View this email in your browser
מאי 2017  
logo_1
עדכון לקוחות | מחלקת דיני עבודה 
הוראות בעניין חבות פנסיונית לעובדים זרים שהם מסתננים – פרסום נוהל הפקדות לקופת פיקדון מטעם המדינה
לקוחות וחברים,

ברצוננו להסב את תשומת לבכם לנוהל חדש בנושא פיקדון לעובדים זרים שהם מסתננים שמספרו 9.0.0004 ("הנוהל"), אשר פורסם ביום 25 באפריל 2017 על ידי רשות האוכלוסין וההגירה ("הרשות"). הנוהל מפרט את אופן הפקדת כספי הפיקדון על ידי המעסיק לחשבון הבנק עבור עובד זר מסתנן, אופן תשלום הפיקדון לעובד כאמור עם יציאתו מישראל, או במקרה של פטירה.

הרקע המשפטי לפיקדון – פיקדון על חשבון החבות הפנסיונית ותשלום פיצויי פיטורים

בהתאם לחוק עובדים זרים, התשנ"א -1991 ("החוק"), ניתן לחייב מעסיק של עובד זר להפקיד עבור העובד הזר, מדי חודש, פיקדון כספי בגין כל חודש בו הועסק העובד הזר על ידו ("הפיקדון"). לפי החוק, סכום שהופקד לפיקדון כאמור יבוא על חשבון תשלומים סוציאליים שעל המעסיק לשלם לקרן פנסיה, לתכנית חיסכון אחרת, לקופת תגמולים או לתשלום פיצויי פיטורים, מכוח הסכם קיבוצי או צו הרחבה, ובשיעורים הקבועים בהסכם או בצו כאמור.

החוק קובע, כי מעסיק של עובד זר שהוא מסתנן יפקיד עבורו פיקדון עבור כל חודש בו הועסק המסתנן על ידו, בסכום חודשי השווה ל-36% משכר עבודתו של המסתנן באותו החודש (16% על חשבון המעסיק ו20% על חשבון העובד וכניכוי משכרו). חובת ההפקדה לפיקדון הינה החל מיום 1 במאי 2017.

החלת חובת הפקדת פיקדון בגין העסקת מסתננים נועדה מצד אחד להבטיח את זכאותו של העובד המסתנן לזכויות פנסיוניות ופיצויי פיטורים, ומצד שני ליצור תמריץ משמעותי ליציאת המסתנן מישראל במועד בו הדבר יתאפשר, ולמנוע את השתקעותו בישראל לאחר תום תקופת השהייה בישראל. בהתאם לכך, מפיקדונו של מסתנן שנותר לשהות בישראל לאחר תום תקופת השהייה בישראל, רשאית הרשות לנכות סכום יחסי מהפיקדון בעד כל חודש איחור ביציאה, כמפורט בחוק ובנוהל.

"מסתנן" לעניין הנוהל (ועל פי סעיף 1י2 לחוק) הוא מי שמתקיימים לגביו התנאים המצטברים הבאים:
  1.  הוא שוהה בישראל;
  2. שהייתו בישראל אינה מכוח אזרחות ישראלית או אשרת עולה או תעודת עולה או רישיון לישיבת קבע;
  3. הוא נכנס לישראל שלא דרך תחנת גבול שקבע שר הפנים לפי סעיף 7 לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 ("חוק הכניסה לישראל");
  4. הוא בעל רישיון לפי אחד מהסעיפים הבאים לחוק הכניסה לישראל:
    1. סעיף 2(א)(2) - אשרה ורשיון לישיבת ביקור – עד לשלושה חדשים; או
    2. סעיף 2(א)(5) - רישיון זמני לישיבת ביקור למי שנמצא בישראל בלי רישיון ישיבה וניתן עליו צו הרחקה – עד ליציאתו מישראל או הרחקתו ממנה. 
הנחיות לבדיקת רישיונו של המסתנן, לרבות תמונות לדוגמה, מפורסמות באתר האינטרנט של הרשות, בכתובת זו.

לאור הגדרת המסתנן כמי שנכנס לישראל שלא דרך תחנת גבול, אנו סבורים כי אין חובת הפקדה ביחס לעובדים שהם מבקשי מקלט שאינם מסתננים, אולם נכון יהיה לבחון את המדיניות בנושא לאורך זמן ולוודא כיצד יש לנהוג בכל מקרה לגופו.

בהתאם להוראות תקנות שהותקנו, שתוקפן מיום 1 במאי 2017, יש להפקיד את כספי הפיקדון באופן מקוון באמצעות אתר האינטרנט של הרשות (בכתובת זו, שנכון לפרסום עדכון לקוחות זה אינה פעילה), בחשבון בנק נפרד המיועד אך ורק לכספי הפיקדון, אשר נפתח ומתנהל בבנק אשר ייבחר במכרז ("חשבון הבנק"). חשבון הבנק מנוהל באמצעות יחידת הפיקדונות במינהל שירות למעסיקים ועובדים זרים ברשות. נכון למועד פרסום עדכון זה, הבנק בו מתנהלים חשבונות הפיקדון הוא בנק מזרחי טפחות (בנק 20 סניף 618). בנוסף, בחודש שבו חל מועד יציאתו העובד המסתנן מישראל יציאה של קבע, על המעסיק לשלם את יתרת סכום הפיקדון עבור תקופת העסקתו של העובד המסתנן למועד יציאתו כאמור, חמישה ימים לפחות לפני מועד זה, ובלבד שהמעסיק יודע על מועד העזיבה הצפוי. מלבד ניכוי חלקו של העובד המסתנן בשיעור 20% משכרו החודשי, המעסיק אינו רשאי לנכות משכרו סכום נוסף לטובת הפיקדון, וכספי הפיקדון אינם ניתנים להעברה, לשעבוד או לעיקול.

הנוהל מגדיר כללים שונים, כגון בעניין אופן הגשת בקשה על ידי עובד מסתנן להפחתת תקופת השיהוי הנזקפת לחובתו לצורך ניכוי בגין שיהוי ביציאה מישראל ושיעורי הניכויים; אופן הגשת בקשת עובד מסתנן שעומד לצאת מישראל יציאה של קבע ומעוניין לקבל את כספי הפיקדון; אופן התשלום לעובד מסתנן שכבר יצא מישראל; ותשלום כספי פיקדון של עובד מסתנן שנפטר. פטירתו של עובד זר שהוא מסתנן לפני צאתו מישראל אינה מבטלת את הזכאות לכספי הפיקדון, ולאחר פטירתו יועברו הכספים בהתאם לחוק וכמפורט בהוראות הנוהל.

תשומת הלב כי מעסיק שלא יפקיד כספי פיקדון לעובד מסתנן יהא צפוי להליכי אכיפה מינהלית ופלילית. נזכיר גם, כי נוכח החובות החלים על מזמיני שירותי ניקיון והסעדה מכוח החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, התשע"ב-2011, גם מזמיני שירותים כאמור עלולים להיות כפופים לסנקציות אלו, אם הקבלן מפר את חובותיו בנושא כלפי עובדיו.

נבהיר גם, כי אין בהפקדת כספי פיקדון לעובד מסתנן או בדיווח על תשלום הפיקדון כמפורט בנוהל, משום אישור לחוקיות העסקתו של המסתנן בידי המעסיק או לחוקיות שהייתו או עבודתו של המסתנן בישראל. מידע נרחב בנושא העסקת מסתננים מפורסם באתר האינטרנט של הרשות בכתובת זו. כמו כן, ניתן לעיין בנוהל כלשונו בכתובת זו.

אנו כמובן נמשיך לעדכן בדבר התפתחויות נוספות.

כתמיד, נשמח לעמוד לרשותכם בנושאים שהובאו במסגרת עדכון זה, כמו גם בנושאים אחרים.


מחלקת דיני עבודה והגירה
הרצוג פוקס נאמן 
אנשי קשר

עו"ד אורלי ג'רבי | שותפה
ראש מחלקת דיני עבודה והגירה
טל: 03-6922045
gerbi@hfn.co.il

רועי חיון | שותף
מחלקת דיני עבודה והגירה 
טל: 03-6922045

hayunr@hfn.co.il

מידע שימושי

למידע נוסף על מחלקת דיני עבודה, לחצו כאן

למידע נוסף על מחלקת הגירה, לחצו כאן 

לקריאת הבלוג של HFN לחצו כאן
banner_2
הרשמה לעדכוני לקוחות
הרשמו לקבלת עדכוני לקוחות, ניוזלטרים ומידע אודות כנסים וימי עיון. להרשמה לחצו כאן.