מבזק ידיעות - חנוכה תשע"ז
חג חנוכה שמח!
'ביד עוסקי תורתך'
(מתוך תפילת 'על הניסים')
תפילת על הניסים, המתארת את המאבק בין היוונים לבין עם ישראל, משתמשת בתארים שונים כדי להגדיר את עם ישראל מחד (חלשים, מעטים, טהורים, צדיקים, עוסקי תורתך) ואת האויב היווני מאידך (גיבורים, רבים, טמאים, רשעים, זדים). השימוש בתואר 'עוסקי תורתך' לעם ישראל הלומדים, שומרים ומקיימים את התורה מפתיע ומעורר מחשבה. נראה שהפועל 'לעסוק', המופיע גם בברכת התורה הנאמרת מדי בוקר (אקב"ו לעסוק בדברי תורה) וגם בברכת על הניסים מדגיש את הרצון בחיבור לתורה ואת המאמץ יותר ממה שהוא מדגיש את ההישג או את התוצאה ייתכן כי התואר 'עוסקי תורתך' גם מרחיב וכולל בתוכו את העוסקים בתחומים שונים הקשורים בתורה.

ניוזלטר זה מוקדש להיבטים השונים של העיסוק בתורה במדרשה ובקרב צוות המדרשה ותלמידותיה, בתחומי המדרשה ומחוצה לה. 

חג אורים שמח,
טובה ואיילת 
מענייני דיומא – חנוכה והעיסוק בתורה
הרב סמט

"יְבֹאוּנִי רַחֲמֶיךָ וְאֶחְיֶה כִּי תוֹרָתְךָ שַׁעֲשֻׁעָי" (תהל' קיט,עז)

הרב סמט, מרצה וותיק במדרשה, ראש תכנית 'ראשית' ורב הגרעין התורני בלוד, דן בסדר יומו של הקב"ה  המתואר בגמרא (בבלי ע"ז ג, ב). הרב סמט מלמדנו כי למרות שהתורה עלולה להתגלות בפנים זועפות, חכמים קבעו בפינו בקשה שהתורה תתגלה בפנים של נועם וחביבות.
דין אישה בנר חנוכה - ד"ר מירב (טובול) כהנא

דין אישה בנר חנוכה -
ד"ר מירב (טובול) כהנא

לצפייה בשיעור>>
בית המדרש
תכנית 'ספרא' - חדש במדרשה

תכנית 'ספרא' - חדש במדרשה

תוכנית 'ספרא', שנפתחה בשנת הלימודים הנוכחית במדרשה, נועדה לתת מענה לתלמידות בעלות רקע קודם בלימוד תושבע"פ, ולאפשר להן להעמיק בלימוד  ולהיות שותפות בשיח התורני.

להמשך קריאה>>
שיעורי ערב לנשים - חדש במדרשה

שיעורי ערב לנשים - חדש במדרשה

בסמסטר זה פתחנו שלושה שיעורי ערב לסטודנטיות תואר שני ומעלה ולנשים המעוניינות בלימוד תורה. בימי ראשון מתקיים שיעורו של הרב בס בסוגיות הלכתיות, בימי שני שיעוריה של הרבנית נעמי שפירא בחינוך ילדים, ובימי שלישי שיעוריה של אסנת ברוורמן שילה במשנת הרב סולובייצ'יק.
נשים המעוניינות להצטרף מוזמנות בשמחה.
לפרטים נוספים והרשמה>>
בתי מדרש ערב
בתי מדרש ערב ממשיכים לשגשג בהשתתפותם של  עשרות רבות של סטודנטיות וסטודנטים. ביום ראשון בתי מדרש ערב באנגלית, בימי שני בית מדרש ערב 'בגו', בימי שלישי בית מדרש ערב 'מדרבנן'. לפרטים נוספים>>
תלמידות מספרות
יקרת רימון

תורה של חיים באוניברסיטה

מתוך רצון לשלב לימוד תורה בעשייה אקדמית בחרה יקרת רימון, תלמידת שנה ב' בלימודי משפטים ומדעי המדינה המתעתדת להמשיך לתואר שני, ללמוד בתכנית המתיבתא במדרשה. במדרשה גילתה יקרת לימוד שמחזיר את העיסוק התוסס בתורה תוך חיבור להוויה הסטודנטיאלית ולחייה ביום יום.

להמשך קריאה>>
אסתר יפה

נשמה שצריכה להתמלא

עיסוק בתורה כולל כמובן לימוד תורה אבל יותר מכך הוא מבטא עמדה נפשית ותפיסת עולם, אומרת אסתר יפה, תלמידת שנה ב' בתכנית המתיבתא במדרשה וסטודנטית לעבודה סוציאלית. הלימוד במדרשה מאפשר לה לממש את הצורך לעסוק בתורה בתוך מסגרת הלימודים כחלק משגרת חייה הסטודנטיאליים.
להמשך קריאה>>
'עסקי תורה' - יעל שטרן
'עסקי' תורה
לדעת יעל שטרן, תלמידת שנה ג' בתכנית המתיבתא וסטודנטית שנה ג' באמנות יהודית ובקרמינולוגיה, העיסוק בתורה הוא הפיכתה ל 'עסק' - דבר שצריך להקים, להשקיע בו, להרחיב אותו, להתאמץ ולדאוג לו כל הזמן. 'עסק' התורה צריך להיות הבסיס, הקיום, ה'פרנסה'.
להמשך קריאה>>
מנהיגות נשית
יעל שלוסברג

לחלום ולהגשים -
מוזיאון התנאים בלוד

יעל שלוסברג, מרצה במדרשה ובמסגרות נוספות, ועד זה לא מכבר סגנית ראש המדרשה, עוסקת רבות במדרשי חז"ל. מתוך אהבתה לחכמים ולמשנתם החליטה יעל יחד עם קבוצת חברים להקים מוזיאון תנאים בעיר לוד בו יוכלו המבקרים ל"היפגש" מחדש עם ענקי רוח אלו ולחוות משהו מהם ומתורתם. החלום קורם עור וגידים ובקרוב בעז"ה יהפוך למציאות. 
להמשך קריאה>>
יוצרים במדרשה
פרפרים ופרחים מנייר מגולגל ו...שותפות בבריאה

פרפרים ופרחים מנייר מגולגל ו...שותפות בבריאה

רונית שרבי, תלמידת המדרשה וסטודנטית לביולוגיה ופסיכולוגיה שנה א, מפסלת בכישרון רב מרצועות נייר דקות (Quilling) ומפימו, פרחים, חיות, כלים ושאר דמויות מיניאטוריות העולות בדמיונה. היכולת להעניק לחומר שבידיה צורה ומשמעות חדשה מבטאת בעיניה את הרצון שלא להסתפק בחומרים הנתונים בבריאה אלא להוסיף ולפתח את העולם שאנו חיים בו. הרצון לשכלל ולשפר הוא לדעתה גם הרצון המרכזי העומד מאחורי לימוד התורה.

להמשך קריאה>>
אירועים במדרשה
כנס בנושא מוזיקה ויהדות
כנס בנושא מוזיקה ויהדות, בשיתוף עם המחלקה למוסיקה. בכנס התקיימו מושבים בנושא מוסיקה בשואה, מוסיקה בחסידות ומוסיקה וקהילה. שריינו את היום, רשימת ההרצאות תפורסם בהמשך.
ביום ב' י"א טבת (9.1.17)
בשעות 10:00 – 15.30 
 
המדרשה, אוניברסיטת בר-אילן