם מפסק הדין. לאחר שבית המשפט המחוזי דחה את בקשתם, הוגשה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון קיבל את הבקשה, אך דחה לגופו של עניין את הערעור, לאור עקרון פומביות הדיון.
ט. מה חדש החודש?
  • יעוץ ליבואני מותגים בנושא חקירות שמנהל אגף המכס ביחס לחיוב מכס על תמלוגים. 
  • ביטול הודעת גרעון בגין פסילת תעודת מקור, לאחר פתיחת תיק האימות על ידי המכס הזר וביטול ההחלטה בדבר אי עמידת הטובין במעמד המקור. 
  • ביטול הודעת גרעון בגין היטל יבוא לאחר קבלת הישבון רטרואקטיבי, בעקבות תקנות חדשות המאפשרות הישבון על היטל יבוא. 
  • יצוג יבואן של משקאות חריפים בבקשה לסעד זמני שהוגש נגדו, בטענה להפרת קניין רוחני ועוולות מסחריות. 
  • יצוג יבואנים בתביעות נגד רשות המכס בסוגיית הטלת מכס על תמלוגים. 
  • הגשת תביעה חדשה נגד רשות המכס ביחס ל"הרמות ערך" בגין משלוחים של טלפונים סלולריים. 
  • הגשת בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון, על החלטת בית המשפט המחוזי שלא לאפשר ליבואן תוספי תזונה להציג ראיה מסוימת בתביעתו. 
  • הרצאת עו"ד גיל נדל במכון התקנים הישראלי, במסגרת יום עיון ליבואנים. 
  • הרצאת עו"ד גיל נדל בלשכת המסחר, במסגרת יום עיון בנושא חוק ציוד רפואי.
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל, ראש תחום דיני יבוא, יצוא וסחר בינלאומי, מחלקת מיסים ותגמול בכירים, בדוא"ל: Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089979.