kfhsv_2_0
חלק ג' - מיומנויות הנחיה I חומרים מימי הלמידה בראשית הקיץ
שלום לכולם וחג חנוכה שמח,
אנו ממשיכים בסדרת המיילים הכוללים חומרים מימי הלמידה למנחי השקפה שהתקיימו בקיץ. והפעם - אחרון בסדרה: מיומנויות הנחיה 

 
מנחי מורים מובילים במהלך השקפה נדרשים למיומנויות הנחיה מורכבות להובלת 'שתי הרגליים' שבליבת המהלך:
1. תהליכי בניית קבוצה, יצירת אמון ושיח בטוח.
2. תהליכי למידה מהפרקטיקה על בסיס ייצוגים, המכוונים לשיפור ההוראה. מרכיבים אלה משתקפים גם בכלי ההתבוננות בקהילות השקפה.
מנחי המורים המובילים הנם קבוצה מגוונת, ורבים מהם צמחו לתפקידם לאחר ששימשו מורים מובילים. לעתים קרובות הם נתקלים באתגרים משמעותיים הכרוכים במעבר מ'הוראה' ל'הנחיה', ובהתמודדות עם קבוצות המורים המובילים. לפיכך, פיתוח מיומנויות ההנחיה של המנחים, בדגש על הנחית קבוצות שמטרתן למידה מהפרקטיקה (להבדיל למשל מקבוצות דינמיות), הוא בעל חשיבות רבה.
במייל זה קיבצנו עבורכם חומרים העוסקים באחת הסוגיות המרכזיות המעסיקות מנחים: התמודדות עם התנגדויות העולות בקבוצה.
1. עבודה עם התנגדויות בקבוצה - תקציר מאמר של חלי ברק שטיין המגדיר מהי התנגדות בהקשר של עבודה בקבוצה, מתאר ביטויי התנגדות מגוונים על פי תאוריות שונות ומציע דרכי התערבות יישומיות למנחה בהתאם למאפייני הקבוצה ומטרותיה. המאמר מדגיש את תפקיד המנחה בהבנת מקור ההתנגדות ומציע התערבויות באמצעות כלים דיאולוגיים קבוצתיים ואמפתיה. אלה מדגישים את האמונה בכוחה של הקבוצה להתמודד עם התנגדויות כחלק טבעי מהתהליך הקבוצתי. למעוניינים מצורף קישור גם למאמר המלא באתר של חלי. 
2. התמודדות עם התנגדות - מתווה חשיבה ופעולה למנחהכלי שפותח עבורנו על ידי לילך ינאי, המתאר תהליך של התמודדות עם התנגדויות. תהליך ההתמודדות מתחיל בפעילות פנימית של המנחה - זיהוי המצב, מודעות לו וקבלה של הרגשות הכרוכים בו. מיקוד פנימי זה מאפשר למנחה יצירת פניות להקשבה למסר הקבוצתי. פניות זו, והבנת המסר הקבוצתי, נחוצים למנחה לצורך בחירת נתיב פעולה אפקטיבי: שינוי ההתנהלות שלה שישפיע על הקבוצה, או פתיחת הנושא והתמודדות ישירה אתו בעזרת הקבוצה. הכלי מתאר את השלבים בתהליך ואת השיקולים הכרוכים בכל אחד מהם.
3. התמודדות עם התנגדות לשיתוף בייצוגים - על בסיס הסדנה שהובילה לילך ינאי גיבשנו דוגמה לשימוש במתווה לצורך התמודדות עם סוגיה אופיינית למהלך השקפה - התנגדות הקבוצה להבאת ייצוגים. 
3. התמודדות עם התנגדות לשיתוף בייצוגים - דוגמה לשימוש במתווה 
GROW
2. התמודדות עם התנגדות - מתווה חשיבה ופעולה למנחה
GROW(1)
1. עבודה עם התנגדויות בקבוצה -תקציר מאמר של
חלי ברק שטיין
3(1)
נוסף על חומרים אלה, חילקו לכם בקיץ מאמרים העוסקים בקבוצות: מאפייני הקבוצה כמפתח לקבלת החלטות על ידי המנחה, שלבי התפתחות קבוצה, כלים ואמצעים לניהול חיי הקבוצה. מאמרים אלה ניתן לקבל מאתנו על פי בקשה למייל של השקפה בעותק מודפס בלבד (בשל זכויות יוצרים).
מייל זה עזר לכם? נשמח לדעת!
מוזמנים לקרוא, להשתמש, להפיץ ולספר לנו איך היה ומה עוד יעזור לכם. כתבו לנו: hashkafa@macam.ac.il
הצטרפו להשקפה ב- YouTube וב- Facebook