main
לפני חמש שנים התחלנו במאבק ציבורי לקידום הבטיחות בענף הבניין ובשנתיים האחרונות הרחבנו את פעילותנו לקידום בטיחות בעבודה בכלל ענפי המשק. במהלך השנים הללו הצלחנו להעלות באופן משמעותי את המודעות הציבורית למחדלי הבטיחות בעבודה. המאבק הציבורי הוביל להישגים משמעותיים ובהם שינויי חקיקה, אך מספר תאונות העבודה בישראל לא הצטצמם.

הדו"ח השנתי לסיכום שנת 2020 מראה כי לצד ירידה במספר ההרוגים, מספר הפצועים בתאונות עבודה גדל ב-20%, 351 בשנת 2018 לעומת 424 שנת 2020. ענף הבניין נותר המסוכן ביותר, ובו בלבד חלה עלייה של 22% במספר הנפגעים השנה. נוכח נתונים מדאיגים אלה, בחנו בדוח את מצב האכיפה כלפי מעסיקים המפרים בטיחות עובדיהם. למרבה הצער, גילינו היעדר כמעט מוחלט של אכיפה פלילית ושימוש דל בכלי האכיפה המינהליים המגוונים העומדים לרשות הרשויות, אשר מובילים לחוסר הרתעה בקרב המעסיקים.

כך, מינהל הבטיחות הטיל השנה רק 179 עיצומים כספיים על קבלנים, וזאת על אף שהשנה הוטלו 5380 צווי בטיחות לתיקון ליקויים המסכנים באופן תכוף את בריאותם ובטיחותם של העובדים. קשה להבין מדוע המינהל בחר להטיל עיצומים בפחות מ-4% מליקויי הבטיחות לגביהם ניתן צו. כלי הרתעה חשוב כלפי קבלן המפר את הוראות הבטיחות הוא האפשרות לשלול או להתלות את רשיונו בידי רשם הקבלנים. אולם בדיקתנו מראה שעל אף שלמעלה מ-40 קבלנים צברו יותר מ-10 צווי בטיחות השנה, רק 3 מהם זומנו השנה לשימוע אצל רשם הקבלנים. כלי הרתעה נוסף הוא הוצאת קבלן מפר בטיחות מרשימת הקבלנים המוכרים לביצוע עבודות במכרזים ממשלתיים, אך בדיקתנו מראה ש-9 מהחברות שצברו יותר מ-10 צווי בטיחות השנה, עדיין רשומות כקבלנים מוכרים למכרזים ממשלתיים.

כל אלו ועוד משרטטים תמונה שבה עוד רבה העבודה המונחת לפתחנו. אנו נמשיך לעשות אותה, עקבו אחרינו. לדו"ח המלא.
לחץ לקבלת לגרסה הנגישה